yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אוהד צויגנברג
    חדשות • 19.09.2019
    הדילמה המשפטית של ריבלין
    השימוע שצפוי להיערך לראש הממשלה עשוי להציב את נשיא המדינה במצב משפטי חסר תקדים • האם ניתן להטיל את הרכבת הממשלה על מי שהוחלט להגיש נגדו כתב אישום בעבירות שיש עימן קלון - במידה וזו אכן ההחלטה שתתקבל בשימוע • במערכת המשפטית מעריכים שהנושא יגיע לפתחו של בג"ץ ומומחים למשפט סבורים: אם יוחלט להעמידו לדין, נתניהו יהיה מנוע מלהכריז על מערכת בחירות שלישית
    טובה צימוקי

    פסיקת בית המשפט העליון מגבילה את האפשרות להטיל תפקיד ציבורי על מי שהוחלט להגיש נגדו כתב אישום. לכן ההערכה בקרב מומחים למשפט חוקתי היא שמצבו המשפטי של ראש הממשלה בנימין נתניהו לאחר השימוע, אם היועץ המשפטי לממשלה יחליט להגיש נגדו כתב אישום, צפוי למנוע ממנו ליזום מצב של הגעה למערכת בחירות שלישית.

     

    עד כה טענו גורמים מטעמו של נתניהו כי "חוק יסוד: הממשלה" קובע שכהונתו של ראש ממשלה תיפסק רק לאחר הרשעה בפסק דין סופי, ולכן אין להחיל עליו את הלכת "דרעי־פנחסי" שלפיה שר שהוחלט על הגשת כתב אישום נגדו יפוטר מתפקידו.

     

    מדובר בסוגיה משפטית מורכבת השנויה במחלוקת, אולם אם הנשיא יטיל על נתניהו את מלאכת הרכבת הממשלה החדשה, הרי שעל פי החוק הדבר יעשה במסגרת "כובעו" של נתניהו כחבר כנסת ולא כראש ממשלה, כך שהכללים המשפטיים הם שונים.

     

    כלומר, כשם שלא ניתן למנות לתפקיד ציבורי אדם שהוחלט להגיש נגדו כתב אישום בעבירות מתחום טוהר המידות, יש יסוד לטענה שגם שיקול הדעת של נשיא המדינה בהטלת תפקיד הרכבת הממשלה על נתניהו - בשעה שעל פי החוק הוא מוגדר כח"כ - יהיה מוגבל לאחר החלטה על הגשת כתב אישום, בוודאי בעבירת שוחד, היה והחלטה כזאת אכן תתקבל בסופו של הליך השימוע.

     

    צילום: אוהד צויגנברג
    צילום: אוהד צויגנברג

     

     

    השימוע לראש הממשלה, אצל היועץ המשפטי לממשלה, קבוע ל־2 באוקטובר וההערכה היא שההחלטה האם להגיש כתב אישום תתקבל במהלך נובמבר.

     

    במערכת המשפטית מעריכים שבג"ץ יידרש בקרוב לעסוק בסמכותו של הנשיא בכל הקשור להטלת התפקיד של הרכבת הממשלה על נתניהו. בתגובה לעתירות הצפויות נגד החלטה של הנשיא להסמיך את נתניהו לכונן קואליציה, יידרש היועץ המשפטי לממשלה להגדיר בפני בג"ץ מהו מצבו המשפטי של ראש הממשלה. הדבר כמובן תלוי בקצב שבו יתנהל הליך השימוע וקבלת ההחלטות שלאחריו. במקרה שבשימוע יעלה כי ראש הממשלה צפוי לעמוד לדין, ייווצר מצב משפטי חסר תקדים שהחוק לא צפה מראש.

     

    בית המשפט העליון, כמו היועץ המשפטי לממשלה, מעולם לא ניצבו בפני אתגר מעין זה - האם ראש ממשלה, שהוא גם חשוד שצפוי לעמוד לדין בעבירות שחיתות שיש עימן קלון, יכול להיות זה שהנשיא מטיל עליו את מלאכת הקמת הממשלה. שאלה זו תהיה בוודאי רלוונטית, במיוחד אם תתקיים מערכת בחירות שלישית, כך שהקמת הממשלה תידחה בחודשים רבים.

     

    ניתן להעריך שהיועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, טרם נדרש לסוגיות אלו. עם זאת, מומחים למשפט חוקתי ומנהלי אומרים כי עשוי להתהוות משבר חוקתי חסר תקדים. לדעתם, המצב המשפטי החדש ידרוש מהיועץ לקבוע כי קיימים לכל הפחות קשיים משפטיים ניכרים בסוגיה זו, ואולי אף מעבר לכך.

     

    בתוך כך, אמש נמסר מטעמו של נתניהו: "אין כל שחר לדיווחים השקריים על כוונה של ראש הממשלה נתניהו להגיע להסדר טיעון. פרקליטיו של ראש הממשלה יופיעו לשימוע כמתוכנן ויציגו בו טענות מוחצות".

     


    פרסום ראשון: 19.09.19 , 23:52
    yed660100