yed300250
הכי מטוקבקות
    נשיאת העליון הייל | צילום: AFP
    חדשות • 24.09.2019
    קיבל ברקס
    בוריס ג'ונסון ספג עוד מכה, הפעם קשה במיוחד: בית המשפט העליון קבע כי החלטתו של רה"מ לעצור את פעילות הפרלמנט לא הייתה חוקית • השהיית הפרלמנט נועדה למנוע ממתנגדיו לעסוק בבלימת הברקזיט ללא הסכם עם האיחוד האירופי • ג'ונסון אמר שיכבד את פסיקת בית המשפט, אך לא יתפטר
    יניב חלילי | כתבנו בלונדון

    עוד מכה אנושה לראש הממשלה הבריטי, בוריס ג'ונסון: בית המשפט העליון בבריטניה קבע כי החלטתו של ג'ונסון להשעות את הפרלמנט הבריטי אינה חוקית. בעקבות הפסיקה, יתכנס הפרלמנט כבר הבוקר ויחדש את הדיונים בעניין פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי - הברקזיט. למרות המפלה, ג'ונסון הודיע כי הוא לא מתכוון להתפטר מתפקידו.

     

    ג’ונסון התמנה לתפקיד ראש הממשלה לפני כחודש וחצי, לאחר כישלונותיה החוזרים ונשנים של קודמתו תרזה מיי להעביר את המהלך, והחליט לקדם מדיניות של יציאה מהאיחוד האירופי ללא הסכם.

     

    ספג עוד מכה. ג'ונסון | צילום: אי־אף־פי
    ספג עוד מכה. ג'ונסון | צילום: אי־אף־פי

    בסוף אוגוסט הוא פנה למלכה אליזבת וביקש את אישורה להשעות את פעילות הפרלמנט הבריטי לתקופה של שישה שבועות. ג'ונסון טען כי הוא זקוק לפרק זמן זה כדי לגבש את מדיניות ממשלתו החדשה. אבל בבריטניה העריכו כי ג'ונסון ביקש לצמצם את זמן ומרחב הפעולה של מתנגדיו ולהוציא את בריטניה מהאיחוד ללא הסכם - מהלך שנחשב סדין אדום בעיני רבים ואף זוכה לקיתונות של ביקורת ברחוב הבריטי. 

     

    השעיית הפרלמנט נתקלה בהתנגדות עזה, גם מקרב חברי מפלגת השמרנים של ג'ונסון. בתחילת החודש ג'ונסון איבד את הרוב בפרלמנט ונחל שורה של תבוסות, בטרם הפרלמנט התפזר. 

     

     

    אישה אחת החליטה לאתגר את המהלך של ג’ונסון - ג’ינה מילר, אשת עסקים בריטית. מילר טענה כי המהלך של ג’ונסון אינו חוקי. עתירתה נדחתה בערכאות הנמוכות, אבל אתמול קבע בית המשפט העליון, בהרכב של 11 שופטים, כי השעיית הפרלמנט על ידי ג’ונסון הייתה לא חוקית וכי העצה שהוא העניק למלכה, ולפיה ההשעיה נחוצה כדי לגבש סדר יום לממשלתו החדשה - אינה חוקית גם כן. השופטים ציינו כי השעיית הפרלמנט גרמה לתסכול רב ואף מונעת מהפרלמנט לבצע את פעילותו בתקופה כה רגישה בבריטניה. 

     

    מילר, יש לציין, עצרה בשלוש השנים את הברקזיט בגופה: לפני שלוש שנים, כשהתקבלה ההחלטה לפרוש מהאיחוד האירופי במשאל עם, היא עתרה לבית המשפט העליון ודרשה כי כל הסכם פרישה יהיה מחויב להיות מעוגן בחוק, עם רוב בפרלמנט. בכך, סינדלה מילר את תרזה מיי, ראש הממשלה הקודמת, שקיוותה להוביל את בריטניה לפרישה בלי להצטרך לעבור את משוכת הפרלמנט. אתמול מילר עצרה גם את ג’ונסון. לעתירתה הצטרפו גם חברי פרלמנט מסקוטלנד.  

     

    זמן קצר אחרי הפסיקה הודיע ג’ונסון כי הוא מכבד את החלטת בית המשפט. ממשלתו הודיעה כי היא "לא מסכימה עם ההחלטה, אבל מכבדת את פסיקת בית המשפט". יו"ר בית הנבחרים, ג'ו ברקו, הודיע כי פעילות הפרלמנט תתחדש היום. חברי פרלמנט רבים נקראו לשוב מחופשותיהם. גם ג'ונסון עזב את עצרת האו"ם בניו־יורק, שבה הוא שוהה בימים האחרונים, ומיהר לשוב לבריטניה. אמש כבר כינס ג’ונסון את ישיבת הקבינט לדון בצעדים הבאים. 

     

    אף על פי שבלונדון הולכות וגוברות הקריאות לג'ונסון להתפטר - הוא הודיע אתמול נחרצות שלא יעשה כן. ג'ונסון עדיין מתעקש כי בריטניה תפרוש מהאיחוד האירופי במועד המקורי, 31 באוקטובר. כלומר: יש לו חודש להגיע להסכם על הסדרי הפרישה עם האיחוד האירופי.

     

    העותרת ג'ינה מילר | צילום: EPA
    העותרת ג'ינה מילר | צילום: EPA

     

     

    תהום גדולה פעורה בין שני הצדדים במספר נושאים, בעיקר בנושא עתידה של צפון־אירלנד והגבול בין בריטניה והרפובליקה של אירלנד. אם ג’ונסון לא יצליח לחתום על הסכם עם האיחוד עד 19 באוקטובר, הברקזיט יידחה, שוב, בשלושה חודשים נוספים. גם בתוך בריטניה ג’ונסון לא הולך ללקק דבש: הוא חוזר לפרלמנט שבו הוא מוחזק כבן ערובה, שכן אין לו רוב וגם בתוך מפלגתו הולך וגדל מספרם של המורדים. ג’ונסון, הפוליטיקאי המנוסה והחלקלק ביותר בבריטניה, נערך לקרב על חייו הפוליטיים.

     

    מי שהפכה לגיבורת היום, מלבד מילר, היא נשיאת בית המשפט העליון, ליידי ברנדה הייל, שההרכב בראשותה פסק נגד ג’ונסון. הפסיקה של הייל נתפסה בבריטניה כמהלך מוצלח שבו הרשות השופטת עצרה מהלך קיצוני של הממשלה ושל העומד בראשה.

     

    התמונות של ליידי הייל מהדיון גם עשו את שלהן: השופטת הקריאה את פסק הדין כשעל שמלתה השחורה נעוצה סיכה גדולה בצורת עכביש. מהר מאוד זו הפכה לתמונת היום עם מטען סמלי מאחוריה: "הייל הקריאה פסיקה שהפכה את ראש הממשלה ללכוד", לעגו רבים ברשתות החברתיות. אחרים הוסיפו כי ג’ונסון נלכד בקורים שהוא טווה למתנגדיו.

     

    מפגינים מריעים מחוץ לבית המשפט בלונדון, לאחר הפסיקה | צילום: אי־פי־אי
    מפגינים מריעים מחוץ לבית המשפט בלונדון, לאחר הפסיקה | צילום: אי־פי־אי

     


    פרסום ראשון: 24.09.19 , 22:54
    yed660100