yed300250
הכי מטוקבקות
    |
    ממון • 02.10.2019
    עניים בפריפריה, בריאים במרכז: דוח חדש חושף את הפערים
    המשכורות נמוכות יותר, קשה למצוא מיטת אשפוז, ואפילו התאונות קטלניות יותר: דוח הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מבהיר שהפערים בין הערים הגדולות לפריפריה עדיין כאן, והם מדאיגים
    מאת גד ליאור

    המאמצים שנעשו בשנים האחרונות לצמצום הפערים בין האזרחים המתגוררים בערים הגדולות ובמרכז הארץ לבין אלה המתגוררים ביישובי הפריפריה לא נושאים פרי. מדוח חדש של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה שהפערים עדיין גבוהים, לרוב לרעת הפריפריה.

     

    דוח פני החברה בישראל חילק את היישובים בישראל לחמש קטגוריות: מרכזי מאוד (תל־אביב וירושלים, למרות שהבירה מסווגת בדירוג סוציו־אקונומי נמוך), מרכז (בין חדרה לגדרה), פריפריאלי (הגליל ובין קריית־גת לבאר־שבע), ופריפריאלי מאוד (הנגב, הערבה ורמת הגולן). כמו כן קיימת קטגוריה של יישובי ביניים.

     

    כמעט בכל התחומים המרכז מועדף על הפריפריה, אולם נתונים אחדים יותר ממדאיגים. למשל, 37% בפריפריה מוגדרים כנמצאים בסיכון לעוני, לעומת 22% במרכז הארץ.

     

    בהכנסה החודשית הממוצעת למשק בית (ברוטו) רואים פערים לא קטנים: משק בית יהודי ביישוב מרכזי יכניס כ־23 אלף שקל בחודש, לעומת כ־20 אלף שקל ביישוב פריפריאלי או כ־18 אלף שקל ביישוב פריפריאלי מאוד. במגזר הערבי משק בית ביישוב מרכזי מאוד יכניס פחות מעשרת אלפים שקל בחודש, ובפריפריה יש דווקא שיפור: כ־14 אלף שקל ביישובים פריפריאליים ומעט יותר מעשרת אלפים שקל ביישובים פריפריאליים מאוד.

     

     
    |
    |

     

     

    ההוצאה לתצרוכת ביישוב פריפריאלי מאוד מגיעה למעט יותר מ־15 אלף שקל בחודש, וביישוב מרכזי לכ־17 אלף שקל. יצוין שההכנסה וההוצאה נמוכה יותר ביישוב שמוגדר "מרכזי מאוד" מאשר בכזה שמוגדר "מרכזי", מאחר שירושלים נכללת ב"מרכזי מאוד", בעוד שהרמה הסוציו־אקונומית בעיר נמוכה מאוד.

     

    נתון מעניין הוא שדווקא בפריפריה שיעור התעסוקה הוא הגבוה יותר בארץ: 69.1% ביישובים פריפריאליים מאוד, לעומת 64.6% ביישובים מרכזיים מאוד. יחד עם זאת, ביישובים שמוגדרים רק "פריפריאליים" שיעור התעסוקה צונח ל־56.7%.

     

    בתחום החינוך נראה שלפריפריה יש יתרון קל, עם יחס של 7.6 תלמידים למורה, לעומת 10 תלמידים למורה ביישובים המרכזיים מאוד, אך זה בעיקר מאחר שמדובר בישובים קטנים.

     

    יותר בריאים במרכז

    ביישובי המרכז 86% מהתושבים מדווחים על מצב בריאות טוב, ואילו ביישובי הפריפריה הנתון עומד על 81%. כאמור, 19% מתושבי הפריפריה גם ויתרו על טיפול רפואי מסיבות כלכליות (לעומת 6% במרכז). אם לא היו מוותרים ייתכן שלא היו משיגים מיטת אשפוז, שכן בעוד שביישובים הפריפריאליים שיעור מיטות האשפוז עומד על 0.4 לכל אלף תושבים, ביישובים המרכזיים מאוד המספר גבוה פי שבעה: 2.9 מיטות.

     

    הנתונים הופכים ממדאיגים למטרידים כשמגלים שאפילו בתאונות הדרכים מצב הפריפריה רע יותר - עם 5.8 הרוגים ל־100 אלף תושבים בפריפריה לעומת 2.5 הרוגים במרכז.

     

    עוד עולה מהדוח כי ביישובי הפריפריה יש שיעור גבוה יותר של בעלי מוגבלויות (בגיל 20 ומעלה) - 18% לעומת 13% ביישובי המרכז.

     


    פרסום ראשון: 02.10.19 , 19:16
    yed660100