עיר העתיד של סעודיה
היא רחוקה שעתיים בלבד מאילת, ותשתרע על שטח הגדול פי 33 מניו־יורק: קבלו את נאום (Neom), עיר העתיד ההולכת ונבנית בסעודיה, שתכלול ירח מלאכותי, גן חיות של דינוזאורים מכניים, מוניות אוויר ורובוטים לשירות אישי
נניח שאתם אנשי עסקים ישראלים, או תיירים הרפתקנים במיוחד, ואתם חולמים לבקר דווקא בסעודיה. אם יש לכם דרכון זר, ואתם מחזיקים בכתובת מגורים באחת מתוך 49 מדינות שאושרו לכך על ידי הסעודים, ביקור כזה אפשרי בהחלט. עובדה: ארבעה יזמים ישראלים — שלא הסכימו כמובן לחשוף כאן את זהותם — ביקרו במדינה המדברית בשנה האחרונה. אחרים נפגשים בדיסקרטיות עם "שליחים" מסעודיה במדינות אירופה, ואפילו במדינות קרובות יותר, כדי לבחון תוכניות לשיתופי פעולה. אין תוויות ישראליות על התוכניות המועברות מפה לשם, אין סימנים חיצוניים לכך שהידע מגיע מישראל, אבל מי שצריך לדעת יודע.
שם המשחק הוא העיר העתידנית "נאום" — קיצור של "ניו־מוסתקבל", "עתיד חדש" בערבית — אשר נבנית בימים אלה לאורך רצועת החוף בסעודיה, ממש לצידנו, במחוז טאבוק. מדובר בפרויקט מגלומני, שיתפרס עד גבול מצרים, ירדן (ואילת), וישתרע על שטח של 26,500 ק"מ — שטח הזהה לזה של מדינת ישראל, הגדה המערבית ורצועת עזה גם יחד, וגדול פי 33 משטח ניו־יורק.
אבי התוכנית, יורש העצר הסעודי מוחמד בן־סלמן בן ה־34 — כן, זה המוכר גם מפרשת רצח חשוקג'י — חשף את חלומותיו הגרנדיוזיים בנוגע לנאום כבר בנובמבר 2017 במלון ריץ' קרלטון בריאד. חודש אחרי, באותו המקום בדיוק, עצרו שלטונות סעודיה 500 ממלאי תפקידים בכירים מאוד בממלכה בהפתעה מוחלטת: מדובר בשורה ארוכה של נסיכים, שרי ממשלה, אנשי עסקים מובילים ועיתונאים בכירים — שבן־סלמן ואנשיו הצליחו לכפות עליהם להוציא מכיסם, על המקום, יותר מ־300 מיליארד(!) דולר, שהועברו, איך לא, לקופת הפרויקט של נאום.
הממונה הישיר והמנכ"ל המבצע של פרויקט נאום הוא נאזמי אל־נאסר, מהנדס כימיה בהשכלתו. לפני שנה, ב־23 בספטמבר, הכריז נאסר: "יצאנו לדרך, ובגדול". שדה התעופה של העיר כבר מוכן לפעולה. המלך הקשיש של סעודיה, סלמן, עשה ביוני האחרון את טיסת הבכורה, במטוס פרטי, מנאום לריאד.
חול מלאכותי
הכוונה הראשונית מאחורי הקמת העיר החדשה, אומר בן־סלמן, היא למחוק את התלות הסעודית בהכנסות הנפט ולהפוך אותה למדינה טכנולוגית. כשהציג את תפיסתו לראשונה הוא עוד לא חלם שאיראן תפוצץ אצלו שני שדות נפט גדולים ותשבית כמעט לגמרי את תעשיית הנפט המקומית. בין התוכניות הגרנדיוזיות שאמורות לצאת לפועל עם הקמת העיר: ייצור עננים מלאכותיים שימטירו גשם מלאכותי על סעודיה המדברית; ירח מלאכותי, שיצוץ בבת אחת להאיר שטחים נרחבים ויסתתר עם שחר; ואפילו "גן חיות", שיכלול רובו־דינוזאורים עשויים פלדה, שישוטטו בין כלובים פתוחים, ישעשעו את התיירים ואנשי העסקים ויתייצבו להצטלם איתם.
לאלה יצטרפו בתי ספר עם תוכנית לימודים שמעמידה את הטכנולוגיה במרכז, כשחלק מהמורים כלל לא יגיעו פיזית לשיעור, ובמקומם תופיע בכיתה הולוגרמה שלהם.
מה עוד צפוי בנאום? מוניות אוויר, שיעופפו בנתיבים קבועים ברחבי העיר ("המכוניות הנעות על הקרקע ישמשו רק לשעשוע", מדגיש אל־נאסר); גני שעשועים "כמו בסינגפור" — ירוקים וגדושי צמחייה מיובאת; חול מלאכותי, צבעוני, שיפוזר לאורך החופים הארוכים; ומסעדות שיפעלו בשיטת ה"קייטרינג לפי מישלן" ויספקו ארוחות חמות מוכנות היישר למשרדו של הלקוח. עוד לא נסגר האם התיירות יוכלו לטבול בחופים המלאכותיים גם בביקיני.
אבל העיקר — רובוטים יחליפו בני אדם. החל בפעולות הניקיון הפשוטות של משרדים ובתי מגורים וכלה בנשיאת מזוודות עבור התיירים. הסעודים מדברים על מחיאת כף שתעורר את הרובוט לפעולה: הוא יגיש בקבוק שתייה מהמקרר, יסדר בגדים, או יוציא תרופות מהארון.
אין בעיית כסף
שלוש חברות ענק בינלאומיות — מקינזי, בוסטון גלוב קונסלטינג ואוליבר ויימאן — קיבלו על עצמן, תמורת סכומים דמיוניים, את ניהול מערכת יחסי הציבור וגיוס המומחים לפרויקט נאום. לפי הפרסומים, המשכורות יהיו גבוהות יותר מאשר בעמק הסיליקון או בהוליווד. "אין בעיה עם כסף", מסביר איש עסקים אמריקאי יהודי, שמתעקש על עילום שמו, אחרי שביקר פעמיים בנאום וחזר מוקסם. לדבריו, "ברור שחברות ישראליות מוכרות לעיר טכנולוגיה", אך הוא לא מוכן לומר אם המכירה וההדרכה מתבצעת ישירות או באמצעות גורם שלישי: "כשצריך, הסעודים מוכנים להתגמש".
לרשות העיר החדשה הועמד תקציב מרשים, 500 מיליארד דולר, שיורש העצר ושליחיו הבכירים מנסים, בינתיים ללא הצלחה, להוסיף אליהם עוד עשרות מיליוני דולרים כהשקעה של חברות בינלאומיות. "אני מעריך", מסביר המנכ"ל אל־נאסר, "כי ככל שנתקדם בפרויקטים ונוכל להציג תוצאות מפתיעות בשטח, כך נסחף אלינו את המשקיעים מחו"ל".
כבר עכשיו פותחת סעודיה בצעדי הכנה ראשונים, בדמות הקלות ענק לתיירים ולאנשי עסקים: נשים יוכלו בקרוב מאוד להיכנס בגפן לסעודיה, בלי ליווי של גבר־פטרון ובלי להשתמש בכיסוי ראש כהה או בעבאיה רחבת ממדים מעל הבגדים. "העיקר שידעו שעליהן להתלבש בצניעות", מסביר מוחמד בן־עבדאללה, פקיד משרד הפנים הסעודי, "בלי שרוולים קצרים, בלי מחשופי בטן, בלי חצאיות מיני, ובלי נעלי עקבים גבוהים מדי". גם הגברים יהיו חייבים לקלוט שאסור להם, למרות מזג האוויר החם מאוד (38 מעלות בצל בחודשי הסתיו), להסתובב במכנסיים קצרים. אסור, כמובן, לייבא או להשתמש בסמים (עונש מוות צפוי לעבריינים), כולל איסור שימוש בקנאביס, אסור להשמיע מוזיקה במקביל ל־5 התפילות המוסלמיות בכל יום, וצריך לקחת בחשבון מצלמות — גלויות ונסתרות — בכל מקום. "המצלמות נועדו לשמור על האורחים שלנו", מסביר נזמי אל־נאסר. לעומת זאת, התיירים לא יוכלו לצלם - בווידיאו או סטילס - אזרחים מקומיים ללא אישורם המפורש.
"המוחות הגדולים בעולם"
לעיר החדשה נבחר כבר מושל — הנסיך פאהד בן־סולטן, בן דודו של יורש העצר בן־סלמן. הוא כבר העתיק את מקום מגוריו למלון בעיר החדשה, קופץ לריאד או לג'דה רק בסופי שבוע, וכמו אל־נאסר מארח ללא הפסק אנשי עסקים מכל העולם.
הנסיך מוחמד בן־סלמן, אבי הרעיון, חוזר וטוען: "אני רוצה למשוך ולרתק את המוחות הגדולים בעולם ולהביא אלינו את הכישרונות הכי טובים". האם אלה ייעתרו בקלות? לא ברור, בהתייחס לכך שיצטרכו קודם למחוק מזיכרונם את הרצח המחריד של חאשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול לפני שנה, ולהשיב בחיוב על שאלת השאלות באזור — האם יש ערובה לכך שבן־סלמן יגבר על אויביו הלא מעטים בתוך סעודיה, ויצליח לממש את חלומו הגדול.
העיר נאום, מבהירים בסעודיה, תתנהל בנפרד מהממלכה. בקשת ויזת הכניסה תתבצע בהליך ממוחשב ומהיר, ואפשר יהיה להגיע אליה ישירות ולצאת ממנה בלי לבקר בג'דה או בריאד (הערים הקדושות מכה ואל־מדינה נועדו ממילא למוסלמים בלבד). העיר תציע לא רק עסקים, אלא גם תוכניות בידור עשירות באולמות פאר. לפי הממונה על התרבות בעיר, יציגו כאן הכל: תיאטרון (הצגות שיעברו מראש צנזורה פוליטית ו"מוסרית"), זמרים וזמרות מכל העולם, להקות ערביות, פייטנים סעודיים, ועוד.
כשאל־נאסר נשאל על ידי עיתונאי זר האם גם תושבי ישראל הסמוכה יוכלו ליהנות מהעיר העתיד(נ)ית, והזכיר כי אילת רחוקה ממנה פחות משעתיים נסיעה, הוא בחר שלא להגיב. מי שהתגייס לעזרתו היה שר התיירות הסעודי, אחמד אל־חאטיב, שהתנדב לספק רמז עבה מאוד: "אם תיכנסו לסעודיה עם שני דרכונים, אחד מהם יוחרם. עדיף שתבחרו מראש עם איזה דרכון אתם נכנסים ותיצמדו רק אליו. את הדרכון השני תשאירו בבית, איפה שלא יהיה הבית שלכם".
tuvav@netvision.net.il

