בשבח האיטיות
האהבה לחיפה נבנית באיטיות, בהיכרות ממושכת, מתוך בחירה להתעלם מהדימוי המנומנם שלה, ללמוד אותה ולהתפעל מקסמיה: סיורים, חנויות, מסעדות ומלונות שווים בעיר הצפונית
האהבה לחיפה איננה אהבה ממבט ראשון. העיר הצפונית לא משתלטת על ההוויה ועל הרגשות, לא מייצרת חשמל באוויר ופרפרים בבטן, לא כובשת את הלב מיד; האהבה לחיפה נבנית באיטיות שקולה, בצעדים מדודים של היכרות ממושכת, מתוך בחירה מושכלת להתעלם מהדימוי המנומנם שלה, מתוך רצון מתפתח ללמוד אותה ולהתפעל מקסמיה. לאט, בשקט. וכשנותנים לה הזדמנות, כשמפנים לכבודה זמן, היא מוכיחה שיש כאלה, שהיא שווה וראויה.
אפשר כמובן למצוא נקודה שקטה בחוף הים שלה, לבהות בגלים, ללגום בירה וליהנות; ואפשר, ומומלץ - לטובת ההיכרות המעמיקה והמספקת יותר, כן? - לעשות הרבה יותר (ועדיין, באיזי. באנו ליהנות).
מה עושים
• סיור קולינרי בוואדי ניסנאס עם השף ארז גולקו:
גולקו (37) נולד בחיפה למשפחה שהייתה ממקימות שכונת נווה שאנן. כשלמד עיצוב אופנה, התפרנס כמלצר ונשאב לעולם האוכל ("למרות שגדלתי בבית של אמא מורה אשכנזייה, בית של שניצל ופתיתים, לא בית של סירים", הוא מספר בחיוך אופייני). כתבה על מיזם Eatwith דירבנה אותו להפוך את התחביב - בישול ואירוח - לעיסוק של ממש, ואחרי שאירח אלפי סועדים מרוצים (על הארוחות שלו - בהמשך) ונשאל שוב ושוב על חומרי הגלם המצוינים שבהם הוא משתמש, החליט להדריך סיורים במקום שהוא ביתו השני, ואדי ניסנאס.
הוא מגיע לכאן בכל יום, שואב השראה וקונה ירקות ופירות, דגים טריים ומעדנים אחרים, ובסיוריו הוא מציע דגימה מסקרנת (ומשביעה) מכל הטוב שיש לאזור הזה להציע. הסיור מתחיל בריחות המסחררים במאפיית פלפלה, שמתהדרת בין השאר בפיתות ובלאפות ה"חזקות" שלה, שהטחינה לא נוזלת מהן. אפשר להצטייד כאן בבסיסי בצק אפויים חלקית, שעליהם מוסיפים בבית בצל וסומאק, בשר או ג'יבנה, אופים כמה דקות ומשחזרים את העונג שגולקו מדגים במקום.
התחנה הבאה בסיור היא חנות הדגים של ויקטור, שאותה מנצל השף המוכשר לטובת טעימת סלמון טרי, שהוא ממהר להוסיף לו בשליפה מהתיק שעל הגב מעט שמן זית, סומאק, מלח ים אטלנטי, פלפל שחור גרוס וצ'ייסר של אוזו.
בבסטת הירקות והפירות של אבו אליאס השפע מסנוור, וסמירה, האם, שיושבת בסמוך, שמחה להדגים כיצד היא מרוקנת קישואים וחצילים מתוכנם לטובת קונים עצלנים, שימלאו אותם לאחר מכן בכל טוב; כיצד היא מכינה את הבמיה, את השעועית הירוקה ואת עלי הגפן לבישול, ומזכירה את הסבתות שלנו שלא הכירו קיצורי דרך בדמות ירקות קפואים ועמלו שעות וימים כדי להתקין את המטעמים המסורתיים. טעם של פעם יש גם לפקוס הקריספי שגולקו מתעקש שנטעם, ולתאנים המתקתקות.
אצל זיאד אנחנו מקבלים מתכון לעלי ריג'לה מוקפצים (עם הרבה בצל, עגבניות ופלפל חריף) וטועמים סומאק וזעתר טריים ונהדרים, ואצל מוסטפה בקפה חיפה אנחנו מתוודעים לממתק הממכר המכונה בהיגיון רב "גן עדן", והוא עשוי חרובים ותמרים, שקדים, אגוזי מלך ופיסטוקים. מאוחר יותר נריב על עוד ועוד פיסות מהגליל הארוך ועתיר האנרגיה והטעם, שקנינו אחרי שהבטחנו לא להגזים בזלילה ממנו.
חיפה, כך אנחנו למדים אגב שיטוט בסמטאות, נחלקת לשלושה כשמדובר בפלאפל, וגולקו נמנה עם החובבים המושבעים של פלאפל הזקנים. האחים עטיף ועליף כאן כבר עשרות שנים, והם שומרים בקנאות על סודיות המתכון של הכדורים האווריריים המצוינים שלהם. אם תתעקשו, הם יציעו לכם להפוך את הפלאפל לקינוח - להכניס את העיסה הטרייה לתאנים פתוחות, להניח בתבנית, להציף בדבש וביין ולאפות.
במעדניית אפטייזר כדאי להצטייד בפירות יבשים או בקטניות ובדגנים (יש כאן שמונה סוגי בורגול, למשל), באבן יוגורט, בגהי (חמאה מזוקקת) או בעראק, וממנה ממשיך הסיור למעוז הבשר בוואדי, אטליז אבו שקארה, שהשתדרג לאחרונה ונפתח בו דוכן שמציע כריכי בשר מפתים, פלטות בשרים לנשנוש לצד אלכוהול וכו'.
הסיור המרתק מסתיים בחומוס אלשאם, שבו מנצח סטפן על המטבח ומוציא תחת ידיו מנות מעולות של פאטי (ממרח חומוס שמגיע עם גרגירי חומוס, רוטב יוגורט עיזים, בצל מטוגן, חמאה מזוקקת ומעט עלים ירוקים), משאוושה ("אתם קוראים לזה מסבחה", הוא מסביר), שישברק צמחוני ועוד ועוד.
הסיורים הפתוחים מתקיימים לרוב בסופי שבוע, הם נמשכים כשלוש שעות ועלותם 120 שקל לאדם. לפרטים ולהזמנות: דף הפייסבוק "אצלי במטבח - ארז גולקו".
• סיור מייקרים (יוצרנים) בעיר התחתית בהדרכת הסטייליסטית שירי ויצנר:
ויצנר הגיעה לחיפה לפני 15 שנים מהרצליה ולא ממש התלהבה, בלשון המעטה. "חטפתי פה סטירת לחי", היא אומרת, "הרגשתי שאני חיה במקום בלי נשמה". אבל אחרי שבע השנים הרעות חלה תפנית בעלילה, והיא התאהבה, ומאז היא עושה כמיטב יכולתה לגרום גם לאחרים להבין שיש חיים בחיפה, שיש בה נשמה ושיש בה יצירה.
הסיור נפתח בסטודיו לעיצוב תכשיטים של ליאת ולדמן, ששימש בעבר כחנות הנעליים של סבה המנוח (כובעו תלוי על הקיר למזכרת). כשביקשה ממנו לעצב תכשיטים במחסן, היא מספרת, חשב שהשתגעה אבל איפשר לה, ועם הזמן גם עזר לה להתקדם לפרונט, להיפטר מהנעליים ולהציג כאן את אומנותה־אמנותה. מאז, כבר 20 שנה, היא מוכרת כאן את תכשיטי הכסף והזהב היפים שהיא מכינה, ובסיורים היא מדגימה איך היא מודדת, חותכת, מעגלת, מלחימה, משייפת, רוקעת ויוצרת אותם.
משם אנחנו ממשיכים ל"פת שטינבך", המאפייה שבה מציע עפר שטינבך לחמי מחמצת נפלאים בעלי שמות מיוחדים (שועלי, הודנא, טוטם ועוד). על הקיר תלוי בתוך מסגרת ספרו של עמוס עוז ז"ל "סיפור על אהבה וחושך", פתוח לעד בעמוד שבו מספר עוז על אביו שעבד במאפיית פת, המאפייה של סבו של עופר.
אחרי קצת נשנושים וקניית לחמים לטובת המשך היום (לחם הטוטם שקנינו הוכיח את יכולתו להישאר מצוין גם יממה וחצי אחרי שנקנה), מובילה ויצנר לסטודיו שהוא גם חנות הבגדים שמעצבת הילה שמש, alt neu made. הבדים מגולגלים מתחת לשולחן המכירה הגדול שהוא גם שולחן עבודה. המעצבת מקפידה על מפגש אישי והיכרות ומסבירה שמה שמנחה אותה זה קיימות. והבגדים, הו הבגדים. שמלות, חצאיות, חולצות ומכנסיים מבדים טבעיים שגרמו לנו להוציא הרבה יותר כסף ממה שהתכוונו, ועם זאת לדעת שקנינו נכון וטוב. יש בזה נחמה.
בסטודיו "דווקא" מדגימים גילי אילן ונדב ראוכוורגר את יכולותיהם המרשימות בעיצוב קרמי ובעבודות זכוכית. הם מציגים בתערוכות נחשבות, מייצרים לחנויות יוקרתיות ובעיקר נהנים ללמד את התורה וליצור.
אצל איאב בקפה סמי אנחנו מתחזקים בעזרת קפה משובח ולומדים למה קפה טוב הוא קפה יקר וממה עשוי הקפה המגורען שרובנו שותים (מפסולת פולי הקפה). הריח בחנות הקטנה נפלא וגם הממתקים הטבעיים שאיאב מפציר בנו לטעום.
הסיורים נמשכים כשעתיים וחצי ועלותם 80 שקל לאדם. לפרטים ולהזמנות: 1-800-30-50-90 או באתר העמותה לתיירות חיפה.
• טיפולי ספא במלון קראון פלאזה:
זקוקים לעיסוי? במרכז הכרמל שבחיפה, במלון קראון פלאזה היוקרתי, נפתח לאחרונה, לאחר שיפוץ, ספא יפה נוף. כאן אפשר ליהנות משלל טיפולים ועיסויים באווירה רגועה ונעימה. לפני העיסוי או אחריו תוכלו לטבול בבריכת השחייה הקטנה או להזיע קצת באחת הסאונות. ואם תיפלו לידיה של דוריס הנהדרת, אל תתפלאו אם היא תמרח לכם נוזל סודי ופותח צ'אקרות מתחת לאף בסוף העיסוי, ותסביר במסתוריות, "הרגשתי שהנשימה שלך צריכה עזרה".
רחוב יפה נוף 111,חיפה, א'־ה' בשעות 9:00־21:00, בימי ו' ושבת בשעות 9:00־18:00. טיפול זוגי יעלה 640 שקל באמצע השבוע ו־700 שקל בסופו. לפרטים: 04-6061026.
איפה אוכלים
• מסעדת רפאלו:
מדובר במוסד חיפאי מוערך שמציע אוכל איטלקי מוצלח ואווירה עליזה. סלט הפנצנלה שאכלנו היה מעולה (59 שקל); קרודו דג ים (בערב שבו אכלנו הדג היה דניס) הוכיח שהשילוב בין דג, קרם פרש, צנונית, פלפל חריף ומקלון לחם שסופג את הטעמים הוא שילוב מנצח (56 שקל); הפיצה - פיצה ביאנקה חזה אווז (עם קרם שמנת ופרמזן, חזה אווז, פטריות, בצל סגול וביצת עין, 66 שקל) - הצדיקה לגמרי חריגה מהתפריט דל הפחמימות שבשגרה; ומנת הברולה פיסטוק לקינוח (42 שקל) הבהירה לנו סופית למה אוכל איטלקי טוב הוא כל מה שצריך לפעמים.
מסעדת רפאלו, רחוב פלימן 8, קסטרא, חיפה, א'־ה' בשעות 12:00־23:00, ו' ושבת בשעות 12:00־00:00. להזמנות: 6632*.
• וניה ביסטרו:
הפנינה הזאת הייתה יכולה בקלות להתקיים בתל־אביב ולעורר תשומת לב רבה ומוצדקת. אלא שהשף מיכאל גרטופסקי בחר לעזוב את המרכז ולספק לחיפאים ולתיירים מזדמנים הנאה קולינרית נטולת תחכום אבל חכמה מאוד. האווירה קז'ואלית לחלוטין וגם האוכל ענייני; הוא עשוי בביטחון ומוכיח שמי שמכין אותו יודע בדיוק מה הוא עושה ומה הוא שווה. הטעמים המדויקים ניכרו בכל אחת מהמנות שאכלנו: סלט טאבולה כרובית רענן (46 שקל); סקלופ שהוגשו בקונכיות עם חמאה חומה, אורגנו וקליפת לימון (64 שקל); שרימפס במחבת עם רוטב שמנמן ונפלא (78 שקל), גירוס פירות ים (על פיתה בעבודת יד, לצד ציזיקי ועלי תבלין, 74 שקל) שהוגדר בשולחננו כגאוני; תמנון על הפלנצ'ה עם במיה צרובה, עגבניות שרי, זיתים, בזיליקום וציזיקי (74 שקל); וגם הגרסה המתמסרת, העדינה של הקראק פאי (44 שקל).
וניה ביסטרו, שער פלמר 1, חיפה, ב'־ה' בשעות 18:30־00:00, בשישי בשעות 11:00־15:00 ו־18:00־00:00, ובשבת בשעות 12:00־00:00. להזמנות: 04-6716272 או באתר המסעדה.
• ארוחת Eatwith אצל ארז גולקו:
גולקו מארח בביתו ארוחות פתוחות בכל חודש, וכדאי להגיע אליהן מורעבים, שכן מדובר, כמו שהוא עצמו אומר, במשתה נטול תפריט מוגדר מראש ובעל ניחוח יווני שתחילתו סלט ירקות חתוכים גס וזועקים טריות וסופו כנאפה עם חלווה שתתקשו להפסיק לאכול ממנה, אף שיהיה לכם ברור שאינכם מסוגלים. בתווך זורמות מהמטבח הפתוח - שבו עמלים גולקו, נטאלי רעייתו ונטע סוטו שמסייעת בכישרון - שלל מנות, ובהן סלקים עם עלי בייבי וגבינת פטה, פלפלים קלויים חמצמצים וטעימים עם גבינה הום־מייד מיוגורט מיובש, לאבנה עם תבשיל מנגולד ולימון כבוש, תבשיל חומוס, חצילים ופלפלים חמים וכיפיים, קישואים צרובים עם ציזיקי, במיה מוחמצת קטנטנה ונהדרת עם עגבניות ופטה, סביצ'ה מוסר ים עם פריקי, עשבי תיבול וענבים, קרפצ'יו תאנים וגבינה כחולה, שרימפס וסרטנים מלאי עסיס, אסאדו בעל טעם עמוק של בשר שבושל בסבלנות במשך שעות ארוכות עם ניוקי בעבודת יד, ונתחי פיקניה ורדרדים ומעולים שכמעט עוררו מריבות סביב השולחן. לצד כל הטוב הזה מוגשים צ'ייסרים של אוזו ויין, מה שמסביר למה בשלב מסוים פצחו חלק מיושבי השולחן, שלא הכירו זה את זה שעתיים אחורה, בשירה. והמחיר? 280 שקל לסועד.
לפרטים ולהזמנות - דף הפייסבוק "אצלי במטבח - ארז גולקו".
איפה ישנים
• מלון קולוני:
מלון הבוטיק הזה פועל במושבה הגרמנית בחיפה משנת 1905, במבנה אבן טמפלרי יפהפה. עד תחילת שנות ה־40 ניהלו אותו האחיות לבית אפינגר, אחר כך שימש המבנה כבית חולים פסיכיאטרי, ובשנת 2009 הוא נפתח מחדש, לאחר שיפוץ יסודי (שעשה כבוד להיסטוריה של הבית, נדגיש), תחת שמו העדכני. במלון 40 חדרים מרווחים ויפים בעלי אריחים מצוירים ורהיטים עתיקים, והאווירה שהוא משדר אירופית ונינוחה. מרפסת הגג נהדרת, חלק מהחדרים משקיפים אל הגנים הבהאים וארוחת הבוקר עשירה ומהנה. והמחיר? החל מ־560 שקל ועד 1,000 שקל לזוג ללילה וארוחת בוקר, בהתאם לסוג החדר ולעונה.
מלון קולוני, שדרות בן גוריון 28, חיפה. להזמנות: 04-8513344.
• מלון שומאכר:
מלון בוטיק שנפתח לפני כמה חודשים, בסגנון אורבני שובה לב. הוא שקט אבל קרוב מאוד לשדרות בן גוריון התוססות. חלליו מעוצבים בקפידה - מאחורי דלפק הקבלה תמצאו עבודת תחריט יפה של חיפה, ובמסדרונות מוצגות עבודותיו של גיל גורן. בלאונג' שבקומת הכניסה אפשר להכין קפה במכונה, ובמרפסת השיזוף אפשר לנשנש בייגלה ובוטנים וללגום יין בין ערביים. כל 40 חדרי המלון מאובזרים כמתבקש, ובבוקר אפשר ליהנות מארוחת בוקר קלה ומדויקת (קפה, מיצים, מאפים מתוקים או לחם מצוין בריבה) בלאונג', ובנוסף לקבל ואוצ'ר לארוחת בוקר במסעדת שטרודל הסמוכה. ואם תשאירו לעצמכם זמן, בוודאי תיהנו מהעיסוי המוצע בחדר הטיפולים הזוגי במלון. והמחיר? החל מ־650 שקל לזוג ללילה וארוחת בוקר באמצע השבוע, ובסופי שבוע - החל מ־750 שקל. אפשר להזמין חבילה הכוללת לינה, ארוחת בוקר וארוחת ערב בווניה ביסטרו, או לינה, ארוחת בוקר וטיפול זוגי (החל מ־950 שקל).
מלון שומאכר, רחוב לוחמי הגטאות 25, חיפה. להזמנות: 04-8806070.