קיבלת ויזה לארה"ב? סימן שאתה צעיר
אם אתם מבוגרים מגיל 62 או חולים במחלה כרונית, מעכשיו יהיה לכם הרבה יותר קשה לקבל ויזה לארה"ב • היום נכנסות לתוקף תקנות חדשות של מחלקת המדינה האמריקאית שמטרתן להקשות על כניסת זרים העלולים להוות מעמסה על מערכת הבריאות • גם צעירים ללא השכלה גבוהה או משרה קבועה עלולים להיתקל בסירוב
הבית הלבן הכריז לפני מספר ימים על מדיניות חדשה העתידה להחמיר עם אזרחים זרים המבקשים ויזה לארצות־הברית, ובהם גם ישראלים, העלולים להכביד על מערכת הבריאות האמריקאית. התקנות החדשות חלות הן על אלה המבקשים להגר לארה"ב והן על אלה המבקשים ויזת תייר, סטודנט או עבודה.
תכליתה של המדיניות החדשה היא לאסור על כניסת זרים העלולים להוות מעמסה על מערכת הבריאות האמריקאית. ביום שישי פירסמה מחלקת המדינה את התקנות החדשות, הקובעות את התנאים שבהם רשאי קונסול אמריקאי לסרב לבקשה לוויזה, ושנכנסו לתוקף היום. הנשיא טראמפ הסביר את המדיניות החדשה באומרו: "כדי להגן על ההטבות הזמינות לאזרחים אמריקאים אנחנו חייבים להבטיח שמהגרים מסוגלים לשלם על מחייתם".
אכן, התקנות של מחלקת המדינה אוסרות על כניסת זרים למדינה ללא ביטוח רפואי, כאשר לדעתו הבלעדית של הקונסול אותם זרים עלולים לפנות לשירותים רפואיים בארה"ב. אולם התקנות החדשות מוסיפות איסורים ומחמירות עוד יותר: למשל, לפי מחלקת המדינה, קונסולים רשאים לסרב גם לאנשים העלולים לבקש הטבות ממשלתיות הקשורות לאוכל או לדיור.
מחלקת המדינה מנחה את הקונסולים לקחת בחשבון מספר שיקולים כדי לגבש דעה האם אדם פלוני עלול לבקש הטבות על חשבון משלם המסים האמריקאי. השיקול הראשון הוא גילו של הפונה לוויזה - כעת כל מי שמעל לגיל 62 ייחשב "חשוד למעמסה", אלא אם כן יוכל להוכיח אחרת. גם צעיר ללא השכלה גבוהה או ללא משרה קבועה בשכר הולם, יתקשה לקבל ויזה ועלול להוות "חשוד למעמסה". כמו כן, קונסולים רשאים לסרב לאנשים הסובלים ממצב רפואי העלול להפריע ליכולתם להמשיך לעבוד או ללמוד בעתיד.
לדברי עו"ד ליעם שוורץ, ראש תחום רילוקיישן במשרד גולדפרב זליגמן, "בחלקם, השינויים די אכזריים. כך למשל ישראלית הנמצאת בהיריון ונוסעת לארה"ב במסגרת רילוקיישן או לביקור משפחתי, תיאלץ ככל הנראה להוציא פוליסת ביטוח אמריקאית יקרה מאוד כתנאי לקבלת ויזה". כיצד יידעו שאישה בהיריון או שלפלוני מצב בריאותי מסוים? בעתיד הקרוב יתפרסם שאלון חדש למילוי על ידי הפונים לוויזות, ובמסגרתו ייאסף מידע אודות מצבו הבריאותי, הפיננסי והחברתי של מבקש הוויזה.
עוד מציין עו”ד שוורץ כי “היקף הבקשות המסורבות לישראלים מצוי בעלייה, ולפי התקנות ברור שאחוז גבוה אף יותר של צעירים ישראלים לא יצליחו לקבל ויזות. לצערי הדבר ירחיק אותנו עוד יותר מהכניסה לרשימת המדינות שאזרחיהן פטורים מוויזה".