yed300250
הכי מטוקבקות
    חיילים בדואים במהלך השירות בצה"ל | צילום ארכיון: דובר צה"ל
    חדשות • 14.10.2019
    המבצע לגיוס הבדואים
    מכינה קדם־צבאית, מסלול עתודה אקדמית ואפילו גרעיני נח"ל בכפרים • משרד הביטחון וצה"ל פתחו בקמפיין שמטרתו להגדיל את מספר המתגייסים מהמגזר הבדואי: "ישפר את היכרותם עם החברה הישראלית ויפתח להם דלתות באזרחות"
    קורין אלבז-אלוש

    מבצע חדש של משרד הביטחון וצה"ל יצא לדרך: מאמץ להעלות את מספר המתגייסים מהאוכלוסייה הבדואית. גולת הכותרת שלו: מכינה קדם־צבאית.

     

    הבדואים משרתים בצה"ל זה עשרות שנים, רבים מהם בתפקידי לחימה. באחרונה נפתח קמפיין שמטרתו להעלות עוד יותר את מספר המתגייסים. במסגרתו נאמר לבני הנוער הבדואים כי שירות בצה"ל יסייע להם להשתלב בחברה הישראלית, ואולי אף לפתח קריירה ארוכת שנים בצבא. זאת בארבעה מסלולים אפשריים: לוחמים בחטיבות החי"ר; מסלול מקצועי שבו ישמשו כנהגים, טכנאים, חובשים וכדומה; מסלול הכולל לימודי עתודה במקצועות הרפואה, ההנדסה, המשפטים ועוד, וכן מסלול טכנולוגי הכולל לימודי אלקטרוניקה וחשמל.

     

    אחד המרכיבים החשובים במבצע הגיוס הוא פתיחת מכינה קדם־צבאית: היא פועלת בגליל וכרגע עוברים בה הכשרה כ־25 בני נוער בדואים בעלי פוטנציאל לשירות משמעותי ופיקודי בצה"ל, זאת לאחר שעמדו בקריטריונים ובמבחני התאמה. במהלך המכינה הם משפרים את העברית שלהם וכן עובדים אימונים פיזיים, לימודי מנהיגות, הכרת הארץ ואתרי מורשת והיכרות עם החברה הישראלית. המכינה נמשכת עשרה חודשים בתנאי פנימייה, ובסיומה יתגייסו בוגריה לצה"ל.

     

    במקביל יצא לדרך המחזור השני בתוכנית הכנה לעתודה צבאית. היא נמשכת עשרה חודשים ובמהלכה לומדים החניכים שפות, מתמטיקה ואוריינות. בנוסף לכך הם עובדים הכנה מאסיבית לבחינה הפסיכומטרית. את המחזור הראשון סיימו כ־30 חניכים. בסיום לימודיהם יתגייסו לצה"ל וישרתו במקצוע שרכשו באקדמיה.

     

    מסלול נוסף, שאיננו חדש: גרעין נח"ל בכפרים בדואים. "לאחרונה הרחבנו את התוכנית לאזור מועצה אזורית משגב", מספר פיני גנון, ראש חטיבת הבדואים באגף הביטחוני־חברתי של משרד הביטחון. "הגרעין מוכיח את עצמו לגמרי. יש תקשורת בין החיילים לאוכלוסייה, מה שמסייע בלימודי עברית – משהו שמאוד חסר במגזר הערבי בכלל. למעשה זה אחד המכשולים הקשים ביותר ואני מקווה שמשרד החינוך, שמודע לבעיה, ישפר את הנושא".

     

    מאז שיצא הקמפיין לדרך הביעו כ־500 בני נוער בדואים את רצונם להתגייס. פיני גנון אמר: "מדי שנה יש לנו בין 450־500 מתגייסים מהמגזר הבדואי. הרמטכ"ל כיוון להכפלת מספרם – יעד שעמדנו בו באוכלוסייה המתגוררת בדרום, להבדיל מהצפון".

     

    גנון הסביר את החשיבות בגיוס הבדואים: "אנחנו סבורים שאדם שמכיר את השכנים שלו מתחיל להיות ער לתופעות חברתיות שאינן שלו. שירות צבאי פותח דלתות הן בשירות והן באזרחות ומקנה גם לא מעט זכויות לחיים האזרחיים".

     


    פרסום ראשון: 14.10.19 , 23:25
    yed660100