yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: יריב כץ
    חדשות • 17.10.2019
    בהלת המזון המקולקל
    לאחר "סערת הטונה" בסניף של ארומה תל־אביב: עלייה ארצית במספר הדיווחים על הרעלות מזון בכל רחבי הארץ לאחר אכילה במקומות מסחריים • במשרד הבריאות מנסים להרגיע: העלייה עשויה להגיע בעקבות הגברת השיח בנושא, ובעקבות מזג האוויר החם • במקביל, הבדיקה העלתה שמקורה של ההרעלה בסניף של ארומה תל־אביב הוא במקרר מקולקל, ובעלי הרשת התנצל: "נפיק לקחים"
    ענבר טויזר ואיריס ליפשיץ־קליגר

    אחרי הדיווחים המטרידים על הסועדים בארומה תל־אביב שהגיעו עם הרעלת מזון לבית החולים לאחר שאכלו טונה, נרשמה אתמול עלייה במספר הדיווחים למשרד הבריאות על חשד להרעלה בעקבות צריכת מזון קנוי. במשרד הבריאות בודקים את התופעה, ולא ממהרים לקבוע כי נשקפת סכנה לציבור.

     

    במהלך אתמול דווח על אישה ממרכז הארץ שאושפזה - ובהמשך שוחררה - לאחר אכילת טונה בבית קפה. בנוסף, קשיש שאכל כריך טונה בקיוסק שאינו משתייך לאף רשת בתי קפה חש ברע ואושפז בבית החולים, אך לא ניתן לדעת בוודאות אם קיים קשר ישיר בין התופעות לכריך. מאוחר יותר הגיעו שישה בני משפחה מיישוב בצפון - חמישה מבוגרים ופעוט בן כשנה וחצי - אל המרכז הרפואי "העמק" שבעפולה, לאחר שסעדו ביחד וסבלו מתסמינים של הרעלת מזון: הקאות מרובות ושלשולים. במרכז הרפואי אמרו כי ככל הנראה הם אכלו מזון שהתקלקל לאחר שנשמר בתנאים שאינם נאותים.

     

    שרשרת המקרים הללו הם רק חלק מהדיווחים הרבים שהתקבלו אתמול במשרד הבריאות מאנשים שאכלו במקומות מסחריים - בעיקר טונה - ולאחר מכן חשו ברע ואף אושפזו. במשרד הבריאות אישרו כי נרשמה עלייה במספר הפניות, אבל הסבירו כי המניעים לכך עשויים להיות מקריים. לטענתם, ריבוי הדיווחים נובע בין היתר מהגברת השיח בנושא בכלי התקשורת וברשתות החברתיות, שגורם לאנשים לחשוש יותר כאשר הם חשים ברע לאחר צריכת מזון. בנוסף, במשרד הבריאות מסבירים כי מזג האוויר החם ששרר אתמול עלול היה להאיץ תהליכי קלקול במוצרי מזון, ואולי במיוחד בטונה, שנותרו ללא קירור ראוי. לאור זאת, הם מסבירים, אין למהר ולחשוד בתופעה נרחבת שסכנת את בריאות הציבור.

     

    "סערת הטונה" והעיסוק בהרעלות מזון פרץ ביום שלישי בערב, לאחר שפורסם כי ארבעה סועדים שרכשו מנות הכוללות טונה בסניף בדרך בגין של רשת ארומה תל־אביב הגיעו לבית החולים איכילוב עם הרעלת מזון - וכי שניים מהם אף אושפזו. לפי בית החולים, מדובר היה הרעלת מזון שמקורה בדג: הרעלת היסטמין, שנובעת לרוב מאחסון לא נאות של דגים, למשל בקירור שלא לפי הדרישות.

     

    שירי פורר, שאושפזה במצב קשה עם הרעלת מזון
    שירי פורר, שאושפזה במצב קשה עם הרעלת מזון

     

     

    אחת מהסועדים שנפגעו, שירי פורר (41), נשואה ואם לשניים, אף הוגדרה במצב קשה, אך לאחר שקיבלה טיפול שוחררה אתמול לביתה. "הגעתי לארוחת צהריים והזמנתי סלט טונה שאותו לקחתי למשרד", היא סיפרה לאחר מכן. "אכלתי את הסלט בערך עשר דקות אחרי שקניתי אותו, ומיד התחלתי להרגיש צריבה בלשון, הפנים שלי האדימו והנשימה שלי נהייתה כבדה. המנהל שלי לקח אותי למר"ם, שם התמוטטתי ואיבדתי הכרה. העבירו אותי באמבלונס לאיכילוב תוך כדי פעולות מצילות חיים, שהמשיכו גם בחדר הלם ולשמחתי הביאו להתאוששות מהירה. אני מקווה שברשת יעשו בדק בית, אבל אני עם טונה גמרתי".

     

    בעקבות המקרים הללו, וגם בעקבות תלונה של לקוחה נוספת על סלט טונה שנמכר לה בסניף של ארומה תל־אביב בקניון גינדי TLV, הוחלט ברשת על ריקול (איסוף והחזרה לספק) של כל מוצרי הטונה מהסניפים. במקרה של הסניף בדרך בגין מדובר באריזת טונה בשמן קנולה במשקל 2 ק"ג, שיוצרה ב־20 באוגוסט השנה ושתוקפה יפוג בנובמבר 2020. במשרד הבריאות לא ידעו להגיד אמש אם מקור ההרעלה הוא בדג עצמו או בתנאי האחסון בסניף או אצל היבואן שגרמו להתפתחות ההיסטמין.

     

    במקביל להודעה על הריקול הגיעו אתמול בשעות הבוקר נציגים של משרד הבריאות אל הסניף בדרך בגין, שנותר סגור, על מנת לקחת ממצאים. בין היתר נלקחו דגימות מעבדה מדג הטונה שהיה בשימוש, ולאחר מכן הושמדו שאריותיו. כמו כן נאסר על הרשת בשלב ראשוני, עד לקבלת התוצאות, להזמין משלוח חדש של הדג.

     

    זמן קצר לאחר מכן הגיעו נציגים של רשת ארומה תל־אביב לשימוע במשרד הבריאות, שממנו עלה כי ככל הנראה המקרר בסניף לא היה תקין. "במהלך השימוע הוצגו לנציגי העסק הממצאים שעלו בביקורת התברואתית, ובהם אי־עמידה בנוהלי משרד הבריאות ואי־עמידה בהנחיות היצרן", נמסר ממשרד הבריאות לאחר מכן. "נציגי העסק הונחו לתקן את הליקויים לפני קבלת אישור לפתיחתו מחדש לציבור. משרד הבריאות ממשיך לבדוק את האירוע ברמה המקומית וברמה הארצית, וממתינים לתוצאות המעבדה".

     

    השקית של "ויליגר" שבה השתמשו בסניף שבמרכז הפרשה
    השקית של "ויליגר" שבה השתמשו בסניף שבמרכז הפרשה

     

     

    מרשת ארומה תל־אביב נמסר בתגובה כי בכוונתם לשתף פעולה באופן מלא עם נציגי משרד הבריאות. "כפי שהתחייבנו - כלל הליקויים שיימצאו יתוקנו ויפורסמו לציבור הרחב בתום התחקיר", נאמר. "הסניף שבו אותרו הליקויים נסגר על ידינו מיד עם היוודע דבר האירוע, והוא יישאר סגור עד להודעה חדשה. כמו כן החלטנו לבצע איסוף והחלפה של מוצרי הטונה בכל סניפי הרשת, ולפיכך ייתכנו שיבושים במכירת מנות המכילות טונה. לא התפשרנו ולא נתפשר לעולם על איכות וטריות המזון הנמכר בסניפי הרשת - מזון טרי ואיכותי הוא הבסיס לאמון לקוחותינו, ואנו מתייחסים לאמון זה ברצינות רבה מאוד".

     

    בנוסף להודעה זו שלח אתמול מנכ"ל ארומה תל־אביב רון דן מכתב לעובדי הרשת ובו הביע את התנצלותו בפני הלקוחות שנפגעו. "אין ולא יהיה מקום לתקלות מסוג זה ברשת שלנו", הוא כתב. "רשת ארומה תל־אביב משרתת מדי יום 30 אלף לקוחות ומספקת כ־10 מיליון מנות מזון בשנה. לקוחותינו הם הנכס החשוב לנו ביותר. בריאותם היא הערך העליון ביותר מבחינתנו, ושנים רבות אנו עמלים לשמור על איכות וטריות המוצרים. אנו נפיק את הלקחים, נשפר את הטעון שיפור ונמשיך להעניק שירות מצוין ומוצרים בריאים ללקוחותינו".

     

    איך אדע אם אני סובל מהרעלת מזון?

    איך מזהים טונה מקולקלת? • למה הסימפטומים של הרעלה מדג שונים? • ומאיזה מזונות כדאי להיזהר כשאוכלים בחוץ? • פרשת הטונה המקולקלת: שאלות ותשובות • ענבר טויזר ואיריס ליפשיץ־קליגר

     

    אכלתי בחוץ ואני חושד שאני סובל מהרעלת מזון. כיצד אדע?

     

    הסימפטומים של הרעלת מזון מורגשים מייד לאחר האכילה, גם כשמדובר במנה קטנה: כאבי בטן, בחילות והקאות, שלשולים, חום גבוה, הזעה והרגשה כללית רעה.

     

    אבל הסועדים בארומה תל־אביב התלוננו בכלל על סימפטומים שמזכירים אלרגיה – איך זה קשור להרעלת מזון?

     

    זה מפני שהם סבלו ככל הנראה מהרעלה שמקורה בדג. ד"ר אמין שניפי, מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז הרפואי העמק מקבוצת "הכללית", מסביר כי כאשר דג לא נשמר בקירור חיידקים מתרבים בתוכו ומעודדים היווצרות היסטמין, שכמות גבוהה ממנו היא רעילה ואינה בטוחה לשימוש בני אדם. מי שיאכל ממנו יסבול באופן מיידי מתופעות הלוואי, ומערכת העיכול תפעל על מנת להוציא את הרעלנים מן הגוף. כאשר קיימת תגובה אלרגית, ההיסטמין משתחרר ברקמות הגוף בצורה עודפת וגורם לתופעות כמו גירודים, אדמומיות ובמקרים מסוימים גם קוצר נשימה.

     

    לפי התופעות האלו נראה לי שאני סובל מהרעלת מזון. מה לעשות?

     

    ובכן, בשלב ראשון, וזה אולי מובן מאליו - להפסיק לאכול את המזון שעל פי החשד גרם לכך. אם אתה סובל משלשולים ומבחילה, יש להרבות בשתייה, וכן ניתן להשתמש בתרופות להורדת כאבים וחום. הגוף מנסה לטפל בעצמו בכך שהוא מפריש את הרעלן בהקאה ושלשול, ולכן בשום פנים ואופן אסור לקחת תרופות שמטרתן לגרום להפסקת השלשול, אבל חשוב להשלים את הנוזלים שאנו מאבדים, מומלץ בלגימות קטנות. במקרה שיש קושי בשתייה, תחושת חולשה, או שהכאבים קשים - יש לפנות מיד לטיפול רפואי.

     

    הפרשה הזו גורמת לי לחשוד בכל מזון שלא הוכן בבית. כיצד אוכל להיזהר?

     

    אין מניעה לאכול בחוץ, אבל חשוב לתת את הדעת על ניקיון המקום, לנסות לראות האם עובדי המטבח עוטים כפפות ואוספים את שיערם. גם תחזוקת השירותים של המקום יכולה להעיד על רמת הניקיון.

     

    אז אם אני כבר אוכל בחוץ – מה להזמין?

     

    לפי מאמנת התזונה אביבית אבירם, ההמלצה היא תמיד להזמין מנות טריות ועד כמה שניתן "נקיות" - כלומר, מנות נטולות רטבים, מרינדות, מיונז, סויה, טריאקי ודומיהם, שעלולים להיות לא טריים. בכלל, כדאי להקפיד לאכול רק מנות שהוכנו באותו יום, ולכן מומלץ לסעוד במקומות שבהם ניכר כי תחלופת המזון היא גבוהה. צריכה של מזון טרי לא רק מפחיתה את הסיכוי להרעלת מזון - היא בריאה יותר מכל היבט.

     

    אבל אני אוהב לאכול טונה. יש דרך לזהות שהטונה בכריך שלי מקולקלת?

     

    לא באופן מוחלט, אבל ישנם סימנים מחשידים לכך שהטונה אינה טרייה. אם, למשל, הטונה במנה שהזמנתם היא בצבע בהיר יחסית, בעלת ריח חזק ודומיננטי, הטעם שלה מלוח מדי והקצוות שלה עכורים - הימנעו מלאכול אותה, כי קיים חשש סביר שלכל הפחות היא אינה טרייה.

     

    האם ישנם סוגי מזון שמהם כדאי להימנע כשאוכלים בחוץ?

     

    מוצרי בשר הם החשודים המיידיים כסכנה להרעלת מזון: בשר שאינו מבושל ושהה זמן ממושך שלא בקירור עלול להיות מסוכן, וכמוהו גם בשר שבושל אבל נשאר מחוץ למקרר במשך זמן ממושך. כך שאם אין לכם אמון בבית הקפה או המסעדה, ואתם חושדים שההקפדה שלהם על נוהלי הבריאות אינה גבוהה - עדיף להימנע מלהזמין בשר. כמו כן, גם מיונז ומוצרים המכילים ביצים נוטים לפתח זיהומים שעלולים לגרום לקלקול קיבה או הרעלת מזון, וכך גם מוצרי חלב במידה שהם מוחזקים מחוץ למקרר. אבל מעבר להכל, היעזרו בחושי הריח והראייה: ניחוח לא נעים שעולה מכריך או סלט, או מראה בעייתי, צריכים לעורר את חשדכם.

     

    וכשאוכלים שימורי טונה בבית, זה גם מסוכן?

     

    ככלל, מבחינה בריאותית, כדאי להעדיף קופסאות של טונה במים או בשמן זית, ולא קופסאות טונה בשמן קנולה, סויה או רוטב עגבניות. בכל מקרה, אין לעשות שימוש בקופסאות טונה שפג תוקפן - בדומה למוצרים אחרים, כמובן - ולאחר שהקופסה נפתחה יש להעביר את שאריות הטונה שלא נאכלו לקופסה מזכוכית ולא לשמור אותה במקרר יותר מ־24 שעות.

     

    yed660100