שתף קטע נבחר
 

אם אין לחם תאכלו שומן

הביקורות של הממסד הרפואי לא מזיזות לה: ד"ר מריאלה גלאנט מאמינה בדרך שלה להרזיה ולחיים בריאים. והשיטה שלה הופכת מהיסוד את פירמידת המזון: בלי פחמימות וסוכר בכלל, אבל עם הרבה שומן וחלבון מהחי. ויש לה גם קבוצה גדולה של מעריצים, ביניהם חולי סוכרת רבים, שהולכים אחריה בעיניים עצומות. הרופאים מזהירים שהשומן בדיאטה שלה עלול לגרום להתקפי לב, אבל היא לא מתרגשת: "זה לא ניו אייג', זה מדע. יש לי ממצאים מרעישים שאני רוצה שכל הציבור בישראל יכיר"

אחרי החגים זה עכשיו. הזמן המיוחד הזה בשנה שבו אנחנו אמורים לפדות את כל ההבטחות שהבטחנו לעצמנו. כולל את זאת שנשבענו אחרי כל ביס מתוק מלא חטא ותענוג: אחרי החגים נעשה דיאטה. עכשיו זה הזמן שבו רבים מתחילים לחשב קלוריות. זה בדיוק הזמן שבו ד"ר מריאלה גלאנט, אנדוקרינולוגית מומחית בטיפול בסוכרת, רוצה להביא לישראל את הבשורה שלה: הסוכר והפחמימות הם האויב הגדול וצריך להימנע מהם כמעט לחלוטין. מה כן? שומן וחלבון מהחי.

 

כן, התפריט שלה, שמבוסס על הדיאטה הקטוגנית, לא מקובל על רוב הממסד הרפואי. יש כאלה שאפילו רואים בו סכנה אמיתית. אבל לגלאנט אין בעיה לצאת נגד המוסכמות ולהסביר למה הסוכר ולא השומן מהחי הוא האויב האמיתי. והיא אפילו מארגנת כנס ראשון מסוגו בישראל שתומך בדיאטה השנויה במחלוקת. "הכיוון מנוגד לעולם הקהילה הרפואית ולחברות התרופות אבל זו רפואה אמיתית שמוכחת על ידי מאות מטופלים", היא אומרת. המטופלים שלה הם ברובם חולי סוכרת שמצליחים להגיע בעזרת התזונה לאיזון ולהפחית או להימנע משימוש בתרופות. על הדרך הם גם יורדים באופן משמעותי במשקל. עכשיו גלאנט רוצה להביא את הבשורה לכולם. אם זה עובד וכל כך עוזר לחולי סוכרת, היא אומרת, זה טוב לכולם. "כשאת מורידה פחמימות, את כבר לא רוצה לחטוף משהו מתוק בלילה. השיטה שלי שמה אותי במאבק מול הרופאים כי הם חושבים לפי האולד־סקול, ששומן גורם לך להתקף לב. לאכול שומן טבעי זה לא מסוכן - זה בריא. יש לי מסר כל כך גדול, הממצאים כל כך מרעישים, שאני חייבת להביא את זה לישראל".

באדיבות מרכז גלאנט

 

זאת הסיבה, גם לדבריה, שהיא מקיימת כנס מדעי ראשון בנושא הבריאות המטבולית שייערך ב־7־8 בנובמבר במלון הילטון בתל־אביב. לכנס יגיעו מומחים בתחום מישראל ומארה"ב — שם הדיאטה זכתה לתנופה משמעותית לאחר שקים קרדשיאן חשפה שכך היא יורדת במשקל, ולצידה סלבס נוספים כמו מיק ג'אגר, רובין רייט וביונסה. "זה לא ניו אייג', זה מדע", אומרת ד"ר גלאנט.

 

אבל הממסד הרפואי וחברות התרופות יוצאים נגדך.

 

"אני לא נגד תרופות, אני מסתכלת על התמונה הכללית של החולים ומציגה בפניהם את כל האפשרויות. אני יכולה לטפל רק בתרופות, בדיאטה או בשילוב של השניים. הרוב מעדיפים לנסות את הדיאטה. אני לא נגד תרופות אבל חושבת שחשוב לטפל באמצעות תזונה. לוביסטים של חברות התרופות ראו שאני רושמת פחות תרופות ושאלו מה קרה. אני נהנית מזה מאוד — מה יותר כיף בעולם מלהפחית לחולה תרופות? אנחנו מורידים את האינסולין בהדרגה. המטרה היא להיות בריאים. יש לי חולים שירדו מחמש זריקות ביום. זה גורם להם להרגיש שהם בשליטה על החיים שלהם. אני מעצימה את החולה".

 

בבסיס השיטה של ד"ר גלאנט עומדת הטענה שפירמידת המזון שכולנו מכירים משנות השמונים אמורה להיות הפוכה. מה זאת אומרת הפוכה? פירמידת המזון המקובלת מלמדת אותנו לבסס את התזונה שלנו ושל ילדינו על פחמימות שנמצאות בדגנים, לחם, פסטות, אורז, תפוחי אדמה, דגני בוקר, תירס ובטטות, וגם על פירות וירקות. לפי הפירמידה שכולנו גדלנו עליה מומלץ לאכול פחות מזונות עשירים בחלבונים, ביניהם בשר, מוצרי חלב וביצים, להימנע ככל הניתן ממוצרים עתירי שומן, וממש בקודקוד — מעט מאוד ממתקים, חטיפים ושתייה ממותקת. בדיאטה הקטוגנית הקודקוד הזה כלל לא קיים. בבסיס הפרמידה 70 אחוז מהתזונה אמורה להתבסס על שומנים שמקורם בחי. 25% מהתזונה אמורה להתבסס על חלבונים שמקורם בחי ובקודקוד הפירמידה – 5% מהתזונה יכולה להיות פחמימות שמקורן בירקות.

 

"התאים שלנו צריכים לאכול"

 

ד"ר מריאלה גלאנט התמחתה ברפואה באוניברסיטאות הארוורד וקולומביה. היא עבדה בבתי חולים ובקליניקות בניו־יורק ומאחוריה עבר עשיר בתחום הטיפול בסוכרת. "סיימתי את בית הספר לרפואה ב־1999. יש לי השכלה רחבה אבל מעולם לא היה לי שיעור אחד על תזונה. זה מדהים, כי ברגע שאת מבינה שסוכרת זו מחלה של תזונה, את חייבת להבין תזונה כדי לטפל בה. ברגע שאני מתחילה לטפל באנשים דרך התזונה אני מבינה שזה הבסיס להכל: לסוכרת, להשמנת־יתר, ליתר לחץ דם, להתקפי לב, לשבץ, לאלצהיימר, למחלות כבד".

 

רבים יוצאים נגד הדיאטה הזו שמקדשת שומן וחלבונים. איך זה בעצם עובד?

 

"התאים שלנו צריכים לאכול. הם ניזונים משומנים, חלבונים ופחמימות. השומנים וחומצות האמינו שבחלבונים נכנסים לתאים בקלות. אבל הפחמימות הופכות לגלוקוז — שהיא מולקולה גדולה מכדי להיכנס לתא. הגלוקוז מצליח להיכנס לתאים רק בנוכחות אינסולין שמופרש מהלבלב. עודף הסוכר מאוחסן בכבד והופך לתאי שומן. באופן נורמלי רמות האינסולין אמורות לעלות כשאנחנו אוכלים ולרדת כשאנחנו בין הארוחות, ואז הגוף אמור להשתמש במאגרים שאוחסנו כמקור אנרגיה. אבל כשאנחנו אוכלים יותר מדי פחמימות, כי פסטה ולחם זה חלק מהיומיום — אנחנו מתמכרים לסוכר. פחמימות מגיעות בהרבה צורות; תפוחי אדמה, אורז, קטניות, עדשים, תירס, חומוס ואפילו פירות. וכך – הגוף צריך הרבה יותר אינסולין כל הזמן. זה השלב הטרום־סוכרתי", היא מבהירה.

 

לדבריה אנחנו יכולים להסתובב שנים עם אינסולין גבוה לפני שנחלה בסוכרת ולא נדע מכך בכלל. "זה בעייתי, כי האינסולין פוגע בכלי הדם. הוא מייצר יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה, והוא גורם לנו לרצות לאכול סוכר ומונע את פירוק השומן. בסופו של דבר זה גם גורם לסוכרת. הלבלב עובד כמו משוגע עד שבשלב מסוים אנחנו מתחילים לייצר פחות אינסולין. הגוף מתחנן: אל תכניסו עוד סוכר, אני לא יכול להתמודד עם זה. במקביל, ככל שיש שומן שהגוף לא מפרק, רמת הטריגליצרידים (השומנים בדם) עולה. ככל שרמת האינסולין גבוהה, רמת הכולסטרול 'הרע' עולה. אבל רופאים לא בודקים את רמת האינסולין – למרות שזה הפיל בחדר. לכן, לטפל בחולה סוכרת עם אינסולין זה כמו לטפל באלכוהוליסט עם אלכוהול".

 

אז מה מותר לאכול בדיאטה הזאת?

 

"שומן. שומן מאפשר לאכול ולהרגיש מלאה. את למעשה אוכלת שומן כדי לאבד משקל. ברוב הדיאטות את מורידה את השומן, לכן זה לא מצליח. בדיאטה הזו אוכלים בשר, ביצים, דגים, עוף. וכשאני אומרת בשר זה כולל הכל — כבד, את כל חלקי הגוף, כל האיברים הפנימיים, ירקות שגדלים מעל האדמה כי יש בהם פחות סוכר, גבינות שמנות (ברי, קממבר), שמנת, אגוזים, חוץ מפיסטוק וקשיו".

 

"אי אפשר לאכול רק שומן"

 

בשר, ביצים, גבינות שמנות — מומחים רבים מתנגדים לסוג הדיאטה הזו ותופסים אותה כמסוכנת. "היא מורידה במשקל אבל יש לה כמה בעיות", אומרת ד"ר אולגה רז, דיאטנית קלינית, מרצה בכירה באוניברסיטת אריאל. "ראשית, היא מכילה הרבה מאוד שומן רווי. אם באמת אוכלים נקניקים ובשר שמן, יש בזה סיכון לעלייה ברמת הכולסטרול, וסיכון למחלות לב, במיוחד בקרב אנשים שיש להם נטייה גנטית לכך. אם היינו עושים מיפוי גנטי, יכולנו להגיד האם הדיאטה תזיק לאדם או לא. שנית, הדיאטה הזאת מכבידה על פעילות הכליות בקרב אנשים שיש להם נטייה לעודף חלבונים בכליות. בנוסף היא מאוד יקרה, והכי חשוב — היא לא מספקת לגוף ויטמינים וסיבים תזונתיים. היא גם מורידה את רמת הסרוטונין במוח ועלולה לגרום לחלק מהאנשים למצבי רוח. נשים זקוקות יותר מגברים לפחמימות. בקרב ספורטאים נמצא שהדיאטה לא משפרת את מסת השריר ולא את פעילות השריר, והיא מעלה את הכולסטרול הרע. אני מאמינה שתוך עשר שנים לא ניתן יהיה לעשות שום דיאטה בלי בדיקה גנטית שתדייק לכל אדם את מה שמתאים לו. ובאופן אישי, אני נגד המילה דיאטה במובן של הרזיה, כי דיאטות הרזיה תמיד מובילות לירידה שאחריה באה עלייה גדולה יותר במשקל. לכן, אני מדברת על שינוי סגנון האכילה. אנחנו אחרי החגים, וברור שבחגים אוכלים יותר ארוחות ויותר מהרגיל בכל ארוחה".

 

בכלל, אם שואלים את ד"ר רז — כדי לרדת במשקל עדיף לא לעשות דיאטה. "הכי נכון והכי מושכל זה לשנות את הרגלי וסגנון האכילה. דיאטה שמראש מוציאה חלק מקבוצות המזון מהתפריט היא תמיד דיאטה ולא סגנון אכילה. אי אפשר עשרות שנים לאכול רק בשר שמן וגבינה צהובה. בלי פחמימות אי אפשר להתקיים, אבל תלוי באילו פחמימות אנחנו משתמשים. אני מדברת על פחמימות מורכבות, שנספגות לאט, כמו גריסים, קטניות, לחם מלא. ירקות הם חובה, במוצרי חלב רצוי לצרוך מוצרים של חמישה אחוזים, בבשר רצוי לבחור עוף, דגים ואת הנתחים הרזים של הבקר, כמו סינטה ופילה, וכמובן כמות לא גדולה של פירות. ומה שהכי חשוב זה לחלק את האכילה באופן נכון לאורך היום. לאכול ארוחות לא גדולות כל שלוש־ארבע שעות. אני מסתכלת בסופר על סלי הקנייה של אנשים וחושכות עיניי. הן עמוסות בעוגיות, ופלים, חטיפים, שתייה ממותקת. צריך לקבל הדרכה טובה והחלטה חכמה שאנחנו לא מוכנים יותר להזיק לעצמנו ולמשפחה שלנו — זה מה שאני מציעה לעשות אחרי החגים".

 

אבל ד"ר גלאנט לא לבד. ישנם עוד מומחים שמאמינים בדיאטה הקטוגנית ויגיעו לכנס "מטבוליקס 2019", שיתקיים במלון הילטון בתל־אביב, ביניהם ד"ר סטיבן פיני, ביוכימאי, פרופ' אמריטוס לרפואה באוניברסיטת קליפורניה, מומחה בעל שם עולמי בתחום השמנת־יתר, שפירסם קרוב לתשעים מאמרים אקדמיים בתחום התזונה וביוכימיה. "במהלך ארבעה עשורים המשימה שלי הייתה לנסות להוכיח שד"ר רוברט אטקינס טעה, כשטען שאנשים יכולים לחיות בצורה אקטיבית ולייצר מספיק אנרגיה, תוך הגבלה קיצונית של פחמימות בדיאטה", הוא אומר בראיון ל"ידיעות אחרונות". "בסופו של דבר גיליתי שאני זה שטועה ובתהליך הפרכת ההשערות שלי מצאתי שרוב הרופאים אינם מבחינים בין רמות בריאות של קיטונים בדם, שהגוף מייצר כשמגבילים פחמימות, לבין המצב המסוכן שבו שיעור הקיטונים גבוה פי עשרה מהנורמה, ומתרחש כשהגוף לא מסוגל לייצר אינסולין. בשנים האחרונות גילינו בנוסף שקיטוזיס תזונתי אחראי להרבה יותר מניהול משק האנרגיה המבוסס על שומן בגופנו. מלבד הזנת הלב והמוח, הקיטונים מגינים על גופנו מתהליכי חמצון ודלקות, תהליכים שמתרחשים בבסיס הסוכרת, מחלות לב, סוגי סרטן רבים, הזדקנות וכנראה גם מחלת האלצהיימר. המטרה שלי כיום היא להסיג לאחור את מחלת הסוכרת סוג 2, ללא תרופות או ניתוחים, על ידי שימוש מושכל בדיאטה דלת פחמימות ועשירה בשומן. הנתונים שפירסמנו מצביעים על כך שניתן לבצע זאת בצורה בטוחה בקרב כמחצית מאוכלוסיית המטופלים". לצד גלאנט וד"ר פיני ידברו בכנס מומחים נוספים מהארץ ומהעולם המתמחים בתזונה, בעיות הנגרמות מהשמנת־יתר ומסוכרת.

 

"הפסקתי להאמין בדיאטות"

 

מנחם ליבוביץ', בן 71, הספיק לנסות את כל הדיאטות האפשריות, עד שהגיע לד"ר מריאלה גלאנט. "אין דיאטה שאת מכירה ואני לא עברתי אותה. כבר הפסקתי להאמין בדיאטות עד שכלתי הפנתה אותי למריאלה בגלל הסוכרת. אני סובל מסוכרת קרוב ל־15 שנה. מדדי הסוכרת היו גבוהים והבנתי שאם אמשיך כך אצטרך לעבור לאינסולין. כשהיא ראתה את המדדים שלי היא אמרה 'אני אוריד לך את הסוכר ובאותה הזדמנות גם תרד במשקל. וכך היה. מאז חלפו ארבעה חודשים. שלושה מתוכם הייתי בארצות־הברית. קיימתי את מה שהיא אמרה, והרגשתי שאני לא רעב. אני אוכל הרבה שומן, שמנות, גבינות, בשרים, ולתדהמתי הרגשתי שהמכנסיים נופלים ממני, ורצתי לקנות מכנסיים במידה יותר קטנה.

"המכנסיים נופלים ממני". מנחם ליבוביץ' | צילום: אלכס קולומויסקי

 

"כשחזרתי לארץ גיליתי שירדתי למעלה מעשרה ק"ג, אבל זה הדבר הפחות משמעותי, כי בחיי כבר עליתי וירדתי הרבה מאוד קילוגרמים. כל אלה שהיו בדיאטות מכירים את זה. כשהלכתי לעשות את בדיקות הדם גיליתי שהערכים שלי תקינים, הסוכר ירד, הכולסטרול ירד פלאים, הדבר היחיד שלא ירד מספיק הם הטריגליצרידים. ואני מרגיש טוב, אני לא רעב. יש רק שני דברים שאני מתגעגע אליהם — פירות וגלידה, אבל אני מסתדר טוב. הרופאה נתנה לי אמון ביכולת שלי להתמודד עם החולשות שלי ואני מרגיש בריא לגמרי. זו חוויה שלא חוויתי הרבה מאוד שנים. זאת פעם ראשונה שאני הולך בדרך של הדיאטה — ואני לא רעב".

 

בלה גרינגראס, בת 66, לקתה בסוכרת היריון לפני 30 שנה. מאז היא סוכרתית. "קיבלתי תרופות אבל לא התפניתי ממש לטפל בעצמי בתקופת גידול הילדים. לקחתי כדורים והגעתי גם להזרקת אינסולין", היא מספרת. "לפני כשש שנים התחילו לי בעיות ברשתית בעקבות הסוכרת וקיבלתי המלצה להגיע לד"ר מריאלה. החלטתי לנסות. המפגש איתה עשה לי מהפך רציני. היא הסבירה לי מה קורה בגוף, מה מומלץ ולא מומלץ לאכול וכך הפסקתי, מהיום למחר — עם כל הפחמימות. הייתי מאוד תלויה בלחם. יכולתי לאכול רק לחם והרבה פירות, לפני כן, אבל כשיצאתי ממנה קיבלתי החלטה ומאז אני שם. בתקופה הראשונה ביקרתי אצלה כל שבועיים. התוצאות היו מהירות. תוך שלושה חודשים הורדתי 12 ק"ג. אחרי שנה בערך ירדתי 25 ק"ג".

 

ולא חסר לך מתוק?

 

"לא, הסוכרת שלי במצב מאוזן. למדתי להכין מתוקים לבד משוקולד מריר עם טחינה. אחרי תקופה ארוכה שלא אכלתי פחמימות ראיתי בבית קפה קרואסון והחלטתי לנסות, מה כבר יקרה? אכלתי אותו בתאווה ואחר כך הרגשתי פיזית ממש רע. כל פעם שאני רוצה משהו מתוק אני נזכרת בתחושה הזאת וזה מונע ממני לנסות שוב. הרבה אנשים לא מבינים איך אפשר לחיות בלי אורז, פסטה ותפוחי אדמה. האמת היא שאין לי ילדים קטנים בבית, שהתזונה שלהם לרוב מבוססת על פחמימות, ולכן זה היה די פשוט. יש גם הרבה מאד מתכונים באינטרנט, נכנסתי לעולם חדש, מעניין, טעים ומגוון. אני נהנית וזה ממש לא עונש".

 

"הדיאטה הקטוגנית מתבססת על מזון טרי ולא מעובד, היא דלה בפחמימות ועשירה בשומנים", אומרת ד"ר לובה פלוטקין, דיאטנית במרכז גלאנט לטיפול בסוכרת. "היא מדמה מצב של צום, אך מכיוון שצום ממושך מסוכן לבריאות, מצאו את הדיאטה הזאת שמדמה צום. כשאנחנו מפסיקים לאכול, הגוף משתמש במאגרים של השומן. כשאוכלים מעט מאוד פחמימות והרבה שומנים, הגוף משתמש בשומן כמקור אנרגיה ולא בסוכר. במצב כזה הכבד מייצר קיטונים שהם רכיבים קטנים שמשמשים כדלק חלופי לגוף. הדיאטה נחקרה בשנות העשרים של המאה הקודמת בארצות הברית, וניתנה כטיפול לילדים אפילפטיים, אך היא נזנחה בין היתר בגלל התפתחות התרופות האנטי־אפילפטיות. משנות התשעים היא חזרה למודעות, והיא נחקרת מאז בתחומים רבים, בין היתר בתחום הסוכרת. אצלנו זו אחת הגישות לטיפול בסוכרת סוג 2, והתוצאות מאלפי מטופלים מדהימות".

 

איך נראה התפריט, ומה בעצם יכולים טבעונים לאכול?

 

"ארוחת הבוקר אצל אוכלי בשר וגם אצל צמחונים יכולה להכיל חביתה, או ביצים בכל צורה, עם שמן זית, טחינה, ירקות וגבינות שמנות. טבעונים יכולים לאכול מעדן סויה לא ממותק ודל פחמימות עד כמה שניתן, עם אגוזים ושקדים, שבבי קוקוס ופירות יער. בארוחת הצהרים, אוכלי בשר או צמחונים יכולים לאכול דגים עם שעועית ירוקה, וסלט ירוק בתיבול של שמן זית. טבעונים יכולים לאכול טופו שמכיל כמות מועטה של פחמימות, עם ירקות מוקפצים בשמן זית ובוטנים. לארוחת ערב צמחונים ואוכלי בשר יכולים לאכול פשטידת גבינות וירקות דלת פחמימות, פשטידת ברוקולי וכרובית עם גבינות וקמח שקדים וסלט ירקות עם טחינה וזיתים. טבעונים יכולים לאכול קרם קוקוס עם זרעי צ'יה, אגוזי מלך, סלט גדול עם טופו. אני חייבת להגיד שגם בתוך הקיטו יש הרבה גישות. יש קיצוניים שאוכלים רק בשר ושומן. אני מדברת על דיאטה שהיא דלת פחמימה ועתירה שומן. אני לא מכירה דיאטניות שתומכות רק בדיאטה קרניבורית. זה בניגוד לכל מה שלומדים בתזונה. הגישה שלנו יותר שפויה, היא ים תיכונית, עם בשר, ביצים, דגים. בין הקרניבורים יש כאלה שאוכלים רק ביצים ושומן מהחי, הם יכולים לאכול חמאה בכפית. אצלנו הכל בהשגחה, ובהתאם לבדיקות הדם. הדיאטות מותאמות אישית. לא אתן לכולם את אותה המלצה". •

פורסם לראשונה 21.10.19, 20:31

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים