yed300250
הכי מטוקבקות
    "מנהיגי המדינה מושחתים". יותר מ־ 1.2 אזרחים יצאו להפגין ברחובות | צילום: ABACA
    חדשות • 22.10.2019
    ארז האש
    מטריפולי בצפון, דרך ביירות ועד כפרי הדרום • כבר שישה ימים שיותר ממיליון לבנונים מציפים את הרחובות ודורשים: להחליף את השלטון ולמגר את השחיתות • מה הצית את אש המרד במהומות הגדולות ביותר בלבנון זה שנים? • אילו פתרונות מציע ראש הממשלה אל־חרירי למצב הסבוך אליו נקלע? • כיצד מגיב חסן נסראללה להמונים הזועמים? • והאם יש לכל זה השלכות על ישראל? • שאלות ותשובות
    סמדר פרי

    טלטלה בלבנון: מאז יום חמישי האחרון המדינה השכנה לנו מצפון גועשת. המונים יוצאים לרחובות ומוחים נגד הממשל, והצעירים משוועים לעתיד טוב יותר וצועקים "די לשחיתות הממסד". איך התחילו המהומות? מהם הפתרונות? וכיצד משפיע משבר האמון העמוק בין הממשלה לאזרחים על המשך המחאות? שאלות ותשובות.

     

    על מה הלבנונים מפגינים?

     

    כבר כמעט עשור שכלכלת לבנון נמצאת בקריסה חמורה ושיעור האבטלה בה גבוה מאוד, בעיקר בקרב הצעירים. כמו כן, לפי מדדים בינלאומיים רק תימן יותר מושחתת מלבנון במזרח התיכון. לכל אלו התווספה בשבוע שעבר גזירה שהייתה הקש ששבר את גב הגמל: הטלת מס של שישה דולרים בחודש על שימוש בווטסאפ. אם לא די בכך שהאזרחים כורעים תחת הנטל, הממשלה מוסיפה להכביד עליהם בטענה שהשימוש הנפוץ באפליקציה החינמית פוגע בהכנסות חברות הטלפונים במדינה, ובמיסוי לממשלה. מאז החלו המחאות התקנה ההזויה בוטלה, אבל נושאי המחאה רק התרבו: המפגינים דורשים להילחם בשחיתות חסרת הגבולות, למצוא פתרונות תעסוקה למובטלים, לבטל קיצוץ בקצבאות לאנשי ביטחון וצבא, ובעיקר מבקשים שיראו אותם ולא רק את השכבה השלטת והעשירה.

     

    צילום: AFP
    צילום: AFP

     

    מה היקף ההפגנות?

     

    מדובר במחאות ענק בכל רחבי המדינה, מצפון ועד דרום: מתוך 6.2 מיליון ושבי המדינה יצאו לרחובות 1.2 מיליון. בביירות מנותקים כבר ארבעה ימים 80 הכבישים המרכזיים וכן הדרכים המחברות לערים אחרות. שרי ממשלת ביירות בקושי הגיעו אתמול לישיבה המכרעת שהועתקה ברגע האחרון מלשכת הנשיא. כמו כן אין לימודים בבתי הספר ובאוניברסיטאות, ונראה כי המצב יימשך גם בימים הקרובים.

     

    בסך הכל מדובר בהפגנות רעשניות, מעט אלימות, כשהדגל היחיד שהתנופף בהן הוא דגל המדינה. למרות שלא הייתה הנהגה מסודרת למפגינים, הם החליטו מראש שלא להוציא את דגלי חיזבאללה ומפלגות אחרות כדי להעניק לאירוע צביון ממלכתי, לאומי ומאחד.

     

    ראש הממשלה אל־חרירי והנשיא מישל עאון בבביירות, אתמול | צילום: AP
    ראש הממשלה אל־חרירי והנשיא מישל עאון בבביירות, אתמול | צילום: AP

     

    כיצד הגיבה הממשלה?

     

    עוצמת ההפגנות הנוכחיות הפתיעה גם את ראש ממשלת לבנון, סעד אל־חרירי ושריו. במטרה "לכבות את השריפה" מהר ככל הניתן האשים תחילה אל־חרירי את שותפיו לממשלה ונתן להם אולטימטום של 72 שעות לפתור את הבעיה, ואף איים שיתפטר. לאחר מכן התחייב לבצע "שורה ארוכה של מהפכים היסטוריים" בכלכלת לבנון.

     

    צילום: רויטרס
    צילום: רויטרס

     

    מה כוללת רפורמת הבזק של אל־חרירי?

     

    לפי תוכנית ההבראה, הבנק המרכזי של לבנון ובנקים פרטיים יידרשו מיד להעביר 3.3 מיליארד דולר לתקציב המדינה, חברות החשמל והאנרגיה ככל הנראה יופרטו וישלמו גם הן מסים, משכורות שרי הממשלה וחברי הפרלמנט בהווה ובעבר יקוצצו בלא פחות מחמישים אחוזים והכספים יועברו לטובת הציבור, ומשרדים בלתי נחוצים יבוטלו.על מנת לפקח על ביצוע כל המהלכים הללו התחייב אל־חרירי להקים בקרוב שתי ועדות מומחים: אחת תטפל בענייני שחיתות בצמרת השלטון, והשנייה בהעברת 10 מיליארד דולרים לעניים, נכים ומעוטי הכנסה.

     

    אז מדוע הם ממשיכים למחות?

     

    המפגינים טוענים כי תוכניתו "המהפכנית" של אל־חרירי לא עונה על ציפיותיהם. מניסיון העבר הם חושדים שמעט מאוד מתביעותיהם יתבצעו. יתר על כן, ראש הממשלה עצמו רמז אתמול על בחירות מוקדמות "אם העניינים לא יסתדרו". בפנייה לתושבים אמר אל־חרירי: "אני חושב רק עליכם, ברחובות. אילו הייתי במקומכם, הייתי מקשיב לעצות שרי הממשלה".

     

    מה האינטרס של חיזבאללה?

     

    מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה לא מעוניין להפיל את ממשלתו של אל־חרירי, זאת למרות היריבות ביניהם. "חייבים לשמור על אל־חרירי כראש ממשלה", הצהיר נסראללה והסביר: "ייקח שנה או שנתיים עד שנמצא ראש ממשלה חדש". נסראללה כמובן לא פועל בתום לב, מטרתו היא להשאיר את הממשלה חלשה ובכך למשוך ביתר קלות בחוטים בכל הקשור לכספים מעבר לים ולמדיניות התחמשות נגד ישראל.

     

    גם המפגינים מבינים זאת. הם מכירים את הנתק בין נשיא המדינה המקורב לחיזבאללה לבין אל־חרירי, ויש ביניהם אף כאלה שמאמינים כי המיליציה השיעית האיסלאמיסטית היא זו שייצרה את ההפגנות במטרה להיפטר בסופו של דבר מממשלת לבנון. על כל אלו מתווספת האיבה בין ראשי חיזבאללה לראש הממשלה ומקורביו, שאינה ניתנת לגישור, מה שהופך את המחאה הנוכחית לנפיצה עוד יותר.

     

    האם שמה של ישראל עלה ברחובות?

     

    כן, אך זה לא הנושא המרכזי. בשידורים חוזרים ששודרו בכל הערוצים בלבנון נראו מפגינים שורפים דגלי ישראל וקוראים בגנותה. כך למשל, אישה מבוגרת שהתייצבה מול המצלמות הודיעה: "אם הצלחנו להפיל את ישראל על הברכיים, כמו שטוען חיזבאללה, למה לא נפיל את כל ממשלת לבנון, ונבחר ממשלה זמנית שתיענה לדרישותינו". דבריה הועברו שוב ושוב כמעין מנטרה למחאה.

     

    בנוסף, לאורך הגבול, בשטח ישראל, התארגנה אתמול הפגנה קטנה של צד"לניקים, כסוג של הזדהות עם אחיהם בלבנון.

     

    מה היה המראה החזק ביותר שיצא מהמחאה בביירות?

     

    אחד הדברים שמאפיינים יותר מכל את המחאה הנוכחית הוא שהצטרפו אליה בני העדות השונות. כך, למשל, נראו במחאה צעיר שיעי, צעיר סוני וצעיר נוצרי כשהם שלובי ידיים ומכריזים ש"הגיע הזמן לבטל את משטר העדתיות בלבנון". המדינה הערבית כבר ידעה הפגנות סוערות, אבל כעת זאת הפעם הראשונה בה מסתמן ליכוד וקירוב בין שלל עדות המאמינים.

     

    איפה איראן בכל זה?

     

    מטהרן שלחו אתמול מסר תקיף וחד־משמעי לפיו "אין בכוונתם להתערב" במחאות הגואות במדינה.

     

    yed660100