שתף קטע נבחר
 

בין שלושה נשיאים

מי ישלוט באזור החיץ בצפון סוריה? • הסכם דרמטי הושג אמש בין ארדואן לפוטין על נסיגת הכורדים למרחק של 30 ק”מ מהגבול הטורקי • ואילו הנשיא הסורי אסד הגיע במפתיע לאזור אידליב כדי להפגין נוכחות ותקף את ארדואן: "הוא גונב אדמה סורית"

נשיאי רוסיה וטורקיה, פוטין וארדואן, סיכמו אמש כי הכוחות הכורדים באזור צפון סוריה ייסוגו עד היום בצהריים למרחק של 30 ק”מ מהגבול הטורקי. במקביל, נשיא סוריה אסד מנסה להפגין נוכחות בשטח. שלשום הגיע לסיור נדיר בעיר אידליב, שהייתה עד לאחרונה במוקד הלחימה, ונפגש עם חיילים סורים.

 

הפגישה בין נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, לבין נשיא טורקיה, רג’פ טאיפ ארדואן, התקיימה בסוצ’י וארכה יותר משש שעות. בסיומה הודיעו השניים על שורה של הסכמות על אופן הטיפול ב”מרחב הביטחון”. ההסכם כולל סיורים משותפים של צבאות רוסיה וטורקיה באזור, לאחר יציאת הכוחות הכורדים. במסיבת עיתונאים משותפת לאחר הפגישה כינה זאת ארדואן “הסכם היסטורי”. פוטין ציין כי הושגו החלטות “הרות גורל” עבור סוריה, אבל לא פירט מה סוכם.

 

לפני הפגישה חזר ארדואן לדבר בלשון מאיימת. הוא הזהיר כי ארצו עשויה לחדש את התקפותיה בעומק האזור הכורדי בצפון סוריה. לדבריו, מאות לוחמים כורדים עדיין נמצאים סמוך לגבול הטורקי, אף שהסכם הפסקת האש שגיבשה אנקרה עם ארה”ב מחייב אותם לסגת משם עד אמש.

 

מנגד גם נשיא סוריה מפגין נוכחות. מוקף באמצעי ביטחון חסרי תקדים עזב אסד את דמשק והגיע שלשום לביקור חשאי באידליב. אסד, שיציאותיו מדמשק נדירות, הפתיע את החיילים והקצינים בעיירה הובייט, שבה נמצא בסיס צבאי גדול, הצטלם וניהל שיחות עם קצינים וחיילים סורים. הביקור, כך נודע, התקיים בהמלצה רוסית.

צילום: ABACA

 

בשובו לדמשק חשפה סוכנות הידיעות הרשמית "וופא" את הביקור, שבו מתח הנשיא הסורי ביקורת פומבית חריפה על הנשיא הטורקי. "ארדואן, נשיא טורקיה, הוא גנב ששדד את מפעלי הקמח והנפט, ועכשיו הוא גונב אדמה סורית", הטיח אסד, שדבריו מופיעים בהבלטה בסוכנות הידיעות הרשמית הסורית והוסיף: "כאשר אנחנו מותקפים או נחשפים לגניבה, עלינו להתלכד ולתאם פעולות. למרבה הצער לא כל הסורים חשבו כך, בעיקר בשנים הראשונות למלחמה. אמרנו להם: אל תסמכו על מישהו בחוץ (הכוונה לטורקיה - ס.פ.), רק על הצבא ועל העם שלנו. חלק מהם עובד עם השכן הפולש, וחלק אחר עובדים עם האמריקאים. מה ראינו בימים האחרונים? הטורקים כובשים שטחים ומנסים להכריז ריבונות, לפי תכנון אמריקאי".

 

זהו ביקור ראשון של הנשיא הסורי באזור אידליב מאז התפרצו המהומות בסוריה לפני שמונה שנים. ארה”ב האשימה אותו בשימוש בנשק כימי נגד מורדי ארגון הטרור א־נוסרה, שכבשו את העיר, ונגד תושבי אידליב. ב־11 באוגוסט השנה שוחרר אזור אידליב מידי ארגון הטרור וחיילים סורים התפרסו והקימו מפקדות. "כל מה שקורה באזור אידליב הוא היסוד למאבק בטרור ובאנרכיה בכל אזורי סוריה", הדגיש אסד. לטענתו, עכשיו ממשיכים להתנהל קרבות בין הצבא הסורי לבין ארגוני טרור הנתמכים על ידי צבא טורקיה.

פורסם לראשונה 22.10.19, 23:28

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים