מלחמות הטלגראס

משטרת ישראל אולי רשמה הצלחה גדולה כשמוטטה את "טלגראס", רשת הסמים הסלולרית שגילגלה מיליונים אבל היא גם שיחררה את השד הירוק מהבקבוק: מאז נפתחו באפליקציית טלגרם לא פחות מ–250 קבוצות חדשות למכירת גראס, וקרבות הירושה הפרועים ביניהן כוללים מתקפות סייבר, שודים ואלימות קשה. עכשיו החשש במערכת החוק הוא מפני השלב הבא: שהבוסים הגדולים של ארגוני הפשע ישודרגו גם הם לדיגיטל

באותו יום, ל"אלי" (שם בדוי) לא היו יותר מדי סיבות לחשוש. אמנם הוא דילר של סמים קלים - לא מקצוע פשוט בכלל, במיוחד בימים אלו - אבל שום דבר בשליחות הסמים הבאה שלו לאחד מיישובי מרכז הארץ לא עורר חשד. להפך; הלקוחה כבר הזמינה בעבר גראס דרך קבוצת הטלגרם שעבורה אלי עובד, והיא גם מה שמכונה "לקוחה מאוּמתת". הכוונה היא שהלקוחה מסרה את כל פרטיה למנהלי הקבוצה, כולל סריקה של תעודת הזהות, עמוד הפייסבוק שלה, צילום סלפי מעודכן ולפעמים אפילו גם סרטון וידיאו. המנהלים בקבוצת הטלגרם בדקו, הצליבו מידע והחליטו לאשר אותה כלקוחה. ככה מתנהל היום המסחר בסמים קלים בישראל: הלקוחות נכנסים לאחת ממאות הקבוצות באפליקציית המסרים טלגרם, עוברים "תהליך אימות" כזה, מקליקים כמה גרם הם רוצים ובכמה כסף - והדילר כבר בדרך אליהם.

 

דילרים כמו אלי, שכבר היה סמוך לנקודת המפגש שנקבעה. כסף קל, הוא היה משוכנע. מוסרים, הולכים.

 

עד שלפתע, חבטה אדירה גרמה לו להתקפל מכאב.

 

ארבעה גברים, כל אחד מהם מהסוג שבעולם התחתון בהחלט עונה להגדרה "מקרר", ארבו לו בשקט, וכשהגיע, החלו לפרק את אלי במכות. בדרך לבית החולים, כאוב, מושפל ומדמם, אלי הבין שני דברים: א', שהחומר נעלם, ועימו הכסף הקל; ב', שהפעם הוא זה שנפל קורבן ל"מלחמת הטלגרם" שמתחוללת כרגע בישראל.

 

מנהל קבוצת הטלגרם שעימה אלי עובד רתח מזעם. הוא העלה לאפליקציה את צילום הלקוחה, עם כל פרטיה האישיים, ופצח בשיימינג חסר גבולות, כולל קינוח באיום לא מרומז: "צרפתייה משתוללת, יש לי את כל הפרטים עלייך. בתוך 28 שעות אני כבר ביררתי איפה ביתך, היכן את ישנה ומי אלה משפחתך, אישה גועלית ובלי לב. איך יכולת לעשות דבר כזה? ואם זאת לא את שנתת לו מכות - את זאת שעקצת. את זאת שעברת אימות וידעת שארבעה בריונים רוצים לעקוץ אותו. למה לא עצרת את זה? את תשלמי אם מאלוהים, וגם מאיתנו. אנחנו נפרסם את המשפחה שלך, נפגע בכל דבר הכי קטן שיקר לך, כמו שפגעת בפרנסה של בנאדם, כמו שאותו שליח הזדקק לטיפול..."

 

בחודשים האחרונים מקרים כמו של אלי מתרחשים לעיתים על בסיס יומי. מכות, דקירות, איומים בנשק, תקיפות באבנים, שודים, מארבי "כיפה אדומה"; על דבר אחד כמעט כולם - המשטרה, הסוחרים והלקוחות - מסכימים: כרגע מתחוללת בשוק הסמים הקלים "מלחמת הטלגרם" הראשונה בישראל. והיא רק תלך ותחריף.

 

אחד מתיאורי התקיפות הרבים כתוצאה מהתחרות בין קבוצות הטלגרם
אחד מתיאורי התקיפות הרבים כתוצאה מהתחרות בין קבוצות הטלגרם

 

מה קרה פתאום? למה פרצה "מלחמת הטלגרם" הזו? התשובה לכך נמצאת בתא בבית המעצר באבו כביר, שם יושב עמוס דב סילבר, ושותק בחקירתו.

 

במארס 2007 יצר סילבר, פעיל לגליזציה ותיק, מפלצת: הוא פתח באפליקציית המסרים המוצפנת טלגרם את הבייבי החדש שלו, "טלגראס". למעשה זו הייתה מערכת מתוחכמת של תוכנות אוטומטיות (בוֹטים), שקישרה בין סוחרי מריחואנה שרצו למכור - לבין לקוחות שרצו לקנות. גם הסוחרים וגם הלקוחות עברו את תהליך ה"אִימוּת", ואחריו, בלחיצת כמה מקשים, כל לקוח היה יכול להזמין באופן חופשי כמה גרמים של גראס מהסוג החביב עליו.

 

הצעת מכר של סוחר בטלגראס
הצעת מכר של סוחר בטלגראס

 

טלגראס חוללה את מהפכת הסחר האלקטרוני בשוק הסמים בישראל, והתפשטה כמו שדה קנאביס פראי. עוד ועוד סוחרים, עוד ועוד לקוחות, ובשלב מסוים היו הערכות שהפלטפורמה מגלגלת, תרתי משמע, עשרות מיליוני שקלים. הפרקליטות טענה בעת דיון בהארכת מעצרו של סילבר כי הכנסותיה של טלגראס עמדו על כ־30 מיליון שקל. מה שהחזיק את כל האופרציה המטורפת הזאת היו החוקים הנוקשים של טלגראס, שכללו מעין "משטרה" ו"בית משפט" פנימי. לקוח שקיבל סחורה וסירב לשלם, סוחר ש"עקץ" לקוחות, כל בעיה כלשהי - טלגראס הייתה יוצרת בירור עמוק ומקיף. לפעמים, הלקוח נאלץ לשלם עוד כסף; לפעמים, הסוחר נתן פיצוי של כמה גרמים ללקוח. ואם מישהו מהם סירב - הופעלה הסנקציה הקשה מכל: הפרטים והתמונה שלו הועלו לעמוד שנקרא "קיר הבושה" בטלגראס, ולעיני עשרות אלפי אנשים עבר שיימינג נוקב עד העצם. לסוחר ששמו פורסם ב"קיר הבושה" לא יהיו יותר לקוחות; לקוח שתמונתו התנוססה שם, לא יוכל לקנות משום סוחר. אז כמעט כולם פשוט צייתו לחוקים. "זאת פלטפורמת הסחר הגדולה ביותר שפעלה בישראל", אומר גורם במערכת החוק, שבָּקִי בפרטי חקירת טלגראס. "והסיבה לכך היא שטלגראס הצליחה לייצר אמון בסחר סמים. כי מי שלא ציית לסילבר ולאנשיו - חטף סנקציות".

 

עמוס סילבר בבית המשפט. “מי שלא ציית לסילבר ולאנשיו - חטף סנקציות" | צילום: יריב כץ
עמוס סילבר בבית המשפט. “מי שלא ציית לסילבר ולאנשיו - חטף סנקציות" | צילום: יריב כץ

 

במשך כשנתיים זה עבד לא רע בכלל, אבל אז המשטרה נכנסה לתמונה, שתלה בתוך טלגראס סוכן סמוי ועצרה עשרות חשודים בהשתייכות לרשת, כולל את סילבר עצמו, שהוסגר לישראל לאחר ניסיון בריחה דרמטי באוקראינה.

 

זה היה המפץ הגדול, הגפרור שהצית את המלחמה. בבת אחת, מאות אלפי לקוחות וכמה אלפי סוחרים חיפשו אלטרנטיבה, ובפשע - כמו בפיזיקה - אין ואקום. לפתע צצו בכל רחבי המדינה קבוצות טלגרם חדשות למכירת מריחואנה. כיום יש כבר כ־250 קבוצות כאלו, עם שמות כמו "המחתרת", "הברית הצפונית", "קהילת מצפנים", "פל־גראס", "שאיפה לחיים" ועוד. עשר מהקבוצות הללו נחשבות לגדולות וארציות, השאר יותר מקומיות. אף אחת מהן לא צמחה לגודל ולעוצמה של טלגראס (שבינתיים חזרה לעבוד, "אבל בווליום נמוך", כפי שמגדיר זאת גורם שמכיר היטב את השוק); ואף אחת מהן גם לא מתקרבת "למפלצת שסילבר יצר, ולסדרי הפעולה שלה", כפי שאומר בכיר במערכת החוק. התוצאה: כולם נלחמים בכולם. סוחרי קבוצת טלגרם אחת נלחמים באחרת; לקוחות מנסים לעקוץ סוחרים; סוחרים מנסים לעקוץ לקוחות; והמשטרה מנסה איכשהו להיאבק בכולם. בינתיים, לא בהצלחה גדולה מדי.

 

עכשיו החשש הוא ש"מלחמת הטלגרם" רק תלך ותסלים. הסיבה: ה"כרישים" הגדולים, ראשי ארגוני הפשיעה, שעד כה לא מצאו דרך להיכנס לעולם החדש והדיגיטלי הזה, מבינים שעם כל הכבוד ל"כספומטים" המסורתיים של הסמים בשכונות הפשע, הכסף הגדול הוא בסלולר. "בגלל זה יש עכשיו ניסיונות של כוחות חדשים להיכנס לשוק הסמים בטלגרם ויש גם ניסיונות להשתלט על פלחים חדשים בשוק", מסבירים אבי וניר (השמות בדויים), שני חשודים בסחר בסמים באמצעות טלגרם, שמיוצגים על ידי עו"ד ישראל קליין.

 

למה הכוונה "כוחות חדשים" ו"פלחים חדשים"?

 

אבי: "הכוונה שכרגע נוצר מצב של המון ביקוש והיצע קטן. אז מנסים להשתלט על כמה שיותר לקוחות, וכתוצאה מהתחרות הזאת, השוק גם פרוץ למחירים יותר גבוהים, ואנשים משלמים".

 

סוחר מציע את מרכולתו באחת הקבוצות החדשות
סוחר מציע את מרכולתו באחת הקבוצות החדשות

 

 

כן, אבל מי מנסה להשתלט?

 

ניר: "עבריינים מהיותר 'כבדים' מארגוני הפשיעה, שעד עכשיו לא התעסקו בסחר בקבוצות בטלגרם. הם מתחברים לצעירים, כאלו תמימים שרוצים לעשות כסף קל, שמאמינים כי המצב של מכירת גראס הוא כמעט חוקי, ועושים עליהם את הקופה".

 

ודילר שלא מוכן?

 

"מי שלא משתף פעולה איתם - חוטף".

 

התחרות מול טלגראס החלה עוד לפני הקריסה הגדולה של הרשת. מסיבות של מאבקים פנימיים בתוך טלגראס, פרשה קבוצה של מנהלים ואנשי טכנולוגיה ופתחה רשת מתחרה, "ישראגראס" שמה. היו גם יוזמות נוספות, כמו "גראס 4 יו", אף אחת מהן לא באמת איימה על מה שבמערכת החוק מכנים "המפלצת". אבל לפני כחצי שנה, סבב המעצרים הגדול בטלגראס, היה האות לפרוץ מאבקי הירושה.

 

"זה מאוד פשוט", מסביר גורם במערכת החוק. "לסוחר בכל ענף יש תחרות על לקוחות. אם הוא עובד עם אפליקציה אחת בטלגרם, אז לחברי האפליקציה היריבה יש אינטרס שיהיו שם פחות סוחרים. ומי שמעצבן אותם - להוריד אותו".

 

בשטח, מלחמת הטלגרם הזו כבר לא מסתיימת רק בשיימינג וירטואלי על "קיר בושה" כזה או אחר. בחודש שעבר, למשל, באזור רמלה־לוד, סוחרים בקבוצת טלגרם אחת נרשמו ועברו אימות בקבוצת טלגרם מתחרה באותו אזור. המטרה שלהם הייתה להשתלט על האזור באמצעות תרגיל "כיפה אדומה": הסוחרים הזמינו כמות גדולה של קנאביס והמתינו למתחריהם, שיגיעו עם חבילות החומר הירוק. כשאלו הופיעו זינקו עליהם, תקפו אותם באלימות ונעלמו עם כמות גדולה של קנאביס. אנשי הקבוצה הנשדדים החליטו להשיב מלחמה ופירסמו את פרטי הסוחרים: "תכירו את החלאות שהיו סוחרים מאומתים אצלנו במערכת והחליטו שלפגוע ולגנוב מסוחרים אחרים - זו פרנסה וסגנון חיים", כתב מנהל הקבוצה. "הם הזמינו סוחרים לביצוע עסקאות באזור רמלה־לוד, ושדדו אותם באיומים עם נשק, עם סכינים ועם אבנים. כמה סוחרים נפצעו קשה ונשלחו לאשפוז".

 

תלונות על עימותים בין קבוצות סחר בסמים בטלגרם
תלונות על עימותים בין קבוצות סחר בסמים בטלגרם

 

גם באזור נתניה והשרון מלחמות הטלגרם הידרדרו לאלימות קשה. בחודש שעבר, סוחר אשר עובד עם אחת מקבוצות הטלגרם, זומן למפגש מכירה גדול. הוא לא ידע שמי שממתינים לו שם הם כמה סוחרים, שעובדים - הפתעה־הפתעה - עם קבוצת טלגרם מתחרה באזור. הסוחר ספג מכות נמרצות וכל הסחורה נשדדה. "מגיעים ארבעה־חמישה סוחרים לנקודה, מרביצים לסוחר שלנו", סיפר מנהל הקבוצה. לטענתו זו לא הפעם היחידה, ולפעמים המתחרים, "מסתפקים באיומי נשק וסכינים ושודדים אותם (את הסוחרים - ש"מ) במטרה להפחיד אותם ושירדו להם מהקו".

 

אחד האזורים המבוקשים ביותר לסחר הוא תל־אביב והסביבה. התחרות שם, מתברר, היא עזה במיוחד. באחת מקבוצות הטלגרם התל־אביביות פירסמו אזהרה מפני סוחרים של קבוצה יריבה: "חבורת הגנבים השפלים הזאת, עקצה לפני מספר ימים גם שני ק"ג קנאביס דרך יוזר שלנו מאומת", דיווח מנהל הקבוצה. "הם מסתובבים על קו חולון־תל־אביב... עד כה הם עקצו סחורה בלמעלה מ־300,000 שקל".

 

וכך הלאה והלאה. כמעט בכל קבוצה - סקרנו למעלה מ־30 כאלו - יש דיווחים דומים, על עוקצים, שודים ו"כיפות אדומות" של קבוצת טלגרם אחת נגד השנייה, חלק מהמקרים אלימים מאוד. אבל הזמנים השתנו, וקרבות סוחרי הסמים של 2019 הם לא רק בקרנות הרחוב, אלא הופכים למלחמות סייבר ממש.

 

זה מתחיל ממש בקטנה, בניפוח פיקטיבי של מספר הלקוחות בקבוצת הטלגרם. הרעיון הוא שאם בקבוצה מסוימת, רשומים, למשל, 20 אלף לקוחות, זה הרי סימן שהיא אמינה ומבוקשת, יותר מהמתחרות שלה. אז זהו, שלא. "יש הרבה קבוצות שכדי להיראות אמינות, קונות בכסף מספר משתמשים, כמו קניית לייקים בפייסבוק", מסביר אורן ליבוביץ', יו"ר עלה ירוק ועורך מגזין "קנאביס". "חלקן 'מעבירות' אליהן חברים מקבוצות אחרות, או שהן משתמשות בשם דומה לקבוצה אחרת, שהיא כבר מוּכרת".

 

"השוק פרוץ", קובע גורם אכיפת חוק בכיר. "מי שפותח קבוצה - שולט בה. כך שאם אני מתכנת ומקים קבוצה, אני יכול להכניס אליה כמה חברים שאני רק רוצה. זה עניין של מוניטין: אם יש לך מוניטין טוב - יבואו אליך יותר אנשים לקנות את הסם. יש לא מעט קבוצות, אבל הקבוצות הרציניות באמת הן מעטות".

 

כשמלחמות הסייבר הופכות ליותר רציניות, מוזנקים גם האקרים לשטח. מנהל קבוצת טלגרם בשם "המחתרת", כתב ללקוחותיו: "התוקף שפרץ לנו ליוזר שלנו... חוזר שוב לעשות לנו בלגן, אבל אנחנו לא מתרגשים מכאלה ילדדוס חברים. כל מי שמקבל הודעות על זה שנפל הבוֹט, וכן שהמשטרה פושטת ולא יודע עוד איזה סיפור מצחיק הוא המציא - זה הכל בלוף! לא היה ולא נברא. כאן זאת הקהילה המקורית והיוזרים המקוריים שמנהלים".

 

וכן, יש גם את קבוצות הטלגרם ה"מזויפות", שמראש נפתחות כתרמית, בדרך כלל למטרת סחיטה. מנהל של אחת הקבוצות באזור חיפה הזהיר מפני מנהל קבוצה אחרת בסביבה, וטען כי מדובר בזיוף. "הוא מזמין סוחרים שיבואו לפרסם אצלו בקבוצה, ובשלב מסוים מאיים שאם לא ישלמו לו הוא פשוט יעלה פרטים של הסוחר", כתב המנהל. "הוא מתחזה לסוחרים, מציע סחורה איכותית במחיר זול ללקוחות, בזמן שאין לו סחורה בכלל".

 

ליבוביץ': "יש מקרים שבמקום בוט יש אדם אמיתי. והוא מבקש ממך: תעביר לי פרטים, תעודת זהות ואת הכסף. אם אדם מעביר לו - הוא לוקח את הכסף ונעלם. אבל אם האדם מסרב להעביר לו, הוא מאיים: 'הבנתי אותך. יש לי את הפרטים שלך, נפרסם שאתה שוטר, שאתה רמאי' - ממש סחיטה באיומים. עכשיו מה תעשה? הפרטים שלך אצלו".

 

ובסוף, כמו בכל מלחמת פשע, תמיד קיימת האופציה הישנה והחביבה פשוט להלשין למשטרה על החבר שלך, ולקוות שהשוטרים יחסלו את המתחרים. גם השיטה הזאת קיבלה אפדייט לגרסת 2019: למנהלי האפליקציה ברור שהקבוצה שלהם תחת מעקב משטרתי. בחלק מהמקרים מספיק שיעלו לעמודי הקבוצה פרטים מזהים של אנשי קבוצות מתחרות, כדי שניידות ידהרו לביתם. "מאחר שכולם מבינים שהמשטרה נמצאת שם", אומר לנו מנהל באחת הקבוצות, "אז אנחנו משתמשים בה כדי לחסל חשבונות וללכלך על קבוצות אחרות".

 

אבי וניר, צמד החשודים בסחר, טוענים כי שוק הקנאביס הישראלי עובר כרגע טלטלה: מצד אחד, טלגראס כבר לא דומיננטית והמשטרה פושטת בסיטונות על מעבדות הידרו ביתיות, המקור העיקרי לקנאביס בישראל. מצד שני, יש ביקוש, כי נפתחו הרבה יותר קבוצות טלגרם קטנות, וקיימת תחושה ציבורית ש"גראס זה כמעט־חוקי". לאחרונה, הם מספרים, הצטרפה עוד קבוצת לקוחות גדולה לביקוש הגובר: מאוכזבי רפורמת הקנאביס הרפואי. חלק מהם, שהתייאשו מהחומר שהמדינה מספקת, החליטו לעבור לירוק מהשוק השחור.

 

תפיסת מעבדת סמים. גם חלק ממאוכזבי רפורמת הגראס הרפואי הצטרפו לביקוש הגואה | צילום: משטרת ישראל
תפיסת מעבדת סמים. גם חלק ממאוכזבי רפורמת הגראס הרפואי הצטרפו לביקוש הגואה | צילום: משטרת ישראל

 

אז מה, יש מחסור בקנאביס?

 

"לא, אין מחסור", מבהיר בנחרצות אבי. "זה שוק שחור ותמיד יש סחורה. היום נהיה יותר קל לקנות סמים דרך הטלגרם, וכל עוד יש ביקוש גדול ולקוחות שמוכנים לשלם - העסק עובד".

 

המחיר לעשרה גרם קנאביס בקבוצות הטלגרם נע בין 450 ל־800 שקל, תלוי בסוג החומר. זה לא בשמיים, אבל יש לקוחות שאפילו את הסכומים הללו לא מוכנים להוציא, ומנצלים בעצמם את "מלחמת הטלגרם" כדי להזמין קנאביס ולהיעלם בלי לשלם. הרי אם אין יותר "קיר בושה" רב־עוצמה כמו של טלגראס ואפשר לעקוץ את הסוחר, אז למה לא? מה הוא יעשה, יפנה למשטרה? הנה, זה למשל מה שנכתב על לקוח שמכונה "הילד", בקבוצת טלגרם שפעילה בצפון הארץ. "הילד שלח לי הודעה בקבוצה. ביקש להתארגן על 6 גרם", כתב הסוחר שנעקץ. "אמר: 'תעשה לי טובה תביא לי ב־450 שקלים, כי אין לי יותר'. אמרתי: 'סגור חבר! תגיע, תיקח 6 גרם באהבה, אבל ייקח קצת זמן, אני יגיד (השגיאה במקור - ש"מ) לך לאן להגיע'. מפה לשם שלחתי את השליח שלי להטמין (את הסם - ש"מ) ואת הבחור למקום של ההטמנה. ברגע שהלקוח הגיע ולקח את הסחורה הוא ישר מחק את השיחה ונעלם. השליח הולך להטמנה, ורואה שם רק 200 שקלים. הודעתי לבחור שעדיף שנסדר את העניין בינינו. ואז הבן זונה עונה לי: 'ייבשת אותנו 50 דקות? הנה העונש, ותעשה מה שבא לך'". הסוחר הזועם לא שוכח לסגור את הפרשה באיום לא־עדין: "'אל תדאג, יא נערת גוגו, כלב מסריח.... תתבייש לך. היום שלך יגיע בקרוב זונה קטנה!"

 

וגם זה קרה: לקוח שהזמין בטלגרם סחורה, סירב לשלם, והזמין לסוחר משטרה. הסוחר כתב: "הוא הגיע לבית שלי, ותוך כדי ויכוח על הסכום הוא התקשר למשטרה. טען שתקפתי אותו ושיש לי סמים בבית. תחשבו: מול הפנים שלי 'פתח' (הלשין - ש"מ)". מנהל הקבוצה פירסם את תמונתו ופרטיו של הלקוח. "המלשין 'שילם' קצת על מה שהוא עשה", כתב המנהל. "אבל אנחנו לא שוכחים את הפרצוף שלך מלשין, למען יראו ויראו".

 

מצד שני, כשאין דין, אין דיין ואין טלגראס, יש גם דוגמאות הפוכות - סוחרים שעוקצים לקוחות: לוקחים את הכסף ונעלמים בלי לספק סחורה. לפני מספר שבועות, למשל, ירדו שתי חברות לחופשה באילת. הן ביקשו לרכוש מעט מריחואנה, ונכנסו לאחת מקבוצות הטלגרם המקומיות. תוך כמה דקות נקבעה להן פגישה עם סוחר בטיילת. מה שהן לא ידעו זה שבקבוצות אחרות פורסמו אזהרות לגבי הדילר הזה. "הבחור ידוע כמרסס לקוחות בגז מדמיע", מזהיר מנהל קבוצה בדרום, שדיווח מה קרה לשתי הצעירות. "הוא הבטיח להעביר להן 'ירוק', הגיע למקום מצויד בגז פלפל, ואחרי שלקח מהן את הכסף, ריסס אותן שם בטיילת וברח. מדובר ב'ילד עוקץ', שאחראי ככה למאות עקיצות דרך פלטפורמת טלגרם בחצי השנה האחרונה. ילד חסר בושה שמרביץ לנשים ובורח".

 

בקבוצות הטלגרם בסביבות ירושלים, המלחמה הזאת גולשת לפעמים לפוליטיקה. באחת הקבוצות פורסמה אזהרה לגבי נ', ממזרח ירושלים, שנטען כי הוא, "עוקץ סוחרים וגם לקוחות. כשניסו 'לדבר' איתו, התשובה שלו הייתה: 'אני עוקץ רק יהודים'". מנהל באחת מקבוצת הטלגרם הזהיר כי נ', "מחליף יוזרים כמו כל אחד שעוקץ. כל כלב יבוא יומו יא עוקץ מסריח. אני אישית אדאג שהפרצוף שלך יהיה בפה בכל קבוצה/ קהילה".

 

אז איפה משטרת ישראל בכל זה? שאלה מצוינת. הרי במקרה של טלגראס, המשטרה רשמה הצלחה גדולה: 28 כתבי אישום מייחסים לחברים לכאורה ברשת האשמות שונות. סילבר עצמו, נאשם בניהול ארגון פשיעה, בתיווך לסחר בסמים מסוכנים, בסחר בסמים מסוכנים, בהדחת קטין לסמים מסוכנים ובסחיטה באיומים. ואם המשטרה הפילה תמנון רב־זרועי כזה, שתיווך - כך לפי הנטען בבית המשפט - בין כ־3,000 סוחרים ללמעלה מ־200 אלף לקוחות, מה הבעיה להפיל איזו קבוצה קטנטנה בחיפה או בבאר־שבע?

 

אז הנה חלק מהבעיה: "כלכליסט" חשף בשנה שעברה כי בשל ליקוי אבטחה באתר "קרנות השוטרים", מועדון הצרכנות של השוטרים, דלפו פרטים על חברי המועדון. המאגר הגיע לרשת, וזה לא באמת מסובך לשים עליו יד. וכך, בהקלדה פשוטה של מספר תעודת זהות, ניתן לדעת אם מדובר בשוטר, שוטר לשעבר או אפילו מתנדב או איש שב"ס. בחלק מהמקרים גם קרובי משפחתם של אנשי החוק הללו רשומים שם. עכשיו לך תפעיל חקירה סמויה במצב כזה.

 

על "קיר הבושה הגדול", קבוצת טלגרם שמשמשת קיר אזהרה קולקטיבי של כל ה"קהילות" (כך הקבוצות מכנות את עצמן), ניתן למצוא מספר לא מועט של אנשי משטרה שנחשפו בדרך זאת בחודשיים האחרונים. "תכירו את הפרצוף של איילת (השם שונה על ידינו כדי להגן על זהותה - ש"מ)", נכתב מתחת לצילום של שוטרת במדי משטרה, ומולו פורסם הסלפי (הפעם בבגדים אזרחיים), שהתבקשה לספק בעת האימות, כולל פרטים אישיים: כתובת, מספר תעודת זהות, תאריך לידה וכו'. "איילת מזמינה סחורה מסוחרים בטלגרם במטרה להפליל אותם. ברגע שהסוחר מגיע, המשטרה מחכה על מנת לעצור אותו. בנוסף, איילת משקרת שוב ושוב בצורה בזויה על כמה פלטפורמות. היא מוכרת מאוד בטלגרם. כמובן שאין לקחת את דבריה ברצינות. מדובר באישה חולה שאיבדה מזמן את השפיות. לברוח כמו אש - ראו הוזהרתם!"

 

"זהירות מלשין", נכתב על סמוי אחר. "תכירו את בר (גם השם הזה שונה על ידינו - ש"מ), יד ימינו של קצין מודיעין ימ"ר באר שבע. בר מוכר כמלשין. הפיל מלא סוחרים באזור באר שבע, הפיל שליח של סוחר עם טביעות אצבע. תהיו זהירים ותפקחו עיניים".

 

נגד שוטר אחר, שזכה לכינוי הפואטי "המקבל זרנוקים", העלו סרטון שבו הוא נראה מפליל סוחרים בחדר חקירה. "אין לך לאן לברוח. אנחנו מדינה קטנה. נער ליווי. תשים חצאית וחוטיני, יא חתיכת אפס. היום מעלים עוד סרטונים של המוצץ, הנערת ליווי", נכתב על קיר הבושה.

 

ברשויות החוק והאכיפה לא מתרגשים מחשיפת המאגר של המשטרה, וטוענים שהסיבה שהקבוצות ממשיכות לפעול לא קשורה לכך. גורם בפרקליטות שבקי בתיק טלגראס, אשר מתנהל בימים אלו בבית המשפט, אומר: "טלגראס לא האמינו איך מחלקת הסייבר במשטרה עלתה עליהם. מה שהם יודעים זה שהיה סוכן משטרתי, אבל האמת הרבה יותר מורכבת. הייתה שם הרבה מאוד טכנולוגיה שאפשר באמצעותה להסיר את האנונימיות של המשתמשים".

 

והנה, במקום התמנון הגדול, צצו מלא־מלא דיונונים קטנים, שבינתיים נראה שהם פועלים באין מפריע.

 

"מטבע הדברים אי־אפשר להשקיע את אותו מאמץ בכל הקבוצות. טלגראס זו חוויה מכוננת בעולם הפשע. עם זאת, ברור לנו העיקרון: כל קבוצה שלא תקבל מכה - תמשיך לגדול".

 

אז מה כן מדאיג את המשטרה? החיבור בין ארגוני פשיעה חזקים - לטכנולוגיה. גורם שמכיר היטב את השטח, מזהיר כי זה עלול להיות השלב הבא, בוֹסים עם בוֹטים. "יש התעניינות של ארגוני פשיעה", הוא מדווח. "ראשי הארגונים רוצים להיכנס לפלטפורמה, אבל כשהם פותחים קבוצה במרחב הווירטואלי הם די מוגבלים".

 

אז מה החשש?

 

"שהם יביאו אנשים שיודעים את הטכנולוגיה. אז זה יהיה מסוכן באמת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים