yed300250
הכי מטוקבקות
    תערוכת היין היוקרתית בניו יורק
    24 שעות • 05.11.2019
    היין הישראלי מסתער על ניו־יורק
    זאת האולימפיאדה של היינות: יומיים של שכרון חושים בלב מנהטן שבהם נמזגים חופשי־חופשי הבקבוקים הטובים והנחשקים ביקום. המבקרים של המגזין "ויין ספקטייטור", שנחשב לחשוב ולמשפיע בענף, טועמים אלפי יינות מכל העולם ומזמינים לאירוע היוקרתי רק את אלה שזכו לציון גבוה מ־90. הגימיק: בעלי היקבים עצמם מוזגים את היין לקהל. השנה זכו בכבוד גם שלושה יקבים ישראלים: רקנאטי, רמת הגולן ותבור. מומחה היין שלנו טל חוטינר היה שם, וצפה בגאווה איך גם חובבי היין הפלצנים ביותר מבקשים מלני רקנאטי שימלא להם את הכוסות
    טל חוטינר, ניו־יורק

    תערוכת Experience־Wine מתקיימת כבר ארבעה עשורים בלב מנהטן ביוזמת מגזין היין הנחשב "וויין ספקטייטור" ונחשבת לאחד האירועים היוקרתיים בעולם. מדובר במגזין היין שידוע כמשפיע ביותר בענף, על פיו יקומו וייפלו יקבים ויינותיהם, על פיו יעריך וייחשף הקהל האמריקאי ליינות חדשים וליקבים מצטיינים, וממנו יוצאת פעמים רבות הבשורה. עורכי המגזין ומבקריו עוברים וטועמים בכל שנה ממיטב היינות בעולם ומדרגים אותם לפי דירוג פנימי מובנה, כאשר ציון של 90 נקודות ומעלה נחשב לציון מעולה ודי נדיר. השנה קיבלו רק 273 יינות מכל רחבי העולם ומכל הסוגים והשיטות שנדגמו ציון של 90 ומעלה, והוזמנו להשתתף בטעימת המבקרים המפורסמת באוקטובר שנמשכה יומיים.

     

    דוכנים־דוכנים הסתדרו להם בהיכל התהילה של היין, ומאחורי כל אחד מהם התייצבו הבעלים, היינן והכורם של כל יקב שהשתתף בתערוכה — כולם חנוטים בחליפות ועל פניהם חיוך רחב, כשהם מוזגים אך ורק יין אחד — אותו יין מצטיין שבו בחרו המבקרים, תוך שהם מעניקים הסבר או שניים על היין, היקב והאזור. בשני אולמות רחבי ידיים שאירחו את מיטב עיתונאי וחובבי היין העולמיים, אפשר היה לפגוש יקבים ששמם מעורר יראת כבוד כמו שאטו מארגו, שאטו מוטון רוטשילד, שאטו לאפיט רוטשילד, לינץ' באג', והוט בריון המפורסמים מבורדו. היו שם מיטב היינות מאזור מונטלצ'ינו בטוסקנה, ברולו וברברסקו, מיטב יינות ריוחה והדוארו, די הרבה יינות מצוינים מארצות־הברית, שמפניות מעולות, כולל בצירים נדירים, ועוד. סוף השבוע המטורף הזה כלל גם סדנאות וטעימות מפי מיטב הפיגורות בעולם היין. גם שפים אמריקאים מובילים התאימו מנות ליינות, ואפילו הביץ' בויז נתנו הופעה!!! מה אגיד לכם, לפעמים אני ממש, אבל ממש, מאוהב בעבודה שלי.

     

    גאווה ישראלית בבקבוק

     

    בין כל מצטייני העולם אפשר היה למצוא גאווה ישראלית שמפוצצת השנה את החזה. שלושה יקבים מתוך ה־273, שזכו בציון נפלא ממבקרי המגזין ועוררו כל כך הרבה עניין. אם בשנה שעברה פגשתי כאן את רקנאטי עם הספיישל רזרב האדום 2104 ואת רמת הגולן עם ירדן קברנה 2013, השנה הצטרף אליהם גם יקב תבור.

     

    מימין: לני רקנאטי, מיכל אקרמן, ויקטור שויינפלד וגיל שצברג בתערוכה במנהטן
    מימין: לני רקנאטי, מיכל אקרמן, ויקטור שויינפלד וגיל שצברג בתערוכה במנהטן

     

     

    הלב הישראלי שלי התמלא בשמחה כאשר צפיתי שוב בפיגורת יין כמו לני רקנאטי, כשהוא עומד מאחורי הדוכן של היקב שבבעלותו, מוזג ומסביר בסבלנות לכל מבקר, ועונה על כל שאלה. ויקטור שויינפלד, היינן הראשי של יקב רמת הגולן, יליד קליפורניה, הרגיש גם ככה כמו דג במים, ופגש עוד ועוד טועמים שמכירים את היקב. מיכל אקרמן, האגרונומית של יקב תבור, הקסימה את כולם והאפילה על הדוכנים השכנים מצ'ילה ואפילו מבורדו!

     

    אני אמנם הסתובבתי לי בין עמדות הטעימה והיקבים השונים (ברור שניצלתי את ההזדמנות וטעמתי עוד ועוד יינות שבדרך כלל לא מזדמן לי לטעום), אבל ניצלתי גם את היותי משקיף מהצד ופשוט תפסתי זווית כדי לעמוד על תגובותיהם של הטועמים המומחים. ומה אגיד לכם, יש לנו במה להיות גאים. גם הקשוחים בטועמים לא הצליחו להסתיר את הבעות הפנים המופתעות מיד אחרי שבלוטות הטעם מפענחות את קסם הלגימה, ומתרשמות מאיכות ואופי היינות שלנו.

     

    לאורך השנים, חלק גדול מהפליאה של מבקרי וחובבי יין מנוסים מאיכות היינות הישראליים שנמזגו בטעימה, נובע גם מכך שלא רבים יודעים שישראל היא יצרנית יין, ורבים מהעיתונאים והטועמים שכן מכירים יינות ישראליים, מסווגים אותם כיינות כשרים או כיינות לקידוש. נכון שזו נקודה שחורה לאופן שבו תעשיית היין הישראלית משווקת את עצמה בעולם, אבל אני חייב לציין שהשנה הרגשתי שדברים מתחילים לזוז, ושהווייב ליד הדוכנים הישראלים הוא כבר אחר.

     

    זו לא שעת כושר

     

    אולי זאת הפריחה של המטבח הישראלי שמרים קצת ליינות הישראליים, ושעוזר ללשונות זרים להתוודע למה שיש לחקלאות הישראלית להציע. ואפשר גם להבחין בכך בסיבוב בחנויות היין המקצועיות של ניו־יורק, שכמובן לא דילגתי עליו גם הפעם.

     

    באופן קבוע, היינות בחנויות היין מחולקים לפי אזורים או סגנונות: כך, למשל, באזור האירופי תמצאו מדפים של אזור מסוים באיטליה, שימוקמו לצד מדפים של יינות מצרפת ולצד מדפים של יינות מספרד ופורטוגל. באזור הים תיכון נהגו למקם יינות מלבנון, יוון, וגם מדרום צרפת, אבל בעבר אי־אפשר היה למצוא כאן יינות ישראליים, למרות שגם אנחנו שייכים לים התיכון. את הישראליים נהגו למקם בחנויות היין המקצועיות באזור היינות הכשרים, שהם סקציה נפרדת של יינות כשרים מצרפת, ארצות־הברית, וכמובן יינות קידוש שעושים צרבת רק מלהסתכל על הבקבוק. אבל השנה, כאמור, ראיתי בהחלט שינוי: בזכות הקולינריה הישראלית, ולאחר שיינות ישראליים נכנסו לתפריטים של מסעדות שף שונות — בין אם מדובר בשפים ישראלים שפועלים מעבר לים ובין אם שפים מקומיים — הדבר השפיע גם על המיצוב בחנויות היין, והבקבוקים מתוצרת כחול־לבן מתחילים לקבל התייחסות מקצועית שמתייחסת לאזור הגידול ולזן, ולא קשורה להיותם כשרים.

     

    רגע לפני שאתם הולכים להרים כוסית לחיינו, קחו בחשבון שהדרך לשוויון על מדפי חנויות האלכוהול עדיין ארוכה. כולי תקווה שהיינות הישראליים יגיעו ליותר ויותר שולחנות אמריקאיים.

     

    שלושת היינות הישראליים שהוצגו בתערוכה בניו־יורק

     

    רקנאטי קריניאן פרא 2016

    ציון 90 בוויין ספקטייטור.

    היין הזה מגיע מכרם פרא שנטוע בחלקת בעל מבוגרת מאוד שהיקב גילה לפני כמה שנים ומאז רק טוב. בכל בציר הוא פשוט נותן עבודה: עוצמה נהדרת של פרי עם ניחוחות של פטל בר ופירות יער עוצמתיים בגוף מלא, עם תיבול נהדר שמאזן את הפרי וסיומת ארוכה ומעט מפולפלת. טאנינים חזקים שנותנים ליין הזה עוד כמה שנים טובות להתאזן ולהגיע לשיאו. 50 דולר בניו־יורק.

     

    רמת הגולן, קברנה סוביניון ירדן 2014

    ציון 91 בוויין ספקטייטור.

    היין הזה נחשב כבר שנים לבנצ'מרק של תעשיית היין הישראלית. משהו מאוד מתובל כבר בניחוח הראשוני, טבק, עץ אלון טוב יחד עם תה שחור, ואפילו זיתים שחורים עם רעננות ירקרקה לכיוון מנטה ואקליפטוס. כל זה עם סיומת ארוכה ומינרלית. ללא ספק יין מרשים. 33 דולר בניו־יורק.

     

    תבור קברנה סוביניון מלכיה 2014

    ציון 91 בווין ספקטייטור.

    אוי החלקה המשוגעת הזו שפשוט "השחילו" לתבור... הכרם האקולוגי נטוע על חלקה עם ניקוז עצמי גבוה מאוד בזכות מבנה תת־קרקעי מרתק של גיר שנקרא תצורת בר כוכבא. קברנה סוביניון מצוין, מינרלי מעט, עם הרבה פרי שחור ופרי יער רענן, גוף מלא עם מעט קפה ומוקה עם סיומת טאנית ומתובלת שמפתיעה ברעננות שבה. 60 דולר בניו־יורק. כבוד.

     


    פרסום ראשון: 05.11.19 , 21:24
    yed660100