yed300250
הכי מטוקבקות
    אנה זיגמן, השבוע. “היא הרצתה בכנסים רפואיים ונפגשה עם בכירים במשרד הבריאות בלי למצמץ | צילום: שאול גולן
    7 ימים • 13.11.2019
    מחדל הרופאה המתחזה
    במשך ארבע שנים כיהנה אנה לואיזה זיגמן בתפקיד הרגיש של המנהלת הרפואית של 'באייר ישראל', השלוחה המקומית של ענקית התרופות הבינלאומית. חמושה בקורות חיים מפוארים שכללו תואר ברפואה, התמחות יוקרתית בטיפול נמרץ בארה"ב ושירות בצה"ל כרופאה קרבית, עסקה זיגמן במינונים של תרופות, בהדרכת צוותים רפואיים, מעקב אחרי תופעות לוואי ועוד. אלא שהשבוע חושף '7 ימים': זיגמן כלל איננה רופאה - והיא התחזתה לכל אורך הדרך. זיגמן: "אלו טענות לא נכונות". חברת 'באייר ישראל': "ככל הנראה היא הוליכה אותנו שולל"  
    תחיה ברק / צילום : שאול גולן

    כל מי שיקרא את קורות החיים המרשימים של ד"ר אנה לואיזה טפיה זיגמן, ישוכנע שמדובר במטאורית. בגילה הצעיר, 36, הספיקה לסיים לימודי רפואה בברזיל, ובמקביל, לעבוד בחברות התרופות הגדולות בעולם. בין לבין, היא התקבלה להתמחות יוקרתית באוניברסיטת UCLA בארה"ב, אחר כך ניהלה במשך כשנה את מחלקת טיפול נמרץ בבית חולים בסאו־פאולו. גם כשעלתה לארץ, כך על פי קורות החיים, זיגמן המשיכה לזהור: היא שירתה כרופאה צה"לית ביחידות מסווגות, הצילה חיים תחת אש, ערכה מחקרים רפואיים עבור צה"ל, כתבה נהלים חדשים עבור רופאי הצבא ועוד. לא פלא שכאשר 'באייר ישראל', השלוחה של ענקית התרופות הבינלאומית, חיפשה מי שיאייש את משרת המנהלת הרפואית - מהתפקידים המרכזיים והחשובים בחברה - הם חטפו את זיגמן. 

     

    רק שישנה בעיה אחת קטנה: זיגמן מעולם לא למדה רפואה. היא גם לא התמחתה ב־UCLA ולא מילאה תפקיד של רופאה קרבית. תחקיר '7 ימים' חושף: זיגמן היא מתחזה.

     

    מנהל רפואי בכל חברת תרופות הוא תפקיד רגיש ורב־אחריות, שדורש ידע רפואי נרחב. המנהל הרפואי הוא הסמכות העליונה בכל ההליך המוקפד, הרגיש והמקצועי של הוצאת תרופה לציבור. הוא האחראי על הדרכת הצוותים הרפואיים בנוגע לתרופה, כולל אופן השימוש, מינונים, תופעות לוואי ועוד; הוא היועץ הרפואי של החברה מול בתי החולים וקופות החולים; הוא אחראי על העלונים שצרכני התרופות מקבלים; והוא גם איש הקשר מול משרד הבריאות, הרגולטור שבודק שהתרופה שסופקה לציבור עומדת בסטנדרטים. כל מסמך רפואי ומדעי של תרופה עובר אישור ונחתם על ידי המנהל הרפואי. חברות התרופות מאיישות - ובצדק - רופא שימלא את התפקיד. גם 'באייר' העולמית מקפידה על כך. אלא שבארבע השנים האחרונות, זיגמן הייתה זו שביצעה את התפקיד - מבלי שהיא רופאה. 

     

    את המשמעות שאדם שאינו רופא ממונה לתפקיד זה, אפשר ללמוד מהסיפור הבא: "לפני שנה עבדנו על התוויה בעברית לשינוי משטר המינון של תרופה בשם 'איליה' למחלות רשתית העין", מספר עובד בחברה. "בעברית, זה אומר שינוי תדירות הזריקה שמקבל חולה במחלת רשתית. התדירות של הזריקות שונתה באירופה, והשינוי אושר על ידי רשות הבריאות האירופית. אנחנו, כזרוע של באייר, היינו צריכים להגיש את השינוי למשרד הבריאות הישראלי. התרופה הזו נחשבת ל'בלוקבאסטר' של באייר, היא הכניסה לחברה מעל מיליארד דולר. אנה, שהבינה ששינוי התדירות ישפיע כלכלית, לקחה לעצמה את החירות לשנות את ההגשה בישראל, כך שלא תהיה תואמת לאירופית. היה סיפור שלם, כי היו אנשים בצוות שלא הסכימו עם ההחלטה הזו, שנעדרת שיקול רפואי נטו. אנה הפעילה הרבה כוח, ובסוף גם הגישה כמו שהיא רוצה למשרד הבריאות. המזל בסוף, שבאייר העולמית התערבו וזיגמן משכה את הבקשה ממשרד הבריאות".

     

    כשבחברת באייר גילו בקיץ האחרון שזיגמן אינה רופאה, הם העדיפו לסגור את פרשת ההתחזות בשקט. הם לא טרחו להודיע על התקלה החמורה למשרד הבריאות ואולי אף להגיש תלונה במשטרה. במקום כל זה, הושגה הסכמה עם זיגמן לפיה היא תעזוב מיד. לדברי עובדים בבאייר, זיגמן הודיעה לקולגות המופתעים ש"העבודה השתלטה על חייה הפרטיים והיא עושה לזה סטופ". 

     

    "זיגמן אמנם עבדה עליהם, שיקרה בעזות מצח וביצעה תפקיד כל כך חשוב ורגיש ללא הסכמה", מסבירה בכירה בחברה, "אבל באייר חטאו פעמיים: פעם אחת, כשהתרשלו וקיבלו אותה לעבודה מבלי שתחזיק ברישיון לעסוק ברפואה; ופעם שנייה, כשהשתיקו את הסיפור ולא דיווחו לרשויות. אלו דברים שלא מניחים לי. אני לא יודעת איך ההנהלה של החברה ישנה בשקט?"

     

     

    × × ×

     

     

     

    כמעט בכל בית בישראל יש כדורי אספירין, לכסניות רֶני לצרבת, קרם וטיפול עיניים בפנטן ועוד רשימה ארוכה של מוצרים שהשם 'באייר' מתנוסס עליהם. חברת באייר היא חברת עולמית שנוסדה בגרמניה כבר ב-1863. מוצרי החברה כוללים תרופות רבות. חלקן, אגב, גם לעולם הווטרינרי. חוץ מזה, החברה מפתחת ומייצרת תכשירי טיפוח והגיינה אישית, דשנים לחקלאות ומוצרים ביוטכנולוגיים ופולימריים מיוחדים. החברה גם פיתחה את הפרונטוסיל,האנטיביוטיקה הראשונה בשימוש נרחב. גם את התרופה האנטי אפילפטית הראשונה, לומינל, הייתה זו באייר שיצרה. החברה נהנית ממוניטין אדיר בתחום הרפואה והפרמצבטיקה ומהכנסות של מיליארדי דולרים. במשך 156 שנות קיומה, ענקית התרופות הגרמנית פיתחה, ייצרה ושיווקה תרופות רבות, שהפכו אותה לאחת מחברות הפארמה המובילות בעולם. 'בטאפרון' של באייר, למשל, הייתה מהתרופות הראשונות שהעניקו תקווה לחולי טרשת נפוצה. כך גם תרופות אונקולוגיות כגון 'סטיברגה', נוגד הקרישה 'קסרלטו' לחולי לב, 'לויטרה' לאין אונות, ההתקן התוך־רחמי 'מירנה' ועוד. 

     

    לפני כארבע שנים, סיים ד"ר חן דוקסין - רופא מוערך ליילוּד וגניקולוגיה - את תפקידו כמנהל הרפואי של באייר ישראל. למשרה הבכירה התקבלה הרופאה הצעירה ד"ר אנה לואיזה טפיה זיגמן. קורות חייה הבטיחו גדולות ונצורות: לימודי רפואה באוניברסיטת סאו קמילו בברזיל, אחר כך עבדה בכמה חברות תרופות גדולות וכרופאה במחלקות מיון וטיפול נמרץ בבית החולים האוניברסיטאי ABC בסאו־פאולו. ב־2005, כך טענה, עברה לאוניברסיטה היוקרתית UCLA בלוס־אנג'לס והתמחתה במחלקת טיפול נמרץ של בית החולים האוניברסיטאי שם. שלוש שנים אחרי עלתה לארץ וגויסה לצה"ל כרופאה. בקורות החיים נכתב שבין השאר טיפלה בפצועים תחת אש ונטלה חלק בפעולות של יחידות שונות. בקיצור, כוכבת עולה בעולם הרפואי. 

     

    זיגמן התקבלה לעבודה, ובמשך ארבע שנים מילאה את התפקיד של המנהלת הרפואית של באייר ישראל. מהר מאוד היא נכנסה לעומק המשרה. "אין עלון רפואי שיצא בארבע השנים האחרונות, שלא עובר תחת ידיה ומקבל את אישורה", מסביר איש צוות רפואי בבאייר. "כל פרסום לציבור, חומר מקצועי מחו"ל - צוות של רופאים שהיא המנהלת שלהם וצוות של רוקחים דנה בו, עושים לו עיבוד, משנים בו ניואנסים כדי להתאים את זה לארץ. אבל כיוון שהמנהל הרפואי הוא הסמכות הרפואית המקצועית העליונה בחברת תרופות, היה לזיגמן את החירות לקרוא אחרונה את החומרים, לשנות ולהוריד או להוסיף. גם העובדה שיש רוקח אחראי שחותם במקביל לזיגמן, לא משנה כהוא זה את העובדה שהיא הפוסקת האחרונה. כי לה יש ידע קליני שלרוקח אין. חשוב לציין, שכל שינוי בניסוח רפואי, גם הקטן ביותר הוא קריטי". 

     

     

    צילום: EPA
    צילום: EPA

     

    יש בבאייר ישראל ניסויים קליניים שהיא אחראית להם, או שהכל מגיע מחו"ל?

     

    "נכון שרוב הניסויים נעשים בחו"ל, אבל כן עושים בארץ ניסויים קליניים, ואז היא עובדת מול מנהל הניסויים הקליניים ומצויה בקשר עם הרופאים שאצלם הניסוי מתבצע. בכל בעיה בניסוי, מערבים אותה. גם כשמגיעות תרופות חדשות מחו"ל, שצריך להגיש אותן לאישור משרד הבריאות, זה תחת אחריותה. זה אומר שהיא אחראית בחברה על תיק שכולל חלקים קליניים, מחקרים, נתונים, הייעוד של התרופה, קהל המטופלים בתרופה וכדומה. היא אשת הקשר בתיקי הסל למשרד הבריאות כדי שוועדת הסל תדון בה". 

     

    "אחרי כל הודעה שהחברה הוציאה או עלון מידע, רופאים היו פונים לזיגמן ומתייעצים איתה", מסביר עובד נוסף בבאייר. "במסגרת התפקיד, זיגמן נסעה לחו"ל לכנסים מקצועיים, הסתובבה הרבה בבתי חולים וקופות חולים ונפגשה עם הצוותים הרפואיים. מבחינתם, היא הפנים של באייר. הכתובת בכל מה שנוגע לתרופות של החברה. היא גם בקשר עם משרד הבריאות מול השאלות והבדיקות שלהם. לחשוב שמישהי שלא רופאה היא זו שנותנת מידע רפואי, גורם לי לחלחלה".

     

    עובדת לשעבר בבאייר: "היא הייתה הולכת בחברה עם התג על הבגד 'ד"ר אנה זיגמן' בכזו גאווה, ואפילו שחצנות. אנה מלאה בביטחון עצמי. היא ידעה לדבר בכזה ביטחון על נושאים רפואיים. כנראה שהיא תלמידה טובה, משננת בבית את החומרים ולמחרת בישיבות, מפגינה ביטחון. היא הרצתה בכנסים רפואיים, מול רופאים, נפגשה עם בכירים במשרד הבריאות, באגף הרוקחות, בלי למצמץ. רופאים בכירים, מנהלי מחלקות, היו מגיעים בקביעות לבאייר לפגוש את אנה. היא יצרה קשרים מעולים איתם. רופאים שבאים לחברת תרופות על בסיס קבוע זה לא דבר שגרתי".

     

     

    "זיגמן אחראית גם על תוכניות מטופלים", מוסיפה עוד עובדת לשעבר של באייר. "אחיות של באייר ישראל עוברות אצלה הדרכה. היא אחראית על התכנים. לאחר מכן, הן מגיעות לבתים להעביר הדרכה לחולים, למשל איך להזריק תרופה, על בסיס ההרצאה של זיגמן. במקרים רבים, הן היו מתקשרות להתייעץ עם זיגמן. היא הנחתה אותן אם לשנות משטר מינון של תרופה, אם להזריק למרות שהחולה דיווח על תופעת לוואי, וכל שאלה רפואית שעולה שם. זה ממש מפגש בלתי אמצעי של זיגמן כרופאה מול חולים. אם נגרם נזק חולף או קבוע לחולים, זה עלול להיות בסיס לתביעת ענק".

     

    תיאור תפקידה כבעלת תואר MD , ד”ר לרפואה
    תיאור תפקידה כבעלת תואר MD , ד”ר לרפואה

     

    × × ×

     

    חלק מהתרופות שבהן עסקה זיגמן ידועות מאוד, אחרות חדשות, שהיא הייתה האחראית על קליטתן בארץ. "ממש סמוך לעזיבתה, הוגשה למשרד הבריאות תרופה חדשה לאישור", מסבירה בכירה בחברה. "'ויטראקבי' זו תרופה אונקולוגית חדשה, שעדיין לא רשומה בישראל. אנה הובילה את כל מהלך הרישום, כולל פגישות עם משרד הבריאות. זה חומר רפואי שמגיע מחו"ל אבל יש תהליך שלם של ניסוח החומרים, אישורם והגשתם למשרד הבריאות. זה גם לעבד את המידע ולהפיץ אותו לצוות הרפואי. אנשי השיווק והמכירות הפיצו חומרים לרופאים, שנכתבו על בסיס הייעוץ הרפואי שלה. 

     

    "גם בתרופה 'קסרלטו' (נוגד קרישת דם - ת"ב), ההתקנים התוך־רחמיים 'מירנה' ו'ג'נס' וההתקן החדש 'קיילינה' - היא השתמשה במעמד שלה להכריע כשהיו מחלוקות בצוות הרפואי איך לנסח ואיך להגיש את החומרים. אני רק יכולה להעלות בדמיוני מה הנזקים הפוטנציאליים למטופלים, שרופאים רשמו להם תרופות על בסיס הייעוץ של אנה זיגמן. אני מדברת על אלפי מטופלים בכל יום".

     

    איפה עוד זיגמן מעורבת?

     

    "גם במוצרים שנחשבים יותר 'קלילים', שנמכרים ללא מרשם, כמו אספירין או רני לצרבת. היא מאשרת חומרי שיווק ופרסום, עלוני תרופות ומידע שיווקי מקצועי, הרצאות בקהילה, פרסומים ברשתות החברתיות. יש צוות שעוסק בכך, אך כמנהלת הרפואית היא האחראית לבצע סקירה סופית של החומרים, לאשר או לפסול, וגם להכניס שינויים. הכל על בסיס ניסיונה הקליני כרופאה".

     

    בדף הפייסבוק של 'באייר ישראל', זיגמן עדיין מככבת. "באייר ישראל נרתמה לקידום המחקר הרפואי, והעמידה שתי מלגות מחקר בסך 30,000 ש"ח כל אחת, במסגרת האיגוד לרפואה פנימית", נכתב באחד הפוסטים. מי שהכריעו לגבי הזוכים במלגה הם שלושה מנהלי מחלקות פנימיות - ו"המנהלת הרפואית של באייר, ד"ר אנה זיגמן". 

     

    כמנהלת רפואית, לזיגמן עוד כמה כובעים. אחד מהם היה לעמוד בראש תחום הבטיחות התרופתית (Pharmacovigilance פרמקוויג'ילנס). נוהלי משרד הבריאות מחייבים שבחברת תרופות, רופא או רוקח יהיו מנהלי תחום זה. אגף הבטיחות בחברה אחראי על ניטור וניתוח של תופעות לוואי, תגובות בין־תרופתיות, התוויות נגד, שימוש נכון בתרופה, ניהול סיכונים הקשורים בשימוש בתרופה וכדומה. כיוון שהחוק יחסית חדש, הוא מאפשר למי שניהל את התחום להמשיך ולנהלו, אך בתנאי שיעבוד איתו רופא או רוקח בצמוד. מנהלת התחום בבאייר ישראל, דורית ריישר, אינה רופאה, ולכן, זיגמן מונתה כרופאה אחראית בצוות הפרמקוויג'ילנס של באייר ישראל. "זה תחום סופר־רגיש", מסביר עובד באייר. "הוא עוקב אחר בטיחות השימוש בתרופה. החברה אוספת באופן אקטיבי מידע מהציבור ומרופאים, רוקחים ואחיות. החומר שנאסף עובר ניתוח על ידי החברה בכל מיני צורות, חלקו מדווח למשרד הבריאות, חלקו משמש לעדכון מידע בטיחות לציבור המטופלים. המידע יכול להשפיע על עלון התרופה בין היתר, על ההנחיות לרופאים לרישום נכון של התרופה וכו'. לדוגמה, אם במידע שנאסף מתקבלים דיווחים רבים כי תרופה מסוימת גורמת לעליית לחץ דם אצל חולים מעל גיל 60, כנראה שההנחיות לרופאים יעודכנו, והרופא יוזהר ממתן התרופה לחולה מעל גיל זה. והנה, שוב הגענו לזה, שלא רופאה ישבה שם.

     

    "לעיתים, משרד הבריאות או החברה עצמה מחליטים על מה שנקרא 'תוכנית ניהול סיכונים לתרופה'. זו תוכנית שנועדה להוריד סבירות לתופעות לוואי. כך קרה עם התרופה 'קסרלטו' למשל. מי שהייתה אחראית רפואית לתוכנית - היא זיגמן. צוות הפרמקוויג'ילנס שהכין את התוכנית, מיפה את תופעות הלוואי, כתב מהן הסכנות המיוחדות ומהן הסכנות הפוטנציאליות של התרופה והכין כרטיס למטופלים, עבד תחתיה, תחת ההוראות שלה".

     

    מה המשמעות במקרים כאלו לכך שזיגמן אינה רופאה?

     

    "מנהלת הבטיחות התרופתית בבאייר התייעצה עם אנה על בסיס קבוע. את יכולה להבין את פוטנציאל הנזק לציבור במקרה זה ואת החובה האתית והמקצועית של באייר ישראל לעבור על כל החומר שנאסף, נותח והוגש גם לחברת־האם וגם למשרד הבריאות בתקופתה של אנה זיגמן בחברה. בעיניי, זה פשע לא לעשות את זה".

     

    פה ושם, החלו לצוץ בקרב עובדים בבאייר ישראל תהיות לגביה. "עם הזמן, התחלנו לחשוד בה", מספר עובד של באייר. "לפעמים היא לא ידעה דברים בסיסיים ברפואה. משהו לא הסתדר שם. היא הייתה יכולה לדבר בביטחון על משהו ואז ליפול בדברים הקטנים. היא מעבירה הדרכה לצוות הרפואי בחברה, מישהו מאיתנו שואל אותה שאלה, והיא לא יודעת לענות ומתבלבלת. אנה הייתה מספרת לנו כמה היא מוכשרת, עד שחלק מהזמן למדה רפואה בלימודי ערב וביום עבדה בחברות תרופות ידועות. דברים לא התחברו: לימודי ערב ברפואה ומשרה מלאה תוך כדי? בהתחלה אמרנו, טוב, היא באה מברזיל. אולי שם אפשר לעבור ככה על הדרך את הלימודים. חשדנו שאולי ניפחה את קורות החיים, קצת הגזימה. אבל לא העלינו בדעתנו שאנה לא רופאה, שאפשר ככה להתחזות". 

     

    × × ×

     

    קורות החיים המפוארים של אנה לואיזה טפיה זיגמן הגיעו לידינו. לפי המסמך, היא נולדה בברזיל ב־1982. בין השנים 1999־2004 למדה לתואר M.D "ברפואה כללית ותזונה" באוניברסיטת סאו קמילו. פנינו לאוניברסיטה וקיבלנו תשובה חד־משמעית: "התלמידה אנה לואיזה טפיה (השם לפני נישואיה - ת"ב) הוסמכה בתזונה ב־17.12.2004. לא היה לה שום קשר לפקולטה לרפואה".

     

    דיברנו גם עם מועצת הרפואה של מדינת סאו־פאולו. אי־אפשר לעסוק ברפואה, לעבוד בבית חולים או בקהילה, ללא רישום וקבלת מספר רישיון רופא מגוף רשמי זה. נציגת הארגון הודיעה לנו כי, "אין שום רישום של האישה הזו. בדקתי גם בסאו־פאולו וגם בערים אחרות בברזיל. היא לא רופאה".

     

    זיגמן מדווחת בקורות החיים על עבודתה כסטאז'רית לרפואה בחברות תרופות, ובמקביל, כי שימשה כרופאה בטיפול נמרץ וחדר מיון בבית החולים האוניברסיטאי ABC בסאו־פאולו. כיצד עשתה זאת ללא לימודי רפואה? רק לזיגמן הפתרונים.

     

    הלאה. התחנה הבאה בקורות החיים היא לא פחות מהאוניברסיטה האמריקאית היוקרתית UCLA. זיגמן כותבת שב־2005 היא התמחתה ביחידת טיפול נמרץ של האוניברסיטה היוקרתית. פנינו לפקולטה לרפואה על שם דיוויד גפן באוניברסיטה. גם הם ענו שאין אצלם ברישומים תלמידה בשם הזה. 

     

    אחר כך, לפי קורות החיים, שבה לברזיל, חזרה לבית החולים ABC, הפעם כמנהלת מחלקת טיפול נמרץ וטריאז' (הערכה של מצב החולים). כל זאת, נציין שוב, מבלי שרשומה כרופאה בברזיל. 

     

    ב־2008 זיגמן עלתה לישראל והתגייסה לשירות צבאי של שנה. על פי קורות חייה, ההספק היה מופלא: רופאת שטח קרבית של יחידות מיוחדות, מנהלת מחקר רפואית בענף טראומה, יצירה ופיתוח של חומרי לימוד לרופאים, פרמדיקים וחובשים, ייעוץ מדעי בענף הטראומה, ייעוץ רפואי למוצרים רפואיים חדשים לרפואת שטח וכתיבת נהלים חדשים, והשתתפות במבצעים מיוחדים עם יחידות מיוחדות וטיפול בפצועים תחת אש. "היא סיפרה לנו שהשתתפה באירועי המרמרה וטיפלה שם בפצועים", מספר קולגה של זיגמן מחברת תרופות אחרת שבה עבדה. "הסתכלנו עליה בהערצה. אני זוכר שהגיעה משלחת מחו"ל ומנכ"לית החברה סיפרה להם בגאווה שאנה, רופאה שעלתה לישראל, ושיש לה סיפור מיוחד, תציג בפניהם את החברה".  

     

    אירועי המרמרה | צילום: דובר צה"ל
    אירועי המרמרה | צילום: דובר צה"ל

     

    ממשרד הבריאות נמסר כי זיגמן לא מוכרת כרופאה בישראל, ואין לה רישיון לעסוק ברפואה. כך שהיא לא הייתה רופאה בצבא. ל’7 ימים’ נודע כי שירתה כפרמדיקית. 

     

    בחיפוש אחרי עקבותיה באינטרנט, הגענו לאתר מקצועי בפורטוגזית, שם מפורטת ההשכלה של זיגמן והקורסים שלמדה באוניברסיטה. לפני מספר שבועות הקישור הוסר, לאחר שככל הנראה זיגמן הבינה שמרחרחים אחריה. וכך נכתב שם: תואר ראשון בתזונה מאוניברסיטת סן קמילו. תואר ראשון בחינוך גופני, מאוניברסיטת סאו־פאולו. רשימת הקורסים של זיגמן מגיעה לעשרות. ביניהם: קורס בטיפול בתינוקות בסיכון גבוה, המרכז ללימודי רפואה קולקטיביים של הפקולטה לרפואה של ABC. השתלמות בתזונה לחולי סוכרת, בית החולים סאמריטאנו. השתלמות בטיפול רב־גישתי לאי־ספיקה לבבית, בית החולים מאנדאקי (2003) והשתלמות בתרפיה דיאטטית לחולים בטיפול נמרץ, בית החולים קליניקס. כל אלו, כמובן, לא קורסים שמסמיכים אותה כרופאה. 

     

    לפני תפקיד המפתח שלה בבאייר ישראל, זיגמן עבדה בתפקידי תועמלנות, שיווק ומכירות ב’טבע’ וב’נעורים’. עובד שעבד עם זיגמן ב’נעורים’ מספר: "לתפקידי שיווק ומכירה בחברות פרמצבטיקה מגייסים בוגרי מדעי החיים וכדומה. זה שהיא הציגה את עצמה כרופאה היווה ערך מוסף. היא הציגה עצמה כרופאה, ענתה על שאלות מקצועיות של הרופאים, הייתה בקשר עם רופאים בקהילה שהכירו אותה וסמכו עליה כעל אחת משלהם, שהיא מבינה יותר מה היא משווקת להם ולמה עדיפה תרופה זו ולא אחרת. גם החברה עצמה נהנתה להתהדר בזה שאנה רופאה". 

     

    זיגמן טענה השבוע כי "בחיים לא אמרתי שיש לי רישיון רפואי בישראל. זו טעות". מחברת באייר ישראל נמסר בתגובה כי, "מצאנו שהיא ככל הנראה הוליכה שולל את באייר בנוגע להסמכות המקצועיות שלה" (התגובות המלאות - במסגרת).

     

    × × ×

     

    השאלה היא איך זיגמן הצליחה להתקבל לתפקיד רפואי מרכזי בתאגיד כמו באייר, מבלי שהיא רשומה כרופאה בישראל או בברזיל. "בתעשייה הרפואית, כשאנשי מקצוע - רופאים, רוקחים, אחיות - מבקשים להתקבל לתפקיד, הם מחויבים להוכיח שהם בעלי רישיון", מספרת עובדת לשעבר של באייר. "החברה מגייסת לתפקיד מנהל רפואי רופאים בלבד. אני עובדת שנים בעולם התרופות. מעולם לא עבדתי עם מנהל רפואי שאינו רופא. כשאנה גויסה לתפקיד לא היה מנהל משאבי אנוש בחברה. כנראה שאנה נכנסה בוואקום הזה". אגב, אחרי העזיבה של זיגמן, מונה רופא לתפקיד, ד"ר גיל רובין, מומחה לרפואת פנים.

     

    ביולי האחרון הגיע מכתב אנונימי למחלקה המשפטית של באייר ישראל. "אני פונה אליכם עם נושא מטריד ורגיש שדורש חקירה", נכתב שם. "נפגשתי עם רופא שחזר לארץ מהתמחות בברזיל. בשיחה איתו עלה החשד שהמנהלת הרפואית של באייר ישראל, ד"ר אנה זיגמן, משקרת בנוגע להשכלה הרפואית שלה ולתעודות שלה. פרופסור וקולגה בפקולטה לרפואה שם זיגמן טענה שלמדה אישרו את העובדה שאנה לא הוסמכה כרופאה באוניברסיטה זו. 

     

    "אם אנה זיגמן איננה מוסמכת ברפואה, יש לכך השלמות חמורות על באייר ישראל. היא מציגה עצמה מול הרופאים והרשויות בישראל כרופאה. היא מייעצת לרופאי המחלקות בבתי חולים במגוון נושאים. חלקם פנו אליה לאחר שמשרד הבריאות ייעץ להם לעשות כן. גם אנשי החברה נותנים בה אמון לאור הסמכתה והניסיון הרפואי שהיא מציגה. חוץ מהעבירות וההוראות שהיא מפירה, תיגרם מבוכה רצינית לחברה, לעובדיה, מול הרשויות ומול הרופאים שבאו איתה במגע. אני מפציר בכם לבדוק את המידע בהקדם האפשרי".

     

    ימים ספורים לאחר שהמכתב התקבל, זיגמן הודיעה על עזיבה. "אני שמעתי שאחרי שעזבה, עוד חיפשו את התעודות שלה במשאבי אנוש", אומר עובד בחברה. "כשלא מצאו, המנכ"ל התקשר וביקש ממנה העתק. היא ענתה לו שהיא כבר לא עובדת אצלם וזה כבר לא מעניינם".

     

    אנה זיגמן: "זה ביזיון"

    התקשרנו השבוע לקבל את תגובתה של אנה זיגמן לממצאי התחקיר. כך התנהלה השיחה:

    אנה, את לא רופאה והצגת את עצמך כרופאה ב’באייר ישראל’ ועבדת בתפקיד רפואי.

    "מה פתאום. אף פעם לא עשיתי את זה. זה לא נכון".

    את באמצע פגישה או שאפשר לדבר?

    "אני באמצע פגישה. אני לא יודעת מי אומר לך את זה, אבל זה ממש לא נכון. אני אף פעם לא הצגתי רישיון רפואי. אין לי רישיון לעסוק ברפואה בישראל. אני חושבת שזה ביזיון מה שקורה".

    העדויות, הנתונים, המסמכים בידיי. את חתומה עליהם כרופאה.

    "אין נתונים, אין עדויות, בחיים לא אמרתי שיש לי רישיון רפואי בישראל. זו טעות. אני מקווה שאתם מפעילים שיקול דעת".

    בבאייר עבדת כמנהלת רפואית, הצגת את עצמך כרופאה, נתת ייעוץ רפואי לרופאים בקהילה ובבית חולים לגבי התרופות של באייר, חתמת על עלוני מידע לרופאים, על תיקים שהוגשו למשרד הבריאות ועוד. 

    "ממש לא. תקשיבי, אין לי רישיון רפואי בישראל. ניהול רפואי בחברה לא דורש רישיון ואף פעם לא אמרתי שיש לי. אני חושדת שזה מישהו שגנב כסף אמר, אבל אני לא אכנס לזה".

    אז איך הצגת את עצמך בבאייר?

    "שאני מנהלת רפואית ושאני למדתי, אבל אין לי רישיון רפואי בישראל. אף פעם לא היה לי. אף פעם לא הסתרתי את זה".

    גם לא רישיון רפואה מברזיל. מעולם לא למדת רפואה.

    "מי אמר שיש לי רישיון?!"

    קורות החיים שלך, תמונה שלך עם תג “ד"ר אנה זיגמן”, עדויות שכך הצגת את עצמך. מסמכים של באייר.

    "זה לא נכון. אני לא יודעת מי עושה לי את זה. תקשיבי, אני באמצע ישיבה. אלו טענות לא נכונות. אני אחזור אלייך".

    למרות מספר פניות, עד ירידת הגיליון לדפוס זיגמן לא השיבה.

     

    באייר ישראל: "אנו מצירים על המקרה"

    מחברת באייר ישראל נמסר בתגובה:

    "אף שאיננו מתייחסים לשאלות בנושאים הנוגעים לעובדי החברה, נוכל לציין כי בעקבות בדיקה פנימית שעשינו בנוגע להעסקתה של המנהלת הרפואית לשעבר של באייר ישראל, מצאנו שהיא ככל הנראה הוליכה שולל את באייר בנוגע להסמכות המקצועיות

    שלה.

    "אמנם הבדיקה שלנו עדיין לא הסתיימה, אולם אנחנו מדגישים כי אין בידינו כל אינדיקציה כי היו להעסקתה בחברה השלכות על בריאות הציבור. אנו מצירים על המקרה ושומרים את הזכות לנקוט צעדים משפטיים נגדה".

     

    סייע בהכנת הכתבה: רן לוצקי, ברזיל

     

    Tiabarak@gmail.com

     


    פרסום ראשון: 13.11.19 , 23:43
    yed660100