yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: topview
    חדשות • 19.11.2019
    עובדות בשטח
    אחרי ההכרה בגולן כשטח ישראלי והעברת השגרירות לבירה, הודיע אתמול מזכיר המדינה האמריקאי בנאום דרמטי: "ההתנחלויות לא מהוות הפרה של החוק הבינלאומי" • ראש הממשלה נתניהו ויו"ר כחול לבן גנץ בירכו: "תיקון עוול היסטורי"
    איתמר אייכנר ואורלי אזולאי | וושינגטון

    כבר לא נגד החוק: מזכיר המדינה האמריקאי מייק פומפאו הודיע אמש שוושינגטון משנה את המדיניות שלה בנוגע להתנחלויות ביהודה ושומרון. פומפאו הכריז כי חוות הדעת של מחלקת המדינה מ־1978, לפיה הן מהוות הפרה של החוק הבינלאומי - בטלה וכי כעת הן לא מוגדרות על ידו "בלתי חוקיות".

     

    העמדה אותה ביטל אתמול שר החוץ האמריקאי הייתה המדיניות הרשמית בארה"ב, ומאז הוכרזה החזיקו בה כל הנשיאים, רפובליקנים ודמוקרטים כאחד. "אנחנו הופכים את גישת ממשל אובמה. האמירה כי ההתנחלויות מפירות את החוק הבינלאומי לא קידמה את השלום", אמר אתמול פומפאו. "האמת הקשה היא שלעולם לא יהיה פתרון משפטי לקונפליקט, והטענות לגבי מי צודק ומי טועה הנבחנות במסגרת החוק הבינלאומי לא יביאו לשלום", קבע.

     

    בנאומו הדרמטי בוושינגטון הדגיש פומפאו כמה גורמים בעלי חשיבות בעמדת הממשל הנוכחי: "אנו מכירים שהחלטות משפטיות לגבי התנחלויות ספציפיות צריכות להתבסס על ניתוח של עובדות ספציפיות והנסיבות בשטח", אמר. "ארה"ב לא מביעה כל עמדה לגבי המעמד החוקי שלהן". הוא הוסיף כי בתי המשפט בישראל הם אלו שקבעו כי חלק מההתנחלויות חוקיות וחלקן לא. למרות זאת, קבע, העמדה החדשה של הממשל לא משפיעה מראש על המעמד של יהודה ושומרון, ולא יוצרת מכשול משפטי לקראת מו"מ: "ישראל והפלסטינים ידונו במעמדן הסופי". פומפאו הדגיש כי המדיניות החדשה מבוססת על המציאות בשטח: "הסיכום שלא נכיר עוד בהתנחלויות ישראליות ככאלה שמנוגדות לחוק הבינלאומי מבוסס על העובדות המיוחדות, ההיסטוריה והמציאות", אמר בנאום.

     

    ההצהרה הדרמטית, שמהווה ריכוך משמעותי של עמדת הממשל האמריקאי, באה בעקבות תהליך שהתנהל בתוך הממשל מספר חודשים ביוזמת שגריר ארה"ב בישראל דיוויד פרידמן שדחף לשינוי הזה מאחורי הקלעים ועל ידי שגריר ישראל בארה"ב רון דרמר. גורם מדיני אמר אמש, כי רה"מ עוסק בנושא מזה מספר חודשים. כמו כן, ההחלטה נעשתה גם בתיאום עם המל"ל והיועץ המשפטי לממשלה וצוותו.

     

    צילום: AP
    צילום: AP

     

     

     

    ממשל טראמפ שם לו למטרה בנושאים רבים למחוק את מורשת אובמה בעניין הסכסוך הישראלי־פלסטיני ששיאה היה החלטת מועצת הביטחון 2334, שממשל אובמה היה מיוזמיה ולא הטיל עליה וטו - לפיה ההתנחלויות הישראליות בשטחים שנכבשו ב־1967 בגדה המערבית ובמזרח ירושלים אינן חוקיות.

     

    המאמץ העיקרי היה לשכנע את המשפטנים של משרד החוץ האמריקאי לבצע שינוי בפרשנותם על העמדה האמריקאית מ־1978 שגובשה על ידי היועץ המשפטי של ממשל קרטר דאז, הרברט הנסל (מסמך הנסל). החלטת בית הדין האירופי לצדק בלוקסמבורג מהשבוע שעבר, שקבעה כי יש לחייב את כל מדינות האיחוד לסמל את תוצרת ההתנחלויות, הייתה טריגר משמעותי לעיתוי ההחלטה.

     

    למרות השמחה בישראל, ההחלטה היא בעיקר סמלית, וסביר שלא תתקבל על ידי רוב הקהילה הבינלאומית. למרות זאת, היא בהחלט עשויה להיתפס בישראל כמתן אור ירוק גם להרחבת ההתנחלויות וגם למהלכי סיפוח. היא כמובן עלולה להקשות עוד יותר על הסיכויים לפריצת דרך בין ישראל והפלסטינים, וכן עלולה להביא לדחייה נוספת בפרסום תוכנית המאה. תגובת השדולה הפרו ישראלית בוושינגטון הייתה צוננת, והעלתה את החשש כי ההודעה עשויה להחריף את המחלוקת הפוליטית בין דמוקרטים לרפובליקנים בנושא ישראל. ממשל דמוקרטי, חשוב לציין, עשוי להחזיר את הגלגל אחורנית.

     

    דקות לאחר ההכרזה פירסמה שגרירות ארה"ב בישראל אזהרת מסע לירושלים, עזה ויו"ש "זאת מכיוון שהמתנגדים להצהרה עשויים לסמן מבני ממשל, אזרחים ואינטרסים פרטיים אמריקאיים".

     

    למרות כמה השערות בישראל, גורמים בכירים בירושלים אמרו כי אין קשר בין ההחלטה לבין המשבר הפוליטי בישראל, וכי אין לראות בה ניסיון של טראמפ לסייע לנתניהו להקים ממשלה.

     

    המהלך הזה מצטרף לכמה מהלכים פרו־ישראליים מובהקים שעשה טראמפ בשנה האחרונה, בהם העברת השגרירות מתל־אביב לירושלים, הכרה ברמת הגולן כשטח ישראלי וסגירת שגרירות אש"ף בוושינגטון.

     

    ראש הממשלה נתניהו הודה לממשל האמריקני, לנשיא טראמפ ולמזכיר המדינה, ומסר אמש: "הממשל דחה באופן ברור את הטענה השקרית שההתיישבות הישראלית ביהודה ושומרון מנוגדת למשפט הבינלאומי. זהו תיקון עוול היסטורי".

     

    יו"ר כחול לבן בני גנץ הצטרף: "אני מברך את הממשל האמריקאי על ההצהרה, המצביעה שוב על עמידתו האיתנה לצד ישראל ומחויבותו לביטחון ועתיד המזרח התיכון כולו".

     

    יו"ר הרשימה המשותפת ח"כ איימן עודה בחר לתקוף את ארה"ב ואמר אמש: "אף שר חוץ לא ישנה את העובדה שההתנחלויות נבנו על אדמה כבושה שעליה תוקם מדינה פלסטינית עצמאית לצד מדינת ישראל".

     

    ובינתיים, לצד הברכות והגינויים במערכת הפוליטית, בימין לא מבזבזים זמן: ח"כ שרן השכל (ליכוד) הגישה אמש בקשה לפטור מחובת הנחה את הצעת החוק שהגישה להחלת הריבונות בבקעת הירדן, כך שתוכל לעלות להצבעה במליאה כבר בשבוע הבא.

     

    "התנהלות לא אחראית"

     

     

    ברשות הפלסטינית, כצפוי, לא אהבו את ההכרזה של מזכיר המדינה האמריקאי, וגינו אותה אמש בחריפות.

     

    בכיר הרשות הפלסטינית סאיב עריקאת אמר כי מדובר ב"התנהגות לא אחראית". גם דוברו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן פירסם תגובה שבה נאמר כי ההצהרה האמריקאית "מנוגדת לחוק הבינלאומי". במקביל, שר החוץ הירדני, איימן ספדי אמר: "ההתנחלויות בפלסטין הכבושה הן הפרה של החוק הבינלאומי ומהלך שמחסל את פתרון שתי המדינות. אנחנו מזהירים מהסכנה שבשינוי העמדה האמריקאית כלפי ההתנחלויות וההשלכות שיהיו לכך על המאמצים להשיג שלום". באיחוד האירופי הגיבו בהודעה בה נאמר כי עמדת האיחוד נותרה ללא שינוי: “כל פעילות התנחלותית באדמות הכבושות היא לא חוקית”, נכתב בהודעה. 

    איתמר אייכנר

     

     

    yed660100