הטעמים של אתיופיה
לכבוד חג הסיגד, קבלו שלוש דרכים טעימות להתחבר למטבח האתיופי: חנות תבלינים מסחררת, מסעדת שוק באשדוד וביקור בשדה שבו מגדלים ירקות מהמולדת הישנה
מסעדת אדיס עלם באשדוד
אישה יפהפייה וקורנת מגיחה מתוך המטבח כשהיא נושאת טס קלוע ועליו האינג'רה: לחם עגול ושטוח שעשוי מקמח טף וקצת מזכיר במרקמו את הלחוח. הוא מגיע מלווה בצלוחיות עם מטבלים צבעוניים. את "אדיס עלם" — עולם חדש באתיופית, הקימה אפרת אספה לזכרה של אמה, שנפטרה בהיותה בת 8. "כל מי שהכיר אותה מספר שהיא הייתה בשלנית מחוננת. לא זכיתי לחיות לצידה הרבה שנים ואת הזיכרון הקצר הזה אני מנסה לשמר במסעדה", היא אומרת בעודה מגישה עוד ועוד מנות לשולחן, שמצטיינות בטעמים עדינים. אצלה תלמדו מילים כמו דינץ', תבשיל תפוחי אדמה וגזר; דובה וואט, תבשיל מדלעת או דלורית; ומסר וואט, תבשיל עדשים כתומות. יש גם תבשילי בקר ועוף, אינג'רה צמחונית וכמובן את לחם הטף המסורתי.
• אדיס עלם, הבנאים 5 אשדוד, 053-2736551.
ריח קפה ותבלינים
השוק ברובע ו' באשדוד הוא גן עדן לחובבי מציאות וססגוניות אתנית. אפשר למצוא כאן תבלינים, מאכלים, אביזרים ותלבושות של כל העמים והדתות, ויש המון מהם באשדוד. מלי בונאבידה, מורת דרך, לוקחת את המטיילים לסיור של טעימות, סיפורים וטקסים מסורתיים בפינות נסתרות בשוק, ובין היתר בשתי תחנות שמציגות צדדים שונים של העדה האתיופית.
בחנות הריחנית "תבליני אביבית" אנחנו פוגשים את אביבית איילה שעזבה את תחום המחשבים לטובת הטעמים: "כמעט שבע שנים חלמתי על מקום כזה וכשחבר החליט לסגור חנות תבלינים שניהל בשוק, לקחתי ממנו את העסק ויצאתי למסע חדש ומרגש", מספרת מי שעלתה לארץ מאתיופיה כשהייתה בת 6. מהמולדת היא מייבאת קמח טף, הל אתיופי, קטניות, פלפל שחור, חומוס שבור, קוואקר וכן כלי בית מסורתיים, דיסקים של מוזיקה אתיופית, ועוד. את החנות מציף כל העת ניחוח מסחרר של הקפה האתיופי שנקלה ונטחן בטקס מיוחד.
• תבליני אביבית, דב גור 18 אשדוד, 050-3378881.
• להצטרפות לסיורי חוויה מודרכים בשוק רובע ו' באשדוד: מלי בונאבידה, 052-8610986.
החקלאים בקריית־גת
לעזוב מדינה, חיים, קהילה ותרבות ולעבור למציאות חדשה, שונה לחלוטין מהמוכר, זו חוויה מטלטלת לכל אחד, על אחת כמה וכמה לאנשים מבוגרים. במיוחד למענם הוקם בקריית־גת כפר ייחודי שהפך לבית שני לקהילה גדולה של מבוגרים שעסקו באתיופיה בחקלאות וכמהו לחוש שוב את האדמה. כל אחד מהם קיבל שטח בן רבע דונם לגדל בו את זיכרונותיהם ונתן טעם חדש לחייהם. "המבוגרים מגדלים כאן פלפל חריף סודני, שנמצא בכל מאכל אתיופי, חסה אתיופית שנקראת גומן וגם בצל, תירס ושום. אפילו טף ניסינו לגדל כאן", מספרת גאולה, המארחת של המקום, שמקבלת בלבוש מסורתי את המבקרים ומספרת להם את סיפור המקום ואת מנהגי העדה. בין בתי הגוג'ו הקטנים, הבנויים עץ וקש ועטופים בוץ, דרך חממת התבלינים המעוצבת ועד לחלקות החקלאיות היא מספרת את סיפורה האישי, כמי שהלכה ברגל, כילדה שגדלה בכפר קטן, מאות קילומטרים מאתיופיה לסודן ומשם לארץ. במסגרת הסיור נערך גם טקס קפה וטעימות של לחם דאבו ומטבלים.
• כפר ביתא ישראל, 053-2736551, www.beta-israel.org.il

