"לחיות בכיף ולא רק לשרוד את החודש"
רועי וחן כרמל, בעלי חומוסייה בכרמיאל, מרגישים שקיבלו כלים שיעזרו להם "לסיים את כל ההלוואות ולהגיע למצב שהעסק ירוץ בלעדינו, כדי שנתפנה לדברים שאנחנו אוהבים"
בזכות החתונה של רועי (41) וחן (40) כרמל נולד הרעיון לעסק המשותף. "בחתונה, לפני חמש שנים, אליהו שמואלי, מייסד 'חומוס אליהו', הזמין אותנו לעשות את היום האחרון אצלו בחומוסייה ביקנעם", הם מספרים. "ישבנו אצלו, טעמנו את החומוס, ולא האמנתי שיהודים עושים חומוס כזה טעים. הוא סיפר שהוא מוכר זיכיונות. בדקנו מה העלויות, ואחרי שהצלחנו להבין את המשמעויות של פתיחת עסק, פתחנו את הסניף של חומוס אליהו בכרמיאל. אנחנו משתייכים לחסידות ברסלב ומשתדלים לטוס לאומן בכל ראש שנה. בעסק שלנו אנחנו מעבירים את הנקודה של רבי נחמן לכלל ישראל, לאהוב כל יהודי ולחיות בשמחה".
כיום הם הורים לנעמי רבקה (6), מעין (5), אילה (כמעט 3) וזהר רות (שנה וחצי), רוצים לפתח ולהגדיל את העסק וגם לקנות רכב שיכיל את כל בני המשפחה. הם גרים בדירה שכורה בת חמישה חדרים בכרמיאל, ומשלמים עליה 2,700 שקל בחודש. רועי: "עסק משפחתי זה עניין מאוד מאתגר. יש הרבה עליות וירידות. כשיש תקופה פחות טובה, המצב נהיה קצת קשוח וצריך לראות איך מתמודדים עם זה ואיך לומדים להתנהל נכון עם המספרים. לפני כמה חודשים חן סיימה את חופשת הלידה וקיבלה החלטה להיכנס לעסק".
"מלכתחילה העסק היה אמור להיות בניהולי", הסבירה חן. "מאוד מהר הבנתי שיש ילדה שנייה בדרך, אז רועי לקח את המושכות. הוא ניהל את העסק חמש שנים, ועכשיו הרגשתי שאני סוף־סוף מתפנה. אני מנהלת את כל המסעדה באופן כללי, ורועי מתעסק עם הספקים, הסחורה, הכספים, הבנקים, החלק הפחות כיף בעיניי".
כדי לשפר את ההתנהלות היומיומית בעסק ובבית, נפגש הזוג עם עוזי מסינגר, רואה חשבון, מנחה לחשבונאות באוניברסיטת חיפה ומנהל המחלקה הכלכלית במשרד רואי חשבון. מסינגר המליץ לבני הזוג על כמה תהליכים שעליהם לעשות. "ההמלצה הראשונה שלי היא לדאוג להגדרת תפקידים ברורה בעסק, כדי שאחד לא ייכנס לתחומי האחריות של האחר. בסופו של יום אתם צריכים לחיות יחד". בנוסף, הדגיש מסינגר, "אתם צריכים לדעת מהי נקודת האיזון בעסק. הנקודה שבה הפדיון מכסה את כל ההוצאות. אתם צריכים לדעת כמה חומוס ביום אתם צריכים למכור כדי להגיע לנקודת האיזון, לאחר מכן נשווה את זה לכושר הייצור שלכם כדי לראות אם אתם מסוגלים לייצר כמות כזאת של חומוס כל יום, וכך נדע מה גודל הפוטנציאל לצמיחה".
המלצה נוספת הייתה להקפיד על ניהול תזרים מזומנים. "אני ממליץ לרכז את ההוצאות בשני מועדים קבועים, למשל־ב־15 בחודש וב־31 בחודש, ובעיקר להתאים את ההוצאות למועד קבלת תקבול משמעותי, נניח מחברת כרטיסי האשראי. את תזרים המזומנים צריך לנהל באופן חודשי, שבועי ואפילו יומי". לסיכום המליץ מסינגר לשניים לבנות גם חזון ותקציב. "חזון זה אומר מה אתם רוצים לעשות כשתהיו גדולים ומתי זה יקרה. מהחזון הזה צריך לגזור אבני דרך, ולאבני הדרך צריך להתאים תקציב מתאים, להבין את הנגזרות הכלכליות - כמה כסף צריך ואיך להשיג את הכסף. תוכנית עתידית נותנת אופק לעסק ועוזרת לארגן את הדברים".
חן סיפרה שהחלום המיידי שלה הוא לשפץ את העסק, שהרבה מאוד זמן לא עבר שיפוץ. "יש לי חלום נוסף, שהוא לא כזה בשמיים: שיהיה לנו רכב עם שבעה מקומות ונוכל לעשות טיול משפחתי כולנו. ובאמת לגדול, להקים לנו את הנכס שלנו, לגדל את הבנות, שנוכל לחיות בכיף ולא רק לשרוד ולעבור איכשהו את החודש. אנחנו כל הזמן חושבים איך להגדיל ולפתח את העסק. לא מזמן הבאנו מכונת פלאפל והיא עובדת מצוין".
פגישת ייעוץ נוספת נערכה לשניים עם איציק שועה, מנהל סניף בנק הפועלים בכרמיאל. הוא שמע מבני הזוג איך הם מתנהלים כלכלית, גם מבחינה עסקית וגם מבחינה פרטית. שועה הדגיש כי בני הזוג חייבים לעשות הפרדה בין החשבונות. "צריך לראות איך מתייעלים ואיך מגדילים את ההכנסות. אבל הדבר החשוב ביותר הוא שתהיה הפרדה בין ההתנהלות העסקית להתנהלות הפרטית. אתם חייבים לקום בבוקר ולדעת כמה כסף נכנס מהעסק והאם יש רווח או גירעון".
שועה אף הציע לבני הזוג ללכת לייעוץ פנסיוני, והדגיש כי כיום צריך לחשוב על הפנסיה ביום הראשון שמתחילים לעבוד. "אני רוצה שנבנה יחד תוכנית כלכלית לטווח הרחוק. צריך לחשוב ולראות איך אפילו מגיעים למצב שיש אפשרות לרכוש בית משלכם", הוסיף באופטימיות.
מאז, רועי מעיד שהמודעות שלו ושל חן השתנתה לטובה. "הפרויקט עורר אותנו, גרם לנו לשים לב לפרטים שקצת הזנחנו, דייק אותנו וגרם לנו ליישם את כל הטיפים שקיבלנו. הדבר הכי חשוב שקרה לנו הוא שקיבלנו מעין תזכורת, חידוד לכל הפרטים שאמנם ידענו לפני, אבל לא טרחנו לעשות איתם כלום".
רועי מספר שכעת, אחרי שרכשו את הכלים הבסיסיים, הם היו שמחים מאוד ללמוד גם את תחום השיווק, "איך להגיע לקהל רחב יותר, למקומות שעדיין לא הגענו אליהם, להגשים את עצמנו מבחינת הדברים שאנו שואפים אליהם, המטרות שאנחנו מייעדים לעצמנו".
עשו את השינוי
הבנקאי שליווה את המשפחה, איציק שועה, מנהל סניף בנק הפועלים בכרמיאל:
חן ורועי מאוד רציניים אבל היו זקוקים להכוונה. הבעיה הייתה הערבוב בין העסק למשק הבית, שמנעה מהם שליטה על הניהול של שניהם. ההמלצה לבעל עסק היא להפריד בין הפעילויות. מהעסק מושכים הכנסה חודשית, ומנהלים את ההוצאות של משק הבית בחשבון בנפרד. היה שיתוף פעולה נהדר איתם, ותחת הייעוץ שנתנו להם, הם הפרידו חשבונות. אנחנו תמיד שואפים שתהיה הלימה בין הוצאות להכנסות, ובמיוחד כשיש גם עסק וגם משק בית צריך לדעת לנהל את ההוצאות וההכנסות בצורה קפדנית. בהמלצתנו, הם הבינו שהעסק לא יכול לשרת את כל הוצאות משק הבית, ולכן רועי מצא עבודה נוספת כדי להשלים הכנסה. כעת הם יוכלו להגשים את החלומות הנוספים שלהם, כמו רכישת בית וחיסכון לפנסיהן.

