yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אביגיל עוזי
    חדשות • 02.12.2019
    הכי שווים
    את המאבק לשוויון הזדמנויות בכל התחומים הם חווים לרוב מלידתם • אבל כשזה מגיע לשוק העבודה, אנשים עם מוגבלויות חווים את האפליה הקשה מכל • ובזמן שרובנו חולמים על הפנסיה, הם חולמים לעבוד • מיכל, ליאור, ראידה, גיא ואוהד מבקשים: תנו לנו הזדמנות
    אמיר אלון

    הם מהווים 14% מהאוכלוסייה, אחד מכל שבעה ישראלים, עם כישורים ויכולות ורצונות וחלומות. אבל עבור אנשים עם מוגבלויות, שרובם נולדו לתוך מצבם ונאלצים להתמודד עם אתגרים מורכבים כל חייהם, הזדמנות שווה – חברתית, מבחינת נגישות, ויותר מכל בשוק העבודה – היא פעמים רבות בגדר חלום.

     

    היום הבינלאומי לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות מצוין היום ברחבי העולם, הזדמנות להכיר את הנתונים המורכבים. ל־786 אלף ישראלים בני 20 ומעלה יש מוגבלות תפקודית חמורה. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, רק 52% מהאנשים עם מוגבלות חמורה בגילאים 25־64 מועסקים, לעומת 81% בקרב אנשים ללא מוגבלות. 30% מהמועסקים עם מוגבלות משתכרים עד 5,000 שקלים בחודש, לעומת 13% מהמועסקים ללא מוגבלות. 47% מהמועסקים עם מוגבלות מדווחים כי הם מתקשים לכסות את ההוצאות החודשיות השוטפות של משק הבית, לעומת 27% מהמועסקים ללא מוגבלות. 26% מהשכירים עם מוגבלות קודמו בעבודתם בעשר השנים האחרונות, לעומת 41% בקרב שאר המועסקים.

     

    ממדד הנגישות העירוני לשנת 2019 - שנערך ביוזמת קרן אריסון, קרן משפחת רודרמן, נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות וג'וינט ישראל - עולה כי 20% מהאנשים עם מוגבלות חווים אפליה במקום העבודה לעומת 8% בקרב אנשים ללא מוגבלות. 79% מהמועסקים עם מוגבלות נפשית דיווחו כי הם מנסים להסתיר אותה במקום העבודה. 47% מהמועסקים עם מוגבלות שמיעה, 42% מהמועסקים עם מוגבלות נפשית ו־39% מהמועסקים עם מוגבלות ראייה חשים כי מקום העבודה אינו מעניק להם את ההתאמות הנדרשות. 34% מהאנשים עם מוגבלות שכלית, 30% מהאנשים עם מוגבלות פיזית ו־28% מהאנשים עם מוגבלות נפשית סיפרו כי הם נמנעים בכלל מהגשת מועמדות לעבודה. רק 60% מהגופים הציבוריים הגדולים עומדים ביעד של העסקת 5% עובדים עם מוגבלות משמעותית.

     

    ראידה אבו־עפעש (28) מחיפה מחפשת עבודה יותר מעשור, אך העובדה שהיא עיוורת מלידה מכשילה אותה בכל פעם מחדש. "אחרי כל השאלות הרגילות בראיון עבודה שואלים אותי איך אני משתמשת במחשב", היא מספרת. "אני מסבירה שיש לי תוכנה עם צג ברייל שמתממשקת עם המחשב ומאפשרת לי לתפקד כמו כל עובד אחר, ואז לא חוזרים אליי".

     

    מיכל ליפשיץ (35) מפרדס חנה היא טכנאית סאונד שלוקה בשיתוק מוחין המתבטא בצליעה. "הנכות היא קודם כל בראש", היא אומרת. "ההורים שלי גידלו אותי כילדה רגילה. ככה הרגשתי, וזה מה שקידם אותי בחיים. אני טובה במה שאני עושה ויש לי מוטיבציה יותר גבוהה מאשר לאדם ללא מגבלה. חוויית אפליה שזכורה לי במיוחד היא שפעם עבדתי כמפעילת סאונד בגן אירועים והמנהלת אמרה לי 'שלא יראו אותך, כי זה לא נראה טוב'. זה השאיר אותי פעורת פה".

     

    גיא גרשטיין (36) מרחובות הצליח לסיים דוקטורט בכלכלה למרות ניוון השרירים שבו הוא לוקה. בעבר, כשניסה למצוא עבודה בתחום הגרפיקה הממוחשבת, הסכים אפילו להתנדב כדי לצבור ניסיון, אך ללא הועיל. "המעסיקים לא היו מוכנים לקבל אותי", הוא מספר. "אמרו שמורכב להם, שהם לא יודעים איך לעשות את זה, למרות שאני הצעתי את כל הפתרונות".

     

    ליאור זהבי (26) מקריית־מוצקין מאוד רוצה לעבוד במוסך. הוא לוקה בנכות ברגלו, שמתבטאת בכאבים בעמידה ממושכת או הליכה ארוכה. "התנדבתי לשירות לאומי בסידור סחורה בבית החולים רמב"ם", הוא מספר. "אני מאושר וגאה בתקופה הזו, שבה רכשתי ניסיון בעבודה, למדתי מהי התמדה והרגלי עבודה. בגלל המגבלה שלי יותר קשה לי למצוא עבודה. אני הולך לראיונות ולא חוזרים אליי. פעם הייתי בראיון לעבודה בסופר בצפון וכשאמרתי למנהל שאני מקבל קצבת נכות, הוא מיד אמר שאני לא מתאים לעבוד שם. זה מאוד פגע בי".

     

    אוהד עזרא (22) ממודיעין לוקה בתסמונת אספרגר. "יש לי ים של מוטיבציה לנסות וללמוד דברים חדשים ואשמח לקבל הזדמנות אמיתית", הוא אומר. "אני רוצה להעביר מסר לכל מי שקצת קשה לו: גם אם אתה עם מגבלה פיזית או נפשית - אתה יכול לעשות כל מה שתרצה. אל תוותר לעצמך, הכל אפשרי".

     

    אורן הלמן, מייסד מיזם "סיכוי שווה" לשילוב אנשים עם מוגבלות, מסביר כי "הנכים מקבלים קנס כשהם מתחילים לעבוד. בשכר של 3,800 שקלים לוקחים להם את השקל הראשון מהקצבה. ב־8,000 שקלים הם מפסידים את כולה, אז לא משתלם להם לעבוד. צריך לבטל את זה".

     

    ד"ר דליה ניסים, מנהלת תוכניות לימודים במכון טראמפ שבבית איזי שפירא, אומרת כי "שיעור השתלבותם הנמוך של אנשים עם מוגבלות בתעסוקה מהווה פגיעה בזכויותיהם ובמצבם הכלכלי, לצד פגיעה כלכלית במשק ובתוצר. שינוי אמיתי תלוי בשינוי עמדות המעסיקים כלפי אנשים עם מוגבלות ויכולותיהם".

     

    יו"ר קרן אריסון, ג'ייסון אריסון: "מעסיקים שישכילו להנגיש את התשתיות הפיזיות במקום העבודה ויפגינו פתיחות ומחויבות אמיתית לשוויון ייהנו מעובדים מוכשרים ואיכותיים, שהמוגבלות לא מפריעה להם לרגע להצטיין".

     

    נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים, אברמי טורם, מסכם: "למרות ההתקדמות בתחום, אנשים עם מוגבלות עדיין נתקלים בקשיים ובחסמים להשתלב בשוק העבודה".

     

    מעסיקים שרוצים להציע עבודה למיכל, ליאור, ראידה, גיא או אוהד - מוזמנים לכתוב אל jobs2019@yedioth.co.il

     

    הכירו את זכויותיכם

    יש לכם מוגבלות? אלה ההקלות שמחכות לכם בשוק העבודה

     

    • אנשים שנקבעה להם נכות רפואית בשיעור של 100% עשויים להיות זכאים לפטור ממס הכנסה. שווה לבדוק.

     

    • מעסיק רשאי לשאול מועמד שאלות הקשורות למוגבלותו רק כדי להבין מהן ההתאמות הדרושות למועמד.

     

    • המועמד אינו מחויב לדווח למעסיק על מוגבלותו, אלא להיות כן לגבי יכולתו לבצע את העבודה הנדרשת.

    • על המעסיק חל איסור להפלות עובד בקבלה לעבודה בשל מוגבלות כל עוד הוא כשיר לבצע את עבודתו.

    • מעסיק מחויב להתאים את מקום העבודה ותנאיו לאדם עם מוגבלות כשלא מדובר בנטל בלתי סביר.

    • אנשים עם מוגבלויות זכאים לשירותי תעסוקה נתמכת בחינם, כולל השמה, ממחלקות הרווחה ברשויות המקומיות.

    • המטה לשילוב אנשים עם מוגבלות בשוק העבודה מפעיל בחינם מרכזי תמיכה גם למעסיקים.

     

    הרשימה הוכנה בסיוע עו"ד שרון הורנשטיין מאתר הזכויות "כל זכות". 

     


    פרסום ראשון: 02.12.19 , 23:18
    yed660100