מסע רכש
קרב איגרוף על התואר העולמי, מרוץ אופניים סטייל טור דה פראנס ואפילו שינוי של חוקי הסופר־קופה הספרדי • סעודיה קונה אירועי ספורט יוקרתיים כדי לשפץ את התדמית • העיקר שלא מערבים ספורט ופוליטיקה
בשבת יתקיים הקרב על התואר העולמי במשקל כבד באיגרוף בין הבריטי אנתוני ג'ושוע לבין האמריקאי אנדי רואיז ג'וניור, שניצח אותו במפתיע ביוני האחרון ונטל ממנו את ארבע החגורות של אלוף העולם.
ההתרגשות סביב הקרב היא אדירה. ג'ושוע, אחד הספורטאים האהובים בבריטניה, רוצה להחזיר לעצמו את התואר העולמי. ולא משנה אם ינצח או יפסיד, הוא יגרוף בערב אחד 66 מיליון ליש"ט - הסכום הגבוה ביותר ששולם אי פעם למתאגרף, למעט ה־275 מיליון דולר שקיבל פלויד מייוות'ר אחרי ניצחונו על קונור מגרגור.
מהרגע בחודש יוני שהקרב במדיסון סקוור גארדן הסתיים, היה ברור שאמרגניו של ג'ושוע יקבעו קרב גומלין. מה שלא היה ברור זה היכן הקרב ייערך - בארה"ב או אולי בבריטניה. אבל אז יצאה הבשורה: בערב הסעודית.
מפתיע? תלוי את מי שואלים. שכן ההנהגה הצעירה של הממלכה הסעודית החליטה כבר לפני מספר שנים שהיא מתכוונת להיות שחקן ראשי בספורט העולמי בשנים הבאות.
הקרב בשבת יתקיים באל טוראיף, אתר היסטורי שנמצא לא רחוק מעיר הבירה ריאד, מקום שהיה הבית המקורי של משפחת המלוכה הסעודית ושימש כעיר הבירה מ־1744 ועד 1818 ונקרא היום דירייה. אגב, האירוע בשבת זכה לשם המפוצץ "הקרב על הדיונות".
לפני חודשיים החלו הסעודים לעבוד על הזירה והיציעים שיכילו 15 אלף מקומות ישיבה. כ־2,000 איש יעבדו במקום ביום הקרב. לפועלים ייקח כחודש לפרק את היציעים.
הרפורמות של בן סלמן
ערב הסעודית משנה את פניה ומי שעומד מאחורי המגמה הוא נסיך הכתר בן ה־34 מוחמד בן סלמן, שהושבע לתפקיד ב־2017. מהרגע שנכנס לתפקיד הכריז על שורת רפורמות שאמורות בין היתר לשכנע את העולם המערבי שהמדינה שלו נפתחת ומתקדמת.
רק ב־18 החודשים האחרונים נשים קיבלו אישור לנהוג, בתי קולנוע נפתחו לאחר הפסקה של 35 שנה ובוטל האיסור על הפרדה בין נשים לגברים במקומות ציבוריים. האסטרטגיה של נסיך הכתר כוללת גם השקעה אדירה בכל מה שקשור לאירועי ספורט. מה שמתחיל עם משחקי כדורגל ידידותיים כשארגנטינה עם לאו מסי הגיעה לריאד לשחק מול ברזיל, עובר גם לקרב על תואר אמיתי.
בחודש הבא יגיעו למדינה ארבע הגדולות של ספרד לטורניר הסופר־קופה. עד עתה היינו רגילים לשני משחקים, בית וחוץ, בין האלופה למחזיקת הגביע, במגרשי שתי הקבוצות לפני פתיחת העונה, אבל הספרדים לא עמדו בפיתוי הכספי העצום. כל אחת משתי המפסידות בחצי הגמר תקבל 9 מיליון יורו וכל אחת משתי הפיינליסטיות תקבל 12 מיליון. בסה"כ, כולל הנתח של ההתאחדות הספרדית, מדובר ב־50 מיליון יורו.
וכך ב־8 בינואר תשחק ריאל מדריד מול ולנסיה ויום לאחר מכן ברצלונה נגד אתלטיקו מדריד. הגמר יהיה ב־12 בינואר. וכל האירוע ייערך באצטדיון המלך עבדאללה בג'דה.
אבל העניין לא עבר בשקט בספרד. רשת הטלוויזיה הממלכתית מסרבת לשדר את שלושת משחקי הטורניר. הסיבה: הדיווחים הרבים על פגיעה בזכויות האדם בממלכה.
כל העולם דיבר בשנה שעברה על הוצאה להורג של העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י בתוך השגרירות הסעודית באיסטנבול. פחות דיברו על 146 הוצאות להורג שהיו בממלכה בשנה שעברה, ועל אלפי אזרחים שברחו ומבקשים מקלט במדינות זרות.
ארגון אמנסטי הבינלאומי טוען כי המאמץ האדיר של הסעודים לקיים אירועי ספורט נובע בין היתר מהרצון לנקות את הדימוי שלהם בעולם. אז כן, יש לא מעט מחאות והפגנות של ארגונים בינלאומיים, אבל בינתיים הכסף הגדול של הסעודים מנצח.
מאופניים ועד גולף
ואירועי הספורט בסעודיה רק מתרבים: לפני מספר שבועות נערך בריאד קרב היאבקות נשים של ארגון ה־WWE כשעשרות אלפי גברים ונשים סעודים הגיעו לצפות בשתי הבלונדיניות לייסי אוואנס ונטליה, מטילות זו את זו בתוך הזירה.
סעודיה תקיים בשנה הקרובה מרוץ אופניים בינלאומי, ה"סעודי טור", שמאורגן על ידי האנשים שמאחורי הטור דה־פראנס ובהמשך גם מרוץ סוסים בינלאומי עם פרסים בסך 20 מיליון דולר - הכי הרבה בהיסטוריה. במארס ייערך טורניר גולף לנשים וישנם מגעים מתקדמים עם החברה המנהלת של מרוצי פורמולה 1.
שלא יהיה ספק, הפוליטיקה מעורבת גם כאן. סעודיה נמצאת בסכסוך מול קטאר, המדינה שהלכה הכי רחוק שאפשר עם השקעות בספורט העולמי. ממשלת קטאר רכשה את פ.ס.ז', הייתה במשך שנים הספונסרית של ברצלונה וכמובן, המונדיאל הבא ב־2022 יתקיים בקטאר.
גם האמירויות לא ישבו בשקט והשליטים מאבו־דאבי רכשו את מנצ'סטר סיטי, ורק בסוף השבוע האחרון התקיים באבו־דאבי מרוץ הפורמולה 1 האחרון של שנת 2019.
גם הסעודים רוצים נתח מהעוגה של היוקרה הבינלאומית. בשנה שעברה נפגשה הנסיכה רימה בנדר אל סעוד, שגרירת סעודיה בארה"ב, עם נציגים בכירים בספורט האמריקאי - מראשי ה־NBA, עד ה־MLS - במטרה לשכנע גם אותם להגיע לממלכה.
לא הכל עובר בשקט ובשנה שעברה חטפו נובאק ג'וקוביץ' ורפאל נדאל ביקורת קשה על כוונתם לקיים משחק ראווה בג'דה. בסוף נדאל נפצע והמשחק בוטל.
אבל יש גם קולות אחרים, כמו למשל של כוכב הגולף הוותיק מדרום־אפריקה, ארני אלס, שמסייע לסעודיה להפוך למרכז עולמי של גולף. גם הוא חטף ביקורות, אבל הצהיר: "אני מקווה שהגולף יסייע למדינה הזו כמו שהראגבי סייע לדרום־אפריקה בהנהגת נלסון מנדלה.

