מי יתקפל ראשון
התקלות בסמארטפון המתקפל הראשון של סמסונג לא הורידו לטמיון את החזון שמאחוריו: כל יצרניות הסמארטפונים נערכות לעידן המתקפלים, עם דגמים חדשים שיגיעו כבר בחודשים הקרובים • מהסלולריים שנפתחים לטאבלט, דרך דגמים דמויי צדפה, ועד זה שנסגר כמו מקרר - הצצה לעידן החדש
הדקו את החגורות, הסמארטפון כפי שהוא מוכר לנו עומד לשנות את פניו, וזה עומד לקרות מהר מכפי שנדמה.
השינוי הכרחי, ומכירות הסלולרים המדשדשות מעידות על כך: רוב המכשירים שיצאו בשלוש השנים האחרונות לא כללו פריצת דרך אטרקטיבית, והתמקדו בשדרוגים בלבד. הקונים מצביעים ברגליים, וכבר לא ממהרים להחליף סלולרי תקין כל שנה וחצי. כל היצרניות הגדולות מבינות שכדי להקים את השוק הזה לתחייה הן חייבות להמציא מחדש את הגלגל.
או לפחות את המסך. למרבה המזל, הטכנולוגיה המאפשרת צגים "גמישים" הבשילה בתיאום מושלם עם הכמיהה האנושית למסכים גדולים. רק שאם מסכי הטלוויזיה שלנו כבר מצפים קירות שלמים, יש גבול כמה גדול יכול להיות סמארטפון. אלא אם אפשר לקפל אותו. ומתברר שאפשר.
כל התעשייה נערכת למהלך, שניצניו יגיעו לשווקים כבר בחודשים הקרובים. אפילו גוגל, שעומדת מאחורי אנדרואיד, מערכת ההפעלה לרוב הסלולרים בעולם, הבינה את המגמה, והגרסה האחרונה שלה כוללת תמיכה מובנית במכשירים המתקפלים.
בניגוד להערכות המוקדמות, התקלות שהביכו את סמסונג במכשיר המתקפל הראשון שלה, ה"פולד", לא הורידו לטמיון את החזון. להפך: הן טילטלו כהוגן את מתחרותיה, שעובדות בסתר על מכשירים דומים: נקודות התורפה אותרו, הלקחים נלמדו, העמידות שופרה. בין השאר, את מסכי המתקפלים העתידיים שלה סמסונג מתכוונת לצפות, במקום בפלסטיק, בזכוכית ייחודית המכונה UTG (ראשי תיבות של "זכוכית אולטרה דקה"), שלמרות גמישותה תהיה עמידה לשריטות. קבלו אותם.
הפולד של סמסונג וה– Mate X של וואווי: נפתחים לטאבלט
היתרון בטכנולוגיית הצג הגמיש הוא בחופש שהיא מאפשרת לעיצוב דגמים שונים זה מזה - כמו שעשו פעם, בשנות ה־90 - בניגוד לתבנית הקבועה, המשעממת, של הסמארטפון כיום. חלוצי הז'אנר - ה"פולד" של סמסונג (1,980 דולר), וה־ Mate X של
וואווי (2,400 דולר) - הם דוגמאות לסמארטפון הנפתח לטאבלט קטן. למרות זאת, צורת השימוש בכל אחד מהם שונה: ל"פולד" מסך חיצוני רגיל הפעיל כשהמכשיר מקופל, ומסך פנימי גדול שנוצר רק כשהוא נפתח. ל־ Mate X (בתמונה) מסך ש"נפתח
החוצה"; כלומר במצב סגור יש לו שני מסכים, מלפנים ומאחור, ועם הפתיחה הם מתאחדים לאחד - טאבלט 8 אינץ' גדול, בעל מסך מלא.
הרייזר של מוטורולה: צדפה רטרו
אם שני הדגמים הראשונים שיצאו לשווקים במהדורות מוגבלות נפתחים לטאבלט - ה"רייזר" המחודש של מוטורולה (מבית לנובו הסינית), שהושק בנובמבר האחרון, מזכיר יותר את מכשירי הצדפה הקטנים הנפתחים של פעם. כשהוא מקופל, המכשיר כולל צג קטן על חלקו החיצוני. הוא נפתח כצדפה והופך לצג מאורך רציף, כמו סמארטפון רגיל ובגודל של סמארטפון רגיל, לא טאבלט. למרות ההברקה העיצובית, המומחים ברשת זועמים על המעבד ששולב בו, מדגם מתיישן, ועל המצלמה המאכזבת. שלא לדבר על
המחיר הגבוה: 1,500 דולר.
הפולד 2 של סמסונג: דק, קומפקטי, זול
מוטורולה לא לבד. דגמי הצדפה המתקפלים יככבו השנה בשוק, והם יגיעו מתוצרת ארבע חברות לפחות. הבולט ביניהם יהיה כנראה המכשיר המכונה זמנית בשם הקוד "בלום" ("פולד 2", אם תרצו) שיושק בחודשים הקרובים - ככל הנראה בתערוכת הסלולר השנתית בברצלונה. איורי מחשב של אב־הטיפוס שלו (בתמונה) הציגה סמסונג לא מכבר בוועידת מפתחים בארה"ב. הוא צפוי להיות דק, קומפקטי, והעיקר - לעלות כמחצית ממחיר הרייזר של מוטורולה: 845 דולר בלבד. לא ברור אם סמסונג מתכוונת לסבסד את הפולד 2 כדי להחדירו באגרסיביות לשוק, אבל בטוח שהיא רואה במתקפלים החדשים חשיבות אסטרטגית, ומתאמצת למצוא דרכים להוזילם ככל האפשר. ראש קבוצת המחקר והפיתוח של החברה, הייסון ג'ונג, בטוחה שהפולד הבא לא רק
ייכנס בקלות לכיס, "אלא ישנה את הדרך שבה אנחנו משתמשים בטלפון". את שני המתקפלים הראשונים שלה מתכוונת סמסונג למכור השנה ביותר משישה מיליון יחידות, ובשנה הבאה - 20 מיליון. ה"פולד" המקורי - שנחטף במדינות הבודדות שבהן כבר הושק - ייצא סוף־סוף להפצה בקרוב ב־60 מדינות נוספות, וככל הנראה גם בישראל.
וואווי ושיאומי: עדשה נסתרת ומצלמות נשלפות
למרות מסע הציד שמנהל נגדה השלטון בוושינגטון, וואווי הסינית ממשיכה לככב בצמרת יצרניות הסלולריים בעולם, ולא שוקטת על השמרים גם בתחום המתקפלים. רמז לכך הוא פטנט שרשמה לפני שבועות אחדים על סמארטפון צדפה נפתח, עם צג
ללא שוליים כלל וללא חריר למצלמה; כלומר, מצלמת הסלפי נחבאת בו כנראה מתחת למסך. דגם במתכונת דומה מופיע בפטנט שהגישה שיאומי, הפייבוריטית הסינית, לפני חודשים ארוכים.
אגב שיאומי: מוקדם יותר השנה העלתה החברה לרשת סרטון שבו נראה סגן נשיא החברה, ואנג ז'יאנג, מתנסה בסמארטפון שמתקפל משני צדדיו בתצורה שמזכירה סגירה של מקרר שתי דלתות )מימין(. לסרטון נלוו גם שמועות על השקה קרובה מאוד
ומחיר נמוך במיוחד - 1,000 דולר בלבד, אבל מאז נעלמו עקבות המכשיר ברשת. עם זאת, באחרונה רשמה החברה פטנט בסין על עיצוב מקורי למכשיר אחר, עם מסך המתקפל כלפי חוץ, בדומה ל־ Mate X , אבל עם חידוש מעניין: מנגנון חשמלי השולף לא פחות מחמש עדשות מצלמה מתוך גוף המכשיר.
LG : מסך לצד מסך
מי שמציעה פתרון ביניים להרחבת המסך היא LG הוותיקה, שמשיקה בימים אלה בארץ את G8X ThinQ כפול המסכים. הרעיון פשוט: במקום מסך אחד מתקפל - כיסוי ("קייס") סיליקון מיוחד שמוסיף מסך נוסף לצד הסמארטפון, כמו בספר. כך ניתן לפרוס
אפליקציה אחת על שני המסכים (ולהתעלם איכשהו מן הרווח העצום שנוצר במרכז), או להשתמש באחד המסכים כמקלדת או כבקר שליטה למשחקים - שמופיעים על המסך השני. כשאין צורך בשני צגים, ניתן פשוט לשלוף את ה־ G8X ולהשתמש בו כמו בכל טלפון חכם אחר.
סביר שזו לא המילה האחרונה של LG בתחום. נשיא LG אלקטרוניקס, איי־פי פארק, הצהיר לא מכבר, כי החברה בהחלט עובדת על מכשירים הניתנים לקיפול. ואכן, על פי דיווחים ברשת, LG הגישה באחרונה למשרדי הקניין הרוחני של האיחוד האירופי בקשה לרישום שלושה שמות מותגים: Flex, Foldi ו־ Duplex , כולם מרמזים על תצורה כזו.
שארפ וסוני: חיווי שעה ותאריך
על התוכניות של החברות האחרות בתחום מרחף ערפל כבד. אתר סיני בשם CNMO פירסם לא מכבר ידיעה שלא אומתה ממקור אחר, שלפיה גם סוני מתכוונת לרענן את דגמי סמארטפוני היוקרה שלה מסדרת "אקספריה" בטלפון מתקפל בשם "אקספריה F". הידיעה לא כללה פרטים נוספים. עם זאת, יפנית אחרת, שארפ, שמכירות הסמארטפונים שלה מתרכזות בעיקר ביפן, מתכוונת גם היא להציע סמארטפון צדפה מתקפל (בתמונה), כשחלקו העליון של אחד הצגים נשאר חשוף לאחר הקיפול, ככל הנראה כדי להציג פרטים כמו שעה ותאריך, וחיוויי שיחות נכנסות. והתראות.
הסרפייס דואו: מיקרוסופט חוזרת?
אב־טיפוס של סמארטפון דומה מאוד, כפול־מסך, חשפה גם ענקית התוכנה מיקרוסופט באוקטובר האחרון, והוא אולי יחזיר אותה לזירה הסלולרית, שנטשה לפני שנים. "סרפייס דואו" הוא סמארטפון אנדרואיד המורכב משני מסכים צמודים ונפתח כמו פנקס. בניגוד ל־ G8X - ב"דואו" הרווח בין הצגים מזערי. גם כאן הם יכולים להפעיל אפליקציות שונות במקביל, והאחד יכול לשמש כמקלדת או כג'ויסטיק למסך האחר. ה"דואו" מצויד גם בעט מגע, כמו ה"נוט" של סמסונג, והוא צפוי לנחות בחנויות (בארה"ב) ממש בימים אלה.
גם הטאבלט והמחשב יתקפלו
לא רק בסלולרי: הטכנולוגיה החדשה תשפיע בוודאות גם על הטאבלטים ועל המחשבים הניידים של הדור הבא. כאן יש שתי אופציות, שלשתיהן יתרונות ברורים: הראשונה - הם יהיו בגודל רגיל אך מקופלים בתיק או בכיס וייפתחו רק בעת הצורך, כך שנוכל לשאת אותם איתנו בקלות. השנייה - נוכל לרכוש מחשב נייד בגודל ממוצע, וכשנפתח אותו נקבל טאבלט ענק ממש.
זה עובד גם בכיוון ההפוך: יצרנית המעבדים אינטל הגישה פטנט השנה למתקפל משלה - מחשב אישי ההופך להיות סמארטפון. אינטל, ככל הנראה, לא מתכוונת להפוך ליצרנית מחשבים, אבל היא מעוניינת, כדרכה, לפתח אב־טיפוס שיתווה את הדרך ליצרניות הגדולות.
מי שהציגה כבר אב־טיפוס עובד של מחשב אישי עם צג מתקפל היא לנובו. בחודש מאי השנה חשפה החברה מכשיר שעתיד להיות חלק מסדרת הניידים היוקרתית שלה, ThinkPad X1 . כשהוא סגור, המחשב נראה כמו ספר ממוצע, וכשהוא נפתח במלואו מתקבל מסך בגודל 13.3 אינץ', שיכול לשמש גם כטאבלט וגם כמחשב. עם המחשב הזה ניתן לעבוד כמו בנייד רגיל, כשחלקו התחתון משמש כמקלדת מגע וירטואלית, אבל גם כטאבלט כשהוא נפתח במלואו (עם אפשרות כתיבה ואיור בעט מגע), וגם כמסך
בלבד כאשר מצרפים לו מקלדת ועכבר חיצוניים. הוא שוקל פחות מ־900 גרם, וביצועיו אינם נופלים מאלה של מחשבים ניידים מתחרים.
לטענת החברה, המחשב המתקפל יוכל לפעול יום שלם ללא טעינה - כמו סמארטפון עם סוללה גדולה - והוא צפוי להגיע לשוק במהלך 2020. עם שילוב נכון של תוכנות ואפליקציות ייחודיות הלוקחות בחשבון את הקיפול, הוא עשוי להפוך אב־טיפוס לכל מחשבי הדור הבא.
לנובו צריכה למהר, כי לפי הדלפות ברשת, סמסונג עובדת כבר לא רק על מחשב דומה, אלא גם על טאבלט מתקפל: מכשיר שבמצב סגור הוא גדול יותר מסמארטפון, וכשהוא נפתח מתקבל מסך ענק.

