yed300250
הכי מטוקבקות
    ללא קרדיט
    24 שעות • 09.12.2019
    שגריר של רצון, טוב?
    קרב איתנים דיפלומטי מתנהל על אדמת גיאורגיה וחושף את אחד האבסורדים הגדולים של משרד החוץ. מצד אחד, שגריר ישראל שבתאי צור. מנגד — איש העסקים איציק משה, שהקים שגרירות אלטרנטיבית. הפעילות שלו מושכת פוליטיקאים כמו חברי הכנסת דוד ביטן ואיציק שמולי, עסקנים, אנשי רוח ועיתונאים משתי המדינות, ועולה לו מאות אלפי דולרים בשנה. אז מי זה האיש שמשגע את משרד החוץ והפך לדובר הישראלי הכי בולט בטביליסי
    איתמר אייכנר

    דגל ישראל מתנוסס מעל אחד הבניינים בלב שדרת רוסתוולי, השדרה המרכזית של בירת גיאורגיה, טביליסי. מפה יוצאות אינספור יוזמות פרו־ישראליות מדי שנה: פורומים כלכליים מכובדים, פעילות אוניברסיטאית בהשתתפות אלף סטודנטים ומאות אנשי רוח, ניירות עמדה, יחסים הדוקים עם התקשורת המקומית ואירועים עם רשימת משתתפים נוצצת שכוללת חברי כנסת ישראלים ופוליטיקאים גיאורגים. אבל זו אינה שגרירות ישראל. השגרירות שוכנת למעשה 12 דקות נסיעה משם, ובכל זאת היוזמה הפרטית, שמכונה "בית ישראל", זוכה לשיתוף פעולה מצד גורמים רשמיים בישראל ולהשפעה לא קטנה על יחסי המדינות.

     

    את בית ישראל הקים איש העסקים איציק משה, יליד גיאורגיה. משה (60) נולד בעיירה הקטנה קולאשי, שכל תושביה היו יהודים. בגיל עשר עלה לארץ וכציוני נלהב חזר בשנות התשעים להקים את השלוחה הראשונה של הסוכנות היהודית בברית־המועצות לשעבר. בסך הכל, הוא היה מעורב בהעלאתם ארצה של כחצי מיליון יהודים, מתוכם כארבעים אלף מגיאורגיה.

     

    ב־2012 גיאורגיה הצביעה יחד עם מדינות האיחוד האירופי בעד שדרוג מעמדה של פלסטין למדינה משקיפה באו"ם. המהלך נתפס כסטירת לחי, ובתגובה החליט משה להפוך לפעיל הסברה מטעם עצמו. "זיעזע אותי שגיאורגיה מצהירה שהיא ידידה של ישראל אבל מצביעה נגדה", אומר משה. "הבנתי שצריך לפעול מהשורש, שיבינו מה זה ישראל האמיתית ולמה חשוב לתמוך בה, וחשוב שיבינו שאם יתמכו בישראל המדינה תחזיר לגיאורגים ותסייע להם במה שהיא יודעת, כגון היי־טק, השקעות, תיירות, ועוד".

     

    תקציב היוזמה עומד על 200 אלף דולר בשנה, שמגיעים מכיסו הפרטי של משה. בטקס הפתיחה הרשמי של בית ישראל השתתף סגן שר החוץ דאז, זאב אלקין, ובאותו מעמד הייתה נוכחות שופעת של שרי ממשלת גיאורגיה. מאז יזם בית ישראל מאות כתבות אוהדות על ישראל בתקשורת הגיאורגית. מהצד השני, יזם גם סיקור חיובי של גיאורגיה בתקשורת הישראלית, בדגש על כתבות בתחום התיירות.

     

    מסייע לפניות ציבור ועושה עבודה דיפלומטית. איציק משה נואם עם דגל ישראל ברקע.
    מסייע לפניות ציבור ועושה עבודה דיפלומטית. איציק משה נואם עם דגל ישראל ברקע.

     

     

    בכל שנה הוא מקיים שני פורומים כלכליים, אחד בגיאורגיה והשני בארץ. באחרונה הגביר בית ישראל את פעילותו באוניברסיטאות בגיאורגיה והביא להקמת חוגים ללימודי ישראל, השפה העברית ולימודי שואה בחמש אוניברסיטאות במדינה. "הקמנו בשתי אוניברסיטאות 'חדרי ישראל', שבהם מסופר על תולדות העם היהודי מימי אברהם אבינו ועד לימינו אנו דרך השואה, הקמת מדינת ישראל והישגי ישראל", הוא מספר בגאווה. "אנחנו גם מארגנים תחרות ידע על ישראל והשואה, ועשרת הזוכים נלקחים לטיול בישראל".

     

    בית ישראל מוציא גם ניירות עמדה ומקיים הרצאות לעיתונאים ומומחים. "בכל פעם שעיתונאי בגיאורגיה כותב משהו שלא מוצא חן בעינינו אנחנו מזמינים אותו לפה על מנת שיראה את הצד השני", אומר משה. "למשל, בכלי תקשורת היה מקובל לכתוב 'תל־אביב הרשמית' כאשר מדובר על ממשלת ישראל. יצרנו קשר עם התקשורת ועמדנו על כך שיגידו 'ירושלים הרשמית' או לפחות ישראל הרשמית, ואכן היה שינוי". משה עצמו הפך להיות אולי הדובר הישראלי המרכזי בתקשורת הגיאורגית; ביום שבו עברה שגרירות ארה"ב לירושלים משה התראיין 18 פעמים לערוצי הטלוויזיה במדינה.

     

    "השגריר ביקש שלא יבואו"

     

    ואיך השגריר הרשמי של ישראל במדינה, שבתאי צור, מגיב לערוץ הדיפלומטי האלטרנטיבי? צור, מינוי פוליטי של נתניהו ויליד גיאורגיה בעצמו, שיתף בהתחלה פעולה עם היוזמה, אבל בסופו של דבר החלו להתגלע עימותים שהגיעו לכדי סכסוך עוין ונתק.

     

    השגריר בגיאורגיה שבתאי צור
    השגריר בגיאורגיה שבתאי צור

     

     

    "קולה של שגרירות ישראל בגיאורגיה לא נשמע בתקשורת המקומית, ולכן אני מרגיש חובה למלא את החלל", מצהיר משה. "אנחנו מרגישים שבכל פעילות יש הפרעה מכוונת מצד נציגי ישראל הרשמית. כשאני מזמין חברי כנסת לגיאורגיה, השגריר מפעיל עליהם לחצים. כשאני מזמין שרים גיאורגים לפעילות שלנו, השגריר אומר להם שהיא מנוגדת לעמדת הממשלה ומבקש שלא יגיעו". משה מדגיש כי הוא מזמין את השגריר לכל האירועים במכתב רשמי.

     

    שיא הנתק היה באירוע יום השואה שאירגן בית ישראל באפריל, בהשתתפות ראש הפרלמנט הגיאורגי, חברי פרלמנט, שרים, קובעי דעת קהל וסטודנטים. באירוע, שנערך בתיאטרון רוסתוולי המפואר, השתתפו 800 איש עם נוכחות תקשורתית משמעותית. בלט בהיעדרו: השגריר שבתאי צור. "הייתי בהלם", אומר משה. "נציגי המפלגה שלו, חברי הכנסת דוד ביטן ונאווה בוקר, הגיעו. צור הפעיל עליהם לחצים שיימנעו, ולאחר שהגיעו התלונן נגדם. עוד השתתפו חברי הכנסת חיליק בר ואכרם חסון. היו בערך 150 איש שהגיעו מישראל ובהם אנשי עסקים ותרבות".

     

    בשנתיים האחרונות הגיעו לגיאורגיה ביוזמת בית ישראל עשרים חברי כנסת, ביניהם יואב קיש, רויטל סוויד, איציק שמולי, לאה פדידה וסאלח סעד. "אני מקפיד להזמין ימין ושמאל ביחד", מציין השגריר המאולתר. "אני אדם א־פוליטי. חשוב שההסברה הישראלית תהיה בקונצנזוס, ועובדה שכולם באו".

     

    לא כולם. למה השגריר מחרים אותך?

     

    "שבתאי צור חושב שהוא שגריר יהודי בגיאורגיה, ולא שגריר של מדינת ישראל. בראיון לטלוויזיה הוא אמר שהוא מייצג שתי מדינות, ואז הבנתי שאנו חייבים לפעול ולהוביל הקשרים. הבנתי שאני חייב למלא את החלל, וחברי הכנסת מאוד עזרו לי בזה".

     

    אז בעצם אתה מתחרה של שגרירות ישראל?

     

    "אני לא חושב כך. אנחנו תמיד מזמינים את השגריר לעמוד בראש הפעילות שלנו ולקחת את הקרדיט, אבל הוא מתעלם. השגריר לא מגיב על שום ידיעה בתקשורת המקומית. אנחנו מדינה שלא יכולה להרשות לעצמה לא להגיב. כשהזירה מופקרת, האיראנים עובדים והערבים עובדים וצצות כתבות אנטי־ישראליות ואנטישמיות. בקרב השמאל הגיאורגי והצעירים ישראל נחשבת פשיסטית".

     

    יש תוצאות לפעילות שלכם?

     

    "בלמנו את הפרסומים האנטישמיים. לכל פרסום יש תגובה מסודרת. הודות לחלק גדול מהפעילות שלנו גיאורגיה עברה מלהצביע נגד ישראל באו"ם להימנעות, או לתמיכה. כשבאו"ם הצביעו נגד ההחלטה של טראמפ להכיר בירושלים כבירת ישראל, הגיאורגים נמנעו - וזה היה הישג".

     

    בסוכות אירגן בית ישראל אירוע לציון שלושים שנה לקשרי גיאורגיה־ישראל והעולם היהודי. לטענת משה, ברגע האחרון הצליח השגריר צור לשכנע את יו"ר הסוכנות, יצחק הרצוג, שלא להגיע. לעומת זאת, לאירוע הגיעו מאות אנשי רוח גיאורגים, אנשי עסקים וכותבי מאמרים וראשי האוניברסיטאות. מהארץ השתתפו חבר הכנסת עמיר פרץ, שהיה בחופשה פרטית בגיאורגיה, וח"כ לשעבר חיליק בר. באירוע קרא משה לאמץ את המודל התקדימי שיצר במאה מדינות בעולם. לפי הצעתו, בתי ישראל יופעלו על ידי קונסולי כבוד שהממשלה תמנה, כאשר התנאי לקבלת התואר יהיה תרומה אישית של כמאתיים אלף דולר להפעלת הנציגות.

     

    שמולי מחמיא, ביטן אוהב

     

    בנובמבר 2016 פנו שישה חברי כנסת למנכ"ל משרד החוץ יובל רותם ולסגנית שר החוץ ציפי חוטובלי בבקשה למנות את משה לקונסול כבוד בגיאורגיה כדי להניע את פרויקט ההסברה שלו. מנכ"ל המשרד השיב שסעיף פנימי בתקנון שירות החוץ מורה כי אזרח ישראלי לא ימונה לתפקיד קונסול כבוד.

     

    הגישה הא־פוליטית של משה הניבה לו תומכים במגוון סיעות. "כל שגריר היה רוצה אדם כמו איציק משה שיהיה לצידו ויעזור לו בהתנדבות", אומר ח"כ דוד ביטן מהליכוד. "בכלל, השיטה של הקמת גוף חיצוני לשגרירות היא השיטה הטובה ביותר, כי יש דברים ששגרירות לא יכולה לעשות. בסופו של דבר ירשמו פטנט על שמו של איציק".

     

    גם איציק שמולי מהעבודה חולק לו שבחים. "הוא מפעל הסברה ציוני של איש אחד, והצליח להדביק את העם הגיאורגי באהבת ישראל עמוקה ומרגשת. היהודי היקר הזה כבר מזמן היה צריך לקבל את פרס ישראל, ובמקום זאת השגרירות רואה בו מתחרה. זה טיפשי".

     

    בית ישראל עוסק גם בסיוע לאנשי עסקים ישראלים שרוצים לפעול בגיאורגיה ואפילו מקבל פניות ציבור מישראלים שנקלעו למצוקה במדינה. באחרונה סייע לכמה משפחות שהביאו תינוק בפונדקאות במדינה ולא הצליחו לצאת מגבולותיה. "בזכות התערבות שלי התינוקות הורשו לטוס לארץ", אומר משה, "השגריר לא עשה כלום למענם".

     

    במשרד החוץ טוענים שאתה חותר תחת השגרירות וכי הפעלתנות שלך נועדה לקדם את האינטרסים העסקיים שלך.

     

    "זה שאני מוציא הזמנה לשגריר לכל אירוע — מוכיח שזה לא נכון. מגוחך לחשוב שאני אישית צריך תואר קונסול כדי לקיים פעילות, עובדה היא שאני משקיע כסף רב ומטפל בהסברה ובקשרי המדינות על חשבוני במשך שנים. מאוד מוזר בעיניי שמשרד החוץ מוציא תקנון שאוסר דווקא על ישראלים דומיננטיים בחו"ל להסביר את ישראל ולפעול למענה".

     

    אתה לא בניגוד עניינים כאיש עסקים?

     

    "העסקים שלי מוגבלים למלונאות, אני לא מרוויח מפעילות ההסברה שלי. הם אומרים שהפעילות שלי היא נגד נתניהו. כשאני עובד עם ביטן וקיש זה נגד נתניהו? בנושא ירושלים ויהודה ושומרון ההסברה שלי סופר־ימנית. במקום להסתייע בי, השגריר נלחם בי". בסוף השנה אמור שבתאי צור לסיים את תפקידו ולחזור לארץ. משה מקווה שעם השגריר החדש יוכל לפתוח דף חדש. צור סירב להתראיין לכתבה.

     

    ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "שגרירות ישראל בגיאורגיה, ובראשה השגריר שבתאי צור, פועלת בצורה מקצועית מול מקבלי ההחלטות ומול התקשורת בגיאורגיה לקידום היחסים בין המדינות במגוון רחב של נושאים, המשקפים את האינטרסים הישראליים במדינה. השגרירות פעילה בתחום הסיוע לישראלים הנקלעים למצוקה במדינה וסייעה במאות מקרים, לרבות טיפול וליווי צמוד של משפחות המבקשות לבצע את הליך הפונדקאות הרגיש בגיאורגיה. צר לנו שאיש העסקים מר איציק משה בוחר להעלות טענות לא מבוססות נגד משרד החוץ והשגריר. באשר לנושא קונסולי הכבוד, הרי שעל פי תקנון שירות החוץ הישראלי קונסולי הכבוד של ישראל בחו"ל לא יכולים להיות אזרחים ישראלים".•

     


    פרסום ראשון: 09.12.19 , 22:00
    yed660100