yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: עמית שעל
    חדשות • 09.12.2019
    "הקיפאון השלטוני גורם לפגיעה אנושה במערכת הבריאות"
    "המערכת בנקודת רתיחה, אם אזרחים לא יקבלו את הטיפול לו הם ראויים - האמון שלהם יישבר" • פרופ' רוני גמזו, בעבר מנכ"ל משרד הבריאות, מזהיר שהעומס בחדרי המיון והמיטות במסדרונות זו רק ההתחלה
    ענבר טויזר

    המחשבה על כך שישראל נמצאת בדרך לבחירות שלישיות ברציפות מדאיגה מאוד את פרופ' רוני גמזו, מנכ"ל בית החולים "איכילוב", בעבר מנכ"ל משרד הבריאות.

     

    בראיון ל"ידיעות אחרונות" אומר גמזו: "כמי שהיה בעבר מנכ"ל משרד הבריאות, אני יכול להגיד שלנהל אותו במצב של אי־יציבות שלטונית מתמשכת, כשאין תקציב והצרכים רק הולכים וגדלים, זו משימה בלתי אפשרית. אי אפשר לקבוע בצורה נכונה את גובה סל התרופות, להסדיר את תקציב קופות החולים, לקדם נושאים רוחביים ולהתחיל רפורמות חדשות. קרוב לשנה שמערכת הבריאות בקיפאון - וכעת מגיעים לנקודת רתיחה. התקופה הזאת גורמת לפגיעה קשה מאוד במערכת".

     

    מה בדיוק מדאיג אותו? ראשית, העובדה שבסוף החודש יפוגו הסדרי "הקאפ" - ההסכמים בין קופות החולים לבתי החולים בנוגע לשיטת ההתחשבנות ביניהם. "אני חושש מאוד מהרבעון הראשון של 2020", אומר גמזו, "אנחנו כבר מתחילים להרגיש את המתיחות. ללא חידוש ההסכמים, בהחלט יכול להיות שהקופות לא יפנו מבוטחים לבתי חולים מתוך רצון לא להיכנס לגירעונות עמוקים. זה יכול להיות רע למערכת. אם אזרחים לא יקבלו את הטיפול לו הם ראויים, האמון שלהם במערכת יישבר והם ימצאו מזור בביטוחים הפרטיים".

     

    דאגה נוספת יוצר דוח ה־OECD החדש, שמגלה כי ישראל היא המדינה השנייה בעולם מבחינת מספר הרופאים מעל גיל 55, מה שעתיד לגרום למחסור חמור ברופאים. "אדם שמקבל תור לאורתופד לילד שלו לעוד חמישה חודשים, מורט שערות וקונה ביטוח פרטי", הוא מסביר.

     

    פרופ' גמזו כיהן בשנה שעברה כיו"ר ועדת סל התרופות. השנה, בפעם הראשונה ב־13 שנות עבודתה של הוועדה, היא מתחילה את עבודתה בלי לדעת מה התקציב העומד לרשותה. גם המספר שעליו דובר, 500 מיליון שקל, מדאיג אותו. "הוועדה תצטרך לקבל החלטות שהן על גבול ה'לא מקצועיות' כדי להתכנס לסכום של 500 מיליון בלבד. יש תרופות חיוניות שהכרחי להכניסן, וכדי לעשות זאת חברי הוועדה נאלצים למצוא כל מיני פתרונות מאולתרים ולקבוע הגבלות שאין להן בסיס רפואי – אלא כלכלי. זו כבר פגיעה בעיקרון השוויון", הוא מזהיר.

     

    ומה יקרה אם הקיפאון הפוליטי יימשך עוד חודשים ארוכים? גמזו, יו"ר "כנס ים־המלח" של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות, שייפתח מחר, אומר: "אם נצא למערכת בחירות שלישית יהיו לכך השלכות קשות על מערכת הבריאות – פגיעה באזרחים, קושי ניהולי, ואולי גם שחיקת השירותים שהאזרח מקבל. אם הסכמי ה'קאפ' לא יחודשו יהיו כיפופי ידיים אכזריים. כל אחד ידאג לעצמו ובסוף המטופל ייפול בין הכיסאות".

     


    פרסום ראשון: 09.12.19 , 23:44
    yed660100