yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    ממון • 12.12.2019
    תופעת טבע
    מה שבעבר כונה "טרנד" הפך למהפך: ההמבורגרים הטבעוניים כובשים את המדפים • הם נהנים מהילה בריאותית מתוך מחשבה שטבעוני שווה בהכרח לבריא - אבל כמו המקביל הבשרי, גם כאן מדובר לא פעם בג'אנק פוד • בדקנו בסיוע הדיאטן צחי כנען מה יש בתוך הקציצות בסופרים וכמה הן התרחקו מהטבע
    שושנה חן | צילומים: יריב כץ

    האם המבורגרים הטבעוניים צומחים להיות הג'אנק־פוד החדש? האם ההילה הבריאותית ממנה הם נהנים בהשוואה למוצרים הבשריים באמת מוצדקת? בדקנו עשרה המבורגרים טבעוניים, כולל את "ביונד בורגר" הפופולרי שטרם נכנס לרשתות אך מוגש במאות מסעדות בישראל, ואת "אימפוסיבל בורגר" שפופולרי מאוד בחו"ל ויש להניח שמישהו יזכה בזיכיון של Impossible Foods הנחשקת בקרוב.

     

    גם בישראל השוק מתחמם. לדברי יוליה יולין, מנהלת השיווק של ניצת הדובדבן, מגוון ההמבורגרים ברשת גדל ב־40% השנה. רשתות השיווק אף מחפשות יצרנים למותגים פרטיים. יחד עם זאת, מתוך 10 ההמבורגרים שבדקנו, בסיוע הדיאטן הקליני צחי כנען, מומחה להרזיה, מטבוליזם ותזונת ספורט, שבעה לא היו איכותיים. כנען בחן את הרכיבים והערכים התזונתיים של המוצרים ודירג, מבלי לדעת באיזה מותג מדובר. לא התייחסנו לטעם ולמחיר, אך יש פערים.

     

    "יש הצדקות חשובות למעבר לעולם תחליפי הבשר הצמחיים, בהן הפחתת סבל בעלי החיים ושיפור איכות הסביבה", אומר הדיאטן הקליני גיא שלמון מהמכללה האקדמית תל־חי, שמלווה פיתוח תחליף המבורגר צמחי על בסיס קינואה במעבדות המכללה. התהליך יימשך להערכתו עוד שנה, בגלל הרצון להגיע לאיכות תזונתית גבוהה. אתגר משמעותי. "הקביעה הגורפת שהמבורגר טבעוני בריא בהשוואה לזה שמן החי לא נכונה. מוסיפים חומרי טעם, מייצבים, כמויות הנתרן גבוהות. הדור החדש של ההמבורגרים האמריקאיים של ביונד ואימפוסיבל מכיל גם כמויות גבוהות של שומן ושומן רווי".

     

    מומחה התזונה פרופסור אליוט בארי, לשעבר מנהל בית הספר לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית, רואה יתרון בהורדת צריכת הבשר ולכן מברך על מגמת המעבר להמבורגרים הטבעוניים. "הנקודה העיקרית היא כמויות הצריכה. אבי אבות ההשמנה. לאנשים יש עיניים גדולות. המגמה צריכה להיות פחות בשר מתועש ואדום. צריכה של פעם־פעמיים המבורגר טבעוני עדיפה על פאסט־פוד. המזון הבריא ביותר הוא של הדיאטה הים־תיכונית שזמינה לנו בארץ והיא לא מבוססת המבורגרים".

     

    הדיאטן צחי כנען | צילום: אוראל כהן
    הדיאטן צחי כנען | צילום: אוראל כהן

     

    רכיבים לא הכרחיים

     

    הדיאטן צחי כנען מסביר שהוא מצפה לשימוש במזונות שלמים ולא במזונות מפורקים כמו עמילנים, חלבונים, שבבי סויה/ אפונה וכו'. "ושיהיו מינימום רכיבים לא הכרחיים כמו חומרי טעם וריח, משמרים, פירורי לחם, סוכר. היינו רוצים כמות חלבון הקרובה ככל האפשר לבשר, קטניות ודגנים מלאים מספקים עושר בחלבון איכותי. בישראל, אגב, אין בעיה במחסור בחלבון גם לא באוכלוסיית הטבעונים והצמחונים, ועל כן אין סיבה לניפוח בחלבון נחות כפי שראינו בחלק מהמוצרים".

     

    ציפי ויץ, מנכ"לית יצרנית המוצרים הטבעוניים VEGA, מתקוממת על הכללת הקטגוריה תחת מטריית המזונות המתועשים. "לכל מוצר שמיוצר במפעל ולא במטבח ביתי ניתן לקרוא מתועש, הרי הוא מיוצר בתעשיית המזון", היא אומרת. "לכל מרכיב שמשנים את צורתו באופן כזה או אחר ניתן לקרוא מעובד. טוחנים גרעיני חיטה, מוסיפים מים ושמרים, לשים ומעבדים את הבצק ללחם. הלחם מעובד? בכל המבורגר צמחי בשוק שמיוצר מסויה, אפונה או חיטה מדובר ברכיבים 'מעובדים'. לא משתמשים בפולי סויה בשלמותם, מעבדים אותם ומפיקים מהם חלבון".

     

    בשנים האחרונות אנחנו שומעים שוב ושוב המלצות מדיאטנים לצרוך כמה שפחות מוצרי מזון עם כמויות רכיבים גדולות, מאפיין כאמור של רוב ההמבורגרים הצמחיים. האם הקטגוריה החדשה מצעידה אותנו אחורה? "בורגרים טבעוניים הם לא מזון למחפשי האוכל הכי בריא. לטבעונים ולמחפשי אלטרנטיבות לבשר יש אופציות הרבה יותר בריאות", אומרת נטלי שמש, דיאטנית קלינית וטבעונית בעצמה, שמלווה את תוכנית "אתגר 22" של עמותת אנימלס למתנסים בטבעונות. "ההיבט הבריאותי תלוי גם בלמה משווים. הבשר המעובד נמצא קשור למחלות כלי דם וסרטן, תחליפים מהצומח לא נמצאו מחקרית קשורים למחלות אלו (אולי גם כי לא נעשו בהם מספיק מחקרים - ש"ח). לקטניות, לעומת זאת, יש יתרון גדול מול הבשר המעובד".

     

    שמש ממליצה לשים לב לחומרי הגלם ("העדיפו המבורגרים מבוססי מזונות מלאים, כולל אגוזים, קטניות, זרעי פשתן, אורז מלא") ולכמויות הנתרן. "הייתי רוצה לראות על המדף יותר מוצרים כמו בבית, עם יותר קטניות, בצורת הכנה מהירה. זה יהיה דבר שכולם ירוויחו ממנו", היא מקווה.

     

    העיקר שזה טעים

     

    "ביונד מיט" ו"אימפוסיבל פודס" נחשבות לשתי החברות שפיצחו ובגדול את בעיית הטעם - פריצת הדרך מיוחסת, כפי שמסביר שלמון, לעובדה שהצליחו להפוך את ההמבורגר הטבעוני ל"מדמם", ובכך קירבו אותו למחפשי תחליף דומה ככל הניתן למקור. את רבים מצרכני ההמבורגרים הטבעוניים השאלה התזונתית פחות מעניינת. למרות ההצלחה העסקית של החברות שמגלגלות מיליארדים, שתיהן זוכות לביקורת על האיכות התזונתית - שהן דוחות בתוקף (כמו כל החברות שדורגו בציונים נמוכים בבדיקה שערכנו).

     

    בארצות־הברית טוענים המבקרים שבסופו של יום מדובר במוצרי מזון שנוצרו במעבדה. רמת ההשלמה של הצרכנים עם המוצרים תלויה ביחסם למוצרי מעבדה בהשוואה למוצרים טבעיים, ובהתייחסותם ל"הנדסת מזון" שבה משתמשת אימפוסיבל פודס - מול חוסר הנוחות לצרוך בשר בקר.

     

    הביקורת על שני ההמבורגרים הללו נגזרת מהפיתוח המעבדתי, מכמות הרכיבים המעובדים בכל מוצר. באימפוסיבל בורגר, כאמור, האש מכוונת גם להנדסה הגנטית: Heme, מולקולה שמכילה ברזל ונמצאת בדם בעלי החיים ומעניקה בין השאר לבשר את עסיסיותו וטעמו. "מדעני אימפוסיבל גילו שהמולקולה הזאת מצויה בתוך רכיב הלגהמוגלובין שבשורשי הסויה, ובאמצעות תרבית חיידקי שמרים והנדסה גנטית מצאו שהם יכולים להחדיר טעם ונראות בשרית להמבורגר צמחי", מסביר גיא שלמון.

     

    אימפוסיבל פודס חוזרת וטוענת שמוצריה תואמים את הנחיות רשות המזון והתרופות האמריקאית וכי, "לא נמצאו כל השפעות שליליות בצריכת רכיב זה, אפילו בכמויות גדולות מעבר למה שאדם אחד יכול לצרוך".

     

    תגובות: "רכיבי E יכולים להיות גם טבעיים"

     

    תגובת וגה: "הבורגר הטבעוני, כמו כל מגוון המוצרים בחברה, נקי מחומרים משמרים, צבעי מאכל מלאכותיים ורכיבים מהונדסים גנטית. וגה נוהגת בשקיפות מלאה מול צרכניה ומפרטת על גבי האריזות את כל רכיבי המוצר. הבורגר מבוסס צמחים ומותאם לטעם הישראלי, על פי מבחני טעימה שערכה החברה, בשילוב ערכים תזונתיים גבוהים כגון: 19% חלבון ורק 2.8% שומן - ובעיקר בלי סבל לבעלי חיים".

     

    תגובת נטו: "מספר הרכיבים בהמבורגר הטבעוני נמוך משמעותית (בכ־33%) מהמוצר המוביל בישראל, וכן מהמוצר המקביל של ביונד מיט שמוביל את הקטגוריה בעולם. כמות השומן הרווי כשליש מהמצויה במוביל הקטגוריה ומשמעותית מתחת לרמה המומלצת על ידי משרד הבריאות. כמות הנתרן דומה למוצרים מקבילים מובילים ולא עולה על הרף המומלץ על ידי משרד הבריאות. כמות הסוכר זניחה. המוצר מכיל 14 גרם חלבון ומועשר בוויטמין בי 12 ובברזל".

     

    תגובת טבעול: "המוצר שנבדק מיועד לחובבי פטריות ולא לשמש כתחליף בשר. לטבעונים מציעה טבעול המבורגר טבעוני המספק חוויית אכילה בשרנית ומכיל 14 גרם חלבון ביחידה ומורכב מחלבון סויה וקטניות באיכות גבוהה".

     

    אחרי שבדקנו את המוצר השני, שקיבל ציון נמוך על איכותו התזונתית, מסרה החברה: "החלבון מורכב משילוב של חלבון סויה, האיכותי בהשוואה לכל חלבון אחר מהצומח, ודומה בהרכבו לחלבון מהחי. השילוב עם חלבון החיטה מייצר הרכב חומצות אמינו הקרוב ביותר למנה בשרית. כמו כן, ההמבורגר מועשר בוויטמין בי 12 ובברזל".

     

    תגובת דניאל אדם, מנכ"ל טבע דלי: "במוצר שבדקתם רמה טובה של סיבים תזונתיים, ובמוצרים האחרים בסדרה היא אף גבוהה יותר. כמדיניות, החברה משתמשת בחומרי גלם אמיתיים ואיכותיים. השומן הרווי במוצרי הסדרה נמוך וחומרי הטעם מוגדרים כטבעיים לפי התקן האמריקאי, ומוגדרים כך במוצרי היצוא לארה"ב".

     

    אנה ריכטר מ"קעיא", יבואנית ביונד מיט: "המוצר הוא פרי פיתוח מיטב מדעני המזון, שהצליחו להנגיש מוצר באיכויות של בשר ישירות מהצומח. חשוב לזכור את התועלות בהיבט הסביבתי והאקולוגי. כמו כן, בארץ נהוגה השיטה האירופית שמסמנת ב־E גם רכיבים טבעיים. במוצרים החדשים של החברה שיגיעו ארצה החלבונים צמחיים: אפונה, שעועית מש ואורז, ועם זמינות ביולוגית גבוהה, מתקבל מענה ראוי לחלבון מן החי. רמות השומן הרווי הופחתו מתחת לסף הנדרש עפ"י תקנות הבריאות החדשות".

     

     

    מונבטים
    מונבטים

     

     

     

    מונבטים: המבורגר עדשים חומות ובטטה: ציון 9

    21.9 שקל ל־ 475 גרם

    מספר רכיבים: 8

    הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 140 , חלבון 6.6 גר', פחמימות 26 גר' (מתוכן סוכרים 3.2 גר'), סיבים תזונתיים 4.7 גר', חומצות שומן רוויות 0.2 גר', נתרן 276 מ"ג.

    למה כן? המוצר הטוב ביותר, הפחות מתועש בחבורה. עדשים, בטטה, אורז, תבלינים. מספר רכיבים קטן יחסית, כמות הנתרן נמוכה יחסית.

    למה לא? כמות חלבון נמוכה יחסית.

    שורה תחתונה: למי שחשוב לו לשמור על פרופיל תזונתי גבוה.

     

     

     

    ZENBURGER
    ZENBURGER

     

     

     

    ZEN ZENBURGER עדשים, אורז מלא, מש וסלק : ציון 8

    23.5 שקל ל־ 400 גרם

    מספר רכיבים: 13

    הרכב תזונתי ל־ 100 גרם: קלוריות 254 גר', חלבון 10.1 גר', פחמימות 33.5 גר', חומצות שומן רוויות 1.42 גר', נתרן 424 מ"ג.

    למה כן? השני באיכותו מבין הבורגרים שנבדקו. מיוצר מעדשים ומשעועית מש מונבטת - ההנבטה מסייעת לזמינות המינרלים בגוף ומפרקת פיטאטים, מה שמאפשר לגוף לעכל טוב יותר את הסידן והברזל שבקטניות.

    למה לא? השתמשו בשברי אפונה, המוצר מעובד, עדיפה אפונה שלמה. כמות הנתרן בינונית־גבוהה.

    שורה תחתונה: אם היצרן יטפל באפונה הוא יקבל מוצר מושלם.

     

     

    ZOGLOS
    ZOGLOS

     

     

    ZOGLOS , זוגלובק בורגר פטריות, עדשים וקינואה: ציון 7

    26.9 שקל ל־ 450 גרם

    מספר רכיבים: 19

    הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 164 , חלבון 7 גר', פחמימות 16 גר' (מתוכן סוכרים 2 גר'), סיבים תזונתיים 4.5 גר', חומצות שומן רוויות 0.9 גר', נתרן 360 מ"ג.

    למה כן? כמות פטריות גדולה (40%), קינואה, עדשים ותוספת חיובית של טופו.

    למה לא? הכניסו הרבה מים (הרכיב השלישי אחרי הפטריות והקינואה), הוסיפו חלבון מעובד, צבע מאכל, מייצב, חומר משמר שלא אמור להיות במוצר מסוג זה, חומרי טעם וריח עלומים. מתהדרים בכמות הסיבים בהבטחות המוצר המוגדר כ"מקור לסיבים תזונתיים" - בפועל הכמות לא מרשימה.

    שורה תחתונה: כדאי לשדרג את המוצר שיש לו פוטנציאל תזונתי טוב.

     

     

     

    אביב ירוק
    אביב ירוק

     

     

    אביב ירוק בורגר ירקות עם קישואים: ציון 6.5

    19.5 שקל ל־400 גרם

    מספר רכיבים: 14

    הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 148 , חלבון 12 גר', פחמימות 15 גר', חומצות שומן רוויות 0.7 גר', נתרן 206 מ"ג.

    למה כן? היצרן השתמש בקטניות ובאורז מלא, כמות הנתרן נמוכה יחסית לקטגוריה, אחוז החלבון תקין וכמות השומן הרווי נמוכה.

    למה לא? השימוש בסויה מעובדת (פתיתי סויה), וכן, אין סיבה לתוספת המים במוצר. על פי מחקרים, רכיב E407 , למרות שהוא מותר לשימוש, קשור בדלקות מעיים בבעלי חיים ובבני אדם. הבורגר עלול להיות בעייתי לחולי קרוהן ולסובלים ממעיים רגישים.

    שורה תחתונה: מוצר עם פונטציאל, מומלץ מקצה שיפורים.

     

     

     

    טבע דלי
    טבע דלי

     

     

     

    טבע דלי בורגר NEW YORK קלאסי עם סלק, מסדרת BBQ: ציון 4

    22.9 ל־ 400 גרם

    מספר רכיבים: 15

    הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 185 , חלבון 12 גר', פחמימות 12 גר', סיבים תזונתיים 4.9 גר', שומנים 11 גר' (מתוכם חומצות שומן רוויות 1 גר'), נתרן 490 מ"ג.

    למה כן? כמות השומן הרווי נמוכה ואין סוכרים.

    למה לא? מעובד מאוד, כולל החלבונים שהופקו מסויה ומחיטה. שמן הקנולה המזוכך פחות איכותי, ובמוצרים אחרים בקטגוריה נעשה שימוש בשמן זית. תוספת הקמח מיותרת לחלוטין, ובמוצר קיימים גם חומרי טעם וריח שאיננו יודעים מהם.

    שורה תחתונה: כשמדובר באחד המוצרים הפופולריים בקטגוריה, מומלץ שיפור דחוף. מה גם שליצרן יש מוצרים איכותיים יותר תזונתית, למשל בורגר קינואה, עדשים וצ'יה, שזכה לציון 7.5 .

     

     

    VEGA
    VEGA

     

     

    VEGA VEGATEN בורגר מן הצומח: ציון 4

    10 שקלים ל־ 110 גרם (יחידה)

    מספר רכיבים: 20

    הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 138 , חלבון 19.1 גר', פחמימות 9.4 גר' (מתוכן סוכרים 1.6 גר'), סיבים תזונתיים 5.6 גר', חומצות שומן רוויות 0.3 גר', נתרן 375 מ"ג.

    למה כן? כמויות הסוכרים וחומצות השומן הרוויות נמוכות.

    למה לא? מים הוא הרכיב הראשון מתוך רבים, החלבון מעובד, הסוכר מיותר וגם הקטשופ - גם אם בכמות קטנה וגם אם הוא אורגני, אין סיבה לקטשופ בבורגר. מיותרת לחלוטין גם תוספת העמילן המעובד, שערכו התזונתי נמוך.

    שורה תחתונה: גם מאחורי ההגדרה "מן הצומח" יכול להסתתר מוצר מתועש.

     

     

    שגב בורגר
    שגב בורגר

     

     

    שף שגב, נטו, בורגר מן הצומח מחלבון אפונה, ציון: 4

    25.9 שקל ל־ 400 גרם

    מספר רכיבים: 17

    הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 192 , חלבון 14 גר', פחמימות 9 גר' (מתוכן סוכרים 0.2 גר'), סיבים תזונתיים 5 גר', חומצות שומן רוויות 1.8 גר', נתרן 490 מ"ג.

    למה כן? כמויות הסוכרים, חומצות השומן הרוויות והקלוריות נמוכות.

    למה לא? יתרונותיו לא הופכים אותו למוצר מומלץ תזונתית, הוא מתועש מאוד. למה להשתמש בחלבוני אפונה מתועשים? למה כמויות הנתרן הגבוהות? עוברות ממש על הקצה מתחת לפעימה הראשונה של המדבקות האדומות, לא יעברו בשנייה. השימוש בשמן קנולה נחות.

    שורה תחתונה: הילת השף לא מחפה על מוצר נמוך מהבחינה התזונתית.

     

     

    טבעול
    טבעול

     

    טבעול מיני המבורגר פטריות, ציון: 4

    31.9 ל־ 585 גרם

    מספר רכיבים: 28

    הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 172, חלבון 4.8 גרם, פחמימות 24 גר', סיבים תזונתיים 3.3 גר', חומצות שומן רוויות 0.7 גר', נתרן 488 מ"ג, ברזל 3 מ"ג.

    למה כן? הפטריות נהדרות.

    למה לא? ערך הפטריות הולך לאיבוד על רקע הרכיבים המוספים הנוספים, כמו בורגול (למעשה חיטה מעובדת), שמן ופירורי לחם שאין סיבה שיהיו שם, סוכרים, עמילן ומים מיותרים. פרט לפטריות, מדובר במזון מעובד ומתועש מאוד. במקום לחם, מים ועמילן, למה לא השתמשו בקטניות שהיו משפרות את האיכות התזונתית? גם כמות הנתרן גבוהה יחסית לקטגוריה ולא תעבור את הפעימה השנייה של המדבקות האדומות.

    שורה תחתונה: בטבעול טוענים שמדובר במוצר איזוטרי המיועד לאוהבי פטריות. אם כך, למה לא להוריד מהמדף עד שיפורו?

    הערה: בטבעול טענו שהמוצר שבדקנו מיועד לחובבי פטריות בלבד, ואילו מוצר הדגל הוא "המבורגר צמחוני עם המון חלבון", שלאחרונה הוסרו ממנו רכיבי הביצים, כך שלמרות שמו - הוא טבעוני. הגשנו את רשימת הרכיבים (28) וההרכב התזונתי לעיון הדיאטן צחי כנען שקבע כי, "ריבוי החלבון במוצר לא מחפה על היותו מוצר באיכות תזונתית נמוכה, מעובד ומתועש מאוד, בנוי מאבות מזון מפורקים ולא המזון השלם. המים דומיננטיים (הרכיב הראשון), חלבונים מעובדים מסויה בתוספת עמילנים מתירס ומתפוחי אדמה, קמח, שמני קנולה וחמניות שיש טובים מהם, ועוד שמנים צמחיים שהחברה לא טורחת לחשוף מהם. גם חומרי הטעם והריח עלומים".

     

    ביונד מיט
    ביונד מיט

     

     

     

    Beyond Meat ביונד בורגר, ציון: 4

    20-17 שקל ליחידה

    מספר רכיבים: 21

    הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 165 , חלבון 17.7 גר', פחמימות 9.7 גר', סיבים תזונתיים 2.7 גר', חומצות שומן רוויות 7.7 גר', נתרן 318 מ"ג.

    למה כן? כמות הסוכרים והקלוריות הנמוכות.

    למה לא? מוצר אולטרה מעובד, לא פחות מ־ 6 רכיבי E. הרכיב הראשון מים, חלבון האפונה מוצה באופן מתועש, מכיל כמות גדולה יחסית של שמנים לא מועדפים, כולל קנולה ושמן קוקוס המכיל כמות גבוהה יחסית של שומן רווי. מוצר מעובד ולא

    איכותי.

    שורה תחתונה: האם העתיד הקולינרי של הבורחים מהבשר טמון במוצרים אולטרה מתועשים?

     

     

    Impossible Foods
    Impossible Foods

     

     

     

    Impossible Foods Impossible Burger : ציון 4

    יגיע לישראל השנה

    מספר רכיבים: 21

    הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 212 , חלבון 16.8 גר', פחמימות 8 גר' (מתוכן סוכר 0.9 גר'), סיבים תזונתיים 2.6 גר', חומצות שומן רוויות 7 גר', נתרן 327 מ"ג ושורה ארוכה של ויטמינים מוספים.

    למה כן? כמויות ומגוון הוויטמינים הופכים אותו למולטי־ויטמין. השאלה אם אנחנו רוצים זאת בהמבורגר שלנו.

    למה לא? המוצר הוא למעשה קציצת מים עם חלבונים הכי מתועשת ומעובדת. עמילן מעובד במעבדה, חלבון סויה מעובד, ועל המוצר המתועש מתחילים להוסיף ויטמינים כדי להיראות איכותיים.

    אם אתם זקוקים לוויטמינים קנו כדורים בבית המרקחת.

    שורה תחתונה: אין בשורה של איכות תזונתית, אלא להפך.

    תגובת אימפוסיבל פודס: "המוצר מריח, מתבשל וזהה בטעמו לברגר העשוי מבשר פרה ואף מתחרה בו בערכו התזונתי והגמישות הקולינרית. במנה כמות זהה של ברזל וחלבון לבשר אבל 0 מ"ג כולסטרול, 14 גרם שומן ו־ 240 קלוריות בקציצה במשקל 114 גרם, לעומת 80 מ"ג כולסטרול, 23 גרם שומן ו־ 290 קלוריות בקציצה מקבילה מבשר פרה. Heme היא מולקולה המכילה ברזל ומצויה בכל אורגניזם חי, ומעניקה לבשר את טעמו. הרכיב מצוי באופן טבעי בשורש הסויה, והחברה גם מייצרת אותו בתהליך של הנדסה גנטית והנבטה. הרכיב נותן להמבורגר את טעמו העשיר והבשרי מבלי להכיל רכיבים מן החי ותוך שימוש בחלק מזערי של הקרקע, המים והאנרגיה, בניגוד לתעשיית חקלאות בעלי החיים".

     

     

    גם לטבעונים יש חשק לג'אנק פוד | אסנת פרץ

     

    "זה לא בריא", "אל תכניסו את זה לגוף", "תראו כמה E", "וואו, מעובד, רע" – תגובות כאלה צצות כמו פטריות אחרי הגשם ברגע שעולה באחת מקבוצות הפייסבוק הטבעוניות פוסט שבו, לא עלינו, רשימת הרכיבים של מוצר הג'אנק פוד התורן. כמעט תמיד יגיע הטבעוני־בהגזמה שיחשוף להפתעתכן הרבה כי למרות שאין שום רכיב מהחי במוצר - הוא בכלל לא טבעוני! הרי יש בו מייצבים, משמרים, רשימה שלמה של מספרים ו־Eים מטרידים. הלו, טבעונים אוכלים טבעי!

     

    אז זהו, שלא. לפחות לא לחלק גדול מהטבעונים והטבעוניות שבחרו בתזונה הזו מתוך אידיאולוגיה: לא לקחת חלק בניצול בעלי חיים. רבים ורבות מוותרים על מוצרים מהחי מסיבות בריאותיות (כולסטרול? שומנים בדם? תזכירו לי?), חלק ויתרו על מוצרים מעובדים או אימצו תזונה של פירות וירקות בלבד - ויש אותנו, שבסך הכל לא רואות הרבה הבדל בין פרה לכלב אבל עדיין שמחות ליהנות מאוכל טוב ומושחת, כזה שבתוכניות בישול השופטים יגדירו "מנחם". ההיבט הבריאותי הוא בונוס.

     

    לפעמים רשימת הרכיבים נראית אינסופית, עם מילים מלחיצות כמו "מלטודקסטרין" (כולו סוג של סוכר) ו־Eים רבים (אבל E300 למשל הוא בסך הכל ויטמין סי, ו־E100 הוא צבע מאכל טבעי שמופק מכורכום) – אבל ככה זה ג'אנק, טבעוני או לא. מישהו בדק לאחרונה את אורך רשימת הרכיבים של שניצל מוכן קפוא? ספרתם את ה־Eים בגבינה מותכת? הסתכלתם על כל מעכבי החמצון בהמבורגרים הבשריים הקפואים? ספוילר: גם שם המצב לא להיט, כמו בכל מוצר תעשייתי ומעובד שתמצאו במקררי הסופר, וממש עדיף שלא נתחיל לדבר על נקניקיות. ולא רק ג'אנק: גם רשימת הרכיבים על אריזות הלחם תפתיע אתכם.

     

    מה שנשכח זה שזה לגמרי בסדר. ההגדרה של ג'אנק פוד היא מילולית "אוכל זבל". מי אי־פעם החליטה שבא לה משהו בריא והלכה לאכול המבורגר? מי שבוחר בהמבורגר בלחמנייה עם ערימת צ'יפס נוטף שמן וחצי ליטר קולה מודע בהחלט לכך שזה ג'אנק, וממש לא רק כשזה טבעוני. פיצות? כשהבצק מלא שמן, מלווה רוטב עתיר סוכר ומלח, והתוספות כנראה יצאו מפחיות שימורים – זה באמת לא משנה ממה הגבינה עשויה, זה ג'אנק. שמן קוקוס במקום חמאה? זה לא מה שהפך את עוגת ה־2 כוסות קמח, 2 כוסות סוכר ו־2 כוסות קקאו ללא בריאה, סמכו עליי.

     

    תשומת הלב העודפת שניתנת למוצרים טבעוניים מגיעה מהאשליה שטבעונים וטבעוניות הם בהכרח שוחרי בריאות, שזו מטרת־העל. בפועל, ערימות החסה שאתם מדמיינים בצלחות שלנו לא מספקות את החשק לג'אנק פוד – שיש לנו בדיוק כמו שיש לכם. גם לנו בא לפעמים לזרוק בורגר קפוא לתנור ולסיים עם "הכנת" ארוחת הערב ברבע שעה במקום להשרות עדשים במים 12 שעות מראש. ייתכן מאוד שהטניסאיות הטבעוניות ונוס וסרינה וויליאמס יוותרו על הג'אנק הזה, וברור שיש מי שיגדירו כל מוצר עם יותר משלושה רכיבים כ"רעל". סליחה אם זה אירוני, אבל הפעם תורנו לבקש שתצאו לנו מהצלחת.

     


    פרסום ראשון: 12.12.19 , 18:11
    yed660100