yed300250
הכי מטוקבקות
    שמעון שיפר
    חדשות • 14.12.2019
    לא השתגעו
    שמעון שיפר

    1. מי שמחפש את התשובה המוחצת לשאלה מדוע הישראלים אמורים לברך על ההחלטה ללכת לבחירות מועד ג', מוטב שיקרא את הדברים שאמר בסוף השבוע בוריס ג'ונסון, שהוביל את השמרנים לניצחון היסטורי בבחירות לפרלמנט הבריטי. "הבחירות האלה", הוא אמר, "יספקו לממשלה את ההזדמנות לכבד את הרצון הדמוקרטי של העם – לשנות את המדינה לטובה, ולמצות את הפוטנציאל הטמון בתושביה".

     

    שלוש שנים וחצי אחרי משאל העם שסימן לפוליטיקאים בבריטניה שהדבר הטוב ביותר עבורם הוא לפרוש מהאיחוד האירופי ולהתמקד במאמץ לבנות חברה משגשגת, הצליח ג'ונסון, עם הבטחה זהה, לשכנע את המצביעים במעוזים הכי מוכרים של הלייבור לשנות את דפוס ההצבעה שלהם.

     

    2. עם כל הכבוד וההערכה כלפי הנשיא ריבלין, שאמר כי נתניהו וגנץ "השתגעו" בעקבות כישלונם להקים ממשלת אחדות, צריך לומר שהוא טעה: הם לא השתגעו.

     

    נתניהו לקח בשבי את הליכוד, שמשמש לו עיר מקלט מפני הסיכון לסיים את חייו הציבוריים בבית הסוהר. שום דבר אחר לא מעניין אותו. הבלוק עם מפלגות הימין והחרדים, ההבטחות לליברמן – כל אלו הם רק המעטפת. ולסחורה הזו, כך נראה, אין קונים: גנץ וליברמן ישבו מול נתניהו, כל אחד בתורו, ושיננו את הלקח של הרצוג ומופז שמגעיהם עם נתניהו גרמו למפלתם. גנץ, בנוסף לכך, משוכנע שהבוחרים יעניקו לו ב־2 במארס את המנדט להקים ממשלה שתבטא בצורה מלאה את "הרצון הדמוקרטי של העם לשנות את המדינה".

     

    ומילה טובה ליאיר לפיד. במשך תקופה ארוכה מבקריו ניסו להציגו כפרזנטור חסר ניסיון פוליטי, אולם הוא התגלה כדמות בעלת עמוד שדרה. הוא סירב להכפיף את עמדותיו בנוגע לקואליציה עם נתניהו, וכשהיה צורך בכך ויתר על הרוטציה בראשות הממשלה משום שהבין שכך יגדיל את הסיכוי להפוך את כחול לבן למפלגת שלטון.

     

    3. הנימוקים שמשמיעים תומכיו של נתניהו בזכות המשך אחיזתו בהגה השלטון למרות כתבי האישום נגדו אינם מחזיקים מים. אבל הסקרים האחרונים מצביעים על הבשלת ההבנה, גם בקרב מצביעי הימין, שהגיעה השעה לגמילה מנתניהו. ולמי שתוהה כעת האם סער מסוגל להנהיג את מחנה הימין בעתיד הקרוב והרחוק, כדאי להזכיר את אמירתו של ברק בשעתו, כאשר התמודד מול נתניהו בבחירות ישירות לראשות הממשלה: מי שיהיה איתי בהמראה, יישאר איתי גם בנחיתה.

     

    4. בפתיחתה של מערכת בחירות נוספת, אני רוצה להציע אמנה מטאפורית לאמצעי התקשורת המסקרים אותה. ראשית, נתחייב כולנו להימנע מלאפשר למרואיינים לחזור ולטפטף את דפי המסרים שיקבלו מראשי המפלגות שלהם. בנוסף, לא נשתתף במשחק ההאשמות: מי הכשיל את ממשלת האחדות, מי בעד סיפוח הבקעה, ומי זה שצריך להרים את הטלפון האדום. ולבסוף, נדרוש מהמועמדים להציג את "תוכנית מאה הימים". אתם רוצים לדבר איתנו? תדברו על הדרכים להוספת מיטות לבתי החולים, על הדרכים לשפר את ציוניהם של בוגרי מערכת החינוך הישראלית במבחנים הבינלאומיים, ועל הדרכים להקל על הפקקים האיומים בכבישים. מי שלא יעמוד בכללים הללו, לא יקבל במה בתקשורת.

     

    5. הגשמים של סוף השבוע, בעיקר בצפון, עשויים לבשר על כך שגם השנה נתברך בשנה גשומה אחרי קיץ שחון. מה הנמשל? שאולי לא צריך עדיין להיכנס לדיכאון מאחוזי ההצבעה הצפויים בבחירות מועד ג'. אפשר בהחלט לקוות, למרות התחזיות הקודרות, שגם הפעם כ־70 אחוז מבעלי זכות הבחירה בישראל יממשו אותה.

     

    חשוב להיות חיוביים כלפי הבחירות הללו, וגם להבין שאמנם המשמעות של מועד ג' היא אובדן של מיליארדי שקלים – אבל הדמוקרטיה עולה כסף, ושווה לשלם כדי לשמור עליה. כפי שאמר צ'רצ'יל: "הדמוקרטיה היא אולי הממשל הגרוע ביותר, אבל אין משטר טוב ממנה".

     


    פרסום ראשון: 14.12.19 , 23:51
    yed660100