yed300250
הכי מטוקבקות
    |
    חדשות • 15.12.2019
    כשהכלכלה האמריקאית קרסה כמו מגדל קלפים
    המשבר הכלכלי 18.3.2008
    סבר פלוצקר

    המשבר הפיננסי העולמי, כפי שהוא מכונה היום בחוכמה שלאחר מעשה, התפרץ במלוא עוזו בספטמבר ואוקטובר 2008, אבל כבר בחורף ובאביב של אותה השנה ניכרו במבוך המתפתל של מערכת האשראי האמריקאית סימנים של חולי הרסני. מחירי הדירות צנחו במהירות, בעליהן התקשו בפירעון משכנתאות ונטשו את נכסיהם, החברות שהעניקו את המשכנתאות פשטו רגל בזו אחר זו וגררו למחול השדים את הבנקים ואת המוסדות הפיננסיים ש"קנו" את המשכנתאות עבור לקוחותיהם ועבור עצמם.

     

    מה שהתחיל כבעיה, כביכול קלה לאיתור, בקרן נידחת של שוק ההון האמריקאי, התפשט כאש בשדה קוצים והפיל בזה אחר זה את המוסדות הפיננסיים החזקים והמכובדים ביותר באמריקה ובעולם. לא בישראל.

     

    קוראי "ידיעות אחרונות" לא הופתעו מההתפתחויות. כבר בסוף 2007 פורסמו בעיתוננו כתבות ופרשנויות ולפיהן הפכה וול־סטריט, בשל הפעילות שלוחת הרסן וחסרת הרגולציה של גופים פיננסיים המכונים "בנקאות הצללים", למשחק פירמידה גדול שסופו לקרוס כמגדל קלפים.

     

    בהמשך הקפיד "ידיעות אחרונות" לסקר את המשבר ואת השלכותיו על פי שלוש תובנות: הראשונה, שמדובר במשבר פיננסי שלא יחלוף במהרה משום שמקורו בעיוותי יסוד במבנה ובתפקוד השווקים בארה"ב. השנייה: רק התערבות מסיבית של הממשלות ושל הבנקים המרכזיים יכולה להציל את העולם מגלישה למשבר כלכלי. והשלישית: המערכת הישראלית איתנה מספיק כדי להישאר יציבה.

     

    התובנות וההערכות הללו משתקפות בכותרת ובדברי הפרשנות כפי שהודפסו בעיתון ב־18 במארס 2008 על מהלך גורלי בניו־יורק: החילוץ של "בנק ההשקעות" הוותיק בר סטרנס באמצעות מבצע משותף של האוצר האמריקאי והבנק הפדרלי המרכזי.

     

    דור המנהיגים שבתודעתו צרוב זיכרון המשבר הכלכלי העולמי מ־1929 והשלכותיו הנוראיות עשה הכל כדי שההיסטוריה לא תחזור על עצמה - והצליח. ההתאוששות החלה כבר במחצית 2009 ונמשכת עד עצם היום הזה.

     


    פרסום ראשון: 15.12.19 , 23:56
    yed660100