yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אוראל כהן
    חדשות • 16.12.2019
    יישור קו מימין
    לאחר אכזבה בשתי מערכות הבחירות האחרונות — ואובדן עשרות אלפי הקולות של עוצמה יהודית — גורמים בציונות הדתית פועלים לקיים פריימריז משותפים • התוכנית: האיחוד הלאומי, הבית היהודי, הימין החדש ועוצמה יהודית יקיימו יחד בחירות מקדימות בדרך להקמת רשימה מאוחדת • ההערכה: סיכוי נמוך שהיוזמה תצא לפועל
    עמיחי אתאלי | כתבנו בכנסת

    מאות פעילי עוצמה יהודית קיבלו אתמול הודעה מפתיעה: להיערך לתרחיש שבו יוכרזו בקרוב פריימריז רחבים בציונות הדתית. למי ששכח: רק לפני 3 חודשים הודרה המפלגה מריצה משותפת עם שאר התנועות המרכיבות את מפלגת "ימינה". אך הפעם, מתברר, פועלים בציונות הדתית לגלות אחדות כדי לא לאבד, שוב, אלפי קולות יקרים.

     

    לאחר המשבר שהכה במפלגות הציונות הדתית בשתי מערכות הבחירות האחרונות, מנסות ארבע המפלגות — האיחוד הלאומי, הבית היהודי, הימין החדש ועוצמה יהודית - לחשב מסלול מחדש. על הפרק: פריימריז פתוחים בימין שיאפשרו ללכד את כולם יחד. במסגרת המהלך המתגבש החל יו"ר המפלגה, עו"ד איתמר בן־גביר, להתארגן: כך, למשל, שיגר יצחק וסרלאוף, מנכ"ל עוצמה יהודית, הודעה לתומכי המפלגה שבה כתב כי "ההליכה לבחירות הללו רק מוכיחה את צדקת האמירה אותה הזכרנו לאורך כל קמפיין הבחירות: רק עם עוצמה יהודית - יש ממשלה ימנית".

    בנט | צילום: אלכס קולומויסקי
    בנט | צילום: אלכס קולומויסקי

    המהלך השאפתני מגיע על רקע הקרע של השנה האחרונה בתוך הימין: בבחירות באפריל התמודדו ארבע המפלגות בשתי רשימות — הימין החדש רצה לבדה ולצידה איחוד מפלגות הימין שאיגדה את השלוש האחרות, ואילו בספטמבר עוצמה יהודית רצה לבדה, ושלוש האחרות רצו יחד ברשימת "ימינה".

     

    בניסיון להציל קולות ולמנוע מעוצמה יהודית, שוב, שלא לעבור את אחוז החסימה, פועלות בימים האחרונים המפלגות למצוא את הדרך המדויקת שמצד אחד תשיא מספר מקסימלי של קולות לגוש הימין ומצד שני תשמור על הבידול המתקיים בין כמה מהן. מי שעומד בראש היוזמה הוא יו"ר האיחוד הלאומי, בצלאל סמוטריץ'. לצידו, קוראים קולות נוספים בציונות הדתית לערוך מפקד רחב שבמסגרתו יוכל כל אדם להתפקד למפלגה החדשה שתאגד את כל זרמי הציונות הדתית בתוכה. בהמשך מתוכנן שייערכו בחירות לקביעת יו"ר הרשימה.

     

    עם זאת, ההערכה היא כי סיכויי ההצלחה של יוזמה זו הם קלושים ממספר סיבות. ראשית: בגלל המורכבות הטכנית של עריכת מפקד כה רחב ולאחריו פריימריז, ועוד בפרק זמן של חודש אחד בלבד שנותר עד למועד האחרון להגשת רשימות המועמדים. סיבה נוספת: התנגדות בתוך הימין לאיחוד מסוג זה. כך, למשל, נפתלי בנט שמנסה לבדל את עצמו מהזהות הדתית של המפלגה הזו ולא מביע כל תמיכה ביוזמת הפריימריז המשותפים. בנט גם נהנה מאהדה ציבורית גדולה בהרבה מזו שקיימת עבורו במגזר הדתי, ולכן אין לו כל סיבה להשתתף בתחרות שאת תוצאותיה יקבעו הדתיים. גם הרב רפי פרץ, יו"ר הבית היהודי, צפוי להתנגד לפריימריז האלו שכן כוחו הפוליטי אינו רב וספק אם יצליח להתחזק ברשימה הרחבה בתוך זמן קצר.

     

     

    בן-גביר | צילום: אבי מועלם
    בן-גביר | צילום: אבי מועלם

    "אנחנו בעוצמה יהודית מברכים על הצעד הזה, בו כל מפלגה תקבל ייצוג לפי כוחה, ונערכים לגיוס של כל הכוח של עוצמה יהודית", כתב וסרלאוף בהודעה לתומכי המפלגה. בבחירות האחרונות, כזכור, קיבלה המפלגה השנויה במחלוקת בעלת עמדות ימין הנחשבות קיצוניות, כ־84 אלף קולות. הכמות הזו אמנם אינה מספיקה כדי לעבור את אחוז החסימה, אך כעת ברור לשאר מפלגות הימין שזו תהיה טעות מבחינתן שלא לשלב כוחות עם עוצמה יהודית.

     

    שקד | צילום: אבי מועלם
    שקד | צילום: אבי מועלם

     

    yed660100