כוכב הלכת הישראלי הראשון
האיגוד האסטרונומי הבינלאומי הציע למדינות העולם לבחור שמות לכוכבים בחלל - וישראל נענתה בגדול • 1,600 הצעות לכוכב הלכת שהוקצה לישראל התקבלו במשרד המדע והטכנולוגיה • 20,000 איש נכנסו לאתר, הצביעו, השפיעו ובחרו: שמו של הכוכב כחול־לבן הראשון יהיה "אָלֶף", כוכב־האם שלו ייקרא "תבל"
נא להכיר: כוכב הלכת הישראלי הראשון ייקרא "אָלֶף". השם, שניתן לכוכב הממוקם הרחק־הרחק מכדור הארץ, במערכת שמש אחרת, נבחר בתום תחרות שנערכה על ידי סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה, שהייתה פתוחה להצעות הציבור.
שמו של כוכב־האם ייקרא "תבל", כסמל ליקום. הוא גם מתחיל באות האחרונה בשפה העברית, שתסגור מעגל עם אלף, האות הראשונה. שני השמות הללו נבחרו כדי לסמן שלמות - כמו הביטוי "מא' ועד ת'". הבחירה באלף ובתבל כשמות כוכבי הלכת של ישראל בחלל תנציח את התרבות, הסמל והשפה של העם היהודי.
בחירת שם כוכב הלכת מסיימת למעשה את התחרות עליה הכריזה סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה, שם שיתפו את הציבור הרחב בבחירת שם לכוכב הלכת הישראלי הראשון. מדובר בכוכב לכת שלא נמצא במערכת השמש שלנו, אלא במערכת חיצונית המרוחקת ממערכת השמש. מאות הצעות הוצעו, מתוכן בחרה הוועדה המקצועית את השמות הנבחרים, עליהם הצביעו הגולשים. כ־20,000 איש נכנסו, הצביעו, ובחרו בשם אלף. התחרות התקיימה לרגל חגיגות 100 שנה לאיגוד האסטרונומי הבינלאומי (IAU), שהוא הגוף היחיד המוסמך לתת שמות לגופים שנמצאים בחלל. במסגרת הפרויקט הציע האיגוד למאות מדינות להעניק שם לכוכב לכת ולכוכב במערכת שמש חיצונית שנבחרה לכל מדינה. מעל 110 מדינות השתתפו בבחירת השם לכוכבי הלכת שניתנו למדינות, ומעל 400 אלף איש ברחבי העולם הצביעו לשם של כוכב הלכת שלהם. ישראל, אגב, בין המובילות במספר השמות שהציעו לכוכב ובמספר המצביעים שהשתתפו באופן פעיל בתחרות.
לאות אל"ף משמעויות רבות: היא האות הראשונה בשפה העברית, ונחשבת לאם קריאה. בנוסף, מקור האות אלף במקורות הוא "שור" ("שְׁגַר אֲלָפֶיךָ וְעַשְׁתְּרֹת צֹאנֶךָ" - דברים, ז', י"ג), וצורתה בכתב יד התפתחה מצורת ראש השור. גם בתורת הקבוצות משמשת א' לציון עוצמתן של קבוצות אינסופיות, אינסופי בדומה לחלל האינסופי בו נמצא כוכב הלכת, ואפילו בקבלה מסמלת האות א' את אחדות הבורא.
סימונו המדעי של הכוכב אלף הוא HAT-P-9b. הכוכב וכוכב־האם שלו ממוקמים בקבוצת הכוכבים "עגלון" בה נמצאים גם כוכבי לכת של מדינות נוספות, כמו לוקסמבורג ובלגיה. נכון להיום מכיר המדע אלפי כוכבי לכת מחוץ למערכת השמש שלנו. אלף הוא אחד מהם, אבל לא כדאי לצפות לביקור בו אי־פעם, שכן הוא מרוחק 1,500 שנות אור מאיתנו.
שר המדע והטכנולוגיה, אופיר אקוניס, בירך על בחירת השם ואמר: "ההשתתפות הגדולה של הציבור הישראלי בקביעת השם לכוכב הלכת החדש של מדינת ישראל היא הוכחה נוספת להתעניינות הגוברת והולכת של ציבור ענק בענייני מדע, טכנולוגיה וחדשנות שהונגשו לציבור בהשקעות ענק בארבע השנים האחרונות".