חשיפה לצפון
צה"ל מתרגל סדרת תרחישי מלחמה בגבול לבנון, כולל אפשרות לחדירת כוחות קרקעיים של לוחמי חיזבאללה ליישובים ישראליים על הגדר • בפיקוד הצפון מנסים לשפר את המוכנות וההרתעה מול נסראללה ומאיימים במכה קשה ובלתי פרופורציונלית ברמת "דאחייה בריבוע"
אם רוצים להבין את השינוי בתפיסת חיזבאללה למלחמה הבאה, סיפור מארון א־ראס, השוכן מעבר לגבול בלבנון ומעל היישוב אביבים, ימחיש זאת: אם במלחמת לבנון השנייה אנשיו המתינו בתוך הכפר לנהל לחימה מול יחידות אגוז ומגלן, במלחמה הבאה אמור לצאת משם מהלך קרקעי התקפי לעבר היישובים הישראליים. ולתרחיש כזה, בין היתר, נועד התרגיל שהסתיים אתמול בפיקוד הצפון לתת מענה. חיזבאללה אמנם עסוק במהומות מבית בלבנון, אבל בצה"ל מבינים כי ישנה אפשרות שדווקא הסטה של האש נגד ישראל תסייע לו להפחית את גובה הלהבות בביירות. נכון, לארגון השיעי אין אינטרס להיכנס למערכה כעת.
נסראללה אף בחר בשבוע שעבר להבהיר לאיראנים, שטענו כי יפעילו אותו נגד ישראל, כי אינו בובה של טהרן ויפעל על פי האינטרסים שלו כמגן לבנון. ועדיין, בגלל חומרת האיום ממשיכים בפיקוד הצפון בהיערכות לקראת אפשרות שתיפתח מערכה שכזו. אתמול הסתיים תרגיל גדול במרחב אוגדת הגליל שעסק הפעם בהתגוננות מפני חדירות כוחות קרקעיים של חיזבאללה מפלוגות רדואן. הפלוגות הללו חזרו אחרי שש שנות לחימה בסוריה עם ניסיון מבצעי רב. זה יתרון אדיר לצד השני אך הפיכתם לצבא סדיר יוצר הזדמנויות טובות יותר לפגיעה בהם.
נסראללה מדבר על סוגיית "כיבוש הגליל" מאז 2011. הוא אינו מתכוון לדהור קילומטרים לשטח ישראל אלא להשתלט על יישובים סמוכי גדר בקו הגבול. בניגוד לרצועת עזה, שם השטח מישורי ונשלט על ידי צה"ל, בצפון לחיזבאללה אזורים שולטים רבים משם ולא צריך להיות אסטרטג גדול כדי לראות כיצד העדיפות הזו תשרת אותו בזמן לחימה. בתרגיל אתמול שניהל מפקד פיקוד הצפון, האלוף אמיר ברעם, הושם דגש גם על מניעת חדירת הכוחות של חיזבאללה ועל פינוי תושבים מהיישובים.
האלוף ברעם מאמין כי מכה קשה לא פרופורציונלית על הכפרים השיעים מעוזי חיזבאללה על הגדר הם שיעשו את השינוי. אותם כפרים מאוכלסים הפכו למרחבי לחימה, והאלוף ברעם סבור כי שם צריך להפעיל את דוקטרינת הדאחייה בריבוע ולהבהיר זאת לצד השני מראש כך שמהלך התקפי שכזה שלהם לא יהיה כדאי. ברעם חסיד של התפיסה ההתקפית, ולא רק ההגנתית של כיפת ברזל, ובעבר אמר כי לכל כיפה צריך פטיש, דהיינו מהלך התקפי עוצמתי משלים.
הפערים עדיין גדולים ובמלחמה הבאה יהיה קושי רב להתמודד עם מטחים של אלפי רקטות ופצצות מרגמה שייפלו על הגבול ובחסותם יחדרו הכוחות הקרקעיים של חיזבאללה. לשם כך יש להאיץ עוד יותר את בניית המכשול הקרקעי בצפון, לבנות צירים חלופיים, ליזום מהלכים התקפיים ובעיקר למלא את המחסנים במיירטים ובחימושים. הקבינט מודע לתרחישים הללו, אבל בשנה של המדבר הפוליטי אין קשב לזה. עד אז, במסגרת שיפור המוכנות של פיקוד הצפון למלחמה, האלוף ברעם יזם בוחן חדש שמטרתו בחינת כשירות גדודים ללחימה במתווה לבנון.
"בוחן רף", שיצא לפועל בתחילת 2020, יימשך כשנה וחצי, יעברו אותו כלל הגדודים הסדירים בצבא — חי"ר, שריון והנדסה — וגם חלק מגדודי המילואים. מי שלא יעמוד בו לא ייכנס לתעסוקה מבצעית. בפיקוד הצפון מגדירים את הבוחן כהצבת רף לכשירות גדודים ללחימה, ועל כן הבוחן צפוי להיות קשה ומאתגר עבור המפקדים והחיילים.
כל בוחן יימשך ארבעה ימים בבסיס האימונים הפיקודי אליקים או בשטחי האש ברמת הגולן ויכלול תרגילים באש ולחימה בלילה, בשטח סבוך ומורכב תוך שהוא בוחן את כלל מרכיבי הגדוד, הסיוע הקרבי והמנהלתי שלו. לפני ביצועו הוא ידרוש מהמפקדים והחיילים שורה של הכנות מחייבות ברמה הפיזית, למידה מודיעינית, למידת תו"ל, רענון פק"לים, תרגילי מסגרת, ועוד. במסגרת הבוחן ישולבו תשתיות אימונים חדשות ושיטות אימון חדישות שפותחו בשנים האחרונות ומאפשרות אימון מדמה איכותי שיכול להמחיש בצורה טובה יותר את האתגרים בזירה הצפונית.
בסוף כל בוחן, שינוהל ע"י קצין בדרגת אלוף־משנה ויתוחקר אישית על ידי אחד ממפקדי האוגדות, יינתן דוח מצב על כשירות הגדוד ללחימה.

