yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: עידו לביא
    7 ימים • 18.12.2019
    "אנחנו לא מ־פ־ח־דים"
    רגע לפני הפריימריז בליכוד, גדעון סער וגאולה אבן מסתערים. הם משוכנעים שנתניהו איבד כל סיכוי להקים ממשלה וכי סער יעשה זאת בקלות. את יאיר נתניהו ורמיזותיו המלוכלכות הם לא סופרים, את בכירי הליכוד שמתייצבים לצד רה"מ הם מציעים שהציבור ישפוט, מהגדרתו של סער כ"סוסיתא" הם לא נפגעים, ואת שידור הסדרה על נתניהו כרגע הם לא מבינים. ויש להם אהבה - שהתחילה במסעדה חשאית - והיא, לשיטתם, תנצח. כל הדרך לבלפור
    אמירה לם, רז שכניק | צילום: עידו לביא

    בחירות בפעם השלישית? הצחקתם - וגם העצבתם - את גדעון סער. מבחינתו, היינו ככה קרובים להקמת ממשלה מתפקדת בראשותו. אין לו ספק.

     

    "בוודאות הייתי מקים ממשלה", הוא אומר כשהוא מדבר על התרחיש שבו ראש הממשלה נתניהו היה אכן מקיים בליכוד פריימריז־בזק, לאחר שהאפשרות עלתה בתחילת אוקטובר האחרון ולאחר שסער צייץ בתגובה, "אני מוכן".

     

     

    "אם היו מתקיימים פריימריז, יכול מאוד להיות שהיום לא היינו בבחירות שלישיות", סער אומר. "הרי היו אופציות, ואני - וגם אחרים מהליכוד, אם היינו נבחרים - היינו מקימים ממשלה. ולא רק עם כחול לבן - היו שתיים־שלוש אפשרויות לממשלה בראשות הליכוד בכנסת היוצאת".

     

    נו, טוב. אבל נתניהו ויתר על פריימריז־בזק, והציוץ ההוא של סער - שהפך למשך יומיים לצירוף המילים המדובר בישראל - כמעט נשכח מאז. אגב, את הציוץ ההוא שיגר סער ממכוניתו, תוך כדי נסיעה להשבעת הכנסת בירושלים עם זוגתו, גאולה אבן, לאחר ששמע בחדשות ברדיו כי נתניהו הודיע שישקול פריימריז על ראשות המפלגה. "מכיוון שכבר קיבלתי עם עצמי את ההחלטה, וידעתי מה נתניהו מתכנן, עוד לפני שהגענו לירושלים הבנתי שהדרך הכי קולעת היא להגיד 'אני מוכן', וצייצתי את זה מהאוטו".

     

    נתניהו האב. “איך הוא יכול לנקום בי?" | צילום: אלכס קולומויסקי
    נתניהו האב. “איך הוא יכול לנקום בי?" | צילום: אלכס קולומויסקי

     

    "חשבתי שהוא אמיץ", אומרת אבן. "ידעתי לחלוטין את ממדי אש התופת שהוא יחטוף שנייה אחר כך. אבל גדעון עשה דבר מדהים שלאף אחד בליכוד לא היה האומץ לעשות, ואנחנו יודעים איך הם מדברים על ראש הממשלה מאחורי הגב, ורק הוא בא ואמר: אני מתייצב. אם אתה קובע פריימריז, אני על המגרש".

     

    השאר היסטוריה שלא קרתה. סער יגיד שנתניהו כנראה קיווה לפריימריז במעמד צד אחד בלבד, ושבסביבתו מנסים להפוך את עצם ההתמודדות מולו ללא לגיטימית. אבן חדה עוד יותר: "בשביל להציל את הימין והליכוד ולהשאיר את הליכוד בשלטון, זה המהלך שגדעון היה חייב לנקוט. כי איך שלא תסתכלי על זה, הוא היחיד שיכול באמת להרכיב ממשלה, ולא ביבי".

     

    זה יהיה, כמובן, מסובך. סער סומן על ידי נתניהו כאויב מבית מזה תקופה ארוכה, וגם מרגיש את זה על בשרו. "כל ראש עיר שהזמין אותי לביקור קיבל טלפונים מאנשי נתניהו. היה ממש לחץ על השטח להימנע מכל תמיכה או מגע איתי. חברי כנסת שהגיעו לכנסים איתי קיבלו נזיפות, חלקן מנתניהו וחלקן מבני משפחתו. ברגע שהודעתי ב־3 באוקטובר שאני מתמודד מולו, תקפו אותי. לתפיסתם, פריימריז לגיטימיים בשני תנאים: שנתניהו הוא היוזם, ושנתניהו הוא המועמד היחיד".

     

    בלשכת ראש הממשלה מכחישים. “״צר לנו על האמירות הכוזבות וחסרות השחר”, נמסר. “עבודת המשרד ובכירי המשרד נעשית כדין ועל פי הנהלים. בכירי ועובדי המשרד ממשיכים לפעול כל העת מול גורמים רבים כדי להמשיך לקדם את עבודת הממשלה למען אזרחי ישראל”.

     

    סגל. “יש אחד כזה, על כל חמישה" | צילום: רמי זרנגר
    סגל. “יש אחד כזה, על כל חמישה" | צילום: רמי זרנגר

     

    קראו לך בוגד. אמרו שנתניהו מרצדס ואתה סוסיתא. נפגעת?

     

    "אתה נפגע ממי שאתה מחליט להיפגע ממנו. יש ביהדות דבר מאוד עוצמתי, משנה שנקראת 'הנעלבים ואינם עולבים'. 'שומעים חרפתם ואינם משיבים, עושים מאהבה ושמחים בייסורים'. היכולת להבליג כשמנסים לרדוף אותך, זו אחת התכונות הגדולות. ובסוף, כשעמדנו למבחן חברי הליכוד בפריימריז, האנשים שקוראים לי היום ‘בוגד’ קיבלו הרבה פחות קולות ממני".

     

    אתה באמת מאמין שתוכל לנצח את נתניהו?

     

    "אם לא הייתי מאמין לא הייתי ניגש. אני מתמודד מתוך תחושה שאני חייב להציב אלטרנטיבה, ומתמודד כדי לנצח. אני יודע איך הייתי מרגיש עם עצמי אם לא הייתי עושה את זה. הייתי חי מאוד לא טוב".

     

    אבן וסער מבלים. “אני מרגישה מבורכת כל יום" | צילום: דנה קופל
    אבן וסער מבלים. “אני מרגישה מבורכת כל יום" | צילום: דנה קופל

     

    יש לך סקרים פנימיים?

     

    "לא ביצעתי. ראיתי סקרים אצל אודי סגל שלימדו על מאבק פתוח. אבל אני מסתכל על המציאות הפוליטית ויודע שכשנתניהו מוביל אותנו לבחירות נוספות, אנחנו מעניקים במתנה את השלטון ליריבינו הפוליטיים, בזמן שיש בעם יתרון ענק לעמדות שלנו. המועמדוּת של נתניהו היא שמריצה את בוחרי כחול לבן לקלפיות. כל אחד רואה שאין לנתניהו סיכוי להעביר מהם בוחרים, ולי יש. בחירה בביבי זו בחירה ביו"ר האופוזיציה הבא".

     

    האם לשיטתך ראש הממשלה יכול בכלל לכהן בתפקיד עם שלושה כתבי אישום?

     

    "המחוקק נתן על זה את דעתו והעדיף את הערך הדמוקרטי על פני הערכים האחרים בהתנגשות שיש פה. כי אדם שהוחלט להעמיד אותו לדין הוא עדיין חף מפשע. ואם הציבור והחוק מאפשרים את זה, והציבור אומר, 'אני רוצה שפלוני יוביל אותי', הוויכוח הוא מצד מי שלא הצליח להוריד את נתניהו באופן דמוקרטי ונזקק לאיזה סיוע מהצד. ואני לא מוכן, בעניין הזה, להיות האידיוט השימושי של אף אחד. אבל זאת גם לא הסיטואציה; כי איבדנו את הרוב שלנו בכנסת. כי נתניהו לא הצליח להרכיב ממשלה - ואם אני מסתכל קדימה על הבחירות השלישיות, הוא גם לא יוכל להרכיב ממשלה. לכן אנחנו בכלל לא נמצאים בנקודה הזאת. נתניהו חסום".

     

    נתניהו הבן. “אני כבר מחוסן מההשמצות האלה"  | צילום: אי-פי-אי
    נתניהו הבן. “אני כבר מחוסן מההשמצות האלה" | צילום: אי-פי-אי

     

    עזוב חוק, ברמה המוסרית והערכית.

     

    "מי שמזכה או מרשיע זה בית המשפט. יש אנשים שהם שופטי מוסר והם אפילו לא קראו את חומר הראיות".

     

    הוא יכול להיות עסוק בענייני המדינה בעודו עומד למשפט?

     

    "החוק קבע שהוא יכול. זה לא אידיאלי, זה לא פשוט, ברור שזה מורכב, אבל החוק קבע איזון מסוים".

     

    וברמה הערכית, ולו ברמת קבלת המתנות, השמפניות והסיגרים?

     

    "אני לא רוצה להתייחס לנושא של ראש הממשלה בהקשר הזה, כי יתייחסו לכל מה שאומר כנגוע באינטרס בגלל שהיום אני מתמודד מולו. אני באופן אישי שומר על החוק, כולל חוק המתנות".

     

    אתה מבין שבמקרה של כישלון שלך בפריימריז הוא ינקום בך ישירות ביום שאחרי.

     

    "איך הוא יכול לנקום בי? אני סיימתי בפריימריז בצמרת הרשימה והוא לא מינה אותי לשר, אלא אנשים שנבחרו בסוף העשירייה השנייה. נתניהו לא ירכיב יותר ממשלות במדינת ישראל, לכן הוא לא יכול לפגוע בי. אז מישהו רוצה תפקיד זמני לשלושה חודשים? בסדר. אני הייתי שר. הפרק הזה בביוגרפיה כבר מלא אצלי".

     

     

    × × ×

     

     

    אולי מקור כוחו העיקרי של סער - בניגוד לכל יתר בכירי הליכוד - נובע מהעובדה שכבר ירד מיוזמתו מהגלגל ב־2014. במשך כמה שנים דוד, בנו המשותף עם אבן, כיום בן שש, ושירה, בתם בת השלוש, נהנו מאב נוכח. "היה פה סדר יום שכל בוקר אני לוקח אחד מהם לגן באופניים וגאולה את השני ברכב. בחודש האחרון היא כבר לוקחת את שניהם - והילדים מיד מרגישים בשינוי", הוא אומר.

     

    בארבע וחצי שנותיו מחוץ לכנסת עבד סער בייעוץ, הרצה בקרייה האקדמית אונו, עמד בראש ועדה ציבורית בתחום עתיד ענף הביטוח - אבל לדבריו, כל עיסוקיו לא גזלו יותר משליש מזמנו, והשאר הוקדש למשפחה. "השבוע ראינו אותו מתראיין בטלוויזיה, ודוד אמר לי: אני לא רוצה שאבא יהיה ראש ממשלה, כי אז אני אראה אותו פחות אפילו מבימים האחרונים", אומרת אבן. "והוא צודק. בימים האחרונים בקושי ראינו אותו".

     

    סער מכיר את המחיר המשפחתי שקריירה פוליטית תובעת - "בתור מי שגידל בסיבוב הקודם שתי בנות בתוך אורח החיים הזה - אין דרך ליישב בין הדברים, והמשפחה משלמת מחיר", הוא מאשר, אבל נדמה שזה חזק ממנו. "פסק הזמן שלקחתי מהחיים הפוליטיים היה תקופה מופלאה בהרבה מובנים, ושאלתי את עצמי במהלכה שתי שאלות: אחת, עד כמה אני נחוש להיות ראש ממשלה, כי 'רוצה' זו לא מילה מספיק חזקה. והשנייה, אם אני מוכן לשלם את המחירים הכבדים שכרוכים בזה מבחינת משפחה, פרטיות ורמת החיים. כשהייתי מחוץ לפוליטיקה חיינו ברמת חיים הרבה יותר גבוהה. לקח לי תהליך של שנתיים להשיב לעצמי באופן חיובי על שתי השאלות, וחזרתי לחיים הפוליטיים מתוך מודעות מוחלטת למה אני חוזר ומה המשמעות. חזרתי במטרה להוביל את התנועה ואת המדינה בעתיד. לא הייתי חוזר בשביל שום יעד אחר".

     

    אבן מוכנה להודות, שמבחינתה הייתה מעדיפה להמשיך בסטטוס־קוו הביתי ולא לאבד את בעלה מחדש לקריירה פוליטית. “האמת היא שרציתי להמשיך את התקופה הזאת שגדעון בחוץ”, היא מבהירה. “העדפתי שלא יחזור. המחיר של הקזת הדם המשפחתית והמשמעות מבחינת דוד ושירה ברור לי. אבל כשהוא שאל אותי לפני ההחלטה שלו להתמודד, אמרתי שאקבל כל החלטה ואתמוך בו לאורך כל הדרך”.

     

    ועדיין, סער ראה את החיים שאחרי הפוליטיקה ונדמה שאיבד את הפחד מאובדן מקומו, המאפיין רבים כל כך מבכירי הליכוד. זה מאפשר לו איזה ביטחון ונינוחות יחסיים. תמיכתה הבלתי מסויגת של אבן עוזרת. מרגע שהוחלט על הפריימריז, היא יצאה לחופשה ללא תשלום בת שבועיים מעבודתה בהגשת תוכנית התרבות היומית ‘גאולה ולונדון’ בתאגיד השידור ‘כאן’. הפעם הקודמת - כשאבן הייתה עדיין מגישת חדשות בכירה בתאגיד וסער הודיע על חזרתו לפוליטיקה - הייתה מתסכלת ומכאיבה יותר.

     

    "כל התקופה שהיא הייתה בחדשות, זו הייתה בעיה", סער מודה. "היום היא בתוכנית תרבות, ככה שהיא גם תוכל להיות איתי בחוויה עצמה, וזה דבר נהדר מבחינת שנינו. תמיד היו את הכנסים הגדולים שהייתי עושה וגאולה הייתה אומרת לי שזה לא פייר שהיא לא יכולה להיות שם".

     

    ואם אתם מגיעים לבלפור, תמשיכי לעבוד כעיתונאית?

     

    אבן: "למה שאוותר? אני חייבת לעבוד ואוהבת את העבודה שלי. בינתיים בטח שאין על מה לדבר כי אין היתכנות כלכלית לוותר פה על משרה. בואי תראי את המשכנתה שלנו ותביני למה כרגע זה בלתי אפשרי".

     

    סער: "זה בית שיש בו חמישה ילדים היום. קנינו פה את הדירה ב־2015. לקחתי משכנתה ל־30 שנה, שזה עד גיל 78. לפעמים אני שואל את עצמי איך בכלל נתנו לי משכנתה עד גיל כזה. חלק ענק מההכנסה שלנו הולך למשכנתה לדירה".

     

    עבור שניהם מדובר בפרק ב'. הם נפגשו בעבר לא פעם במסגרת ראיונות שעשתה איתו, וחייהם נעו במעגלים שונים. בעוד אבן התגוררה בנס־ציונה, מקפידה על פרטיותה ומגדלת שלושה ילדים, סער היה חלק מההוויה התל־אביבית.

     

    ב־2012 ערכה איתו אבן ראיון לתוכנית ‘המוסף’ בערוץ הראשון. סער היה אז מספר 2 בליכוד. בדיעבד, יגידו קולגות, זה היה ראיון מחויך במיוחד, שבסופו הזמין אותה להצטרף אליו לסיור ביהודה ושומרון. היא נפרדה אז מבעלה עמית אוברקוביץ', סמנכ"ל משאבי אנוש בחברת החשמל. הוא כבר היה גרוש מאשתו הראשונה שלי. לסיור ההוא היא לא הגיעה, אבל סער יזם המשך.

     

    "הוא שמע שאני פנויה, התקשר יום אחד ושאל אם אפשר להיפגש", אבן נזכרת. "אמרתי שכן, הייתי בטוחה שזו עוד שיחת רקע עם פוליטיקאי, עשיתי אלף כמוה. הגעתי לעבוד. גדעון אמר שטירחנתי אותו עם ענייני אבו־מאזן ולא קלטתי בכלל שהוא במקום אחר. כשהסתיימה הפגישה, גדעון סימס לי מתי לגיטימי שניפגש שוב, ועניתי לו 'עכשיו' מיד. זה היה ברור לי שמאוד הייתי רוצה להיות איתו".

     

    סער, לדבריו, תמיד ראה באבן מראיינת טובה אבל קשה. לאורך השנים, הוא אומר, מעולם לא חשב בכיוון. "רק בנקודה שבה ידעתי שהיא פרודה הצעתי לה לצאת איתי, וזה התפתח במהירות מטורפת", הוא נזכר. "תוך כמה שבועות היה לשנינו ברור שזהו. הייתה מסעדה מסוימת שבה היינו קובעים. שנינו אנשים מוכרים וזה לא דלף. יש לנו עד היום פינה חמה בלב למסעדה ההיא, בזכותה היינו כמה חודשים מתחת לרדאר. וגם אחרי שהתחלנו לצאת בגלוי היה עניין של כמה חודשים לפני שהתחתנו, וזה נראה לנו ברור ומוחלט. יש בינינו התאמה בסוג הנושאים שמעניינים אותנו. אנחנו מחוברים רגשית ושכלית, וזה דבר נדיר".

     

    לא היה אתגר לאחד בין שתי משפחות?

     

    סער: "אנחנו שבע שנים יחד. הבנות שלי מזמן מבוגרות, ואחת מהן נשואה והן לא גרות איתנו. הילדים של גאולה גרים איתנו, וזה הכי טבעי מבחינתי".

     

    הם התחתנו אצל היועץ האסטרטגי טל זילברשטיין, בנוכחות 60 חברים קרובים. "אחת החוויות האדירות של חיי", אבן נזכרת. "חתונה קטנה, אינטימית, רק משפחתנו, חברינו ואהובינו איתנו. אושר מזוקק. ריחפתי עשרה סנטימטרים מעל פני הקרקע כל האירוע".

     

    בניגוד להרמות גבה לא מעטות בברנז'ה עם היוודע דבר הזוגיות, יש להם בסיס אידיאולוגי משותף רחב למדי. שניהם בנים להורים שאינם ילידי הארץ - הוריה הגיעו מליטא, הוריו מארגנטינה. אביה הוא רופא פסיכיאטר, ואביו של סער, שמואל סרצ’נסקי, היה הרופא האישי של בן־גוריון. הוא בילה את נעוריו בתנועת ‘התחיה’. היא אומרת שבחדר נעוריה הייתה תלויה תמונה של נתניהו כשגריר באו"ם. "אני באה מבית ליכודניקי ואבא שלי היה חבר ליכוד במשך עשרות שנים", כדבריה.

     

    למרות החיבוק המסוים שהוא מקבל כרגע מהשמאל, סער הוא עדיין אידיאולוג ימני הניצב, עקרונית, ימינה מנתניהו. הוא מתנגד להקמת מדינה פלסטינית וקידם את סגירת המרכולים בשבתות והחלת ריבונות ישראלית בגדה המערבית, בעיקר בשטחי C. כשר חינוך קידם שיעורי מורשת ואת הרחבת תוכנית הזהות היהודית, וגם עכשיו הוא אומר ש"חסרים במערכת החינוך עוד תכנים שייתנו לילדי ישראל מושגי יסוד בסיסיים ביהדות ובזהות היהודית". הוא גם טוען עדיין שהפלסטינים מנסים ליצור רצף טריטוריאלי בשטח C, במטרה לבודד את היישובים הישראליים וש"אנחנו צריכים לבלום את ההשתלטות שלהם, ולהחיל את החוק הישראלי על היישובים שלנו ביהודה ושומרון".

     

    ובשלב הבא גם על תושבי השטחים?

     

    "לא. התביעה שלנו היא קודם כל טריטוריאלית על שטחי C, ואנחנו לא תובעים את השטחים שבהם יושבת אוכלוסייה ערבית ולא רוצים לספח לישראל את ערביי יהודה ושומרון. אני לא מציע בשום אופן להחיל את החוק הישראלי על ג'נין או שכם או טול־כרם".

     

    ומפה נגזרת גם תפיסתך לגבי חזון שתי המדינות?

     

    "הפתרון המכונה 'שתי המדינות' הוא יותר סיסמה או אשליה. אין שום אפשרות להקים מדינה ערבית קטנטונת נוספת בלב ישראל, שלא יהיה לה קיום כלכלי עצמאי וברגע שתקום תהפוך לפצצת זמן ביטחונית שבעיית עזה תחוויר לידה. לכן אני מתנגד להקמת מדינה פלסטינית ביהודה ושומרון ותומך בפתרון אזורי שמבוסס על אוטונומיה פלסטינית, כמו שקיימת כיום - מה שנקרא הרשות הפלסטינית, שיש לה זיקה גם לירדן. ואני חושב שפתרון אזורי הוא כזה שגם מצרים וירדן משתתפות בו".

     

    ועזה? ועוטף עזה?

     

    "אני חושב שישראל צריכה לקבוע יעד שאפתני אבל מחייב של פירוק התשתיות הצבאיות של חמאס והג'יהאד האיסלאמי ברצועת עזה".

     

    בצורת מבצע צבאי מסוג ‘חומת מגן’?

     

    "נכון, אבל צריך לבנות קונצנזוס ציבורי ופוליטי רחב סביב הנושא הזה. ישראל, מאז 1982, לא יוצאת למלחמות ברירה, אבל בסופו של דבר אנחנו חייבים לראות לנגד עינינו שני דברים: את ההתשה שמתבצעת על גב תושבי הדרום, ואת תהליך ההתעצמות שלהם - והם משפרים יכולות בתחום הטילאות, הם מינהרו את כל עזה, יש להם סייבר, בעצם הם מפתחים תשתיות צבאיות בכל הרצועה. ואם התהליך הזה לא ייבלם אנחנו עלולים למצוא את עצמנו בפני עוצמה משמעותית מאוד, דומה למה שיש לחיזבאללה היום בלבנון, שתהיה כולה מכוונת כלפי ישראל ואזרחיה".

     

    ומה לגבי העברת הכספים לעזה?

     

    "אני בעד שיקום כלכלי של עזה, אין לי שום בעיה עם זה. הבעיה היא שבחסות ההסדרה הזאת הם ממשיכים לבנות את הכוח שלהם. לדעתי אפשר ללכת לשיקום כלכלי תמורת עצירת בניית הכוח הצבאי של חמאס והג'יהאד".

     

    נניח שמחר אתה נכנס למשרד ראש הממשלה. מה הדבר הראשון שאתה עושה?

     

    "חייבים ללכת קודם כל לרפורמות בשני תחומים: חינוך ומשפט. ויש גם את נושא עודף הביורוקרטיה והרגולציה בישראל, והדבר הכי גדול שאנחנו יכולים לעשות למען הצמיחה, הכלכלה, הגדלת התוצר והורדת יוקר המחיה - זו מלחמה בביורוקרטיה. הייתי מקים מטה קבוע לנושא המלחמה בביורוקרטיה וברגולציה העודפת במשרד האוצר או ראש הממשלה".

     

    כמי שהיה שר חינוך, יש לך דרך למנוע את המשך הידרדרותנו במדדים הבינלאומיים?

     

    "יש לי תוכנית בתחום החינוך שהכנתי בתקופה שהייתי מחוץ לחיים הפוליטיים. בתמצית, שינוי עמוק במערכת יתאפשר רק כשנדע לשנות את מעמד מקצוע ההוראה בחברה הישראלית. וכראש ממשלה אני מתכוון להחזיק בתיק אחד בלבד: לא התקשורת ולא החוץ - רק החינוך".

     

     

    × × ×

     

     

    אבן, לדבריה, לא חלוקה על בעלה באף אחד מהנושאים האלה, והבית חף מוויכוחים אידיאולוגיים. “אני יודעת מה אני מצביעה בקלפי עוד הרבה לפני גדעון”, אבן מדגישה. “הצבעתי מח”ל לפניו וקל וחומר כשאני חיה אתו. אני באה מבית ליכודניקי ואבא שלי היה חבר ליכוד במשך עשרות שנים”. למעשה, ההרמוניה ביניהם בולטת גם במילים ובמחוות האהבה שהם מפגינים. "אני מרגישה כל יום שקרה לי נס שהאיש הזה אוהב אותי", אבן אומרת. "אני יודעת שזה נשמע דביק, אבל אני מרגישה מבורכת כל יום". וסער משיב לה כגמולה: "גאולה היא אהבת חיי, והיא נותנת לי הרבה כוח. אני אף פעם לא מצליח להבין איך היא מצליחה לתפעל את כל הדבר הזה של שישה שידורים כל שבוע יחד עם הרדיו וחמישה ילדים במקביל, כששניים מהם בגיל גן. נראה לי איזשהו קסם מטורף".

     

    סמוך לתחילת הקשר ביניהם החלו לצוץ שמועות. כשהיה שר חינוך התפרסם מכתב שבו יוחסו לו קשרים עם עובדת הנתונה תחת מרותו. העובדת הכחישה את הפרטים, בדיקת המשטרה הביאה להחלטה שלא לפתוח בחקירה פלילית בעניין, אבל הכתם דבק. לא מכבר, בחקירתו במשטרה, אמר יאיר נתניהו: “את גדעון סער, שאנס את המזכירה שלו וסידר לה תפקיד, אתם לא חוקרים”.

     

    סער לא ממש מופתע, ומשתדל שלא להיגרר. “אני לא מתמודד נגד יאיר”, הוא אומר. “הוא יכול להכפיש אותי מהיום ועד הודעה חדשה. אני מבין שיש שם לחץ גדול, ואני לא מתכוון להגיע למקומות האלה. אם יש לי ציפייה בהקשר הזה, היא מראש הממשלה ולא מהבן שלו”.

     

    ומה ציפית?

     

    “שיסתייג מהדברים, מהתוכן ומהסגנון של בנו. אבל אני לא אגרר אחרי זה”.

     

    אתה מסוגל להיות אדיש לציוצים שלו?

     

    “אני כבר מחוסן מההשמצות האלה. לפני שבע שנים הופץ נגדי המכתב המזויף הזה. המשטרה בדקה וקבעה שלא נפל רבב בהתנהגותי ושהמכתב נכתב מתוך מטרה פוליטית לפגוע בי. חבל שלא תפסו את מי שעשה את זה. אני אדם נקי ויש בעיה להתמודד עם אדם נקי. מעולם לא נכנעתי לזה ולא נתתי לזה לשבור את רוחי”.

     

    דיברת בזמנו על תביעת דיבה נגד יאיר נתניהו. איפה זה עומד?

     

    “ביקשתי מהיועץ המשפטי לממשלה לקבל את התמלילים מהחקירה שבה הייתה התייחסות אליי, ואני כמובן אוכל להתייחס לזה רק אחרי שאקבל את התמלילים”.

     

    גאולה, איך זה עבר מבחינתך?

     

    אבן: “לא מעניין אותי מה כותבים עליי ועל גדעון בהקשר הזה. אני יודעת איזה איש מדהים הוא ולמי אני נשואה. אם מישהו חושב שהוא יפחיד את גדעון או אותי, שיבושם לו. חלק מהעניין היה לחסל אותו פוליטית וגם את הקשר בינינו. אם היה משהו שהדביק אותי אליו וחיזק את אהבתי זו הדרך שבה הוא התמודד עם העלילה הזאת שניסו לטפול עליו”.

     

    השבוע האחרון, מאז הוכרז על קיום הפריימריז לראשות הליכוד, היה אינטנסיבי במיוחד בבית סער־אבן. כל דקה נספרת וחשובה, והתחושה היא שאין מספיק זמן. סער נע מפגישה עם ראשי ערים לפגישה עם הליכודניקים החדשים, לפגישה עם מגייסי קולות, לראיון קצר ברדיו וחוזר חלילה. אבן מנסה לסייע ככל יכולתה, "מהכנת קפה ושטיפת כלים, דרך נהיגה ועד לתת ראיונות", כדבריה.

     

    הלו"ז הצפוף מוכוון מטרה, לא?

     

    סער: "זה ללא ספק הפריימריז הקצרים בהיסטוריה. אני רציתי לוח זמנים יותר מרווח, וראוי היה לא לקיים את הפריימריז בחג החנוכה. הלחץ להקדים היה מצד נתניהו, אבל עצם קיום הפריימריז חשוב בעיניי יותר משאלת המועד, כי אני רואה את התהליך. מיום ליום יותר ויותר ליכודניקים מבינים את המצב, קוראים סקרים, מבינים שנתניהו לא יכול להרכיב ממשלה ורואים שאני כן. התובנה הזאת מחלחלת".

     

    התאכזבת מבכירים ששתקו, כמו אדלשטיין, או לקחו את הצד השני כמו ברקת או ישראל כץ?

     

    "לא. כי בפריימריז הכלליים, כשהתמודדתי מולם, זה לא היה רק מולם, כי נתניהו עבד נגדי בכל הכוח והתמודדתי מולם ומולו. לכל אחד מהם אולי יש פנטזיות לגבי העתיד, ומן הסתם הם ישמחו שראש הממשלה יעשה להם עכשיו את העבודה. בסוף כל אחד מהם יצטרך להיות שלם עם עצמו ולעמוד מול הציבור ולהסביר למה פעל או לא פעל".

     

    ניכר שהם מתקשים בזה, כשראש הממשלה מחלק להם תפקידי שרים וקובע את כוחם.

     

    "זו זכותו, אבל מה שמטריד אותי יותר היא מעורבות בכירים בלשכת ראש הממשלה בהתמודדות, בעיקר העובדה שמבוקר עד לילה הם עוסקים בנושאים מוניציפליים ונמצאים בקשר עם ראשי הרשויות על מנת לגייס תמיכה באחד המועמדים. ואני רוצה לתת להם עצה חברית הגונה: תניחו לזה. אתם עובדי מדינה. חל עליכם התקש”יר”. יכול לתת דוגמה?

     

    "יש אינספור מקרים של ראשי רשויות, שבכירים ועובדים נוספים בלשכת רה"מ עוסקים מולם בעניינים מוניציפליים. אני מדבר על ממלא מקום מנכ"ל המשרד, מנהל הלשכה, מזכיר הממשלה, אנשים שנושאים בתפקידים בכירים במשרד ראש הממשלה".

     

    אתה רואה את זה גם במשרדים אחרים?

     

    "יש רתימה של מנגנון הליכוד, שממומן מכספי הליכוד ואמור להיות ניטרלי ולא לנקוט צד בהתמודדות. לצערי בעניין הזה ההוראות בחוק הליכוד לא מקוימות. שימוש במנגנונים של המדינה והמפלגה לצורך התמודדות בפריימריז הוא לא תקין ולא צריך לקרות".

     

    אבל מחוץ למנגנון המפלגתי ולבכירי הליכוד, הנתונים עדיין למרות נתניהו, סער ואבן מדווחים על תחושה שהשטח הולך ומשתחרר, וגם עובר לצד שלהם. "אני פוגשת עשרות אנשים ביום", אומרת אבן, "והם נחלקים לשני סוגים, חלק אומרים לי: 'הצבענו ליכוד אבל לא נצביע אלא אם גדעון יעמוד בראש', וחלק אומרים: 'אנחנו לא מצביעי ליכוד אבל נצביע ליכוד עם גדעון'. גדעון מסוגל להביא קהלים שביבי לא יכול להביא ומסוגל להחזיר את בוחרי הליכוד".

     

    סער נזכר בכנסי הבחירות של 1999, אז שימש מזכיר הממשלה מטעם נתניהו. "כנסי הבחירות היו מאוד עוצמתיים והתחושה הייתה שהולכים לנצח, אבל הפסדנו בענק, כי בסופו של דבר אתה לא יכול לנצח בחירות רק עם תמיכת הגרעין הקשה. ובתקופה האחרונה יותר ויותר קהלים עזבו ועוזבים אותנו. נתניהו לא יכול להחזיר אותם. אני יכול".

     

     

    × × ×

     

     

    בבית, בכל אופן, גם בתוך לחץ הפריימריז ישנם עדיין החיים עצמם. על רצפת האמבטיה מוטלת מגבת שהילדים זרקו, בכיור כוסות שזקוקות לשטיפה, בסלון חולצת טרנינג שהוחלפה בחופזה. בארון הספרים מככבים, זה לצד זה, קולקציה חילונית גמורה וספרי יהדות וקודש, כמו גם כתבי ז'בוטינסקי, ‘ספר עולי הגרדום’ ויומן השירות של רבין.

     

    סער עצמו החל לשמור שבת לפני שש שנים. הדואליות הזאת ליוותה אותו לכל אורך חייו. "גדלתי בבית חילוני, עם אמא שהייתה מורה לתנ"ך והיינו רואים יחד את חידון התנ"ך, ואוי ואבוי אם לא הייתי יודע את התשובות עוד לפני המתמודדים. אבל היו חסרים לי מרכיבים של ידע, ועם השנים השתדלתי לרכוש אותם, ואני מרגיש שזו חובתי כלפי הילדים שאני מגדל להעביר להם מה זה להיות יהודי".

     

    את ההחלטה להתחיל לשמור שבת קיבל, לדבריו, בברית של בנו דוד. "אמרתי שאני רוצה להיות הסנדק, ואז אמר לי הרב, שמע, אבל הסנדק צריך להיות שומר שבת. אמרתי: אני לוקח על עצמי את זה. וכיום אני מרגיש שהשבת שלי יותר איכותית. אני לא אדם דתי ולא מקיים אורח חיים של שומר מצוות, אבל אני מסורתי ומאמין. גאולה לא שומרת שבת, הבית הוא פלורליסטי. היא מכבדת ואני מכבד".

     

    אבן: "מבחינתי אין שום הקרבה בשמירה על השבת. רק הנאה. הוא שומר ואני מכבדת. עושים קידוש, הילדים יודעים שאבא נח בשבת ואנחנו יוצאים לטייל, להצגות וסרטים ולארוחות משפחתיות משותפות, ויש גם הרבה אורחים".

     

    את חייו המקצועיים, החילוניים לחלוטין, החל סער כעיתונאי ב’העולם הזה’ ובהמשך ב’חדשות’, שם היה כתב מפלגות ובערוץ 2, שם היה כתב משפט. הוא עזב את התקשורת לאחר שסיים לימודי משפטים והחל להתמחות בפרקליטות מחוז תל־אביב. כשהוא מסתכל כיום על האובססיה ההדדית של נתניהו והתקשורת, הוא מאשים בעיקר את התקשורת. "אי־אפשר לומר שנתניהו, לאורך עשרות השנים שהוא פעיל, קיבל יחס הוגן, אובייקטיבי ונטול פניות", הוא קובע. "לא הייתה הערכה תקשורתית להישגים שהוא הביא למדינה. הוא עשה גם שגיאות ביחס לתקשורת, אבל התקשורת צריכה לעשות חשבון נפש עם עצמה. בסופו של דבר, ציבור מאוד גדול במדינה מרגיש, בלשון המעטה, ניכור כלפי התקשורת מהטעם הזה. אני לפעמים רואה תוכניות מסוימות ויש על הסט אנשים רק עם דעה אחת".

     

    יש גם ערוץ 20.

     

    "הרייטינג שלו מוגבל מול הערוץ המסחרי הכי גדול. יש עמית סגל אחד על חמישה שחושבים הפוך".

     

    אותך התקשורת אוהדת יותר?

     

    אבן: "גדעון הוא אחד החוטפים הגדולים מהתקשורת, אם לא ה־ ".

     

    סער: "לי אין את מה שלנתניהו יש; חסידים בתקשורת. ומבחינת החסידים שלו שמדקלמים, אני כרגע היריב, אז הם פוגעים גם בי".

     

    איך אתה תופס את קריאות החרם של נתניהו כנגד גופי תקשורת?

     

    "אני חושב שהתקשורת בגדול לא מאוזנת, אבל אף פעם לא כיבדתי את הגישה של ראש הממשלה שרצה שנחרים את ועידת המשפיעים של אותו ערוץ שיש לו טענות כלפיו. כי אני תמיד מאמין בדיאלוג".

     

    אבן: "במידה רבה, כששומעים צד אחד של המפה, יש מקום לטענה שנגרם לנתניהו עוול בתקשורת. אבל מכאן ועד לטעון שהתקשורת תמיד מקפחת אותו זה לא נכון. יש אנשים שעובדים בשביל נתניהו בתקשורת, אני לא קוראת להם עיתונאים - הם שופרות של ראש הממשלה ואני לא חושבת שהם עושים לו שירות טוב. אתה יודע מה ייצא להם מהפה עוד לפני שהם משמיעים את עמדתם".

     

    נניח שגדעון נבחר לראשות הממשלה. הוא יכריע גם בנושא כמו תקציב התאגיד?

     

    אבן: "בעבר, כשהוא היה חבר ממשלה, גדעון לא השתתף בדיונים ובהצבעות על הקמת התאגיד מטעמים של מראית עין, ואני מניחה שיפעל באופן דומה גם בעתיד".

     

    שניכם התנגדתם להעלאת הסדרה ‘ימי בנימין’ בערוץ 12 בתזמון הנוכחי.

     

    סער: "אני פשוט לא מצליח להבין מה היה קורה אם היו דוחים את הסדרה בשבועיים, אבל מנכ"ל חברת החדשות אבי וייס ענה לי בשלילה. עכשיו יש פריימריז, ולתת חשיפה בשווי מיליוני שקלים לאחד המועמדים על ידי הערוץ המסחרי הכי גדול, זו דריסה של ערכי יסוד של בחירות שוויוניות והוגנות".

     

    אבן: "כשנקבעו זמני שידור הסדרה לא ידעו שיהיו פריימריז, ועכשיו צריך היה לקבל החלטה מושכלת והגונה לא לשדר את הסדרה. זה נותן זמן מסך לנתניהו ערב־ערב, וזו פגיעה במועמד האחר. אין כאן שוויוניות".

     

    ואבן הרי מבינה דבר או שניים בטלוויזיה - מה שלא מנע ממנה לוותר על התפקיד היוקרתי כמגישה הבכירה בכאן 11 עבור סער, "דבר שלא היה קל לוותר עליו. אבל מרגיש לי שוויתרתי עבור דבר גדול יותר, כי הייתי רוצה את גדעון כמנהיג, בשביל הילדים שלנו ושלכם".

     

    תוכלי להסביר בכמה מילים למה?

     

    "גדעון הכי ראוי והכי מתאים, כי הוא ערכי וישר ויש לו ניסיון כמעט בכל תחום, אם זה מיניסטריאלי וציבורי, והוא מבין את המערכת מבפנים ויש לו יכולות קבלת החלטות ועמידה ביעד. בעיניי הוא היחיד שיכול לאחד את העם, גם כי הוא במהותו חם ומחבק. הוא חבר ומענטש. כשהוא מבטיח משהו הוא תמיד מקיים ועוזר, גם אם זה יריב פוליטי. זה שובר מוסכמות ומחיצות".

     

    ואילו סער חולם על חזרה ל"ליכוד עם טעם של פעם", כהגדרתו. "עם הגישה הממלכתית שגדלנו עליה, עם הרגישות החברתית, לעסוק בחינוך, בפנסיה, בסיעוד ובקשישים. ליכוד שפועל לאחד את העם. את זה אני רוצה ויכול לעשות". השאלה היא לא אם הוא מוכן. השאלה היא אם מרכז הליכוד יהיה.

     


    פרסום ראשון: 18.12.19 , 00:32
    yed660100