"אני בת 82, במקום לכבד אותנו רוצים להוריד אותנו מהמגרש"
בגיל 82 לרות סירקיס אין שום כוונה לפרוש מהמטבח. מרתיח אותה שיש כאלה שחושבים שהיא כבר לא רלוונטית. בכל זאת, מדובר בכוהנת המיתולוגית שלימדה את כולנו לבשל הרבה לפני שהשפים הפכו לכוכבי ריאליטי. עכשיו סירקיס מוציאה ספר מתכונים לחנוכה ושואבת השראה מחברתה הטובה ד"ר רות וסטהיימר: "אם בגיל 91 היא עדיין כותבת, אז מה זה גיל 82"
ספר הבישול של רות סירקיס "מהמטבח באהבה" הוא אחד הספרים הכי נמכרים ואהובים בתולדות מדינת ישראל. אין כמעט בית שהוא לא נמצא בו. בזכות הספר הזה הסבתות והאמהות שלנו למדו להכין מתכונים, שעד אז נראו כאילו נלקחו מעולם אחר, כמו רוסטביף או סלט ניסואז, שלא לדבר על עוגות טורט מופלאות ממש כמו באוסטריה. הספר שלה, "ילדים מבשלים", אחראי על כמה מתכונים מיתולוגיים כמו "משה בתיבה" או "ביצה בקן".
היום כל שף הוא סוג של כוכב רוק עם תוכנית ריאליטי על הגב, אבל רות סירקיס הייתה בעצם הראשונה שיצאה מגבולות המטבח והפכה לאייקון תרבות. עכשיו, כשמאחוריה 50 שנות קריירה, מפרסמת כוהנת הבישול את הספר ה־19 שלה, שעוסק במאכלי החג ונקרא "חנוכה — סופגניות ולביבות מכל העולם" (בהוצאת ר. סירקיס וידיעות ספרים). ולא, אין לה שום כוונה להפסיק לכתוב מתכונים.
"אני אמנם בת 82, אבל כל עוד יש לי רישיון נהיגה ואני אוחזת בהגה, יש לי רישיון לכתוב ספרים", היא אומרת. "לצערי, המציאות הישראלית העניקה פירוש מוטעה לפתגם 'והדרת פני זקן'. במקום לכבד אותנו מדירים אותנו מהמגרש. אחת מחברותיי הטובות היא ד"ר רות וסטהיימר, הסקסולוגית האמריקאית. רות היא כבר בת 91. ולא מזמן היא ביקרה אצלנו בבית, והביאה לנו במתנה שלושה ספרים חדשים פרי עטה, שניים מהם לילדים, שמציגים את קורות חייה בקומיקס. אז מה זה 82 לעומת 91?", צוחקת סירקיס ומגלה שהספר הבא שהיא חולמת לכתוב הוא על עצמה.
"אני מקווה שיהיה לי כוח להעלות על הכתב את זיכרונותיי, מהילדות בתל־אביב, דרך השהות בבוסטון (כשבעלי למד לתואר שני) שבה נחשפתי לתוכנית הטלוויזיה של ג'וליה צ'יילד ולמאכלים שלא הכירו אז בארץ, ועד לשליחות בלוס־אנג'לס (שירות דיפלומטי של בעלי) שבמהלכה כתבתי טור מתכונים שבועי שהתפרסם ברשת של עיתונים יהודיים אמריקאיים, מחוף אל חוף. בזכות שני ספרי הבישול שכתבתי באנגלית, תיירים עד היום מגיעים לישראל ויודעים מה לאכול כאן".
אין תחליף לספר בישול
השאלה האם בעידן האינטרנט יש עדיין הצדקה לספרי בישול מרתיחה את סירקיס. "האינטרנט הוא אנציקלופדיה ענקית שצריך לדעת מה לחפש בה. אני מדמה את הרשת לחנות כלבו עם הרבה קומות, שאתה נכנס אליה ודי מהר הולך לאיבוד ולא מוצא בה דבר. אם התמזל מזלך, ניגש אליך מוכר ותיק, כמוני, או כמו מחברי ספרי בישול אחרים, ושואל אותך: 'הסתבכת? בוא, אתן לך יד ואראה לך פריטים שעשויים להתאים לך'. וזה מה שאני עושה. למשל, בעזרת הספר על מאכלי חנוכה אני אומרת ללקוח המבולבל: בוא, ריכזתי בשבילך את המתכונים שמתאימים לשמונת ימי החג. אמנם חנוכה זה סופגניות מטוגנת בשמן והמון פחמימות, אבל אני יודעת שאתה מודע לבריאותך. לא את כל הסופגניות והלביבות חייבים לטגן, עשיתי עבורך את הניסויים וחלק מהן ניתן לאפות. יש סופגניות מיני, שמאפשרות ליהנות מהטעם עם פחות קלוריות, והלביבות לא חייבות להיות מתפוחי אדמה, אפשר גם להכין אותן מזוקיני, כרובית וכרשה. ואתה יודע מה? אפילו מצאתי, במיוחד עבורך, סופגניות ללא גלוטן. זה נכון שבין האורחים שתזמין להדלקת נרות יהיו כמה טבעונים שלא אוכלים דבר מהחי, לא ביצים ולא מוצרי חלב? אז יש לי מתכונים אפילו בשבילם".
לא העליתי בדעתי שיש כל כך הרבה מתכונים לסופגניות ולביבות.
"ברחבי העולם יש המון מאכלים מטוגנים שיכולים להתאים לחנוכה, כמו דונטס מאמריקה, ספינג' ממרוקו, צ'ורוס מספרד, לוקומדס מיוון, צ'נצ'י מאיטליה, טמפורה מיפן וזלביה מתימן. יש גם עטאייף, כיסוני בצק ממולאים באגוזים שאכלתי לפני שנים ביפו, באחד החגים המוסלמיים, ולימים מצאתי אותו בספר על יהדות חלב. ומאוסטריה ייבאתי תפוחי עץ מטוגנים שנקראים שם 'תפוחי עץ בחלוק'. נשנוש מדליק. וזו רשימה חלקית בלבד".
לחזור לסופגניות הפשוטות
הספר הזה יוצא לאור בפורמט חדש, קטן וצנוע, השונה מספרי הבישול האלבומיים של פעם. סירקיס ממליצה לחזור לסופגניות הפשוטות של פעם, ולהלביש עליהן את טרנד הסופגניות המקושטות. "במקום ללכת לקונדיטוריה ולשלם 15 שקלים מינימום על סופגניה מקושטת, אני מציעה לגשת לסופרמרקט, לקנות סופגניות פשוטות במחיר סביר ולקשט אותן בבית עם שוקולד וסוכריות. יש גם פרק שבו אני מלמדת לעשות לבד זיגוגים וציפויים בעזרת שקית זילוף".
גם הגיל המתקדם שלה ושל בן זוגה, אומרת סירקיס, בא לידי ביטוי בהעדפות השונות שבחרה לשלב בספר.
"אני משתדלת להימנע מדברים פחות בריאים ומקפידה על כך גם עם רפי, בעלי".
הנכדים שלך אוהבים את מעשה ידייך?
"אני מקווה. יש לנו עשרה נכדים. בתי נורית, שהפכה לחרדית, חיתנה את בתה אליענה בגיל 18 ולפני ארבעה חודשים התברכנו בנינה, דבורל'ה. לה אני באמת לא דואגת בנוגע לאוכל. היא עדיין יונקת".
קבלו טיפים מרות סירקיס: כך תקשטו את הסופגניות לבד בבית
זיגוג לימון
החומרים:
100 גרם אבקת סוכר
1 כף מים
כף מיץ לימון טרי
סוכריות צבעוניות
ההכנה:
1. שמים את אבקת הסוכר בקערה ומוסיפים את המים ואת מיץ הלימון. מערבבים היטב. מוסיפים עוד כפית
מים אם יש צורך.
2. טובלים כל סופגנייה מוכנה בזיגוג ומנערים את העודפים מעל הקערה. הופכים כשהזיגוג כלפי מעלה ומניחים
על מגש.
3. זורים על הזיגוג מעט סוכריות צבעוניות.
זיגוג וניל
החומרים:
מכינים זיגוג לבן על ידי ערבוב
100 גרם אבקת סוכר עם שתי כפות חלב וחצי כפית תמצית וניל
1. שמים את הזיגוג בשקית זילוף קטנה עם צנתר בעל פתח קטן מאוד.
2. מזלפים על כל סופגנייה כמה פסים דקים וזורים מעט סוכריות צבעוניות.
ציפוי ריבת חלב
החומרים:
כוס סירופ ריבת חלב
חצי כוס קוקוס גרוס
1. יוצקים סירופ ריבת חלב אל קערה בינונית. טובלים צד אחד של הסופגנייה בתוך הסירופ. מטפטפים את העודפים לקערה ומניחים במהופך על צלחת, כשהציפוי כלפי מעלה.
2. מפזרים מעט קוקוס גרוס על סירופ ריבת החלב.

