yed300250
הכי מטוקבקות
    |
    7 ימים • 25.12.2019
    בשירות "השטן מגמביה"
    מצד אחד, פאטו בנסודה, התובעת הראשית של בית הדין הפלילי בהאג, היא אבירת זכויות אדם עתירת הישגים מרשימים. מצד שני, היא הייתה התובעת הראשית ושרת המשפטים של יחיא ג'אמה, הרודן האכזרי של גמביה, שרצח, אנס, כלא, עינה וחטף רבים מאזרחיו. האם בנסודה, שהודיעה בשבוע שעבר כי השתכנעה "שישראל ביצעה פשעי מלחמה", באמת לא ידעה על הפשעים שהתחוללו סביבה? בנסודה, ל'ידיעות אחרונות': "אין לי מה להסתיר, המצפון שלי נקי"
    תמר שבק (פריז), יניב חלילי (לונדון), דניאל בטיני

    כשהייתה ילדה, אבא של פאטו בנסודה, עומר גאייניאנג, היה האמרגן הגדול ביותר של תחרויות ההיאבקות החופשית בגמביה. עד היום יש זירת היאבקות על שמו במדינה. בגרסה הגמבית של ההיאבקות החופשית יש קרבות שנערכו כשעל הזירה פזורים חול ומלח, ובמקום חבלים, גודרה הזירה בחוטי תיל דוקרניים. מתאבקים שהוטלו לעברם, לקול שאגות הקהל, נפלו על הקרקע מתבוססים בדמם, רק כדי לפגוש שם את המלח צורב־הפצעים, שאילץ אותם לקום ולהמשיך להילחם. אם יצא לפאטו להגיע פה ושם לעבודה של אביה, אולי זה המקום שבו למדה איך ללכת בין גדרות דוקרניים מבלי להיפגע.

     

    בנסודה היא היום התובעת הראשית של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג; אבל היא הרבה יותר מזה: היא הפנים של בית הדין הזה, ומי שמוצמדים לשמה כינויים כמו "לוכדת הדיקטטורים" או "לוחמת זכויות האזרח של אפריקה". את כל הכינויים הללו הרוויחה בנסודה בצדק, ובזכות שורה ארוכה של הישגים מרשימים. למרות שבית הדין שבראשו היא עומדת הוא דל יחסית בהרשעות, כל האנשים שבנסודה נאבקה נגדם היו עם הרבה מאוד דם על הידיים.

     

    כמו הרודן שהיא בעצמה שירתה לאורך שנים ארוכות.

     

     

    בנסודה על כס השיפוט בהאג. “הייתי רוצה שהיא תביע חרטה", אומר אחד העדים נגדה | צילום: אי.פי.איי
    בנסודה על כס השיפוט בהאג. “הייתי רוצה שהיא תביע חרטה", אומר אחד העדים נגדה | צילום: אי.פי.איי

     

    × × ×

     

     

    ביום שישי האחרון, שיחררה התובעת בנסודה הודעה דרמטית: "בעקבות הערכה מקיפה, עצמאית ואובייקטיבית של כל המידע האמין, אני מודיעה היום שהבדיקה המקדמית למצב בפלסטין הסתיימה". והוסיפה: "השתכנעתי שפשעי מלחמה נעשים או נעשו בגדה המערבית, כולל מזרח ירושלים, ובעזה". חשוב להדגיש: בנסודה לא הודיעה כי חקירה כזו אכן נפתחה, אלא אמרה כי קיימת עילה לפתוח בחקירה כזו – אבל שופטי בית המשפט בהאג צריכים לתת חוות דעת אם בכלל יש להם את הסמכות לחקור. ההודעה גם לא כוונה במישרין נגד ישראל, ולכאורה, אם תיפתח חקירה היא יכולה לכלול גם פשעי מלחמה שבוצעו על ידי הרשות הפלסטינית וחמאס. אבל די ברור שאם חקירה כזו תצא לפועל, הנזק התדמיתי והדיפלומטי שתספוג ישראל עלול להיות כבד בהרבה מהנזק שחולל דוח גולדסטון.

     

    5,400 ק"מ מישראל בקו אווירי, בחוף המערבי של מרכז אפריקה, ספק גדול אם ההצהרה של בנסודה על ישראל באמת עניינה מישהו בארץ הולדתה של התובעת הראשית בנסודה. בגמביה, האזרחים דבוקים לשידורים אחרים לגמרי. יושבי בתי הקפה של הבירה בנג׳ול מתגודדים סביב מקלטי הטלוויזיה; בכפרים המרוחקים יותר, מקומות שאליהם טרם הגיעו דברים כמו חשמל, מים וצדק, מאזינים התושבים לשידורי הרדיו. החל מאוקטובר שעבר משדרים כלי התקשורת בגמביה כמעט רק דבר אחד: את העדויות הקשות, המזעזעות והבלתי אנושיות של אזרחים ב"ועדת האמת, הפיוס והפיצוי". הגוף הזה נוסד כדי להוציא לאור את הפשעים שבוצעו במשך 22 שנות שלטונו של יחיא ג'אמה, מי שכונה "הרודן האכזר בעולם". אחד אחרי השני מתיישבים העדים מול המיקרופון ומספרים: על עינויים מטורפים שעברו ב"מרכזי האיידס", שם מכובס למתקני חקירה של המשטרה החשאית של ג'אמה; על מעשי אונס אלימים במיוחד; על אנשים שנעלמו ולא נראו עוד; על מתקפות של אנשי מיליציית ה"ג'אנגלרס", שעשו במדינה ככל העולה על רוחם; על רציחות ומיתות מסוגים שונים. הדיקטטור ג'אמה עצמו כבר איננו בגמביה – הוא נמלט לגינאה־המשוונית, זכה שם למקלט מדיני וחי חיי פאר – אבל המטרה היא לשים יד על אנשי המנגנון שמילאו תפקיד באימפריית הרשע שהוא ייסד. וכן, גם כדי לפתוח סוף־סוף דף חדש לאומה המיוסרת הזאת.

     

    מלכת היופי פאטו ג’אלו בעת עדותה. אונס בארמון הנשיא צילום: AFP
    מלכת היופי פאטו ג’אלו בעת עדותה. אונס בארמון הנשיא צילום: AFP

     

    הדיונים של "ועדת האמת" נפתחו באירוע חגיגי באוקטובר שעבר. הנואמת המרכזית ואורחת הכבוד הייתה גאוות גמביה, המשפטנית המבריקה ולוחמת זכויות האדם שיצאה מהמדינה ומונתה לתובעת הראשית של בית הדין בהאג, מהתפקידים המשפטיים הבכירים בעולם: פאטו בנסודה. "הוועדה תעזור לארצנו לפתוח פרק חדש בתולדותיה, כדי להתקדם, עלינו להתמודד עם עברנו", היא הצהירה והוסיפה כי "זה לא תרגיל בחיסול חשבונות".

     

    אלא שלא מעט מאזרחי גמביה הביטו בנאום הזה בפה פעור: בין 1994 לשנת 2000 בנסודה עצמה הייתה היועצת המשפטית של הדיקטטור ג'אמה, אחר כך התובעת הראשית – ובשנתיים האחרונות גם שרת המשפטים שלו. אם תשאלו אותה, היא תשמח לספר איך פוטרה בשנת 2000, בעקבות פעילותה למען זכויות אדם. אבל על השנים שלפני כן, בנסודה פחות ששה להרחיב את הדיבור.

     

    העיתונאי טיירי קרובלייה, הוא עורך האתר Justiceinfo, שכיסה את דיוני "ועדת האמת". "העובדה שפאטו בנסודה הייתה שרת המשפטים של יחיא ג׳אמה והוזמנה לנאום בטקס לפתיחת דיוני הוועדה, לא התקבלה בברכה אצל חלק מהקורבנות", הוא אומר השבוע בריאיון ל'ידיעות אחרונות'. "בכמעט 20 השנים שעברו מאז עזבה את גמביה, היא מעולם לא דיברה נגד משטרו של ג׳אמה. הייתה לה קריירה מטאורית בגמביה של יחיא ג׳אמה: מתובעת צעירה לשרת המשפטים. איך זה שאיש לא טרח לשאול מה היה בדיוק תפקידה? פאטו בנסודה תסיים את כהונתה ביוני 2021. בית המשפט הפלילי הבינלאומי בוחר כרגע את מחליפה או מחליפתה. אני מאוד מקווה שהפעם הם יבדקו יותר לעומק".

     

     

    יחיא ג’אמה | צילום: אי-פי
    יחיא ג’אמה | צילום: אי-פי

     

    × × ×

     

     

    פאטו בנסודה נולדה ב־1961 בגמביה בבירה בנג'ול, למשפחה מוסלמית. אביה, שכאמור היה אמרגן היאבקות ואחר כך נהג בארגון ממשלתי, היה פוליגמיסט, והיא גדלה עם שתי אמהות וכ־12 אחים ואחיות. "לא הייתה בינינו תחרות, היחסים היו טובים", סיפרה ל'גארדיאן’ הבריטי. ל’ניו יורק טיימס’ סיפרה כיצד בילדותה הייתה עדה למצוקתה של אחת מקרובות משפחתה, שבעלה היה אלים. בגיל 12 היא ליוותה אותה לתחנת המשטרה, כדי שתגיש נגדו תלונה, סיפרה, אך השוטרים גירשו אותם. "'זה סיפור משפחתי, אנחנו לא יכולים להתערב', הם אמרו. אני זוכרת כמה חסרת אונים הרגשתי. אני זוכרת שאמרתי, אפילו שהייתי מאוד צעירה: בטוח שיש משהו שאני יכולה לעשות בעניין". בנסודה מספרת ששם נבטה בה ההחלטה ללמוד משפטים. "אני אדם המכוון לעבר הקורבנות. אני רוצה שהם ידעו שמישהו משמיע את קולם".

     

    בנסודה למדה משפטים בניגריה, משם המשיכה למלטה והפכה למומחית לחוק ימי. כשחזרה לגמביה, עבדה במשרד עורכי דין פרטי. ב־1987 היא מונתה ליועצת מדינית ולסגנית התובע הכללי. יחיא ג'אמה והמיליציות החמושות שלו הופיעו בשערי הבירה ביולי 1994 והשתלטו על גמביה. רבים מאנשי מנגנון השלטון הקודם עזבו. בנסודה החליטה להישאר.

     

    כוחות צבא ברחובות בירת גמביה. "לכולנו יש סימנים בכל הגוף" | צילום: רויטרס
    כוחות צבא ברחובות בירת גמביה. "לכולנו יש סימנים בכל הגוף" | צילום: רויטרס

     

    מאותה נקודה, הקידום שלה היה מהיר. בתוך שנתיים הפכה ליועצת המשפטית של ג'אמה, לעורכת דינו ולתובעת הראשית של המדינה. ב־1998 מונתה לשרת המשפטים של גמביה. אין עוררין על כך שבנסודה פעלה רבות למען זכויות אדם בתקופה זו, ועמדה בחזית של מאבקים רבים – כמו אלימות כלפי נשים – תחת המשטר הרודני. בנסודה הפכה לסוג של סמל: אישה אפריקאית חזקה ועצמאית, שהגיעה לאחת המשרות הרמות במדינה.

     

    אבל אלו גם השנים שבהם גמביה היא הזירה שבה מתחוללים כמה מהפשעים החמורים נגד האנושות בעשורים האחרונים. הרודן ג'אמה הכריז בשידור חי בטלוויזיה שהוא מצא תרופה צמחית לאיידס, אבל כל שאר המהלכים שלו היו פחות מעוררי גיחוך: הוא ניסה להחיל את חוקי השריעה המוסלמית על ארצו וקבע שורה ארוכה של תקנות נגד קהילת הלהט"ב, העיתונות והאופוזיציה. האם שרת המשפטים של ג'אמה לא ידעה דבר על כך? בראיונות עימה, כשהיא נשאלת על התקופה הזאת, בנסודה נוהגת להתחמק. היו מקרים שבהם טענה כי לא ידעה על פשעיו של הבוס הקודם שלה. השבוע, בתגובה לשאלות ידיעות אחרונות’ (ראו מסגרת), אומרת בנסודה כי היא “נחרדת והמומה לגלות את הפרת זכויות האדם בתקופת הנשיא ג’אמה הנחשפות עתה”.

     

    בינואר 2016 התראיינה בנסודה לתוכנית ‘קונפליקט’ של העיתונאי הבריטי הוותיק טים סבסטיאן. "גבירתי התובעת", הטיח בה סבסטיאן. "חסרי האונים, חסרי הכל, אלו הסובלים מהתעללות, מתים - ואנשים כמוך שותקים. אנשים מתים בכל רחבי העולם כי אנשים חשובים כמוך ממשיכים לשתוק. איך את יכולה להמשיך לשתוק כשאת יודעת שזכויות האדם נרמסות ויש לך את היכולת להשמיע את קולך. מה כבר יקרה לך?"

     

    תשובתה של פאטו בנסודה הייתה טכנית. ״זה לא תפקידי, האחריות או המנדט שלי, לצאת בהכרזות נגד הממשלה או לייעץ נגדה. לא עשיתי זאת נגד אף מדינה ולא אעשה כן נגד גמביה״. כשסבסטיאן הִקשה, נסוגה בנסודה שוב לטענות פרוצדורליות: "בית הדין שלי אינו עוסק בזכויות האזרח. אני חייבת להישאר עצמאית וניטרלית. אני לא משמיעה את דעתי על נושאים פוליטיים. רק על פשעים השייכים לתחום הפעילות של בית הדין הפלילי הבינלאומי: פשעי מלחמה, רצח עם ופשעים נגד האנושות".

     

    אחרי שג'אמה פיטר את בנסודה בשנת 2000, היא עברה לכהן כתובעת בבית הדין לפשעים בינלאומיים ברואנדה, ושמה החל להיות מזוהה עם המאבק הבינלאומי לזכויות אדם. משם, הדרך להאג ולמינויה ב־2011 למשרת התובעת הראשית כבר הייתה סלולה. לצד שבחים רבים על יכולותיה המשפטיות והישגיה, על פי פרסומים בבי־בי־סי, גם מאחורי מינוי זה היו אינטרסים. מדינות רבות באפריקה החלו לנטוש את בית הדין הפלילי בטענה שהוא מפלה כנגדן, ואינו חוקר פשעי מלחמה של מדינות המערב. המינוי של תובעת מהיבשת היה אמור לפייס אותם. זה לא ממש עבד. למעשה, גמביה בעצמה פרשה מההסכם שמעניק לבית המשפט את סמכויותיו. מקור אחר אמר לבי־בי־סי כי סביב שאר המועמדים לתפקיד הייתה מחלוקת חריפה, בעוד שבנסודה ״הייתה המועמדת היחידה, שאף אחד לא התנגד למינויה באופן נחרץ״.

     

    כתובעת ראשית, עד להצהרה האחרונה בנסודה דווקא נחשבה כ"נוחה לישראל". כך, למשל, בניגוד לדרישת הפלסטינים וגורמים נוספים, היא החליטה שלא לחקור את אירוע המרמרה.

     

    ב־2012 נכללה בנסודה ברשימת 100 המשפיעים בעולם של המגזין "טיים". "מחושבת, מדברת ברכות, אך נחושה ורבת־כוח", נכתב שם. "בנסודה הייתה קול מוביל בלחץ על ממשלות לתמוך בחיפוש אחרי הצדק, במיוחד באפריקה". מלבד אפריקה היא עמדה בחזית של חקירות בפיליפינים, בגיאורגיה ובוונצואלה, אבל כשניסתה ללכת על ה"דגים השמנים", נבלמה. כאשר ניסתה ליזום חקירה בגין טענות לפשעי מלחמה של ארה"ב באפגניסטן ובעיראק, מיהר הממשל האמריקאי לשלול את הוויזה שלה ולטעון כי להאג אין סמכויות חקירה בארה"ב. זו לא הייתה ההסתבכות היחידה שלה: תחקיר של ‘דר שפיגל’ הגרמני טען כי למרות שקוֹדמה בתפקיד הסתבך בשערורייה כלכלית שהתפתחה לחקירה, היא שמרה עימו על קשר. בנסודה הגיבה כי הקשר היה מקצועי בלבד.

     

    במהלך השנים נישאה לפיליפ בנסודה, איש עסקים ממוצא מרוקני. לבני הזוג שלושה ילדים. אחד מהם, היה מעורב לפני כשנתיים בטרגדיה: ג'ורג' בנסודה, שהתגורר בארה"ב, נחשד באחזקה בלתי חוקית של נשק ונתפס עם כמות גדולה של קוקאין, אותו אמור היה, על פי החשד, להפיץ. הוא נחלץ מזרועות החוק, אבל לפני כשנתיים הוא נורה ונהרג מחוץ לבר במינסוטה, אחרי קטטה אלימה. 

     

     

    × × ×

     

     

    בינתיים, ככל שהעדויות מול "ועדת האמת" הולכות ומצטברות על מה שהתחולל בגמביה תחת שלטון ג'אמה, עולות גם התהיות כיצד בנסודה יכולה לטעון שלא ידעה דבר וחצי דבר על כך. כמעט בכל יום מתגלים עוד ועוד פרטים. לאחרונה, העידה מלכת היופי לשעבר של גמביה, פאטו ג'אלו, על מה שקרה לה בארמון של ג'אמה. זה קרה אחרי שבנסודה כבר עזבה את המדינה, אבל ג'אלו היא בהחלט מקרה מייצג לשנות שלטונו של הרודן. בנסודה, כאמור, טוענת כי לא ידעה דבר על כך בתקופה שכיהנה בממשלתו.

     

    ג׳אלו אמרה בראיון שהעניקה ל’גרדיאן’ כי היא רוצה לפתוח את תיבת הפנדורה של שלטון ג׳אמה. ״אם אני יכולה לעשות זאת נגד הנשיא לשעבר של ארצי, אולי יהיה קל יותר לנשים אחרות לחשוף אונס או התעללות מינית שעברו״, אמרה מלכת היופי לשעבר. לדבריה, זמן קצר אחרי שנבחרה למיס גמביה 2014, היא הוזמנה למעונו הפרטי של ג׳אמה. תחילה הנשיא הסתפק באירוח לבבי של ג׳אלו וצפייה משותפת בטלוויזיה (תוכניות על ציד וטרף של בעלי חיים היו אהובות עליו במיוחד). זמן קצר לאחר מכן, ג׳אמה החל במלאכת הפיתוי של ג׳אלו: ממשלתו חיברה את בית אמה של ג׳אלו למים זורמים ‑ פריווילגיה שהממשל במדינה הכושלת העניק למיוחסים בלבד ‑ וסידר לה עבודה. אבל חשדה של ג׳אלו גבר, כשבן דודו של הרודן החל להטריד אותה. ואז היא ביצעה טעות קשה, במונחי דיקטטורה: היא ניסתה לנתק מגע עם ג׳אמה ועם בן דודו של הרודן. ערב אחד הוזמנה לתפילת רמדאן במעון הנשיא. היא הוכנסה לחדר וזמן קצר לאחר מכן הופיע הנשיא הכל־יכול בדלת. על פניו כבר לא נראו סימני חיבה. ״׳מי את חושבת שאת?׳״ סיפרה ג'אלו שהוא הטיח בה. לאחר מכן שאג עליה שהוא יכול להשיג כל אישה שהוא רוצה, וגרר אותה לחדר הסמוך. ״הוא אמר לי, ׳זה היה יכול להיעשות בדרך יותר יפה, אם היית משתפת פעולה, אבל נראה שכך את רוצה׳״, סיפרה.

     

    בחדר הסמוך עוד עלתה ונישאה תפילת הרמדאן של הנוכחים. לדברי גאלו, ג׳אמה שלף מזרק והזריק חומר מסוים לידה. זמן קצר לאחר מכן היא הפסיקה לשמוע את קולות התפילה. לדבריה, הוא אנס אותה וביצע בה מעשי סדום. לפני שעשה כן, סינן באכזריות: ״בואי נראה אם את בתולה״. אחרי מעשה האונס, גורשה ג׳אלו מבית הנשיא - וזמן קצר לאחר מכן היא נמלטה מהמדינה וקיבלה מקלט מדיני בקנדה. נשים נוספות תיארו בראיון ל’גרדיאן’ התנהלות דומה של הנשיא ג׳אמה: הוא העניק להן ולבני המשפחה שלהן הטבות שונות בדיור או בתעסוקה - ואז אנס את הנשים הללו. גופן הפך להיות אות ההוקרה ששילמו לרודן, על ״הנדיבות״ שגילה כשהציל את משפחותיהן. 

     

    לעדותה התווספו עדויות של שתי נשים נוספות, שהאשימו את הנשיא לשעבר באונס. הנשים טענו כי ג׳אמה נקט אקט ציני ואכזרי במיוחד, כשהצהיר כי יקדם זכויות נשים ונערות בארצו, תחת הכסות של גמביה כ״מדינת מסורת איסלאמית״, בעוד הוא אנס את הנשים באופן שיטתי. שמונה אנשים שעבדו בשלטון לצידו של ג׳אמה אמרו כי ידעו על המעשים שביצע הרודן לאורך השנים. בגמביה רבים תוהים האם גם בנסודה ידעה על המעשים הללו?

     

     

    × × ×

     

     

    בנסודה עדיין נחשבת – כאמור, לגמרי בצדק – לגאוות גמביה. ארגוני זכויות אדם בכל רחבי העולם מדגישים את מאבקיה העיקשים בכמה מהאזורים הכי קשים בעולם. כל אלו נכונים לגמרי. אבל המציאות לעיתים מורכבת יותר, ומי שהביאה לא מעט אור למקומות חשוכים, נדרשת כעת להפנות אלומה גם אל חייה שלה. בחודשים האחרונים, נדמה שהשאלה מה היא ידעה או לא ידעה על מעלליו של הרודן ג'אמה מפנה מקום לשאלה אחרת, מטרידה בהרבה: האם היא עצמה הייתה מעורבת בכמה מהמקרים הללו?

     

    מול "ועדת האמת" הופיעו עד כה שני עדים, שהרהיבו עוז והטיחו האשמות קשות בבנסודה עצמה. הראשון, באטץ׳ סאמבה ג׳אלו, מורה במקצועו, סיפר כי לילה אחד, הגיעו אנשי מיליציה לביתו, גררו אותו החוצה בעירום וזרקו אותו למשאית. בסופו של דבר הורשה להתלבש, רק כדי לגלות כי הוא נשלח למחנה מעצר. "לא נתנו לי לאכול או לשתות במשך ימים ארוכים, חושמלתי בכל גופי וגם בחלקים האינטימיים", סיפר. האסירים ישנו על רצפת בטון, לא התרחצו במשך חודשים: "הותקפנו על ידי עיטים, מכרסמים ואפילו רימות, שיצאו ממכשיר שעמד בפינת החדר והיה ברור שקודם אוכסנו שם גופות".

     

    באחד מחלקי העדות הקשים שלו סיפר, כשהוא מממרר בבכי, כיצד הכריחו אותו השומרים "לשתות את השתן של שאר האסירים. אמרתי להם שאני מוכן לשתות את שלי. בסופו של דבר הם הסכימו. אבל הם החזיקו לי את הפה והכריחו אותי לשתות".

     

    ואז הגיעה הדרמה האמיתית בעדות: ג'אלו התעקש שהתובעת במשפטו הייתה לא אחרת מאשר בנסודה. "היא משכה בחוטים של כל האירוע", טען והוסיף שלא ייתכן כי בנסודה לא ידעה על העינויים שהוא וחבריו בבית המעצר עוברים.

     

    העד השני, סייני פאיי שמו, סיפר לוועדה כיצד נעצר, כשהלך לאסוף ויזה עבור אחיו בשגרירות ארה"ב. "עינויים? לכולנו יש סימנים בכל הגוף, כולל בחלקים מוצנעים", העיד. גם פאיי סיפר על עינויים באמצעות שוקים חשמליים. לדבריו, בנסודה האריכה את מעצרו שוב ושוב, והוא נכלא ליותר משנה. היא גם החמירה את ההאשמות נגדו מ"קריאה למרד" ל"בגידה". הוא בטוח שידעה על העינויים, המעצרים הבלתי חוקיים והסירוב להפגיש את הנאשמים עם עורכי דינם. בנסודה מכחישה השבוע בתוקף את הטענות נגדה, אבל הקריאות לזמן אותה להעיד בפני "ועדת האמת" הולכות ומתגברות.

     

    "היא מעולם לא הוזמנה להעיד לפני הוועדה ולכן לא נאלצה לסרב", מסביר העיתונאי קרובלייה. לדבריו, הוא פנה אליה וקיבל תשובה בכתב: "אני מוכנה לבוא, אין לי מה להסתיר ומצפוני נקי. עם זאת, ייתכן שמעמדי כתובעת הראשית של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג לא יאפשר לי להעיד". קובלייה חושב שמדובר בתירוץ. "בעצם זו החלטה אישית שלה. שרים לשעבר בממשלה, שכיהנו במשרות פחות רגישות משלה, זומנו לוועדה". בנסודה אומרת השבוע שאם התפקיד יאפשר לה, היא “לא תהסס להופיע בפני הוועדה בגמביה ולהשיב לכל ההאשמות השקריות והמטעות שהופנו נגדי”.

     

    אבל העדים מסרבים לשכוח. "היא צריכה לבוא להעיד. היא עורכת דין ויכולה להסביר מה קרה", אמר פאיי, אחד משני הקורבנות שהעיד נגדה, בראיון. "אמרו לנו שהיא הייתה חייבת לעשות את מה שעשתה אבל היא הייתה קשה איתנו. הייתי רוצה שהיא תביע חרטה, אם היא מתכוונת לזה. היא צריכה לומר משהו על מה שקרה".

     

    יו"ר "ועדת האמת", אסה פאאל, בעצמו עובד לשעבר בבית הדין בהאג, אומר בשיחה עם ‘ידיעות אחרונות’ כי למרות שהוא היה זה שגבה את העדויות הקשות הללו - הוא משוכנע בחפותה של הבוסית לשעבר שלו. "עבדתי איתה כשהייתה סגנית התובע. היא היושר והצדק בהתגלמותו".

     

    עד אחד טוען שבנסודה החמירה את ההאשמה נגדו ושני שהיא אחראית להארכת מעצרו בשנה, ללא עורך דין.

     

    "המשטרה היא האחראית למעצר. קורה ששופטים ותובעים לא מסכימים. זה לא הוגן להאשים אותה. היא תמיד התנהלה באופן הוגן ומבלי לגרור תיקים".

     

    איך אפשר להיות שרת המשפטים של רודן כמו יחיא ג׳אמה ולהמשיך להתנהל ביושר?

     

    "תראי, אחרי המהפכה, אזרחים רבים שירתו בצבא. הם חשבו שיהיה טוב יותר. אף אחד לא ידע בהתחלה שיש פגיעה בזכויות האזרחים. יש לי כבוד והערכה גדולים אליה. היא תמיד עשתה את הדבר הנכון".

     

    התובעת בנסודה ל'ידיעות אחרונות': "נחרדת והמומה לגלות את הפרת זכויות האדם בתקופת הנשיא ג'אמה"

    בתגובה לטענות שעולות בכתבה, נמסר מלשכתה של התובעת פאטו בנסודה בהאג:

    “בגמביה, גברת פאטו בנסודה שירתה את ארצה ואת תושבי גמביה בכבוד ובמרב היושרה. היא הפגינה מחויבות כנה ולא ניתנת לערעור לחוק ולשוויון בפניו. מאמציה אלו מתועדים במסמכים משפטיים. בנסודה עזבה את תפקידה כתובעת הכללית בעקבות חילוקי דעות עם נשיא גמביה לשעבר ג’אמה בשנת 2000. היושרה המקצועית שלה הובילה לחילוקי דעות אלה. התובעת נחרדת והמומה לגלות, יחד עם הציבור, את הפרת זכויות האדם המיוחסת לנשיא לשעבר ג’אמה בשנות שלטונו האחרונות, שנחשפות ומדווחות עתה.

     

    “בנסודה מכחישה מכל וכל את האשמות השקריות והרמזים שמכוונים נגדה על ידי כמה מהעדים בפני ועדת האמת, הפיוס והפיצוי בגמביה. אם המעמד שלה והמגבלות שנובעות מתפקידה בבית המשפט הבינלאומי בהאג יאפשרו לה, היא לא תהסס להופיע בפני הוועדה בגמביה ולהשיב לכל ההאשמות השקריות והמטעות שהופנו נגדה בהיעדרה מהמדינה. אין לה שום דבר להסתיר והמצפון שלה נקי.

     

    “התובעת עשתה מאמצים רבים להסביר באופן פומבי, כולל בפני התקשורת בגמביה, את אמות המידה החוקיות של התפקיד שלה כתובעת בבית המשפט בהאג, והיא חזרה שוב ושוב על כך שהיא תבצע את התפקיד שלה ללא פחד או משוא פנים בכל מקום שיש לה סמכות שיפוטית, בין אם בגמביה או בכל מקום אחר.

     

    “רבים ינסו לבצע ספין או לייצג באופן לא נכון את עבודתה של התובעת ומשרדה בנוגע לסיטואציה בפלסטין, באמצעות הפניית האשמות שקריות או התקפה על האמינות שלה. ניסיונות והסחות דעת כאלה לא ישנו את העובדה הפשוטה שהתובעת - והמשרד שלה - משתמשים במנדט שניתן להם בכבוד, עצמאות ואובייקטיביות.

     

    “בנסודה נבחרה פה אחד ב־2011 בסיומו של תהליך מפרך ותחרותי על ידי העצרת הכללית לתפקיד התובעת של בית המשפט הבינלאומי. היא האישה הראשונה שממלאת את התפקיד. תחת הנהגתה, היא הרחיבה את פעילות המשרד ל־12 חקירות פעילות ועוד תשעה בדיקות מקדמיות של עימותים מסביב לעולם. בעבודתה מדגישה בנסודה במיוחד את החשיבות של פשעים מיניים ופשעים מבוססי מגדר, ופשעים נגד ילדים. התובעת מיישמת את המנדט שניתן לה במלוא העצמאות, האובייקטיביות, הצד והיושרה המקצועית. כל רמזים או אמירות אחרות הם פשוט מטעים ולא מבוססים. עיון מעמיק בפנייתה האחרונה של התובעת לשופטים בבית המשפט (הכוונה לשאלה אם יש לבית המשפט סמכות לחקור פשעי מלחמה לכאורה של ישראל) מדגימה את הגישה המקצועית והאחראית שאומצה על ידיה ועל ידי משרדה”.

     


    פרסום ראשון: 25.12.19 , 18:09
    yed660100