לפתוח מחברות: היום נלמד על משבר האקלים
ארגוני סביבה לשר החינוך ולנשיא: להכניס את לימודי האקלים למערכת החינוך • "הבורות האקלימית היא האויב הגדול ביותר של האנושות"
ארגוני הסביבה המובילים בישראל פנו במכתב לשר החינוך רפי פרץ ולנשיא ריבלין בדרישה להכניס את לימודי האקלים למערכת החינוך כמקצוע חובה.
מנכ"לי ארגוני הסביבה, ובראשם איריס האן מהחברה להגנת הטבע, עמית ברכה מ"אדם טבע ודין", מאיה יעקבס מ"צלול", גדעון ברומברג מ"אקופיס" ונוספים - פנו אל שר החינוך ואל נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין. "הבורות האקלימית היא האויב הגדול ביותר של האנושות בדרך להצלת החיים על כדור הארץ כפי שאנו מכירים אותם. יש צורך במאמץ נרחב של מערכת החינוך, שתאפשר את צמצום פערי הידע הגדולים בציבור הישראלי", כתבו. לדבריהם חשוב לבנות מערכות שיעורים ייעודיות המותאמות לבני כל גיל ולכל רקע חברתי בציבוריות הישראלית.
מחקרים ברחבי העולם דנו בהשפעה של לימוד משבר האקלים במערכות חינוך. מחקר שנערך בארצות־הברית הראה שתלמידים שלמדו במשך שישה עד שמונה שבועות אודות שינויי האקלים הראו הבנה עמוקה יותר אודות התופעה, והיו כאלה שאפילו נקטו יוזמה וניסו לצמצם את ההשפעה האישית שלהם על שינויי האקלים. מחקרים אחרים מרחבי העולם הראו שתלמידים רבים סובלים מחוסר ידע מספק בכל הנוגע להתחממות גלובלית.
במכתב הם מציינים כי כבר כיום ישראל מתמודדת עם עליית הטמפרטורות וירידה דרמטית בכמות המשקעים, תופעות שרק ילכו ויתעצמו עם השנים. "רוב מכריע של מדענים בעולם קובע כי האנושות ניצבת בפני אסון וכי ישנו חלון הזדמנויות של 11 שנים בלבד לעצירת ומניעת הרס מוחלט של החיים על פני כדור הארץ. הכנסת נושא משבר האקלים והשפעותיו למערכת החינוך והפיכתו למקצוע חובה, הן צו השעה שאין לנו הזכות להחמיצו", סיכמו.
"החברה להגנת הטבע הובילה ומובילה שינויים תרבותיים בתחומי הסביבה והטבע ומאמינה בכוחם של שינויים כאלו, למען עתיד טוב יותר", אומרת האן. "מתבקש שמערכת החינוך תכשיר את הדור הבא להתמודד עם משבר האקלים, שהוא האתגר הקיומי המשמעותי ביותר כיום".
מדוברות בית הנשיא נמסר כי פניית הארגונים התקבלה ותיענה בהקדם מתוך הבנה עמוקה של חשיבות הנושא.
שר החינוך רפי פרץ מסר: "אקיים ישיבה עם גורמי המקצוע ואבחן לעומק את הדברים לטובת מתן מענה וכלים מתאימים לנושא".

