yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: גיל נחושתן
    חדשות • 31.12.2019
    ילדים לנצח
    פרסום ראשון: הגורם המוביל בתמותה מהיפגעות הוא תאונות דרכים: 62 ילדים ובני־נוער קיפחו את חייהם בשנת 2019 • מהדוח של ארגון "בטרם" עולה שקבוצות הגיל בסיכון גבוה הן פעוטות מתחת לגיל 4 ובני 15 עד 17 • במחוז הדרום הסיכון להיהרג באסון הוא הגדול ביותר - פי שלושה מהמרכז
    ענבר טויזר

    הנתון הבא מזעזע וצריך לקרוא אותו שוב ושוב. 123 ילדים ובני נוער נהרגו במהלך השנה באסונות. מאה עשרים ושלושה. כך עולה מדוח של ארגון "בטרם" לשנת 2019, שפונה להורים ואומר "כל ילד הוא עולם ומלואו. תעשו הכל כדי למנוע את הטרגדיה הבאה".

     

    מהדוח, שנושא את השם "תמותת ילדים מהיפגעות בלתי מכוונת" ומתפרסם כאן לראשונה, עולה כי מרבית ההרוגים הם בתאונות דרכים ובטביעות. לפי הדוח, ב־2019 מתו 62 ילדים בתאונות דרכים, יותר מחצי. גם בחמש השנים האחרונות מהוות תאונות דרכים את הגורם המרכזי בתמותת ילדים מהיפגעות. טביעה היא הגורם השני לתמותה - בשנה שחלפה נהרגו 18 ילדים ובני נוער מסיבה זו, האחרון שבהם הוא הנער עומרי אבו־ג'נב שנסחף וטבע בזרם המים באזור ירכא בשבוע שעבר. גורמים נוספים למקרי המוות של ילדים: שריפה, חנק, הרעלה, התחשמלות ושכחה ברכב.

     

    ב־2019 חלה עלייה במקרי התמותה של ילדים ובני נוער בתאונות דרכים. עלייה משמעותית חלה בתמותה מתאונות בהן הילד או הנער/ה נסעו ברכב ממונע מסוג אופנוע או טרקטורון, עם 6 הרוגים לעומת ממוצע של שני הרוגים בחמש השנים הקודמות.

     

    |
    |

     

    טביעה היא אמור הגורם השני לתמותת ילדים ומהווה 17% מכלל המקרים, רובם של תינוקות ופעוטות עד גיל 4. אגב, ברוב המקרים הטביעה אירעה בבית, המקום שאמור להיות הכי בטוח לילדים.

     

    עומרי אבו־ג'נב בן 16 שנהרג בשבוע שעבר כשנסחף במים באזור ירכא
    עומרי אבו־ג'נב בן 16 שנהרג בשבוע שעבר כשנסחף במים באזור ירכא

     

     

    על פי הדוח, ילדים ערבים נמצאים בסיכון גבוה יותר של פי שניים לתמותה מהיפגעות ביחס לילדים יהודים. באשר לחמש השנים האחרונות, קיימים הבדלים בין יהודים לערבים בכל הנוגע לסיבות העיקריות לתמותה מהיפגעות. בקרב ילדים ערבים הגורמים הבולטים המובילים לתמותה הם תאונות דרכים בסביבת הרכב (כמו דריסה לאחור) ושריפה. בקרב ילדים יהודים הגורמים הבולטים הם חנק וטביעה.

     

    מהנתונים עולה עוד שקבוצת הגיל בסיכון הגבוה ביותר לתמותה מהיפגעות הם בני נוער בגיל 15 עד 17, המהווים כרבע מהמקרים, כמעט פי שניים מחלקם היחסי באוכלוסיית בני הנוער. קבוצת גיל זו בולטת בתמותה בתאונות דרכים.

     

    קבוצת הגיל השנייה בשכיחות התמותה הם תינוקות ופעוטות מתחת לגיל 4, המהווים 45% ממקרי התמותה, פי 1.5 מחלקם היחסי באוכלוסיית הילדים. בקרב תינוקות ופעוטות מרבית מקרי התמותה היו כתוצאה מתאונות בית.

     

    בפריפריה מתים יותר. בבחינת אזורים שונים בארץ עולה כי במחוז מרכז שיעור התמותה מתאונות הוא הנמוך ביותר (2.7 ילדים ובני נוער ל־100 אלף), ואילו במחוז דרום - הגבוה ביותר (8.4 ילדים ובני נוער ל־100 אלף). כלומר, הסיכון של ילד המתגורר במחוז הדרום להיהרג כתוצאה מתאונה גבוה פי שלושה מהסיכון של ילד המתגורר במרכז. 

     

    האחים אוחנה: רפאל בן 5 )מלמטה( ואלעזר בן 3 שנספו בשריפה בביתם בנתניה בחודש נובמבר
    האחים אוחנה: רפאל בן 5 )מלמטה( ואלעזר בן 3 שנספו בשריפה בביתם בנתניה בחודש נובמבר

     

     

    נתון נוסף: יש מגמת ירידה בשיעור התמותה של ילדים ובני נוער ערבים כתוצאה מהיפגעות בלתי מכוונת. למרות זאת, המספרים קשים לעיכול: 45 ילדים ובני נוער ערבים נהרגו בתאונות, כשרק בשלושה מקרים הילדים היו הנוסעים ברכב.

     

    מנכ"לית ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים, אורלי סילבינגר, התייחסה לנתונים ואמרה: "אנחנו לא שוכחים לרגע שלא מדובר רק במספרים. כל ילד שנהרג הוא עולם ומלואו ומותו מהווה טרגדיה כואבת. המשותף לכל אחד מהמקרים הללו הוא שמדובר בילד או ילדה שיש להם הורים ומשפחה שאוהבת". סילבינגר פנתה להורים: "את מרבית המקרים אפשר היה למנוע. אסור לנו לעצום עיניים ולהישען על האמונה שלי זה לא יקרה. מחובתנו לעשות כל שניתן כדי למנוע את הטרגדיה הבאה ולא להיכנס לסטטיסטיקה האיומה הזו".

     

    yed660100