yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: דנה קופל
    24 שעות • 01.01.2020
    גרפיטי הריסות
    אם כבר תמ"א אז למה לא לנצל אותה עד הסוף. זה כבר הפך לטרנד: אמני גרפיטי שמשתלטים על בניינים המיועדים להריסה בתל־אביב ומנצלים את החללים הריקים לטובת מוזיאון פופ־אפ של אמנות רחוב ססגונית. עשרות אלפי אנשים כבר ביקרו במיצגים המרהיבים שפתוחים בחינם לקהל הרחב
    אתי אברמוב, צילומים: דנה קופל

    תארו לעצמכם בניין שלם במרכז תל־אביב, 4 קומות ו־15 דירות, שביום בהיר אחד מפונה מכל תושביו, ובמקומם משתלטים על החדרים מאה אמנים ומקימים בהם מיצגים וכתובות גרפיטי. נשמע דמיוני? זה בדיוק מה שקורה ברגעים אלו ממש בבניין ברחוב קצנלסון 7 בתל־אביב, במסגרת מוזיאון פופ־אפ, שהוקם רגע לפני שהבניין כולו נהרס לטובת פרויקט בנייה. הוגת הרעיון היא האמנית והאוצרת יערה זקס, תושבת פלורנטין ואוהדת גדולה של גרפיטי. לדבריה, "בעקבות ביקור בברלין התוודעתי לקבוצת אמנים שהשתלטה על מחסן נטוש וחבריה ציירו על קירותיו מבפנים, וכשחזרתי אמרתי: אוקיי, איפה עושים דבר כזה בישראל?". מי שנחלצה לעזרתה של זקס הייתה חברתה הטובה נוי שי, יזמית ומנהלת שיווק בחברת הבנייה "אנשי העיר", מקבוצת רוטשטיין, המתמחה בהתחדשות עירונית, תמ"א בלשון העם. "נוי אמרה לי: מה איתך, יש לנו לפחות שלושה בניינים בשנה המיועדים להריסה. וכך, לפני הגעת הדחפורים, אנחנו מגייסים אמנים שהופכים את החלל למוזיאון אורבני", אומרת זקס.

     

    לאירוע הראשון, שהתקיים לפני שמונה חודשים בבניין שיועד להריסה ברחוב קליי בעיר, נהרו 22 אלף מבקרים במהלך חמישה ימים. ההצלחה הולידה הרבה תשוקה לפרויקט הבא, ואתמול נפתח למשך שישה ימים בלבד מוזיאון הפופ־אפ השני ברחוב קצלנסון 7. זקס מספרת כי מעל 300 אמנים הגישו יצירות, מהם בחרה 130, כל אחד מהם קיבל שטח יצירה — מקיר בודד, מסדרון, ועד חדר שירותים או מטבח שלם. "פעם הגרפיטי נחשב לנחות, וכילדים אומרים לנו אל תציירו על הקירות, ופתאום אתה נכנס לבית שעד לפני רגע גרו בו ועכשיו הוא יצירת אמנות".

     

    ביום חמישי שעבר הגענו כדי לחוות את תהליך העבודה. בחוץ ירד גשם מטורף, ואילו בדירות האווירה הייתה יצירתית, ססגונית וחמימה. אמנים הסתובבו בין הקומות, מעלים ומורידים חומרי עבודה שלהם, מקבלים השראה זה מזה, ובחדרים נשמעה מוזיקה מגוונת, שכל אמן הביא לעצמו, להעביר את השעות הרבות במקום. "אתה מקבל את הקנבס הכי שווה בעיר", אומרת לנו לימור זוהר־שביט בעודה מצפה דירה בקומת הקרקע בפוסטרים משנות ה־60, וצובעת את כולה באדום. בסלון בקומה הרביעית הוקם קיר סקייטבורדים, חדר בקומה השנייה עוצב כחדר עננים, עם סולם להגיע אליהם, בחדר לידו תלתה אמנית פרוות ורודות מהתקרה, כיאה לשמו: "נעים מאוד". בדירה 4 השאירו הדיירים "מכתב" לאמן האלמוני שיגיע: "בדירה זו גר מרדכי כץ ז"ל, אבא של ח"כ אברהם כץ־עוז, מחלוצי היישוב שהיה חלק מהבוהמה של תל־אביב". "לי הייתה צמרמורת כשראיתי את זה", אומרת זקס, "פתאום הבנתי שיש פה בית עם היסטוריה ואנשים שחוו כאן חוויות".

     

    עלות הפרויקט, לדברי רון חן, מנכ"ל "אנשי העיר", היא כחצי מיליון שקלים, 140 אלף מהם לחומרי עבודה בלבד. "פרויקט כזה גורם הרבה נזק לרחוב ולשכנים, בגלל הלכלוך והאבק שנמשכים שנתיים וחצי", הוא מסביר את הסיבה למסיבה, "לכן אמרנו: אנחנו רוצים להחזיר משהו לתושבים ולעיר. שיהיה פה חיבור לקהילה. לא ישר חשבנו על גרפיטי ואמנות, אבל זה יצא נהדר, ומנגיש את אמנות הרחוב של פלורנטין גם לתושבי שכונות אחרות והכל בחינם, מגיל 5 עד 90". בהזדמנות זו חושף חן כי להרבה גופים היה עניין בבניין. "הצבא רצה לתרגל פה לוחמה בשטח בנוי, ופיקוד העורף ביקשו שאחרי שנהרוס הם רוצים להתאמן פה בחילוץ מהריסות". בבניין תהיה דירה אחת ברוח "עשה זאת בעצמך", שבה יתבקשו המבקרים לצייר על הקירות ולהתנסות באמנות. "ביום האחרון", מגלה חן, "אנחנו עורכים תחרות של דעת הקהל, והאמן הנבחר יקבל מקום ליצור בו במרחב החדש לכשייבנה, למשל במרתפים ובחניות".

     

    קצנלסון 7 תל אביב | צילום: דנה קופל
    קצנלסון 7 תל אביב | צילום: דנה קופל

     

     

     

    פופ־אפ תל־אביב, עד ה־6 בינואר, רחוב קצנלסון 7, בין השעות 14:00 ו־22:00. מומלץ להגיע בשעות היום כדי להימנע מתורים בכניסה. הכניסה חופשית. חניה בחניוני לונדון מיניסטור ושרונה מרקט, או כל קו אוטובוס שעוצר ליד לונדון מיניסטור.

     

    מי הצייר שהתגנב בלילה וצייר את הציור הזה? | צילום: דנה קופל
    מי הצייר שהתגנב בלילה וצייר את הציור הזה? | צילום: דנה קופל

     

    חדר עננים. עבודה של ליר ניצן, נרקיס גופה ודפנה דגן | צילום: דנה קופל
    חדר עננים. עבודה של ליר ניצן, נרקיס גופה ודפנה דגן | צילום: דנה קופל

     

    עבודה של task x kadosh | צילום: דנה קופל
    עבודה של task x kadosh | צילום: דנה קופל

     

    היזמיות של מוזיאון הפופ־אפ: נוי שי ויערה זקס | צילום: דנה קופל
    היזמיות של מוזיאון הפופ־אפ: נוי שי ויערה זקס | צילום: דנה קופל

     

    עבודה של קיריל חנין | צילום: דנה קופל
    עבודה של קיריל חנין | צילום: דנה קופל

     


    פרסום ראשון: 01.01.20 , 19:46
    yed660100