yed300250
הכי מטוקבקות
    אלכס פישמן
    חדשות • 05.01.2020
    המכה של טראמפ, הדילמה של איראן
    אלכס פישמן

    נס אסטרטגי גדול קרה פה. פתאום אנחנו כבר לא לבד. משך שנים ניסתה ישראל לרתום את ארצות־הברית לעימות צבאי עם איראן, ללא הצלחה. אור ליום שישי יצאנו מן הבדידות. ארה"ב שנזהרה מאז ראשית שנות ה־80 מתקיפה ישירה של מטרות איראניות, תקפה וקיבלה על עצמה אחריות על חיסול קאסם סולימאני - האיש שסימל יותר מכל את הפצת המהפכה האיסלאמית האיראנית ברחבי תבל.

     

    אין פלא שהצמרת המדינית־ביטחונית בישראל חוגגת. המהפך הזה במדיניות הצבאית האמריקאית במזרח התיכון לא היה כרוך במהלך צבאי או מדיני ישראלי שבצידו מחירים כבדים. הנשיא טראמפ בחר להכניס את ידו אל תוך האש.

     

    שעה שבטהרן התכנסו כדי להיערך לעימות עם ארה”ב, כינס שר הביטחון את בכירי מערכת הביטחון להתייעצות בקריה, אלא שבניגוד לסערת הרוחות בטהרן, אצלנו התפזרו כולם לחופשת סוף השבוע. ההערכה היא שהאיראנים מודעים לעובדה שלישראל אין שום מעורבות בחיסול בעיראק וספק אם יש לאיראנים ענין לפתוח חזית נוספת מול ישראל. עם זאת, יש בישראל הגברת כוננות מסוימת במערכי המודיעין והאוויר. שכן יש סבירות שמיליציות פרו־איראניות בסוריה, או אולי בלבנון, יבצעו ירי לעבר ישראל - גם ללא הנחיה מטהרן. אקט של אבל, כעס ותסכול. ירי מן הסוג הזה כבר התרחש בעבר. גם הג'יהאד האיסלאמי מעזה עלול לבצע ירי סמלי כאקט של הזדהות עם איראן. עם זאת, בהודעות הזעם של חמאס ושאר הארגונים הפלסטיניים המבכים את מותו של סולימאני עולה בבירור המסר: אנחנו לא הולכים לפתוח שום חזית בגלל חיסולו.

     

    טראמפ הפתיע את כולם. הוא הרי התנהל כאילו הוא נמצא בתהליכי התקפלות מהמזרח התיכון. רק לפני שבוע הכריז שאין לו שום עניין במלחמה כוללת עם איראן. אחרי הפלת המל"ט האמריקאי הוא בלם, ברגע האחרון, מתקפה אווירית אמריקאית גדולה. עד להריגתו של אזרח אמריקאי בעיראק, לפני כשבועיים, הוא לא הגיב על הפרובוקציות של האיראנים ושלוחיהם כנגד נכסים אמריקאים.

     

    תמונות הפוגרום בשגרירות האמריקאית בבגדד היו, מבחינתו, גשר אחד רחוק מדי. וכך כשראש הסי־איי־איי הניח על שולחנו את דו"ח המודיעין שקבע שיש הזדמנות מבצעית לחסל את סולימאני הוא נתן, בניגוד לאירוע דומה בעבר, אור ירוק. הפעם החליט טראמפ לחולל מהפך בתדמית החלשה שמקרינה ארה"ב לא רק מול איראן, אלא מול האזור כולו.

     

    טראמפ הפתיע את כולם, ובעיקר את סולימאני. משך שנים ארוכות הוא התנהל כמו מבוקש, אבל בחודשים האחרונים, על רקע ההתנהלות האמריקאית הפסיבית, הוא הרשה לעצמו להעלות את הפרופיל הפומבי שלו. נוכח מעמדו במשטר האיראני, גם הוא וגם פטרוניו בטהרן, לא העלו על דעתם שמישהו יעז לפגוע בו ובכך להכריז מלחמה על איראן.

     

    לחיסולו יש משמעות אזורית מרחיקת לכת הרבה מעבר לחיסולם של בן־לאדן ושל אל־בגדדי. עם זאת, ההנחה היא שהאיראנים לא רוצים עימות כולל עם ארה"ב, שכן לאמריקאים יש יתרון צבאי בולט. לכן נערכים בממשל האמריקאי לפגיעה במתקנים ובשגרירויות אמריקאיות בעולם. על הכוונת גם מחנות צבאיים אמריקאיים במפרץ הפרסי, בעיראק ובסעודיה. נלקחת בחשבון גם אפשרות של חיסול או של חטיפת אישים ואזרחים אמריקאים.

     

    וקיימת אפשרות נוספת: לצד או אחרי פעולת הנקם יחפשו האיראנים דרך לפשרה עם המערב. שכן המטרה העליונה של טהרן היא שרידות המשטר ‑ ומלחמה לא תשרת אותה.

     

    yed660100