הבוחשת בעוגות

בימים הייתה ענבל לביא עורכת בתוכניות הריאליטי הכי מצליחות כמו "המירוץ למיליון", "לרדת בגדול", ו"רוקדים עם כוכבים", אבל במקביל, בלילות, בלי שהבוסים שלה בטלוויזיה ידעו, היא ניהלה בחשאי בלוג מצליח בשם "פיית העוגות". היום הבלוג מתגאה ב־350 אלף כניסות בחודש, כולל של מפורסמים שעבדו איתה בטלוויזיה ולא היה להם מושג מכלום. "כשהבלוג התחיל להצליח תחקירנים ניסו לגייס אותי לריאליטי, בלי לדעת שזו אני", צוחקת לביא, ומסבירה למה אין לה געגועים לעולם הטלוויזיה

כשענבל לביא, גורו האפייה שעומדת מאחורי הבלוג הפופולרי "פיית העוגיות", נכנסת לבית קפה תל־אביבי, אוחזת בעוגת אלפחורס מרהיבה, אני מתקשה להאמין שהאישה הזאת הייתה דמות מפתח בתעשיית הריאליטי בטלוויזיה. במשך 15 שנה, לביא הייתה מפיקה ועורכת של תוכניות ריאליטי מצליחות - מ"קחי אותי שרון" חלוצת הז'אנר ועד "רוקדים עם כוכבים", "לרדת בגדול" השנויה במחלוקת ו"המירוץ למיליון". אבל אז נמאס לה.

 

"איך בחורה טובה וחיובית כמוני התגלגלה לתעשיית הריאליטי?" צוחקת לביא (39). "זאת אכן שאלה טובה. פרשתי מהעבודה בטלוויזיה, בעיקר בגלל שהיה לי אכפת מדי מהמתמודדים. תמיד הרגשתי שאני לא לגמרי מתאימה לתעשייה הזאת. לא התחשק לי להשחיר פנים של אף אחד, ולא הייתי מוכנה להיות צהובה בכל מחיר. בתחילת דרכי בטלוויזיה, הייתי ידועה כמי שמביאה למסך דברים מאוד רגישים ואנושיים, אבל ככל שהריאליטי התפתח בארץ, והסגנון הפך להיות יותר מציצני וחודרני, לא הסכמתי לעבוד בכאלה תוכניות ועברתי להפיק משדרי התרמה או לפתח פורמטים. הרגשתי שמצפים ממני להיות מאוד מניפולטיבית, וזה לא התאים לי. התעשייה דרשה ממני לשלוף ציפורניים והייתי אדם מוסרי מדי בשבילה".

 

אז ב־2016 לביא החליטה לנטוש את השואו־ביזנס, גם מתוך רצונה להרחיב את המשפחה, וענתה בסירוב להצעות העבודה המפתות שקיבלה. "התחתנתי ב־2009, עם עודד, איש היי־טק ומוזיקאי, ומאז לא הפסקתי להתחבט לגבי עתידי בטלוויזיה. בעלי לא רצה שאסע לצילומי 'הישרדות' ושאיעדר מהבית כמה חודשים והסכמתי איתו. הרי לא עשיתי ילדים בגלל שעבדתי עד שלוש בלילה כל יום, ראיתי איך אנשים בתעשייה מגדלים את הילדים שלהם, ולא רציתי להיות אמא כזאת — לא רציתי למסור את הילד למטפלת ולא לראות אותו כי חזרתי לעבוד. זו לא התפיסה שלי של חיי משפחה".

 

אז למה לא פרשת?

 

עוגת מוס האלפחורס ששברה את הרשת עם יותר מחצי מיליון צפיות | צילום: דנה קופל
עוגת מוס האלפחורס ששברה את הרשת עם יותר מחצי מיליון צפיות | צילום: דנה קופל

 

 

"חיפשתי את דרכי החוצה, אבל היה קשה לזרוק כזאת קריירה. עד שהגיע הרגע שבו הרגשתי סופית שאני לא שייכת לתעשייה הזאת, שזאת לא אני. אף פעם לא הסתנוורתי מהעולם הזה ואני בכלל לא מתגעגעת אליו. הרגשתי הקלה מאוד גדולה כשהשתחררתי מהעול הגדול שהיה לי על הכתפיים. בלי הריאליטי סוף־סוף יכולתי לחזור להיות בן אדם טוב, חיובי ואופטימי, כמו שההורים שלי חינכו אותי להיות".

 

לייק ממרתה סטיוארט

 

הפרישה איפשרה ללביא להפוך אמא לשירה בת השנה וחודשיים ("זה כיף שהיא כבר התחילה לזלול את הדברים שאני אופה") וגם לתת דרייב לבייבי המקצועי שלה — הבלוג "פיית העוגיות", שאותו ניהלה בחשאי ובאנונימיות, במקבל לקריירה הטלוויזיונית שלה.

 

"במשך שנים היו לי שתי זהויות: ביום הייתי עורכת ריאליטי עם עשרות אנשים שניהלתי, ואז בלילה חזרתי הביתה ועניתי לשאלות של גולשים על עוגות גבינה ועל איך אופים עוגה בחושה. זאת הייתה תרפיה מושלמת. זה היה תחביב, שלא חשבתי לעשות איתו שום דבר. פתאום תחקירנים שעבדו תחתיי בטלוויזיה, ולא ידעו שאני האישה מאחורי הבלוג, שלחו מיילים ל'פיית העוגיות' והציעו לה להשתתף ב'מאסטר שף' ואפילו ב'הישרדות'. אנשים לא הפסיקו לנחש מי זאת פיית העוגיות ואיך היא נראית".

 

"חזרתי להיות אדם אופטימי". לביא | צילום: דנה קופל
"חזרתי להיות אדם אופטימי". לביא | צילום: דנה קופל

 

 

למה בעצם היית חשאית?

 

"פחדתי שזה יגרום לי להיתפס כלא רצינית. איך אני אמורה לעשות פרזנטציה לאבי ניר או לאבי צבי, ולהיתפס בעיניהם כבוס רציני, אם בזמני הפנוי אני בוחשת עוגות? היום זה נראה לי מטופש ממש, אבל ככה הרגשתי אז".

 

כיום בין 350 אלף הכניסות שנרשמות לבלוג שלה ולחשבון האינסטגרם של לביא מדי חודש אפשר למצוא את שלומית מלכה, ירדן הראל ("אני מכירה אותה מימי 'רוקדים עם כוכבים' ולאחרונה נפגשנו לסשן של אפייה"), שחר פאר ("היא חובבת בישול ידועה"), רונית יודקביץ' והקומיקאית תום יער. "קיבלתי כמה פעמים לייקים ממרתה סטיוארט", מתגאה לביא. "אגב, יש לי הרבה עוקבים שהם רופאי שיניים, שחוטאים בהכנת מוס שוקולד אחרי שעות העבודה".

 

איך בעצם התחלת לאפות?

 

"תמיד אהבתי מתוקים. אמא שלי בשלנית מעולה שבכל יום שישי הייתה מכינה לנו טורט תפוזים, עוגת סברינה עם תמצית רום אדומה ועוגות גבינה אווריריות כמו ענן. הכי אהבתי את עוגיות השושנים, שאותן זללתי בלי הפסקה. בשכונה שלנו הייתה קונדיטוריה, אז נהגתי לעזור לעובדים לקפל קופסאות, כדי שייתנו לי בתמורה לאכול עוגיות, ובתקופת התיכון התחלתי לאפות לפי ספרי אפייה וגם לפי מתכונים מהטור של רוני ונציה ב'ידיעות אחרונות'".

 

יש לך גם זיכרונות טובים מהטלוויזיה?

 

"ברור. ב'קחי אותי שרון' הייתי אחראית על חדרי העריכה. שרון איילון הייתה חמודה וזה היה מאוד נועז בזמנו מצידה ללכת לכזאת תוכנית. בזכות 'השגריר', שבה עבדתי כבר כעורכת משנה, טיילתי בעולם, מאוגנדה ועד שוודיה. בשביל ילדה מרחובות, זאת הייתה חוויה מגניבה. בריאליטי ההרזיה 'לרדת בגדול' הייתי כבר עורכת ראשית, ציפי שביט הייתה המנחה. היה מצחיק ומגניב לעבוד עם אישה שגדלתי על השירים והקלטות שלה. גיליתי שגם במציאות ציפי היא היפראקטיבית ולא נחה לרגע".

 

"לרדת בגדול" הייתה מאוד שנויה במחלוקת בשעתו ונחשבה לנצלנית ובעייתית.

 

"טענו שאנחנו מציגים את המתמודדים במערומיהם ונכנסים לפרטיות שלהם. אבל לי באמת היה אכפת מהמתמודדים ורציתי לעזור להם. בסופו של דבר הרגשתי שהתוכנית עשתה נורא טוב למי שהצליח לצאת מהפלונטר של ההשמנה".

 

נתקלת בצדדים האפלים של עולם הזוהר?

 

"אם אתה שואל על הטרדות מיניות, אז אני אולי אני הבן אדם היחיד בתעשייה שלא הטרידו אותו מינית. התמקדתי בעבודה והייתי נורא בוקית. כיום אנשים מפורסמים לא מגניבים אותי. די, פגשתי את כולם. הם כמוני וכמוך. זה מה שהתעשייה לימדה אותי — המפורסמים הם אנשים רגילים. חלקם קצת יותר תופסים את עצמם. התמזל מזלי שעבדתי עם אנשים סבבה".

 

עבדת עם יובל המבולבל ב"רוקדים עם כוכבים". מה חשבת על ההסתבכות הפלילית שלו לאחרונה?

 

"לא ידעתי איך הוא מתנהל בחייו הפרטיים, אבל יובל הוא אחד האנשים החמודים שפגשתי בתעשייה. כששמעתי שהוא נעצר, מאוד ביאס אותי שהשחירו את פניו".

 

גונבים ממני מתכונים

 

עד עכשיו, לביא לא מכרה את את העוגות שלה, "למרות שאני מוצפת מבקשות אני לא מוכרת. אפייה זאת תשוקה, אני אופה מהלב". אבל עד סוף השבוע אפשר יהיה לרכוש ולטעום קמצוץ מיצירתה המתוקה בפופ־אפ שהקימה קפה עלית בשוק האיכרים, בנמל תל־אביב. יחד עם עוד בלוגריות בולטות בתחום האפייה: אפרת ליכטנשטט, רותם ליברזון ושרית נובק (מיס פטל) — כולן פיתחו במיוחד לרגל האירוע מתכונים ייחודיים של עוגיות בטעמים שונים.

 

אז היום במקום פורמטים את מפתחת עוגות?

 

"כן. כמו למשל עוגת מוס האלפחורס שהבאתי לך לטעום. זאת העוגה הכי מצליחה שלי, חצתה מזמן את רף חצי מיליון הצפיות. היא הומלצה באינספור אתרים בארץ ובעולם. זוהי עוגה מדהימה, מרשימה ומגניבה, שמבוססת על עוגיות אלפחורס, שהישראלים משוגעים עליהן".

 

הבנתי שכבר נתקלת בכמה חיקויים שלה ברשתות גדולות.

 

"כן, מכרו אותה בהרבה מקומות. זה לא הרגיז אותי, אבל הייתי מצפה מקונדיטורים בעלי שם, ברמות מאוד גבוהות שימכרו עוגות שהן פרי פיתוח של עצמם ולא פרי פיתוח של בלוגרית. אם הייתי מוכרת עוגות, זה היה מעצבן אותי. למזלי אני מתפרנסת מפיתוח מתכונים לחברות מסחריות ולא ממכירת עוגות".

 

יש לך הסבר לבייקרי־מאניה שתוקפת את הישראלים בשנים האחרונות?

 

"כיום הרבה יותר קל לאפות, בעוד שבעבר לא היו כל כך הרבה חנויות בארץ עם חומרי גלם מטורפים. בישראל יחסית שומרים על בריאות, מנסים לאכול אוכל בריא והולכים למכוני כושר, אבל במקביל באינסטגרם חוגג הטרנד המאוד מוגזם ומפתה ואנשים מאוד רוצים לאכול את הדברים המוגזמים האלה".

 

בכלל ישנה תחושה שהישראלים סובלים עכשיו מהפרעות אכילה, עם כל תוכניות הבישול וריאליטי האוכל.

 

"נראה לי שהאמריקאים סובלים מהפרעות אכילה הרבה יותר".

 

ואיך את שומרת על המשקל עם כל העוגות האלה?

 

"כשהמקרר שלך מפוצץ ב־80 עוגות כל יום באופן קבוע, זה מוריד את החשק. אני טועמת קצת מהעוגות ואז מעיפה אותן מהבית לטובת אנשים אחרים".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
כל התגובות לכתבה "הבוחשת בעוגות"
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים