yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: AP
    ממון • 14.01.2020
    לא רוצה כסף מזוהם: בלאקרוק יוצאת מהשקעות מזיקות לסביבה
    ענקית ההשקעות המנהלת כ־7 טריליון דולר מתריעה על השפעות משבר האקלים: תפסיק בצעד דרמטי להשקיע בחברות מזהמות ותגדיל את ההשקעות החברתיות • ואילו בישראל המודעות בשוק ההון לסוגיות הללו נמוכה ועלולה לעלות ביוקר
    עירית אבישר

    משבר האקלים אינו מטריד רק את ארגוני הסביבה: חברת ההשקעות הגדולה בעולם, בלאקרוק, שלחה אתמול מכתב דרמטי למשקיעיה ולמנהלי החברות שבהן היא משקיעה והתריעה כי משבר האקלים הפך לסיכון פיננסי של ממש.

     

    על רקע זה מתכוונת בלאקרוק לצאת מהשקעה בחברות שיותר מ־25% מהכנסותיהן מגיע מייצור פחם תרמי המזיק לסביבה, ולדרוש מהחברות שבהן היא משקיעה לדווח כיצד הן נערכות למשבר.

     

    "במשך 40 שנות הקריירה שלי בתחום הפיננסים הייתי עד למספר משברים כלכליים", כתב לארי פינק, מנכ"ל ונשיא בלאקרוק המנהלת קרוב ל־7 טריליון דולר. "אבל גם כשהאירועים נמשכו שנים הם היו לטווח זמן מוגבל. במקרה של שינוי אקלים הדבר שונה. גם אם רק חלק קטן מהתחזיות יתממשו, הן יביאו למשבר ממושך ומבני שישפיע על חלוקת ההון, ועל חברות, משקיעים וממשלות להיערך לכך".

     

    לדבריו, אירועי מזג האוויר הקיצוניים, הכוללים בין היתר שריפות, שיטפונות ובצורת, עשויים להשפיע על מגוון תחומים כמו ביטוח ומשכנתאות, מחירי המזון והייצור והצמיחה בשווקים מתפתחים.

     

    לארי פינק | צילום: AP
    לארי פינק | צילום: AP

     

     

    כמו כן, פינק הודיע במכתבים למשקיעים ולמנכ"לים כי בלאקרוק תשים דגש רב יותר בבחירת השקעותיה על פרמטרים מתחום הסביבה, החברה והממשל התאגידי מתוך מחשבה שהשקעה בחברות כאלה תניב למשקיעים תשואה טובה יותר. פינק אף הציב לעצמו יעד - להגדיל פי עשרה את ההשקעות בתחום מ־90 מיליארד דולר כיום לכטריליון דולר בעוד עשור.

     

    ההחלטה באה ברקע לביקורת ולחצים שהופעלו על בלאקרוק באחרונה לנוכח השקעותיה הגדולות בחברות דלק מזהמות. פינק ציין במכתבו כי הסוגיה הזאת מטרידה משקיעים.

     

    "בשנים האחרונות יותר ויותר לקוחות שלנו מתמקדים בפרמטרים חברתיים וסביבתיים בבחירת ההשקעה שלהם, מתוך הבנה שגורמים אלו יכולים להשפיע על צמיחה כלכלית ועל מחיר הנכסים", כתב, והעריך כי מגמה זו תואץ, שכן היא מונעת בעיקר על ידי הדור הצעיר שהולך ותופס משקל רב יותר בעולם העסקים והכלכלה.

     

    "חברת תרופות שמעלה בלי התחשבות את מחיריה, חברת כרייה שמזניחה את בטיחות עובדיה ובנק שאינו מכבד את לקוחותיו - כל אלה אולי ממקסמים את התשואות בטווח הקצר, אך כפי שראינו בעבר, פעולות שפוגעות בסביבה יפגעו בסופו של דבר בחברה שביצעה אותן ויזיקו לבעלי המניות", כתב פינק.

     

    מבחינת פינק, ההחלטה להתמקד בהשקעות בחברות המתחשבות בחברה או בסביבה אינה נובעת ממניעים פילנתרופיים וערכיים, אלא ממניעים עסקיים - מחשבה שחברות כאלה יקבלו את אמון הציבור, מה שיתבטא גם בתוצאות הכספיות ובמחיר המניה. בעקבות זאת מתכוונת בלאקרוק גם להרחיב דרמטית את היצע המוצרים הפיננסיים שלה המתמקדים בהשקעות בחברות המודעות לסוגיות חברתיות וסביבתיות. ההכרזה דרמטית בשל סדר הגודל של החברה, ומעלה שלב נוסף את המודעות לסוגיית ההשקעות החברתיות בכלל ולמשבר האקלים בפרט.

     

    בישראל המודעות בשוק ההון לנושאים הללו נמוכה. רשות שוק ההון אמנם דרשה ממנהלי גופי הפנסיה לדווח ללקוחותיהם על המדיניות שלהם בתחום ההשקעות החברתיות, אך בשוק ההון מציינים שיישום ההוראה אינו רחב. בישראל נושא ההשקעות החברתיות עדיין נתפס כעניין של פילנתרופיה ועשייה ערכית, ולא כחלק מרכזי בניהול ההשקעות ברוב הגופים. גם המודעות הנמוכה בקרב הציבור - בניגוד לבלאקרוק, שמדווחת כי משקיעים מדברים איתה על כך כל הזמן - מביאה לכך שהנושא נמצא בחיתוליו בישראל. אלא שאם פינק צודק, והמודעות לבעיות האלה תזיז דרמטית כספים בשווקים בשנים הקרובות, המשקיעים הישראלים צפויים להתעורר מאוחר מדי ולשלם מחיר יקר.

     


    פרסום ראשון: 14.01.20 , 20:47
    yed660100