yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: שאול גולן
    חדשות • 20.01.2020
    תוכנית מלחמה
    על רקע נתוני הגיוס הקודרים שנחשפו אתמול ב"ידיעות אחרונות" והזינוק הדרמטי במקבלי הפטור הנפשי, מגבש צה"ל בסיס להצעת חוק בניסיון לפתור את המשבר • על הפרק: הטבות מס וארנונה למשתחררים ותהליכי הכנה לגיוס כבר מכיתה ט' • בצה"ל מבינים היטב שלא מדובר רק בנושא פנים־צבאי, אלא בבעיה לאומית שמצריכה מהפך של ממש בכל נושא שירות החובה ובדגש על התגמול • המשמעות: חובת התגייסות של הכנסת ושל הממשלה לאישור תקציב הולם
    יוסי יהושוע

    הנתונים שנחשפו אתמול ב"ידיעות אחרונות" ושלפיהם אחד מכל שלושה גברים אינו מתגייס לצבא, בנוסף ל־44% מהנשים שאינן מתגייסות, וכן נתונים נוספים המראים על ירידה במוטיבציה לשירות קרבי מתחילת העשור ושיעור נשירה תוך כדי שירות שעומד על 15%, הביאו את צה"ל לגבש תוכנית רחבה לטיפול בבעיה. אך כבר כעת ברור שיישומה מחייב תמיכה גורפת של הכנסת והממשלה הבאה – וכמובן תקצוב.

     

    בימים אלה מגבשים באגף כוח אדם בצה"ל מסמך להצעת חוק שיעלה משרד הביטחון ושיכלול שורה של הטבות לאלה שכן משרתים, ובמיוחד למי מהם שבחרו בשירות קרבי. לדברי קצין בכיר באכ"א, מימון לימודים ופיקדון אחרי השחרור אינם מספקים ויש להשקיע יותר "בשער היציאה", כלומר השחרור מהצבא, ולסייע למשתחררים באזרחות ולכן ההצעה תכלול הטבות במס, בתשלומי ארנונה, וסל הטבות במשרדי הממשלה השונים כמו הבינוי והשיכון והאוצר.

     

    במקביל, בצה"ל כבר ביצעו מיפוי של 26 רשויות מקומיות ברחבי הארץ ששיעור הגיוס בהן הוא נמוך, רמת הנשירה משירות גבוהה, ואחוז היציאה מהן לפיקוד ולקצונה נמוך. על פי התוכנית, צה"ל יתמקד באותן רשויות ויספק להן כלים לעידוד הגיוס כמו אימוץ כיתות, ביקורי מ"פים בבתי ספר, מערכי הסברה מיוחדים לפני הגיוס, ועוד. בנוסף, בצה"ל מתכוונים להקדים את תהליכי ההכנה לגיוס החל מכיתה ט' ולא לחכות לכיתה י' או י"א, וכן להרחיב משמעותית את פרויקט שבוע הגדנ"ע. כיום משתתפים מדי שנה 27,000 תלמידים בשבוע גדנ"ע, והתוכנית היא להגיע ל־50,000 בתוך שלוש שנים.

     

    עוד הוחלט, בצעד שכבר החל, ששבוע הגדנ"ע יועבר מבסיסי חיל החינוך שבהם הוא נערך לבסיסים של יחידות לוחמות - בא"ח גבעתי, נח"ל, שבטה, בית הספר להנדסה צבאית ושיזפון - במטרה להגביר את הקשר בין היחידות הקרביות לבין המועמדים לשירות.

     

    צעד נוסף שנכלל בתוכנית צה"ל הוא הרחבת פרויקט "צו בצוותא". על פי הנתונים, מתגייסים לעתיד שמוזמנים יחד עם כל בני כיתתם למבדקי הצו הראשון מראים מוטיבציה גבוהה יותר, ולכן הכוונה היא להגדיל את מספר בתי הספר שבהם עושים זאת.

     

    בנוסף מתכוונים בצה"ל להקשות על מתן פטורים מכל סוג, לשים דגש על התאמת תפקידים ליכולת, ולצמצם תפקידי פקידות לא משמעותיים לטובת תפקידים משמעותיים יותר.

     

    בצה"ל מבינים שערב הכניסה לעשור החדש, על רקע נתוני גיוס כה קודרים, מדינת ישראל מחויבת לבצע מהפכה של ממש בכל הקשור לשירות החובה בצבא - בדגש על התגמול. העובדה ש־33% מהגברים ו־44% מהנשים לא מתגייסים (כמובן ללא האוכלוסייה הערבית) מלמדת שבסופו של דבר לא ניתן לעצור את מי שבאמת לא רוצה להתגייס, בין אם באמצעות פטור "תורתו אומנותו" לבנים (16%), בין אם פטור נפשי (8.3%) ובין אם באמצעות הצהרת דת (35%). נתוני הבנות מלמדים כי כאשר יש נתיב שחרור קל מהצבא באמצעות פטור הצהרת דת, שכולל אישור של הצעירה על שמירת שבת וכשרות, אין להן צורך לפנות לאפיק הפטור הנפשי, והוא נמוך אצלן משמעותית מאשר אצל הגברים - סביב 2.5% בלבד.

     

    yed660100