"נפגעתי מ-MeToo, אבל אני תומך במהפכה הזאת"
עשר שנים אחרי שהואשם בהטרדות מיניות, קייסי אפלק מרשה לעצמו לדבר על הפרשה שהכתימה את הקריירה שלו: "סיפור ההטרדות כבר מזמן מאחוריי. אין לי מה לעשות איתו, חוץ מלהמשיך לחיות את החיים שלי לפי הערכים שלי"
לפני כעשר שנים האשימו שתי נשים שעבדו על סט הצילומים של הסרט "אני עוד פה", בכיכובו של חואקין פיניקס ובבימויו של קייסי אפלק, את אפלק בהטרדות מיניות ובהתנהגות בוטה ותבעו ממנו כשני מיליון דולר. אפלק הכחיש בתוקף את הטענות נגדו ואיים לתבוע אותן חזרה, אבל חתם לבסוף על הסכם פשרה עם המתלוננות כדי להשתיק את הפרשה. ולא שההסכם הזה עזר אז לתדמית שלו. כשהגיע לטקס האוסקר ב־2017, בזכות הופעתו בסרט "מנצ'סטר ליד הים", נתקל במחאות מצד ארגוני נשים. אפלק אמנם זכה בפרס על משחקו, אבל השחקנית ברי לארסון, שהגישה לו את הפסלון, הצטרפה למחאה וסירבה למחוא לו כפיים. כעבור שנה, כשהיה אמור להגיש את הפסלון לשחקנית המצטיינת, בחר שלא להגיע לטקס מחשש לגל מחאות נוסף. לאחר מכן נעלם מהרדאר וחיכה שהסערה תשכך. באחרונה חזר אפלק להפגין נוכחות, בין היתר בפסטיבלי קולנוע אירופיים, שבהם הציג סרט חדש אותו ביים, ובו הוא גם מככב: "האור של חיי".
"הגענו עם המתלוננות לפשרה לשביעות רצונם של כל הצדדים", אמר כשהרוחות נרגעו. "הייתי כעוס ופגוע — כולנו היינו — אבל סיפור ההטרדות כבר מזמן מאחוריי. אין לי מה לעשות איתו, חוץ מלהמשיך בחיי".
בפסטיבל קרלובי וארי, שבו הוקרן הסרט, הסכים אפלק (44), אחיו הצעיר של בן אפלק, להתייחס לשערורייה שהכתימה את הקריירה שלו. "ברור שאני תומך בתנועת MeToo", אמר. "נכון שנפגעתי ממנה, אבל אי־אפשר שלא לא לתמוך בה. אתה לא יכול לשנות את העולם, אלא אם כן תיתן לו לשנות גם אותך. כולנו היינו צריכים לעשות חושבים ולבחון את התפקיד בעולם שלנו ואיך אפשר להפוך אותו לחיובי יותר. אני ממשיך לחיות את חיי לפי הערכים שלי ולפי האמונה שלי".
אתה אדם שמקפיד לשמור על פרטיותו. איך אתה מתמודד עם התקשורת והפרסום הלא־תמיד חיוביים?
"אם אתה עובד בקולנוע, פולשים לחיים הפרטיים שלך — אין מה לעשות. אנשים אומרים עליך שקרים, כותבים עליך דברים נוראים, ועוקבים אחריך עם מצלמות. ההתמודדות הזאת עם החשיפה, השקרים והפרסום בהחלט קשה, אבל פיתחתי עור עבה. כשיש לך ילדים, זה יותר בעייתי, בגלל שלהם אין עור כזה עבה. זה חיסרון אמיתי שגרם לי לקחת רגע הפסקה בקריירה שלי ולתהות עד כמה אני באמת רוצה אותה, ואם כדאי לי לחכות שילדיי יתבגרו קצת לפני שאשוב לשחק. אני מנסה למצוא איזון בין הדברים אליהם אני חושף את הבנים שלי לבין הדברים מפניהם אני מגן עליהם".
"האור של חיי" מתרחש כעשור לאחר שמגפה קטלנית חיסלה את אוכלוסיית הנשים בעולם, ובמרכזו אב מסור ששומר בהיחבא ובקנאות על בתו הצעירה — שהיא כנראה הזכר האחרון למין הנשי עלי אדמות. "זה בהחלט גם סרט פמיניסטי, שעוסק בהעצמה נשית", הוא אומר, "אבל לא הייתה לי כוונה לעשות סרט עם מסר פוליטי או חברתי, אלא לספר סיפור על הורה וילד. כתבתי ועשיתי את הסרט לפני שכל הנושאים החברתיים הפכו לחלק מהשיח".
הסרט "האור של חיי" (בו ניתן לצפות בסלקום tv וב־VOD של HOT ו־Yes), נולד בזכות הקשר המיוחד של אפלק עם שני בניו, שנולדו לו מנישואיו לשחקנית סאמר פיניקס, אחותו של חואקין. "אחרי שנפרדתי מסאמר גידלתי את הילדים כאב חד־הורי וההסתגלות להיות הורה יחיד הייתה מסובכת", סיפר בפסטיבל. "הרעיון לסרט התחיל מסיפורים שונים שסיפרתי לילדיי ומשיחות שהיו לי איתם".
איך הבנים שלך הגיבו לעובדה שאתה עומד להפוך את השיחות האלה לסרט?
"כשסיפרתי להם על מה אני עובד, הם אמרו שהם לא רוצים שאכתוב עליהם, וזה מובן, אז שיניתי את הסיפור לאבא ובת, כי הגרעין של התסריט היה על הורות. יש לי שתי אחייניות שאני אוהב — הבנות של אחי בן אפלק — וביססתי את הדמות של הילדה על האופי שלהן".
אתה ידוע כטבעוני שלוחם למען זכויות בעלי חיים ויצאת נגד דונלד טראמפ. כמה חשוב לך לעשות סרט כמו "האור של חיי", שמעלה לדיון את האתגרים שמולם אנחנו ניצבים?
"אני מאמין בכוחה של האמנות, במיוחד בתקופה שבה אנו חיים. לא הייתי אומר שהסרט שלי יהפוך את העולם למקום טוב יותר, אבל הוא מעלה סוגיות חברתיות חשובות שקרובות לליבי".

