yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: חיים הורנשטיין
    חדשות • 27.01.2020
    נזכרו באיחור
    מעט מדי ומאוחר מדי: רק לאחר ארבעה מקרי התאבדות של רופאים מסורוקה תוך שנה וחצי מינה שר הבריאות ועדה ציבורית שתבדוק את רצף הטרגדיות • בינתיים, רופאים בבית החולים מתריעים על מצוקה קשה: "אנחנו בתת־תקינה מטורפת" • וגם הסטודנטים לרפואה הפגינו אתמול נגד ההנהלה: "אנחנו לא אמורים להקריב את החיים שלנו כדי להציל חיים"
    ענבר טויזר ואילנה קוריאל

    יממה לאחר שרופא מתמחה מבית החולים סורוקה שם קץ לחייו — והפך לרופא הרביעי מבית החולים בבאר־שבע שהתאבד בתוך שנה וחצי — שר הבריאות יעקב ליצמן מינה אמש ועדה ציבורית שתבחן את המקרים ותציע מתווה להתערבות בנושאים של מצוקה נפשית בקרב אנשי הסגל.

     

    בראשות הוועדה תעמוד שופטת בית המשפט המחוזי בירושלים בדימוס, הגב' נאוה בן־אור, ויהיו חברים בה פרופ' גיל זלצמן, יו"ר המועצה הלאומית למניעת אובדנות ומנהל המרכז לבריאות הנפש גהה, ונציג משרד הבריאות, גבי פרץ הפסיכולוג הראשי של משרד הבריאות.

     

    תוך שנה וחצי ארבעה רופאים שמו קץ לחייהם בבית החולים. לאחר המקרה הראשון הקימו בסורוקה תוכנית מעורבות ומניעה על מנת לאתר אנשי צוות רפואי שנקלעו למצוקה נפשית. במסגרת התוכנית זוהה המתאבד השלישי והוחלט לסייע לו נפשית, אלא שניסיונות אלו לא צלחו ולמרבה הצער גם הוא נטל את חייו.

     

    בשבוע שעבר פורסם במוסף "7 ימים" תחקיר של העיתונאית תחיה ברק על אודות שלושה רופאים בכירים בבית החולים ששמו קץ לחייהם בתוך שנה וחצי. רופאים ואנשי צוות התריעו על עומס ושחיקה. רופאה בכירה בבית החולים טענה אתמול: "אנחנו בתת־תקינה מטורפת. את כל היום בבית חולים, וכשאת לא - את ישנה. ככה כולם חיים פה, כל הזמן. זה נורא". בת זוג של רופא בכיר בסורוקה טענה כי "כל התוכניות האלה שאומרים שבבית החולים הקימו זה קשקוש. הרופאים לא מרגישים שום הבדל. המספרים של חולים שמאושפזים במחלקות רק עולים והתקינה בטח שלא עולה".

     

    אתמול הפגינו סטודנטים לרפואה מול הנהלת סורוקה במחאה על הטיפול בהתאבדויות בבית החולים. תום סולומון, יו"ר תא מרשם באוניברסיטת בן־גוריון, אמר: "אנחנו לא אמורים להקריב את החיים שלנו כדי להציל חיים. אני רוצה לקרוא להנהלה לחקור את המקרה לעומק". ד"ר ריי ביטון, יו"ר הארגון, אמר: "אנחנו מתריעים על הקטסטרופה בסורוקה לא מעט זמן. הכתובת הייתה על הקיר. מקבלים פה הצצה על מערכת הבריאות הקורסת. במיון סורוקה במהלך הלילה אנחנו יכולים לראות במיון פנימי שלושה מתמחים שאמורים לתת מענה לאוכלוסייה כל כך גדולה. מכאן העומסים הגדולים. להגיד שאין קשר בין המקרים הוא מגוחך. כשיש ארבעה רופאים שמתאבדים אחד אחרי השני זה צריך לומר דרשני. צריך למנוע את ההתאבדות החמישית. יש לפתוח ועדת חקירה מיידית וחיצונית".

     

    מהמרכז הרפואי סורוקה נמסר בתגובה: "אנו מביעים צער כבד על פטירתו אמש בנסיבות טרגיות של איש צוות רפואי. הנהלת סורוקה הודיעה כי תשתף פעולה באופן מלא עם עבודת הוועדה. המרכז הרפואי סורוקה הפעיל בשנה האחרונה תוכנית סיוע לצוותים המבוססת על ידע נצבר מרחבי העולם לאיתור דיכאון העלול להוביל לאובדנות. הצטברות מקרי התאבדות והעיסוק בהם עשויים לייצר אפקט הדבקה מסוכן הידוע בשמו המקצועי כ'אפקט ורתר' באופן שמעלה את הסבירות למקרים נוספים".

     

    yed660100