מבוכת הסיפוח

ריבונות? לא כל כך מהר • יועצו הקרוב של טראמפ אישר שארה"ב מתנגדת לסיפוח המיידי של ההתנחלויות, זאת בניגוד להצהרות של נתניהו ואנשיו • קושנר: "לא נתמוך במהלך כזה לפני בחירות" • אחרי הפצצה שהטיל הממשל, בצד הימני של המפה גוברים הלחצים: "מדובר בסכנת המאה" • גורם בפמליית רה"מ על המשבר: "המחלוקת היא על אופן הביצוע הטכני של הסיפוח ולא על מהות"

משחקי ריבונות: תחושה של משבר ליוותה אתמול את פמלייתו של ראש הממשלה עקב העמדה הנחרצת שהציג הבית הלבן שלפיה הסיפוח ייעשה רק לאחר הבחירות.

 

ההבטחה של נתניהו ואנשיו שההחלטה על החלת הריבונות תתבצע באופן מיידי התבדתה, ובחוגי הימין עלה מפלס הלחץ סביב "עסקת המאה" והשלכותיה. גורם בכיר בפמליה סיפק הסבר למבוכה: "מדובר בעניין טכני בלבד, אין ויכוח עם האמריקאים".

 

לאחר הצגת התוכנית המדינית של טראמפ בבית הלבן הכריז נתניהו בחגיגיות כי יביא את החלת החוק הישראלי בהתנחלויות, בבקעת הירדן ובצפון ים המלח להחלטת

 

הממשלה כבר ביום ראשון או שלישי. אך מאוחר יותר, לאחר שבוושינגטון לקחו צעד אחורה, אמרו שרים וחברי כנסת בליכוד כי המהלך יידחה. גם דוברו של נתניהו, יונתן אוריך, מחק ציוץ שבו הכריז על "ריבונות על כל ההתיישבות ביום ראשון" - ועורר סערה.

 

אבל מי שמסמר את ההתנגדות של הממשל האמריקאי לרעיון הסיפוח טרם הבחירות היה חתנו ויועצו הקרוב של הנשיא טראמפ, ג'ארד קושנר. "נראה מה יקרה. התקווה היא שהם יחכו עד אחרי הבחירות", אמר אתמול קושנר בראיון לאתר "GZERO", "הסכמנו איתם על הקמת צוות טכני שיבחן את המפות, אבל אני חושב שנצטרך ממשלה ישראלית קבועה כדי להתקדם. צריכים לעבוד במשך חודשים כדי להפוך זאת למסמך שנרגיש טוב בנוגע אליו".

 

דייוויד פרידמן, שגריר ארה"ב בישראל, וג'ייסון גרינבלט, יועצו לשעבר של טראמפ ומאדריכלי "עסקת המאה", היו אמנם מתונים יותר בעמדותיהם מעמדתו של קושנר, אך גם הם הציגו טענות סותרות להבטחות של נתניהו ועימעמו את שאלת עיתוי הסיפוח תוך התנייתו בהקמת ועדה משותפת.

 

ראש הממשלה הבין שנקלע למצר לא פשוט. נתניהו עלה לטיסה מוושינגטון למוסקבה תוך שהוא מקבל מסרים חריפים מראשי המתנחלים. בשלב מסוים, ערך התייעצויות דחופות ואף הזעיק את שר התיירות יריב לוין בחזרה למטוס, עשר דקות לאחר שיצא ממנו.

 

כתבנו עמיחי אתאלי מוסיף: ח"כ איילת שקד (ימינה), התייחסה אתמול לדחייה בסיפוח היישובים ביו"ש. "אסור לדחות את החלת הריבונות, זו הזדמנות של פעם ב־52 שנה", אמרה. גורמים מדיניים נוספים תקפו את התוכנית והבהירו כי "בלי ריבונות התוכנית הופכת לסכנת המאה, כי תקום מדינה פלסטינית".

 

במטרה להרגיע את הסערה הסביר גורם בכיר בפמליית רה"מ כי המחלוקת מול הממשל היא לא עניין מהותי ועוסקת באופן ביצוע הסיפוח. לדבריו, בעוד שבישראל שאפו להחיל את הריבונות בשתי פעימות: תחילה היישובים שלגביהם אין מחלוקת מבחינת גבולות, כמו בקעת הירדן וצפון ים המלח, ולאחר מכן היישובים המורכבים יותר הנמצאים רובם ביהודה ושומרון - בממשל מעדיפים לבצע את החלת הריבונות בפעימה אחת. "זה דבר שמצריך שרטוט מפות ומעבר מדויק על הקו", הסביר הבכיר, "ולכן זו שאלה טכנית שצריך להסדיר אותה".

 

נתניהו עצמו לא פוסל שבסופו של דבר ישכנע את האמריקאים להסכים. "תהיו סבלנים", הוא אמר.

 

בתוך כך, בעקבות "עסקת המאה" נערכים במשטרת ישראל לאפשרות שיתקיימו הפרות סדר בתפילות הר הבית ביום שישי. גם בדרום נערכים לקראת התגברות של טרור הבלונים והפגנות על הגדר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים