yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: מארק ניימן, לע"מ
    חדשות • 02.02.2020
    "קראו לי שחורה וגרמו לי להרגיש לא שייכת"
    בטקס מרגש בבית הנשיא הושקה אתמול רשמית האמנה נגד גזענות • באירוע נאמה ליאל בלטה, בת ליוצאי אתיופיה, שריגשה את הקהל: "לעגו לי בגלל צבע העור שלי. המקום הבטוח שלי נפגע"
    איתמר אייכנר

    במשכן הנשיא בירושלים נערך אתמול טקס החתימה על האמנה למיגור הגזענות בחברה הישראלית, שיזמה עמותת "ישראלים נגד גזענות". באירוע נכחו נשיא המדינה ראובן ריבלין, יו"ר העמותה אלוף במיל' אליעזר שקדי, ראש עיריית ירושלים משה ליאון ואנשי ציבור רבים החתומים על האמנה. נאום אחד, של ליאל בלטה בת ה־15, בת ליוצאי אתיופיה, ריגש במיוחד את המשתתפים באירוע: "אמרו לי לחזור לארץ שלי, כשבעצם זאת הארץ שלי. כאן נולדתי וכאן אני אתחתן ואקים את ביתי", סיפרה בכאב.

     

    נאומה של ליאל לא השאיר עין יבשה בקהל: "במרכז למחוננים ילד מסוים בחר לקרוא לי שחורה", היא סיפרה בכאב. "אחד אחר החליט גם הוא ללעוג לי בגלל צבע העור שלי. אנחנו בשנת 2020, ועדיין יש מקרי גזענות. אני צברית לכל דבר, האם זה מה שנגזר עליי ועל חבריי? האם אלה פני החברה הישראלית? אני כאן כי אכפת לי, ואני מבקשת מכם לעשות שינוי. אנחנו לא מוכנים לוותר, אנחנו הדור שמתעקש על מציאות מתוקנת וטובה יותר. גזענות זה באמת לחלשים".

     

    ראשון הנואמים בטקס אתמול היה נשיא המדינה ריבלין. "כולנו עומדים כאן יחד היום כי אנחנו מבינים אמת אחת פשוטה: גזענות ואפליה זו בעיה של כולנו", אמר. לצד קריאה לחתום על האמנה ולמגר את הגזענות, שיבח הנשיא את הקמת היחידה לטיפול בתלונות הנוגעות לאפליה וגזענות מצד המדינה, ואמר שזהו מהלך חשוב ודוגמא לאופן בו יש להילחם בגזענות הממוסדת.

     

    ריבלין אמר כי ישראל נמצאת בדרך הנכונה, אך עדיין יש הרבה לאן לשאוף: "הדרך לתיקון הגזענות הממוסדת עוד לא הסתיימה אבל המגמה חיובית, ויש לברך על כך. לצד זאת, אסור להטיל את האחריות על המאבק בנגע הגזענות והאפליה על הממסד בלבד. עלינו להבטיח שהתהליך החיובי שעוד נמצא בתחילת דרכו יפגוש תנועה חברתית ציבורית מקבילה".

     

    לאחר הנשיא עלה לנאום ראש עיריית ירושלים משה ליאון, ולאחריו יו"ר העמותה שקדי.

     

    על האמנה חתומים אנשי ציבור רבים, בהם אנשי ממשל ואנשי עסקים ששמו למטרה את המלחמה בגזענות בחברה הישראלית על שלל ביטוייה וצורותיה. בשלב הראשון יתמקד המיזם ביצירת הסכמה אזרחית רחבה נגד גילויי גזענות באמצעות חתימה המונית על אמנה, שתבטא נטילת אחריות אישית של כל אחד ואחת מאזרחי ישראל על עצמו וסביבתו.

     

    עמותת "ישראלים נגד גזענות", שכאמור יזמה את האמנה, רתמה גופים רבים במטרה ליצור דה־לגיטימציה לגזענות. בכוונת המיזם להשפיע על מדיניות בתחום ולהניע את הכנסת והממשלה ליזום חקיקה ולהעמיד את המשאבים הנדרשים לשם כך. בתחילה יתמקד המיזם במאמץ בטיפול בגזענות כלפי יוצאי אתיופיה, אך במקביל גם כלפי שאר חלקי החברה הישראלית המופלים ומושפלים בגין מוצאם האתני או צבע עורם.

     


    פרסום ראשון: 02.02.20 , 23:52
    yed660100