yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: רויטרס
    חדשות • 03.02.2020
    המלכוד של נתניהו
    ראש הממשלה בדילמה • אם יכריז כפי שהבטיח על סיפוח בקעת הירדן וההתנחלויות, הוא ירגיז את האמריקאים שמתנגדים לכך בתוקף • מנגד – אם יעלה להצבעה את עסקת המאה במלואה שכוללת הקמת מדינה פלסטינית, הוא יעורר זעם בימין • ההיסוס ודחיית ההצבעה על הסיפוח הכניסו את ראשי המתנחלים לכוננות שיא • אחרי שג'ארד קושנר הבהיר בראיון טלוויזיה שמפות העסקה פתוחות לשינוי ושהמטרה היא לעצור את ההתנחלויות, פתחו ראשי היישובים בשיחות שכנוע עם שרים כדי שיצביעו נגד התוכנית • הבוקר: הפגנת מחאה בכביש 90 בבקעה
    איתמר אייכנר, אלישע בן קימון וסמדר פרי

    בין הפטיש לסדן: ראש הממשלה בנימין נתניהו נמצא תחת לחץ כבד מצד שרים בימין - ביניהם שר הביטחון נפתלי בנט ושר התחבורה בצלאל סמוטריץ' - ומצד ראשי המתנחלים, להביא מיידית לאישור הממשלה את סיפוח בקעת הירדן, צפון ים המלח וההתנחלויות. אלא שמנגד הממשל האמריקאי מתנגד לסיפוח בלבד - דבר שעלול להגביר את ההתנגדות בעולם הערבי ובקרב הפלסטינים לעסקת המאה - ולפי ההערכות יסכים רק לאישור של העסקה על כל מרכיביה, שכוללים גם מדינה פלסטינית.

     

    מאז חשיפת עסקת המאה בשבוע שעבר ואיתה כוונת הממשלה להחיל את הריבונות על יישובי יהודה, שומרון ובקעת הירדן, מתחילים גורמים בהתנחלויות להבין שהסיפוח מתרחק. בשיחות שקיימו עם נתניהו התרשמו ראשי המתנחלים שהסיכויים להעביר מהלך של החלת ריבונות לפני הבחירות הם אפסיים. בסביבת נתניהו גם הבהירו אתמול שהסיכויים לחילופי שטחים עם ואדי עארה אינם ריאליים.

     

    חששם הגדול של המתנחלים הוא מכך שהממשלה תצביע בעד התוכנית במלואה, הכוללת מדינה פלסטינית. בעקבות זאת כבר אתמול החלו ראשי מועצות ביש"ע בשיחות עם שרים בליכוד, במטרה לשכנעם שלא להצביע בעד התוכנית.

     

    ראש מועצת שומרון, יוסי דגן, קיים סבב שיחות עם שרים רבים בממשלה והוא משוכנע ששרים יתנגדו אם תעלה הצעה להחלטה על הקמת מדינה פלסטינית לצד החלת ריבונות. "יש התנגדות גדולה אצל שרים רבים בממשלה לרעיון המוזר שממשלת ימין תחליט בצורה רשמית על הקמת מדינת טרור על הרי יהודה ושומרון, מקום שחולש על כל מרכז הארץ ונתב"ג, בוודאי אחרי התוצאה האיומה של הגירוש מגוש קטיף וצפון השומרון" אמר אתמול דגן. "שרים רבים הביעו חשש גם מכך שהריבונות לא עלתה להצבעה בישיבת הממשלה. יש כאן חשש מפספוס היסטורי שעלול להיות בכייה לדורות: פספוס החלת הריבונות על היישובים ביהודה ושומרון, שגם עלול להביא להפסד של הימין בבחירות".

     

    צילום: EPA
    צילום: EPA

     

     

    דגן גם שיגר אתמול מכתב לנתניהו, שבו הפציר בו לקדם את החלת הריבונות כבר השבוע, מבלי להתייחס לממשל האמריקאי. "באמצע השבוע האחרון, הודעת לצד נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, באירוע חגיגי ומרגש בבית הלבן, כי כבר השבוע תוחל ריבונות על 30 אחוז מיהודה ושומרון, זאת במפגן מרהיב, של תמיכה בלתי מסויגת של נשיא ארה"ב במדינת ישראל ובאינטרסים החיוניים ביותר שלה וכמובן כל זאת בזכות פעילותך הברוכה בתחום זה", כתב. "לצערי אנו שומעים כי בשל בקשה משונה של יועץ נשיא ארה"ב, ג'ארד קושנר, שלא להחיל ריבונות בממשלת מעבר - משל היה לכל הפחות היועץ המשפטי לממשלה, שוקלת מדינת ישראל לדחות את החלת הריבונות בהחלטת ממשלה לתאריך לא ידוע. ברצוני להביע בשמי, בשם תושביי, ובשם המחנה הלאומי וההתיישבות כולה, את דאגתנו העמוקה בשל דחייה זו. כל דחייה עלולה להביא למסמוס של היוזמה ועל כן להביא לאובדן הכוח האלקטורלי של הימין ולניצחון השמאל בבחירות הקרובות. הרגשות הקשים והאכזבה במחנה הימין עלולים להביא לתגובות קשות".

     

    גם ראש מועצת בית אל וחבר הנהלת מועצת יש"ע, שי אלון, הזהיר אתמול שאם נתניהו לא יחיל ריבונות ביהודה ושומרון עוד לפני הבחירות, הימין עלול לאבד את השלטון: "אם לא יהיו מעשים בשטח אנחנו נראה בבחירות הבאות ממשלת שמאל שתחזיר אותנו שנים אחורה בכל הקשור לבנייה ולחיזוק ההתיישבות".

     

    ראשי היישובים אינם מסתפקים בשיחות והבוקר צפויים עשרות מחקלאי בקעת הירדן, בראשותו של ראש מועצת בקעת הירדן ויו"ר מועצת יש"ע דוד אלחייני, לנסוע בשיירת מחאה לאורך כביש 90 ולקרוא לנתניהו להחיל את הריבנות עכשיו ולא לפספס את ההזדמנות ההיסטורית.

     

    מה שמחזק את חששם של המתנחלים הוא ראיון שהעניק ג'ארד קושנר, חתנו של הנשיא טראמפ, למנחה המצרי המפורסם עמרו אדיב. בראיון, ששודר בטלוויזיה הסעודית, פנה קושנר ישירות לפלסטינים בניסיון לשווק להם את עסקת המאה. "תבואו אלינו ותאמרו מה אתם רוצים להוסיף או לשנות", ביקש. "המפה שמופיעה במסמכים האמריקאיים בהחלט עשויה להשתנות ונתונה למשא ומתן. הכוונה האמריקאית שמאחורי המפה היא לעצור ולבלום את התרחבות ההתנחלויות. המפה שהצגנו בתוכנית היא מפה ערטילאית, וייקח לפחות חודשיים לעבור ממפה רעיונית למפה טכנית, שתדון בכל דרך, כל גבעה, וכל אינץ'".

     

    "זאת ההזדמנות האחרונה שלכם להגיע למדינה" הבהיר קושנר לפלסטינים ושיגר רמז עבה לאבו־מאזן, מבלי לנקוב בשמו: "כשמישהו מנסה לעשות עסקים 20 שנה ונכשל, מחליפים אותו במישהו אחר".

     

    מי שכן התייחס לאבו־מאזן היה נשיא המדינה ראובן ריבלין. שלשום, בכינוס הליגה הערבית בקהיר, אמר אבו־מאזן שרוב העולים מברית־המועצות ומאתיופיה אינם יהודים. אתמול, באירוע של האמנה נגד גזענות, אמר ריבלין: "הנשיא עבאס, דחילאק, אף אחד לא ישנה את אופי המדינה שלנו כאופי יהודי ואף אחד לא ישנה אותה כאופי דמוקרטי. אנחנו מדינה דמוקרטית שבה חיים כל אזרחינו ואופייה הוא יהודי מהטעם הפשוט: לעם היהודי אין מדינה אחרת והוא שב לארצו. אני נולדתי לפני 80 שנה. כשנולדתי היו בארץ רבע מיליון יהודים. היום אני נשיא של מדינה שבה יש תשעה מיליון אזרחים ושבעה מיליון יהודים, כאלה שמרגישים יהודים לכל דבר. כאלה שמדברים עברית, כאלה שמדברים עברית וגם ערבית, שחיים כאן ומרגישים שהמדינה הזאת באופייה יהודית, כי העם היהודי חזר לארץ מולדתו היחידה, משום שאין לו ארץ אחרת. והוא בא הנה לחיות בשלום עם כל מי שנולד וחי בארץ הזאת".

     

    yed660100