yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: EPA
    חדשות • 03.02.2020
    אפקט המגפה
    פחות מחודש אחרי שהנגיף שהתפרץ בשוק אוכל בסין גבה את קורבנו הראשון, ברור לכל שהשפעותיו של נגיף הקורונה חורגות הרבה מעבר לגבולות המדינה • הצעדים הקיצוניים שנוקטת הממשלה, בהם השבתת המחוזות שאחראים ל־90 אחוז מהייצור הסיני, מביאים למשבר עמוק בכלכלה השנייה בחוזקה בעולם, שמטלטל את השווקים הגלובליים וסופו לא נראה לעין
    דניאל בטיני

    עשרות מיליוני תושבים בהסגר, אלפי מפעלים מושבתים, חברות תעופה מקורקעות, וגבולות שהולכים ונסגרים. משבר נגיף הקורונה, שלא מפסיק להתפשט וגובה עוד ועוד קורבנות מדי יום, גורם נזק ענק לכלכלה העולמית. גם הודעת ארגון הבריאות העולמי על מצב חירום עולמי הבהירה כי מדובר באירוע שחורג הרבה מעבר לגבולות סין ושהשלכותיו הגלובליות מרחיקות לכת.

     

    אחרי שמלחמת הסחר בשנה שעברה בין ארה"ב וסין גרמה לטלטלה בשווקים ולהאטה בצמיחה הסינית, ברור כבר עכשיו כי המשך התפשטות נגיף הקורונה יכה חזק הרבה יותר בענק הסיני עם השלכות דרמטיות על הכלכלה הגלובלית. אתמול העריכה סוכנות הידיעות בלומברג כי הנזק לצמיחה הגלובלית כתוצאה מהשלכות התפרצות הנגיף עלול להגיע ל־160 מיליארד דולר - פי ארבעה יותר מהנזק שנגרם ב־2003 כתוצאה מהתפרצות נגיף הסארס.

     

    כבר עכשיו ברור כי נגיף הקורונה מתפשט בקצב מהיר יותר מהסארס: יותר מ־13 אלף בני אדם כבר נדבקו במחלה בסין ובעולם, ויותר מ־300 מתו, 45 מהם רק ביממה האחרונה. בעוד מספר הנדבקים והמתים בסין ממשיך לצמוח במהירות, אמש נרשם ציון דרך מדאיג מבחינת התפשטות המחלה בעולם: לראשונה מת מהמחלה חולה מחוץ לסין, אזרח סיני מווהאן ששהה בפיליפינים, הראשון מחוץ לגבולות סין שמת מתוך 180 מקרים שאותרו עד כה ב־26 מדינות ברחבי העולם.

     

    כאשר המספרים קופצים במהירות מדי יום ומחלחלת ההבנה כי הנגיף מדבק ביותר אפילו בתקופת הדגירה שלו, ולמרות כל ניסיונותיה הדרמטיים של סין לנסות ולבלום את המשך ההתפשטות על ידי סגירת ערים ומחוזות שלמים, נראה שהסוסים כבר ברחו מהאורווה. סין היא השוק הגדול בעולם לכלי רכב, המדינה בה אזרחיה מוציאים הכי הרבה בעולם על תיירות בינלאומית, היצואנית הגדולה ביותר של בגדים ומוצרי טקסטיל ויצרנית מרבית מוצרי החשמל, המחשבים ומכשירי האייפון. כמו הבורסות בעולם שהגיבו למשבר הכלכלי, גם הבורסה בתל־אביב הצטרפה אתמול לגל עם ירידות שערים חדות יחסית של כ־3 אחוז.

     

    חיטוי של סטודנטים סיניים שחוזרים לאינדונזיה | צילום: רויטרס
    חיטוי של סטודנטים סיניים שחוזרים לאינדונזיה | צילום: רויטרס

     

     

    חברות עולמיות שפועלות בסין כבר סגרו את מרבית המפעלים והסניפים שלהן במדינה: סטארבקס סגרה יותר ממחצית מ־4,000 הסניפים שלה, ואפל סגרה את כל החנויות שלה במדינה עד ה־9 בפברואר, כאשר הממשל הסיני מנסה לסייע בכך שהורה לאזרחים להאריך עד לתאריך זה את חופשת השנה הסינית החדשה. מחוז חוביי, שבו התפרץ הנגיף, קיבל הנחיה "למשוך" את חופשת השנה החדשה עד ל־14 בפברואר, כדי למנוע תנועת בני אדם ולהשאיר את כולם בהסגר. גם רשת איקאה השוודית סגרה יותר ממחצית מסניפיה, וענקיות רכב כמו טויוטה והונדה היפניות נאלצו לסגור מפעלים עד להודעה חדשה כדי להגן על העובדים ולהשאירם בבית. גם מקדונלד’ס סגרה מאות סניפים, וענקית הקמעונאות האמריקאית וולמארט דיווחה כי חלק ממוצריה כבר אזלו מהמדפים. פארקי שעשועים בהונג־קונג ושנגחאי, כמו דיסנילנד, נסגרו כליל, וגם גן העדן למהמרים של מקאו חווה השבתה חלקית.

     

    מי שחוששת במיוחד מהסלמת המצב היא חברת אפל, שמעסיקה מיליוני עובדים ברחבי סין. לפי בלומברג, יותר ממחצית מ־470 מיליארד המיקרוצ'יפים שנמכרים בעולם מדי שנה נמצאים במכשירים שנמכרים בסין או נשלחים לשם כדי שיתקינו אותם בציוד שנמכר ברחבי העולם. הפגיעה בתיירות צפויה להיות הרסנית גם כן, ולא רק בעקבות סגירת קווי הטיסה הישירים של מרבית חברות התעופה העולמיות: גם חברות הספנות הגדולות המפעילות את הקרוזים, אוניות שיט התענוגות, כבר הודיעו בימים האחרונים על ביטולים באזור סין, עם צפי לפגיעה בכחמישית מהרווחים שלהם השנה. תעשיית התיירות באסיה כולה נפגעה, שכן הסינים הם התיירים המובילים בשלל מדינות באזור, מתאילנד ועד אינדונזיה וסינגפור. כולן צפויות להיפגע משמעותית וכבר דיווחו על הפסדים של כמיליארד דולרים מאז התפרץ הנגיף ועצר כמעט לחלוטין את תנועת התיירים, שאמורה להיות מורגשת במיוחד בתקופה זו של השנה החדשה.

     

    אפילו ערי האופנה החשובות באירופה, כמו מילאנו, לונדון ופריז, כבר חוות ירידה משמעותית בהגעת התיירים הסינים - מה שמוביל לעצירת חגיגות הקניות של מותגי היוקרה. ואם לא די בכך, סין גם נמצאת בפתחו של משבר מזון חמור: לפי דיווחים בסוכנויות, כ־300 מיליון עופות במחוז חוביי הנגוע נמצאים על סף מוות, מה שצפוי לגרום לנזק עצום לתעשיית המזון הסינית. עצירתה המוחלטת של תנועת המשאיות והרכבים גרמה לעצירת אספקת העופות לרחבי סין. אבל לא רק עופות - בחוביי כבר מתריעים על מחסור חמור במוצרי מזון כמו תירס ופולי סויה, וגובר החשש ממשבר הומניטרי שעלול גם הוא לפרוץ את גבולות סין ולהפוך למשבר עולמי.

     

    yed660100