מסך הכסף
גלקסי פולד, הסמארטפון המתקפל של סמסונג, נחת השבוע על המדפים בישראל אחרי דרך חתחתים ותקלות מסך קשות • מקצה השיפורים עזר: זה הגאדג'ט המקורי, המורכב והמעניין ביותר שהחברה הקוריאנית ייצרה • היתרונות רבים, אבל האם הם שווים 8,000 שקל? ישראל וולמן בדק
רך חתחתים עברה על הגלקסי פולד של סמסונג מחשיפתו הראשונה לפני שנה ועד לנחיתתו השבוע על המדפים בישראל. הדרך החלה בהפצה חגיגית שלו לקבוצת עיתונאים בארה"ב, נמשכה בפיצוץ התקשורתי שנוצר עקב תקלות המסך שגילו בו, נקטעה בעצירת שיווקו בעולם, עברה למקצה שיפורים קפדני של מהנדסי החברה בקוריאה - והסתיימה בהפצה מוגבלת ב־60 מדינות, כולל ישראל.
המכשיר המתקפל שאני אוחז בידי הוא הגאדג'ט המקורי, המורכב והמעניין ביותר שייצרה סמסונג מעולם. מקוריות היא עניין קצת רגיש אצל הקוריאנים. שנים ארוכות הם התמחו בעיקר ב"השבחת" המצאות של אחרים. אבל זה בדיוק הדרייב הנוכחי שלהם: החיפוש הסיזיפי אחר הדבר הבא בסלולר.
אין אדם שלא מסובב את ראשו כשהוא צד את הפולד שלי במבטו. אחרי ימים רצופים של שימוש אינטנסיבי, החזרה לסמארטפון "רגיל" היא כמו מעבר ממכונית לקורקינט. ולצד זאת ברור שהמכשיר לא נטול חסרונות, להפך, הוא גדוש בכאלה. הבולט שבהם הוא מחירו, שכן קשה להמליץ על סמארטפון שעולה 8,000 שקל. אבל כאב־טיפוס, הוא פורץ דרך לדגמים מתקפלים נוספים - הראשון שבהם יושק בשבוע הבא והבא אחריו לקראת אמצע השנה - שעתידים לשנות את צורת השימוש שלנו בסלולרי.
נכנס לכיס של הג'ינס
מדובר בטלפון שהוא "שניים באחד", סמארטפון וטאבלט. חיצונית הוא מגושם: נראה כמו שני סמארטפונים דקים (כ־7 מ"מ כל אחד) וארוכים (מדי), שהונחו זה על גבי זה ויוצרים מעין ספר בעובי ממוצע (לועזי, כזה שנפתח משמאל לימין, למרבה הצער). ספר אמרנו, לא מחברת: זהו מכשיר ארוך ושמן (1.7 ס"מ עובי), וגם כבד - 276 גרם. לשם השוואה, נוט 10 פלוס, הנחשב ענק השוק, שוקל 196 גרם. וכן, בדקנו בשבילכם: אפשר להכניס את הפולד לכיס האחורי של הג'ינס - רק תבדקו קודם שהידקתם את חגורת המכנסיים.
כשהוא סגור, הפולד משמש כסמארטפון רגיל, כולל מצלמת סלפי, רק עם צג קדמי מעצבן: צר מאוד וגבוה במיוחד (4.6 אינץ'), ביחס המוגזם 21:9, שעדיין מותיר מעליו ומתחתיו שוליים ענקיים. אי־אפשר להקליד בנוחות במקלדת הצרה שנוצרת במסך כזה, ולכן ההמלצה היא לבצע בצג החיצוני שימושים בסיסיים בלבד, כמו מענה לשיחות. לכל משימה הדורשת קריאה וצפייה ממושכות - כדאי לפתוח את הפולד, שהרי לשם כך התכנסנו.
הפתיחה, שדורשת הפעלת כוח קלה בהפרדת שני החלקים, היא אפקט ה"וואו" בעבודה עם המכשיר. אחרי הישמע "קליק" המעיד על ייצוב המסך, נחשף במלוא הדרו טאבלט מלבני קטן (7.3 אינץ'), ביחס של 4:3 (כמו היחס בטלוויזיות של פעם). הפעלתם אפליקציה במסך החיצוני? עם הפתיחה המסך יתפרס אוטומטית על המסך הגדול. קריאת טקסטים, גלישה ומשחקים עובדים נהדר עם יחס הגובה/רוחב הזה, אבל בסרטי וידיאו, שמגיעים ביחס הרוחבי המסורתי של 16:9, תצטרכו לצפות כשמעל ומתחת לסרט תיבות שוליים שחורות.
הפריסה הרחבה מאפשרת להפעיל, לצד האפליקציה המרכזית, עוד אפליקציה אחת או שתיים נוספות, מוקטנות. משיכת אצבע קלה מהקצה הימני פותחת סרגל אפליקציות אנכי, ואחרי בחירה באחת היא נפתחת ומתמקמת בשליש הימני של המכשיר. בחירה בעוד אפליקציה תציב אותה מתחת לראשונה. את יחסי הגודל ניתן לשנות בקלות באמצעות הזזת הקו המפריד בין האפליקציות.
למי זה טוב? למי לא? כך ניתן לנהל צ'אט בווטסאפ, לצפות בגיליון אקסל מורכב או לכתוב מסמך וורד, במקביל לצפייה בווידיאו ולרפרוף באתר אינטרנט. וכמובן, ניתן להעתיק אלמנטים בקלות מפה לשם.
צג פלסטיק רגיש
בעיות המסך שהתגלו בפולד מעידות על שני הרכיבים הרגישים שמבדילים אותו מסמארטפונים אחרים: המסך והציר המסתובב. המסך הפנימי לא עשוי זכוכית אלא חומר פולימרי גמיש, דקיק כמו נייר, בעל תכונות תצוגה דומות. סמסונג מזהירה בכל דרך אפשרית שלא להצמיד לו מדבקות. במתקפל הבא שלה, אגב, הצג כבר יהיה מזכוכית ייחודית. בכל מקרה, גם בצג הפלסטיק, איכות הצפייה במסך - מקור גאוותה הקבוע של הענקית הקוריאנית - לא נפגעת. הצבעים עמוקים, הניגודיות מעולה והרזולציה גבוהה.
זמן לא רב אחרי הפאדיחה הגדולה, אחרי שהמכשירים התקולים נאספו מבתי העיתונאים והועברו לבחינה מחדש של מהנדסי החברה, התברר שהסדקים במסך נבעו מחדירת חלקיקי אבק ולכלוך מתחת למסך ולציר. כיום אפשר להבחין במעין "אטמים" קטנים שהוסיפה סמסונג בנקודות הקיפול, בקצות הציר, לצורך סגירת החללים החשופים. גם שכבת המגן שציפתה את לוח התצוגה הראשי נמתחת עכשיו עד הקצה ממש, כדי למנוע אפשרות שמישהו יזהה אותה כמדבקה וינסה לגרד. סמסונג גם מבהירה במדבקות המצורפות לערכה שהמכשיר לא מוגן מפני מים, לא עמיד מפני אבק, ומגיב רע לשריטות על הצג.
חיישן טביעת האצבע ממוקם במסגרת הצד של המכשיר, מימין, כמו בסמארטפונים של סוני בעבר וכמו בגלקסי S10e. את הפינה הימנית העליונה של הצג הפתוח מכערת "מגרעת" ארוכה לעדשות הצילום. אפשר לחיות עם זה כשרק קוראים או גולשים, פחות כשצופים בווידיאו. בהגדרות המכשיר אפשר להשחיר את כל הפס העליון, כך ש"יבלע" את המגרעת.
מה שאי־אפשר להתעלם ממנו הוא ה"קפל" - מין רצועה שקועה מאורכת בנקודת הקיפול של המסך, שנראית במבט ראשון אך "נעלמת" מהתודעה אחרי דקות של הסתגלות. כאן, קצת מתחתיה, יושב הציר.
שש מצלמות ושתי סוללות
הפולד כולל לא פחות משש מצלמות: שלוש ראשיות בגב המכשיר (רגילה, לצילומי רוחב ולזום), אחת בחזית המיועדת לצילום סלפי כשהמכשיר סגור, ועוד שתיים לצילום סלפי מבפנים כשהמכשיר פתוח. סמסונג השתמשה כאן בסוס מנצח - אותן עדשות שפיארו גם את ה־S10 פלוס (והנוט 10 אחריו) וזכו לשבחים.
גם הביצועים דומים לביצועי סדרת גלקסי 10. המעבד, סנפדראגון 855 של קוואלקום, זהה, אם כי כאן באים לידי ביטוי ששת חודשי האיחור בהשקה: המעבד שיפאר את מכשירי גלקסי S20 שיושקו בשבוע הבא כבר מתקדם יותר - סנפדראגון 865. מאותה סיבה, אגב, גם מערכת ההפעלה היא מהדור הקודם: אנדרואיד 9.0 בלבד. אבל מדובר בניואנסים. כדי להבטיח עבודה חלקה בכל מקרה, הפולד כולל גם זיכרון RAM של 12 גיגה־בייט.
שני הרמקולים הסטריאופניים משולבים בראש המכשיר ובתחתיתו, והם חזקים מאוד, צלולים, ופועלים בטכנולוגיית Dolby Atmos ההיקפית. ניסינו אותם במכונית, גם כדיבורית, והחוויה מפתיעה לטובה.
את הסוללה חילקה סמסונג בפולד לשניים, כל חלק בצד אחר, אבל ביחד הן מפיקות 4,380 מיליאמפר־שעה, עוצמה שטרם נראתה בסמארטפונים של החברה. המאמץ משתלם: אצלנו הסוללות החזיקו מעמד יום וחצי, משמעותית יותר מהגלקסי S10e שמשמש אותנו ביום־יום. אבל סביר שאורך החיים שלהן יושפע מזמן השימוש במסך, בעיקר כשהוא במצב פתוח. אם כל מה שתעשו במכשיר זה משחקים בתלת־ממד, סביר שהסוללות ישבקו חיים בתוך פחות מחצי יום.
האם 8,000 שקל (ברשת חנויות סאני) הוא סכום שירתיע את הישראלים מלרכוש את הצעצוע החדש? תלוי את מי שואלים. סמסונג העולמית נזהרה לייצר ממנו כמויות קטנות בלבד, והגבילה את המכירות. רק אחרי שראתה שהמכשיר נחטף מהמדפים אזרה אומץ להפעיל פס ייצור נוסף להשקה גלובלית, ולייתר ביטחון צירפה לערכה את האוזניות האלחוטיות שלה, גלקסי Buds.
ובכל זאת, עם כל ההתלהבות, במחיר כזה ההמלצה הנכונה למי שיכול להתאפק היא לחכות. בעוד שבוע בדיוק תשיק סמסונג בסן־פרנסיסקו דגם נוסף בסדרת המתקפלים, גלקסי Z פליפ. מדובר אמנם במכשיר בעל קונספט אחר (צדפה, מעין ריבוע הנפתח לסמארטפון רגיל), אבל הוא יהיה דק יותר, קל יותר, רגיש פחות - ובעיקר זול יותר (אם למכשיר של 1,400 דולר אפשר לקרוא "זול"). התכונות הללו מספיקות כדי ללמד שממשיכו של הפולד הנוכחי, זה שיגיע בהמשך השנה, יהיה בעל תכונות דומות. זהו שלב נוסף, מתחייב, באבולוציה של סמארטפוני הדור הבא.
תכונות עיקריות
גם סמארטפון וגם טאבלט
6 מצלמות, 3 מתוכן סלפי
2 סוללות בהספק 4,380 מיליאמפר־שעה
מסך מפולימר־פלסטיק דקיק
ניתן להפעיל אפליקציה במצב סגור ולהמשיך במצב פתוח
3 אפליקציות במקביל על המסך
משקל: 276 גרם
עובי במצב פתוח: 7 מ"מ
גודל במצב פתוח: 7.3 אינץ'
חיישן טביעת האצבע במסגרת המכשיר
מעבד סנפדראגון 855 ו־12 גיגה־בייט זיכרון RAM

