פסגת השוקולד
הישראלית איקה כהן, שמדורגת בין מאה השוקולטיירים הטובים בעולם, כבר זכתה באיטליה במדליית זהב בזכות פרלין ממולא בזעתר. אחרי שמחלקת הגורמה של גאלרי לפאייט הזמינה ממנה קולקציה מיוחדת, גם היפנים התחילו לעוף על השוקולד שלה. לאמיר קמינר היא מספרת למה הביס שהיא הכי זוכרת הוא דווקא קובייה של פסק זמן, ומדוע אין לה שום כוונה להביא ילדים לעולם
כשהסטאר ההוליוודי עטור האוסקר מורגן פרימן ביקר בארץ לפני כשנה, לכבוד הפרסומת למזגנים שבה כיכב, נערכה לכבודו ארוחת ערב חגיגית באחת מדירות הפאר במגדלי יו בתל־אביב. לאירוע הוזמנה גם איקה כהן, אחת השוקולטייריות המובילות בארץ, כדי שתגיש את המתוקים שלה בשלב הקינוחים.
"הגעתי לארוחה חמושה בנעלי עקב ובגרביונים עם פס, כאלה שבארץ כבר אין לי לאן ללכת איתם", משחזרת כהן, "קישקשתי קצת עם מורגן ואז הוא אמר לפתע: 'הגרביונים שלך עם פס. נשים כבר לא הולכות עם גרביונים כאלה. זה נפלא. מאוד יפה'. הייתי בעננים. וכן, אני מודעת לכך שהוא פלרטטן כפייתי ונשים האשימו אותו בהטרדה מינית".
ומה הוא חשב על השוקולדים שלך?
"התלהב מקופסת הפרלינים שהבאתי לו וביקש לקחת אותם הביתה. אז בכלל הייתי בעננים, וחשבתי שעוד שנייה אני מקבלת מייל מניו־יורק שבו מורגן מבקש לפתוח לי חנות בשדרה החמישית. הלכתי לישון עם חיוך".
פרימן הוא לא היחידי שמתלהב מ"איקה שוקולד".
"לא מזמן גרפתי מדליית זהב בתערוכה בינלאומית באיטליה בזכות פרלין עם זעתר. מחלקת הגורמה של גאלרי לפאייט פנו אליי שאכין להם קולקציה חגיגית. אני מדורגת עכשיו בין מאה השוקולטיירים הכי טובים בעולם. בין הלקוחות שלי אפשר למצוא את חברת מכוניות היוקרה פורשה־בנטלי, אנשי ונשות האלפיון עליון, וגם תיירים שמכירים את השוקולד שלי. יום אחד הגיע צוות פודיז מהודו וביקש ממשרד התיירות שיסדרו לו לצלם אצלי. במשרד התיירות שאלו בתימהון: 'מי זאת?'. מכירים אותי יותר בחו"ל מאשר בארץ", אומרת מלכת השוקולד המקומית.
גם היפנים למדו להתענג על היצירות המקוריות של איקה, והחודש היא התארחה בתערוכת שוקולד בטוקיו, שלכבודה יצרה קולקציה המבוססת על אוויר, מים, רוח ואדמה, וכוללת שילובים מעניינים ומפתיעים של שוקולד עם מלח מִיָם המלח, תירס, פחם, שומשום, מלפפון וג'ין. "היפנים עפו עלינו. אני רוצה לפתוח חנות בטוקיו".
לשונות חתול ממולאות בבירה
החל מעכשיו, גם לקהל הישראלי הרחב יש הזדמנות להתוודע לצדדים יצירתיים נוספים של איקה, וזה קורה הודות ל"שבוע הקינוחים של ישראל" שייפתח מחר בכל הארץ. במסגרת הפרויקט, התבקשו הקונדיטורים המובילים בארץ להלביש קינוחים מסורתיים בטוויסט עדכני .
"אני בחרתי בלשונות חתול ואני ממלאת אותן בבירה של גינס ובליקר בייליס שיימכרו גם בחנות שלי ברחוב יד חרוצים בתל־אביב. כמו כן, במהלך השבוע הזה אני מנהלת דיאלוג ושיתופי פעולה עם שפים וקונדיטורים במסעדות תל־אביביות כמו טופולופומפו, צפרה, ג'ורג' וג'ון ועוד".
איקה מעידה על עצמה ש"מאז ומעולם הייתי נרקומנית של שוקולד. אמא הייתה מעירה אותי עם שתי כוסות שוקולית. לבית ספר הלכתי עם פיתה מרוחה בשוקולד השחר. בשנות ה־20 לחיי נסעתי לסיני והגעתי לחושה, וגילתי שאין בה שוקולד. נבהלתי וביקשתי מאחד הנופשים שהיה לו ג'יפ לקחת אותי לטראבין, שם הצטיידתי בשוקולדים. אני יכולה לחיות על שוקולד יום שלם. הוא גורם לחייך. מצידי שיקברו אותי על מצע של קוביות מרציפן מצופות בשוקולד מריר"
היא בת 44, נולדה בפתח־תקווה תחת השם שרה כהן. "סבתי שרה נפטרה שלושה שבועות לפני שנולדתי, ואבא רצה להנציח את שמה. אבא נהג לקרוא לי שריקה, ואחי לא ידע להגיד שריקה אז הוא קרא לי איקה, ואמא אמרה: 'הללויה נפטרנו מהשרה'. בגיל 27 שיניתי רשמית את שמי בתעודת הזהות".
אביה המנוח היה רואה חשבון ואמה המנוחה דוקטור לכלכלה שעבדה בבנק ישראל. "גדלנו בבית שמאוד האמין ותמך בנו". איקה למדה בתיכון הנדסאים ברמת אביב ("הייתי חננה לחלוטין"), שירתה כטכנאית סאונד בגלי צה"ל ובהמשך למדה מדעי הים במכמורת. "אני מתה על הים ואוהבת לצלול. בים אני נושמת. צריכה את השקט והרוגע שלו".
בגיל 27 התחשק לה לעסוק בשוקולד. "קלוד בן סימון מבוטיק סנטרל פתח לי את הדלת ואחרי שנה הוא חיבר אותי עם ז'אק ז'אנה, אחד השוקולטיירים המובילים של פריז, ונסעתי להתמחות אצלו".
עם שובה מעיר האורות, איקה החלה לעבוד ב"רביבה וסיליה" ופתחה מחלקת שוקולד. "אחרי שש שנים הגיע הזמן להיות עצמאית ופתחתי חנות ברחוב יד חרוצים פינת יגיע כפיים".
כמה סימבולי.
"אכן. אני עובדת מאוד קשה, ויש לי פחות זמן ללכת לים".
מה חוויית השוקולד שאת הכי זוכרת?
"הביס הראשון של פסק זמן. גם מקופלת נהדרת. הנגיסה מחזירה אותנו לעבר. טעם זה זיכרון".
ומה עם פרה אדומה?
"שוקולד פרה אדומה לא קשור לאיכות, הוא קשור לנוסטלגיה".
אני מת למשל על טובלרון, מאז שטעמתי אותו לראשונה, בזכות הדודה מאמריקה
"טובלרון זה נורא".
ואיך הבלגיים?
איקה מעוותת את פניה. "השוקולד הבלגי מאוד מתוק ומלא חומרים משמרים".
אז איזה שוקולד הכי ריגש אותך?
"הפרלינה של פטריק רוז'ה בפריז הוא מטורף. גן עדן".
סקס ושוקולד
וכמובן איך אפשר לדבר על שוקולד בלי להזכיר את הצד הסקסי והרומנטי שלו. "סקס ושוקולד זה חיבור מדהים וכיפי. כשאוכלים שוקולד משתחררים בגוף אנדורפינים, כשמצלמים שוקולד נוזל יש בזה משהו מאוד מעורר. זה קלאסי למרוח שוקולד על בן/בת הזוג שלך וללקק. מומלץ בחום".
אבל לא הכל מתוק בממלכתה של איקה, והיא חוותה לא מעט אובדנים. "הסרטן הוא בן בית אצלנו. לסבתא, סבא, אמא, דודה ובת דודה שלי היה סרטן. ולמרות זאת, יש הרבה מחלות אחרות שמפחידות אותי יותר", אומרת מי שמנהלת עכשיו זוגיות טרייה ("בחור חמודי, בונבוניירה, כדור הרגעה"), אבל לא רוצה ילדים. "מעולם לא רציתי לראות את הגנים שלי ממשיכים הלאה, אין לי צורך בזה. כשאמי נפטרה בגיל 65 תוך מספר שבועות, פתאום נלחצתי מאיך שהעולם עומד להראות בלי אמא, וחשבתי על ילדים, אבל המחשבה הזאת עברה מהר. יש בהחלטה שלי משהו מאוד אגואיסטי".
איקה מגלה שהיא "מטורפת על האחייניות המקסימות שלי" ומתוודה שהיו לה מחשבות על אימוץ. "עדיף לקחת ילדים שכבר נמצאים כאן ולתת להם בית טוב, בהנחה שאני מסוגלת לעשות את זה".
לא מציקים לך בעניין אי־הרצון להיות אמא?
"בחיים לא הציקו לי. גם הוריי לא. אני כנראה כל כך שלמה עם מה שאני עושה, שהבחירות שלי מובנות לסביבה ואנשים מקבלים אותן. כיוון שעוד מעט כבר לא אוכל כבר לעשות ילדים, מדי פעם אני עוצרת ושואלת את עצמי: 'את בטוחה שאת לא רוצה, או שזו החלטה שתקועה לך בראש?', ואז אני מבינה שאני לגמרי בטוחה. ילדים לא בשבילי".
ואיך הגברים בחייך מגיבים להחלטה שלך?
"כשאני מכירה מישהו, אני תמיד מבהירה לו שאני לא רוצה ילדים. אף פעם לא קרה שמישהו עזב אותי בגלל זה. אני גם לא רואה סיבה להתחתן. רוצה רק לחיות פה ועכשיו וליהנות".