תיק עפרה חזה נפתח
ארבעה אנשים בלבד ידעו את הסוד של עפרה חזה • במשך שנה היא הסתירה את העובדה שאובחנה עם נגיף ה־HIV • כשגופה החל לקרוס והיא הובהלה לבית החולים, זה היה מאוחר מדי • פרופ' זאב רוטשטיין, שקיבל אותה במיון, אומר השבוע ל"ידיעות אחרונות": "כעסתי על קשר השתיקה של הרופאה ובעלה של עפרה, הם מנעו ממני מידע חשוב. אולי יכולנו לטפל בה יותר בהצלחה. ככל שהיינו מטפלים בה מוקדם יותר, הסיכויים להצילה היו גדולים יותר" • פרקליטת הרופאה: "היא פעלה ללא דופי"
היא הייתה הזמרת של המדינה. סיפור הצלחה ישראלי וכוכבת בינלאומית. הילדה משכונת התקווה שהגיעה הכי רחוק שאפשר. מותה, בדיוק לפני 20 שנה, הכה מדינה שלמה בתדהמה. ורק אחרי לכתה החל להיפרם קשר השתיקה סביב הנסיבות שבהן סיימה עפרה חזה את חייה והקשר לבעלה, דורון אשכנזי. ביום שישי חוזר "7 ימים" אל השנה האחרונה של עפרה. מהרגע שבו גילתה במקרה שנגיף הHIV מקנן בגופה, חודשי ההסתרה והטיפולים שעברה ועד האשפוז הבהול והקריסה.
פרופ' זאב רוטשטיין הוא אחד הרופאים הבכירים בישראל. כיום הוא עומד בראש בית החולים הדסה בירושלים. קודם לכן ניהל במשך שנים את המרכז הרפואי שיבא בתל השומר. לפני 20 שנה הוא היה סגן מנהל שיבא, והאיש שקיבל את חזה למיון. הוא טיפל בה בשעותיה האחרונות, ובחלוף 12 ימי אשפוז סוערים, הוא גם היה זה שהודיע לאומה על לכתה. הדברים שהוא אומר לנו השבוע באשר לנסיבות מותה אינם פשוטים לעיכול.
"קיבלתי את חזה מהרגע שהגיעה לחדר המיון עם הרופאה המלווה שלה. הודיעו לנו שהיא מגיעה והגעתי במיוחד לפגוש אותה. עפרה נכנסה על הרגליים, ולגמרי לא היה ברור לנו מה קרה לה. היא לא דיברה הרבה, ומהר מאוד נאלצנו להרדים אותה לצורך הטיפול. זה נראה היה כמו משהו ויראלי, אבל במשך שתי יממות לא היה לנו שום מידע - מה היה קודם, מה קרה לה, ואיך בחורה צעירה באה עם רקע כל כך קשה. שאלנו את בני המשפחה ואת בעלה, שהיה דמות בולטת באשפוז, ואי אפשר היה לברר שום דבר. הוא התנגד מאוד לנדב מידע".
ואיך זה נודע לכם בסוף?
"רק אחרי מעל יממה ולחץ ציבורי עצום שהיה עלינו, קיבלנו את המידע מד"ר מימי הטמן (חברה קרובה של חזה ורופאת הנשים שלה). זה היה יחסית מאוחר כבר ואחרי שנעשה בצורה לא כל כך סימפטית מצידי. כעסתי על קשר השתיקה של הרופאה ובעלה של עפרה, ועל כך שהם מנעו ממני מידע כזה חשוב, כי אולי יכולנו לעשות משהו ולטפל בה יותר בהצלחה".
היום אתה יכול להגיד בוודאות ממה היא מתה?
"היה ברור שמדובר בהשפעות לוואי של הטיפול התרופתי שהיא קיבלה מחוץ לבית החולים. אבל ניסינו לטפל בתופעות הלוואי האלה רק כשידענו שהיא קיבלה אותם. ועד שהבנו, רצנו לחפש מקרים דומים בעולם. יותר מ־24 שעות השקענו בחיפושים אחרי שריד מידע של מי שטיפל בה. לדאבוננו, עפרה שקעה מול העיניים".
ניתן היה להציל אותה לו ידעתם מוקדם יותר שהיא נשאית HIV?
"ככל שהיינו מטפלים בה מוקדם יותר, הסיכויים להציל אותה היו גדולים יותר. אם היא הייתה מגיעה 24 שעות לפני, או 48 שעות לפני, או אם היינו יודעים מהרגע שהיא באה מה יש לה".
עו״ד שירה דונביץ, שמייצגת את ד”ר הטמן, אומרת: “התלונה במשטרה נסגרה מחוסר אשמה, וגם הוועדה של משרד הבריאות לא מצאה אותה אשמה. הובהר עד כמה ד”ר הטמן פעלה ללא דופי לטובת עפרה. מימי ידעה שעפרה שומרת בקנאות על פרטיותה ועל הסוד שלה וניסתה להציל אותה”.
הסיפור המלא ביום שישי ב-7 ימים

