yed300250
הכי מטוקבקות
    שחם, פרידמן־פלדמן ובר־עם
    חדשות • 13.02.2020
    יקבעו את גורלו
    ראש הממשלה בדרך לספסל הנאשמים: זהו הרכב השופטים בבית המשפט המחוזי בירושלים שיכריע בעניינו של נתניהו • השופטת רבקה פרידמן־פלדמן, שתעמוד בראש ההרכב, הרשיעה את אהוד אולמרט בפרשת טלנסקי ותמכה במאסר בפועל לאיציק מרדכי • השופט עודד שחם הפגין עמדה מחמירה כלפי צחי הנגבי במשפט המינויים הפוליטיים • והשופט משה בר־עם נחשב יעיל במיוחד והוא לא צפוי לסבול עיכובים • ההרכב ידון גם בעניינם של הנאשמים הנוספים: נוני מוזס ושאול אלוביץ’
    יעל פרידסון

    נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים אהרן פרקש קבע את הרכב השופטים שידון בתיקי ראש הממשלה בנימין נתניהו. בראש ההרכב תעמוד השופטת רבקה פרידמן־פלדמן ולצידה השופטים משה בר־עם ועודד שחם. המשפט צפוי להתחיל אחרי הבחירות בחודש הבא.

    הרכב השופטים הנבחר, שידון בתיקים 1000, 2000 ו־4000, משקף איזון בין ניסיון פלילי להתמחות בהסדרים כובלים, תחום בעל השלכות כלכליות. את השלישייה הזו לא ניתן לצבוע בצבעים פוליטיים, קיים קונצנזוס לגבי המקצועיות שלה. לפחות שניים מהם, פלדמן ושחם, נחשבים מחמירים בתיקי שחיתות. בר־עם ידוע כשופט יעיל במיוחד וסביר כי לא יפגין סבלנות לעיכובים מיותרים במשפט.

    הרכב השופטים הזה ידון גם בעניינם של שני הנאשמים הנוספים בפרשות השונות: נוני מוזס בתיק 2000 ואיש העסקים שאול אלוביץ’ בתיק 4000.

    ראש ההרכב, השופטת פרידמן־פלדמן (62), נחשבת מנוסה במשפט הפלילי. היא ישבה בהרכב שהפך החלטה והרשיע פה אחד את ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בתיק טלנסקי.

     

     
    נתניהו | צילום: אוהד צויגנברג
    נתניהו | צילום: אוהד צויגנברג

     

    פרידמן־פלדמן היא דתייה, שכאמור נקטה בעמדה מחמירה כלפי אולמרט. היא הצטרפה להרכב שדן בתיק טלנסקי, פרשת המעטפות, כאשר הוחזר לדיון נוסף בבית המשפט המחוזי בירושלים.

    כזכור, הרכב השופטים המקורי, בראשות הנשיאה בדימוס מוסיה ארד, זיכה את אולמרט מחמת הספק לאחר שלא הוכח שהכספים שהוחזקו בידי מקורבו אורי מסר שימשו לצרכיו הפרטיים. ערב הכרעת הדין בפרשת הולילנד חתמה שולה זקן, שהייתה מקורבת לאולמרט, על הסדר טיעון, במסגרתו הסכימה להעיד נגדו, והתיק הוחזר למחוזי.

    השופטת פרידמן־פלדמן הצטרפה להרכב לאחר שהנשיאה ארד פרשה לגמלאות. היא כתבה בהכרעת הדין כי היה מקום להרשיע את אולמרט כבר בהליך הקודם, ללא קלטות זקן. "בדיקת כל מעשה ומעשה, כל אירוע בפני עצמו, יכולה להביא למסקנה לפיה המעשים אינם מגיעים כדי עבירה פלילית", כתבה, "אולם מבט־על, התייחסות למעשים כמכלול, מעיד על קבלת כספים במהלך שנים רבות, למעלה מעשר שנים, חלקם כספים כשרים וחלקם אסורים, כאשר במקביל מקבל טלנסקי טובת הנאה מהנאשם. טובת ההנאה אף היא כשלעצמה אולי איננה נראית בעלת משקל רב - כובד המשקל מצוי בהקשר ומכלול המעשים".

    פרידמן־פלדמן מתחה ביקורת על הימנעותו של אולמרט מלעלות לדוכן העדים: "שתיקתו הינה שתיקה צורמת. לנאשם ניתנה הזדמנות נדירה לתקן את הרושם שהותיר בעדותו. שתיקתו מעידה כי בעדות נוספת לא היה צפוי תיקון כלשהו".

     

     
    מוזס | צילום: אלכס קולומויסקי
    מוזס | צילום: אלכס קולומויסקי

     

     

    השופטת דנה בשנים האחרונות בתיקי פשיעה חמורים, בין היתר בתיק הרצח של הנער מוחמד אבו־חדיר ותיק הרצח של נועה אייל. בנוסף, היא גזרה לפני פחות משנה וחצי 47 חודשי מאסר על משה דדון, ראש מועצת מטה יהודה, בגין קבלת שוחד ועבירות נוספות.

     

    עונש חמור בתיק הגבלים עסקיים 

    תיק נוסף בו דנה הוא זה בו הואשם האלוף במיל' ושר הביטחון לשעבר איציק מרדכי במעשים מגונים. שני השופטים שלצידה, יעקב צבן ורפי כרמל, סברו שיש להסתפק במאסר על תנאי של 18 חודשים. פרידמן־פלדמן הייתה בדעה שיש לגזור מאסר בפועל.

    "אין חולק על כך כי לפנינו אדם שתרם רבות למדינה, סיכן עצמו למענה וצבר לעצמו זכויות רבות", נימקה השופטת, "אין גם חולק על כך שעקב החקירה והמשפט נהרסו חייו האישיים והמקצועיים של הנאשם. עם זאת, דווקא אדם בדרגות בכירות כאלה ראוי שיהווה דוגמה לכפופים לו, כשבמקרה זה הדוגמה שנתן גרועה ביותר".

     

     
    אלוביץ' | צילום: אוראל כהן
    אלוביץ' | צילום: אוראל כהן

     

     

    שחם (55) התמחה אצל נשיא בית המשפט העליון בדימוס מאיר שמגר ז"ל. הוא שימש כעוזר משפטי של השופט תיאודור אור בעליון ובהמשך כפרקליט במחלקה הפלילית בפרקליטות. ב־2004 מונה לשופט שלום בירושלים. הוא ישב בהרכב שדן בתיק המינויים הפוליטיים של צחי הנגבי לפני כעשור. בתום ארבע שנות משפט הנגבי זוכה מעבירות של מרמה, הפרת אמונים ושוחד בחירות, אך הורשע בעדות שקר. שחם היה בדעת מיעוט כי מינויים פוליטיים מהווים מרמה והפרת אמונים. הוא אף התנגד לטענה לאכיפה בררנית, טיעון בו משתמש היום נתניהו. ב־2012 קודם למחוזי.

    בשנים האחרונות התמחה שחם בתיקים שעסקו בהסדרים כובלים. הוא גזר את העונש החמור ביותר שהוטל עד היום בתחום ההגבלים העסקיים בגלל פגיעה בתחרות: שנת מאסר בפועל על ראשי המאפיות הגדולות שתיאמו מחירים. בהמשך העליון הקל בעונשם, למספר חודשים בפועל.

    לשופט בר־עם (60) עבר כעורך דין בשוק הפרטי. בשנת 2000 הוא מונה לשופט שלום במחוז דרום. ב־2012 מונה לשופט מחוזי. בר־עם ישב יחד עם פרידמן־פלדמן בהרכב שדן בתיק הרצח של נועה אייל. הוא התמחה בשנים האחרונות במשפט אזרחי ונחשב שופט יעיל במיוחד. כאמור, שיבוצו בהרכב מרמז על כך שהמשפט יתנהל ללא עיכובים מיותרים.

     

    yed660100