מפלי ויקטוריה מתייבשים
כמות המים שנמדדה במפלים השוכנים על גבול זימבבואה־זמביה היא הקטנה ביותר מאז 1995 • גם אחד מפלאי הטבע הגדולים בעולם סובל מההתחממות הגלובלית
החוקר הסקוטי דיוויד ליווינגסטון בחר לקרוא למפלים שגילה ב־1855 על שם מלכתו הנערצת, מפלי ויקטוריה, אבל ילידי המקום קראו להם "העשן הרועם", וכל מי שביקר במקום יודע איזה שם הולם יותר את אחד מפלאי הטבע הגדולים בעולם, השוכן על הגבול שבין זימבבואה לזמביה.
אבל הרעם הזה נחלש והולך. כמות המים במפלים פוחתת והולכת, ולדברי מומחים, השנה נרשמה כמות המים הקטנה ביותר מאז 1995. רשויות נהר הזמבזי פירסמו לאחרונה דוח ולפיו כמות המים שעוברת במפלים ירדה למחצית, אחרי אחת מתקופות הבצורת הקשות ביותר שפקדו את האזור, וחלקים גדולים במסך המים האדיר התייבשו וחשפו את הקרקע שמתחת למפלים. ויש כבר מקומיים ששינו את שמם של המפלים ל"סלעי ויקטוריה".
"זאת תזכורת בוטה וכואבת להשפעת שינויי האקלים על הסביבה שלנו", צייץ אדגר לונגו, נשיא זמביה, בטוויטר. "אין ספק שמדינות מתפתחות כמו זמביה מושפעות במיוחד משינויי האקלים, והן גם אלה שחסרות את האמצעים להתמודד עם ההשלכות האלה". ההשלכות כבר מורגשות בשטח, הן בתחום תעשיית ייצור החשמל שמתרכזת בתחנת הכוח קאריבה בגבול שבין שתי המדינות, והן בתיירות שפוקדת את האזור.
הידרולוגים ומטאורולוגים לא ממהרים להפנות אצבע מאשימה כלפי ההתחממות הגלובלית. בצורת אחת עוד לא מבשרת את הקץ, "אבל אם תקופות הבצורת יתחילו להגיע לעיתים תכופות יותר - אז אפשר יהיה לומר שזה בגלל שינויי אקלים", אמר אחד מהם לאתר EcoWatch.
"יום אחד המפלים ייעלמו לגמרי", מזהיר לונגו, ואיתם ייעלמו מיליוני התיירים שבאים לזמבזי ולזימבבואה רק כדי לראות את אחד משבעת פלאי תבל.
"בשנים קודמות בעונות היבשות הייתה היחלשות של הזרימה, אבל מעולם לא בדרגה כזאת", אמר לרויטרס בעל חנות מזכרות בעיר ליווינגסטון, הסמוכה לחלק של זמביה במפלים. "זה משפיע עלינו מיד, כי לקוחות פוטנציאלים רואים באינטרנט צילומים של המפלים המתייבשים ומחליטים לא לבוא לכאן".

