yed300250
הכי מטוקבקות
    הצימר של כלילה קלמן בשדה בועז | צילום: אדם בר
    חדשות • 14.02.2020
    האנשים שמאחורי הרשימה השחורה
    דוח האו"ם מסמן עסקים וחברות שפועלים בהתנחלויות, אבל בין אלה שחוששים להיפגע ממנו נמצאים גם תושבים שמתפרנסים מהדרכה, תיירות ומסעדנות ואפילו פלסטינים • מסע בין התושבים והעובדים ביהודה ושומרון, שחוששים בעיקר מפגיעה בדו קיום
    אלישע בן קימון

    בעלי עסקים בהתנחלויות הופתעו לגלות השבוע כי נכללו ב"רשימה השחורה" שפירסם האו"ם - דוח שבו מופיעות חברות ישראליות שפועלות ביהודה ושומרון, במזרח ירושלים וברמת הגולן. בישראל רואים בדוח של האו"ם כניעה ל־BDS, ביהודה ושומרון טוענים כי הפגיעה היא קודם כל בדו־קיום באזור.

     

    ברשימה מופיעות חברות גדולות מאוד במשק הישראלי וגם כאלו שפחות מוכרות לציבור. אמנם צעד זה של האו"ם הוא הצהרתי בלבד, אבל ביו"ש חוששים שעסקים שונים ייפגעו ממנו במישור הכלכלי.

     

    "קיבלנו את ההודעה שאנחנו ברשימה של האו"ם בתדהמה ובאכזבה גדולה", מספר שרון גת, מנכ"ל "קליבר 3", האקדמיה ללוחמה בטרור שבגוש עציון. "אנחנו מאמנים לשמור על הדבר היקר ביותר לנו - החיים. האו"ם בעצם אומר לנו: לא אתם, שמנסים לעזור לאנושות, מנצחים פה, אלא הטרור שרוצח והורס. לא פגענו בזכויות אדם של אף אחד. אנחנו חיים בשלום עם השכנים שלנו".

     

    כלילה קלמן היא בעלת צימר בשדה בועז, יישוב קטן בגוש עציון. היא מפרסמת את העסק שלה ב־Airbnb, חברה בינלאומית שנכללת גם היא ברשימה. "לצימר שלנו מגיעים מכל העולם", אומרת קלמן, "למה מכניסים פוליטיקה לתוך תרבות ונופש וגורמים נזק? יש כאן דו־קיום מיוחד. אני משוכנעת שזה יפגע לנו בהזמנות. חלק מההכנסות שלנו מתבססות על תיירות חוץ, מאמריקה ומאירופה, ובעולם יסתכלו עלינו עכשיו באופן אחר".

     

    "קליבר 3" בגוש עציון
    "קליבר 3" בגוש עציון

     

     

    דוח האו"ם עלול לפגוע גם בפלסטינים שמועסקים בחברות ישראליות ביהודה ושומרון. ברשת "רמי לוי", למשל, מועסקים כ־1,000 מהם. "אני מרגיש פה בבית", מספר מחמוד (שם בדוי), שעובד ברשת ישראלית, "אם לא תהיה לי עבודה בגלל הבלגן של הרשימה, המצב יהיה קשה".

     

    גם בבקעת הירדן קיבלו באי־נחת את דוח האו"ם, אבל דווקא רואים שם את חצי הכוס המלאה. "אני מעריך שהרשימה תעניק דווקא תמיכה לעסקים, אנשים ירצו להזדהות עם העוול שנעשה לנו בבקעת הירדן", אומר מומי כהן, זכיין של רשת "קפה קפה", שגם היא נכללה ברשימה.

     

    אלון יוניאן הוא מנכ"ל החברה הכלכלית קריית ארבע־חברון. 300 פלסטינים מהכפרים הסמוכים עובדים אצלו בשני אזורי תעשייה. "ההחלטה האומללה של האו"ם פוגעת קודם כל באוכלוסייה הפלסטינית", הוא אומר, "כי עסקים שייפגעו כלכלית יצטרכו לפטר עובדים".

     

    כתבנו איתמר אייכנר מוסיף כי מזכיר המדינה של ארה"ב מייק פומפאו גינה אתמול בחריפות את פרסום הרשימה וכינה אותה "שערורייתית". פומפאו אמר כי "הפרסום הזה רק מאשר את הטענות להטיה אנטי־ישראלית באו"ם".

     

    סניף "רמי לוי" באריאל | צילום: שאול גולן
    סניף "רמי לוי" באריאל | צילום: שאול גולן

     

     

    כ־3,000 בני אדם השתתפו אמש בירושלים בעצרת של מועצת יש"ע בדרישה להחיל ריבונות ביהודה ושומרון.

     

    yed660100